Septembrie 2015 / nr. 7

Editorial
Fri
09
Oct

Sprijinirea clinicienilor care au comis o eroare medicala

Image: 

Nevoile acestor ”victime secundare” sunt de multe ori ignorate

 

Clinicienii care nu-si pot gestiona starea emotionala generata de malpraxis sau de producerea unui eveniment advers sufera in tacere. Adesea, acesti furnizori de asistenta medicala sunt instruiti sa se ingrijeasca de pacientul urmator fara sa aiba posibilitatea de a discuta in detaliu despre ceea ce li s-a intamplat sau sa spuna cuiva cum au fost afectati profesional si personal. In urma unor astfel de evenimente au de suferit, in primul rand, pacientii si familiile lor, dar si cadrele medicale implicate, la care ne referim in articolul de fata.1

Cercetare
Fri
09
Oct

Timpul scurs pana la observarea unui beneficiu semnificativ statistic in cazul screeningului pentru cancerul colorectal: metaanaliza supravietuirii pentru trialurile cu sigmoidoscopie flexibila

Image: 

INTREBAREA STUDIULUI

Care este sincronizarea cu beneficiul legat de supravietuire ce se observa dupa un screening prin  sigmoidoscopie flexibila?

RASPUNSUL PE SCURT

Pentru fiecare grup de 1 000 de persoane supuse unui screening prin sigmoidoscopie flexibila ar fi nevoie de aproximativ zece ani pentru a preveni un deces legat de cancerul colorectal.

CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU STUDIUL DE FATA

Fri
09
Oct

Utilizarea perioperatorie a hidroxi-etil amidonului 6% si a albuminei 5% in artroplastiile elective si corelatia cu efectele secundare: analiza retrospectiva populationala

Image: 

Intrebarea studiului Utilizarea perioperatorie a hidroxi-etil amidonului 6% sau a albuminei 5% in artroplastiile elective este, oare, asociata cu un risc crescut de complicatii perioperatorii?

RAspunsul pe scurt Da, administrarea ambelor produse a fost corelata cu un risc marit de aparitie a insuficientei renale acute si a altor evenimente adverse (de exemplu, complicatii cardiace si pulmonare).

Sinteze clinice
Thu
08
Oct

Mononucleoza infectioasa

Stiri
Thu
08
Oct

Testul sanguin maternal este mai eficient decat screeningul standard pentru detectarea sindromului Down

Image: 

Un studiu multicentric cuprinzator a constatat ca prelevarea unei probe de sange de la femeile aflate in perioada cuprinsa intre 10 si 14 saptamani de sarcina si analizarea ADN-ului fetal liber circulant pentru depistarea unui cromozom in plus este mai eficienta decat testele standard de screening neinvazive in diagnosticarea sindromului Down.

Studiul prospectiv, publicat in New England Journal of Medicine,1 a urmarit evolutia sarcinii la aproximativ 16 000 de femei. Testul sanguin pentru ADN fetal liber circulant a identificat corect toti cei 38 de fetusi cu sindrom Down, confirmati de examinarea nou-nascutilor sau de analiza genetica. S-a demonstrat ca un atare tip de test sanguin pentru trisomia fetala este foarte eficient la femeile cu risc crescut, dar informatiile au fost limitate in ceea ce priveste utilizarea lui curenta in ingrijirea medicala prenatala.

Thu
08
Oct

Rezultatele trialurilor clinice trebuie trimise spre publicare in decurs de un an, sustine noua politica a OMS

Image: 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a sustinut obligativitatea ca, in cazul studiilor clinice, rezultatele principale sa fie inscrise intr-un registru dedicat in decurs de 12 luni de la finalizarea fiecarui trial, iar in maximum 24 de luni sa fie si publicate intr-o revista cu evaluare specializata.1

In declaratia noii pozitii a OMS se mai solicita prezentarea rezultatelor furnizate de studiile clinice mai vechi, inca nepublicate, precum si includerea unui indicativ propriu fiecarui trial inregistrat; astfel, manuscrisele pot fi usor conectate cu numerele de inregistrare ale trialurilor, ceea ce va ajuta la identificarea studiilor finalizate, ce nu si-au expus inca rezultatele.

Subscribe to Septembrie 2015 / nr. 7