Septembrie 2014 / nr. 7

Editorial
Wed
15
Oct

Terapia de mentinere pentru adultii cu astm cronic

Image: 

Cand metaanalizele de retea sunt dominate de dovezi indirecte, s-ar putea ca ierarhizarea tratamentului pe baza lor sa fie neconcludenta
 
Care tratament pentru astm are cele mai mari sanse sa reduca riscul aparitiei unor exacerbari la adulti? Într-o lucrare corelata, Loymans si colab. încearca sa ofere un raspuns utilizând metaanalizele de retea.1 Autorii au comparat 16 abordari terapeutice diferite, folosind dovezi din trialuri randomizate cu o durata de minimum 24 de saptamâni si fixandu-si ca variabila principala exacerbarile severe (ce au determinat  spitalizare, asistenta medicala intr-o sectie de urgenta sau o cura de steroizi pe cale orala).
 

Wed
15
Oct

Transformarea sistemului de sanatate: necesara, dar dificila

Image: 

Recentul raport al King’s Fund cu privire la serviciile medicale din domeniul sanatatii mintale ofera unele indicii utile

Wed
15
Oct

Îmbunatatirea serviciilor de sanatate mintala în Anglia

Image: 

Actuala lor fragmentare releva caracterul oximoronic al recentei initiative guvernamentale
Exista tendinta ca documentele privitoare la politicile de sanatate mintala sa fie stufoase si discrete – mai mult idealiste decat rationale, preocupate sa evite problemele stigmatizarii si ale diferitelor grupuri de interese, nu implica investitii.

Wed
15
Oct

Efectele adverse ale statinelor

Image: 

Publicatia BMJ si autorii retrag declaratiile ce sustin ca evenimentele adverse apar la 18-20% dintre pacienti
În octombrie 2013 am publicat un articol, scris de John Abramson si colab., ce punea la îndoiala dovezile pe baza carora se propusese ca utilizarea de rutina a statinelor sa fie extinsa, vizand si persoanele cu risc scazut de boala cardiovasculara.1 Autorii au hotarât sa reanalizeze datele obtinute de la Cholesterol Treatment Trialists’ (CTT) Collaboration. Argumentul lor era ca, la persoanele cu risc minor, tratamentul cu statine implica beneficii mai mici decât se sustinuse, dar riscuri mai mari.
 

Wed
15
Oct

Screeningul pentru cancerul de prostata cu ajutorul PSA

Image: 

Sa-i aplificam beneficiile aduse pacientilor si platitorilor, scazând intensitatea testarii
 
Putine aspecte ale îngrijirii medicale au generat atâtea controverse ca screeningul pentru cancerul de prostata cu ajutorul antigenului specific prostatic (PSA).1, 2 Entuziasmul fata de o asemenea metoda se datoreaza, în mare parte, faptului ca detectarea precoce a unei boli frecvente, cu potential letal, si tratarea ei prompta pot fi realizate pe baza unui test de sânge aparent simplu. In urma aplicarii sale s-a constatat o remarcabila crestere a incidentei cancerului de prostata si o instituire aproape universala a terapiei active a maladiei astfel depistate.
 

Cercetare
Wed
15
Oct

Influenta nivelului seric al antigenului specific prostatic, la barbatii in varsta de 60 de ani, asupra beneficiilor si dezavantajelor screeningului pentru cancerul de prostata: studiu de cohorta

Image: 

Întrebarea studiului
La barbatii în vârsta de 60 de ani afectati de cancer de prostata, variaza riscul relativ al incidentei bolii, al metastazelor si al mortalitatii în functie de valoarea serica a antigenului specific prostatic (PSA)?
 
RASPUNSUL PE SCURT
Efectele screeningului PSA în populatia generala se raporteaza, în medie, la doua subgrupuri: barbatii in etate de 60 de ani cu un nivel al PSA<2 ng/ml (circa 75% din populatie), diagnosticati mai frecvent decat o indica situatia reala, dar la care nu s-a observat o reducere a mortalitatii provocate de cancerul de prostata ca urmare a screeningului, si cei cu o concentratie a PSA ≥2 ng/ml, la care s-a remarcat o scadere considerabila a cuantumului de decese din cauza bolii in speta si un nivel moderat de supradiagnosticare.
 
CE SE STIE ÎN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA

Wed
15
Oct

Eficacitatea comparativa a strategiilor de tratament medicamentos pe termen lung pentru preventia exacerbarilor astmului: metaanaliza de retea

Image: 

ÎNTREBAREA STUDIULUI
Care tratament medicamentos de mentinere este cel mai eficient în preventia excerbarilor astmului la adulti?
RASPUNSUL PE SCURT
Fata de corticosteroizii inhalatori în doza mica, combinatia dintre corticosteroizii inhalatori si  β-agonistii cu actiune de lunga durata, fie ca tratament de mentinere si ameliorare, fie intr-o doza zilnica fixa, a redus semnificativ exacerbarea astmului.
 
CE SE STIE ÎN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA

Sinteze clinice
Thu
16
Oct

Endometrioza

Image: 

Endometrioza este o afectiune relativ frecventa, potential debilitanta, ce afecteaza femeile de vârsta reproductiva. E greu sa i se stabileasca prevalenta, în primul rând pentru ca manifestarile clinice variaza considerabil, iar în al doilea rând, deoarece singurul test demn de încredere este laparoscopia, ce permite vizualizarea si confirmarea histologica a depozitelor endometriozice. Studiile bazate pe analiza populatiilor consemneaza o prevalenta de aproximativ 1,5%, fata de 6-15%, cat raporteaza cele efectuate în spitale.1 Endometrioza poate fi asimptomatica, iar în cazul femeilor simptomatice, semnele bolii apar devreme în viata reproductiva si se amelioreaza dupa menopauza. Pe termen lung, forma simptomatica poate avea un impact negativ asupra relatiilor personale, a calitatii vietii si a productivitatii muncii.

Thu
16
Oct

Pneumotoraxul spontan

Image: 

Pneumotoraxul descrie prezenta aerului în spatiul pleural, între plamân si peretele toracic. La nivel mondial continua sa aiba o pondere serioasa in ansamblul problemelor de sanatate, morbiditatea asociata si costurile asistentei medicale necesare fiind considerabile. Fara un management corespunzator, boala poate fi, uneori, fatala. Ca urmare a cercetarilor actuale, s-ar putea ca tot mai multi pacienti sa beneficieze de îngrijire ambulatorie. Sinteza de fata exploreaza epidemiologia si cauzele pneumotoraxului si discuta diagnosticul, strategiile de management bazate pe dovezi si posibilele evolutii ulterioare.
 
Cat de frecvent este pneumotoraxul?

Thu
16
Oct

Managementul femeilor cu risc crescut de cancer la san

Image: 

Pe plan mondial, cancerul de sân este cea mai frecventa afectiune maligna diagnosticata la femei. In Marea Britanie, unde reprezinta peste 30% din totalitatea cazurilor de cancer diagnosticate la femei,1 si in SUA, se estimeaza ca riscul mediu, pe intreaga durata a vietii, de a dezvolta o astfel de boala este de 12%,1 desi e posibil sa fie o valoare exagerata, deoarece nu este clar nici pâna la ce vârsta se presupune ca traieste o femeie, nici daca s-a facut o ajustare completa, care sa fi avut in vedere si persoanele de sex feminin care mor de tinere din alte cauze. Este, de asemenea, neclar daca, in calcule, multiplele cancere de sân prezente la o singura pacienta au fost puse la socoteala ca si cand ar fi fost vorba de mai multe femei cu cancer mamar.

Practica medicala
Thu
16
Oct

Diagnosticul si managmentul insuficientei cardiace cronice

Image: 

O pacienta in varsta de 80 de ani, care v-a solicitat doar rareori cate o consultatie, se prezinta la cabinetul dumneavoastra cu urmatoarele acuze: de doua luni ii era greu sa se încalte, avand mereu picioarele umflate, iar cand urca scarile simtea ca nu are aer.
 
Ce aspecte trebuie sa aveti în vedere
Încercati sa aflati
• Cât de mult poate merge pâna ce simte ca nu mai are aer? Se trezeste si noaptea cu o astfel de senzatie? Câte perne foloseste? S-a intamplat vreodata sa aiba dureri toracice sau sa i se spuna ca a avut infarct? Are palpitatii ori astenie?
• Factori de risc sau determinanti ai insuficientei cardiace:

Thu
16
Oct

Recomandarea si interpretarea serologiei pentru hepatita de tip B

Image: 

Actuala serie de articole furnizeaza ultimele noutati legate de folosirea cu maxima eficienta a testelor diagnostice în investigatia initiala a prezentarilor clinice obisnuite sau importante. Consilierii ei sunt profesorul Steve Atkin, directorul departamentului academic de endocrinologie, diabet si boli metabolice, Hull York Medical School, si Eric Kilpatrick, profesor onorific la departamentul de biochimie clinica al Hull York Infirmary, Hull York Medical School.

 

Autorii exploreaza modul în care doctorii din reteaua de asistenta medicala primara pot identifica, investiga si trimite mai departe pacientii cu hepatita

de tip B.

 

Minerva
Thu
16
Oct

Minerva - Septembrie 2014

Image: 

Bronholitii sunt noduli limfatici peribronhiali calcificati ce comprima caile respiratorii adiacente, determinând simptome clinice a caror abordare terapeutica poate crea dificultati clinicianului. Actuala tomografie computerizata arata un bronholit situat în bronhia lobului inferior stâng a unui barbat mai în vârsta, cu pneumonie recurenta de lob inferior stâng. A fost extras un bronholit (9x6 mm) cu cos ureteral pentru calculi prin bronhoscopie rigida. Radiografia toracica preprocedurala a evidentiat colabarea lobului inferior stâng, care s-a rezolvat dupa extragerea bronholitului. Tomografia computerizata este investigatia radiologica definitiva, deoarece poate identifica localizarea intrabronhiala a anomaliilor calcificate din hilurile pumonare.
 
 

Stiri
Thu
16
Oct

In Marea Britanie, supravietuirea bolnavilor de cancer a crescut, in ultimele patru decenii, de la un an la zece ani

Image: 

Conform datelor furnizate de Cancer Research UK (Fundatia Britanica de Cercetare Oncologica), in prezent, jumatate dintre pacientii cu diagnosticul cert de cancer vor supravietui minimum zece ani, pe cand cu patru decenii in urma, doar un sfert dintre cei bolnavi ar fi putut sa mai traiasca atata.
 
Institutia citata si-a facut publice statisticile cu prilejul lansarii unei ambitioase strategii pe o perioada de 10 ani, de dezvoltare si mai accelerata a mijloacelor de combatere a cancerului, ce vizeaza ca, în decurs de doua decenii, sa se vada ca, dupa stabilirea diagnosticului, supravietuiesc minimum zece ani cel putin trei sferturi din totalitatea celor afectati de boala.
 

Thu
16
Oct

Doua treimi din cuantumul deceselor provocate de astm pot fi prevenite, constata o ancheta confidentiala

Image: 

Autorii primei anchete confidentiale cu privire la astm, efectuata de Royal College of Physicians (RCP – Colegiul Regal al Medicilor), sustin ca doua din trei decese determinate de boala vizata ar putea fi prevenite printr-un management mai bun al afectiunii, bazat pe planuri terapeutice pentru fiecare pacient in parte, pe actualizarea îngrijirii specifice si pe prescrierea unor medicamente mai adecvate.
 
Au fost analizate riguros circumstantele in care au avut loc cele 195 de decese provocate de astm, în Marea Britanie, de-a lungul unui an, începând din februarie 2012. Recenzorii au identificat, la nivelul asistentei medicale primare, deficiente ale îngrijirii curente în 70% dintre cazurile investigate: în 59% dintre ele, nu fusesera urmate integral ghidurile clinice, iar în 4%, prescriptiile contineau factori ce puteau fi evitati.
 

Thu
16
Oct

Criza financiara din cadrul sistemului public britanic de asistenta medicala este inevitabila pana în 2015–2016, sustine King’s Fund

Image: 

Stavilirea tendintei, aproape iminente, de declansare a unei crize financiare cu “consecinţe daunatoare” pentru îngrijirea pacientului impune o creştere semnificativa a finanţarii NHS (National Health System – Sistemul public britanic de asistenta medicala), avertizeaza organizatia caritabila King’s Fund.
 
The NHS Productivity Challenge: Experience from the Front Line (Confruntarea NHS-ului cu problema productivitaţii: experienţa nemijlocita), un nou raport publicat de teoreticienii din sistemul de sanatate pe 1 mai, arata ca o criza financiara “este inevitabila pâna în 2015–2016 şi s-ar putea produce mai devreme”, având în vedere faptul ca peste un sfert din trusturi sunt în deficit.
Fundatia a afirmat ca pentru a putea face faţa crizei sunt necesare masuri drastice şi a solicitat tuturor partidelor politice sa ofere informatii oneste cu privire la gravitatea situatiei.
 

Thu
16
Oct

Nou-nascutii vor fi testati pentru depistarea mai multor afectiuni

Image: 

UK National Screening Committee (Comitetul National de Screening din Marea Britanie) a anuntat ca actualul screening al nou-nascutilor pentru depistarea bolilor genetice va viza detectarea a inca patru astfel de afectiuni.
Decizia a fost luata ca urmare a unui studiu pilot cu o durata de 12 luni, realizat în sase centre din Anglia unde, la doar putin sub 440 000 de nasteri, au fost descoperite 12 cazuri confirmate ale celor patru boli rare, folosind probe de sânge prelevate prin testul cvadruplu (”heel prick”), efectuat in cazul tuturor nou-nascutilor cu vârste cuprinse intre cinci si opt zile.
 
Analiza se utilizeaza de ceva timp pentru screeningul fenilcetonuriei, hipotiroidiei, siclemiei, al fibrozei chistice si al deficientei lantului mediu al acil-CoA-dehidrogenazei, iar de acum inainte va avea in vedere si depistarea homocistinuriei, bolii urinei cu miros de sirop de artar, aciduriei glutarice de tip I si acidemiei izovalerice.

Thu
16
Oct

Pacientii cu insuficienta cardiaca acuta ar trebui sa fie consultati de catre echipe de specialisti – NICE

Image: 

Conform celor mai recente ghiduri elaborate de National Institute for Health and Care Excellence (NICE – Institutul National pentru Sanatate si Excelenta în Îngrijire), toate spitalele ce interneaza pacienti cu suspiciune de insuficienta cardiaca acuta (ICA) ar trebui sa ofere, in cadrul sectiei de cardiologie, un serviciu specializat pe insuficienta cardiaca.
 
In Anglia si in Tara Galilor se inregistreaza, anual, peste 67 000 de internari pentru ICA, afectiunea in speta constituind principala cauza a spitalizarii persoanelor cu vârste de peste 65 de ani. Si totusi, in spitale nu exista inca un protocol standardizat al conduitei terapeutice. De obicei, oamenii cu suspiciune de ICA sunt internati in departamentele de urgenta, iar cei grav bolnavi, in unitatile de îngrijire temporara ori de terapie intensiva, sau in cele de asistenta coronariana, în timp ce restul sunt repartizati in sectiile de medicina generala ori de cardiologie.
 

Subscribe to Septembrie 2014 / nr. 7