Septembrie 2013 / Nr. 7

Editorial
Mon
25
Nov

Reducerea aportului de sodiu si cresterea celui de potasiu

Image: 

     Hipertensiunea (HTA) plus complicatiile ei cardiovasculare si renale constituie o problema de sanatate globala, ale carei costuri financiare, ca si cele implicate de invaliditatea pe care o genereaza impovareaza serios societatea atat la nivel individual cat si la scara intregii comunitati. De aceea, preventia si tratamentul hipertensiunii pun mari probleme institutiilor sanitare. Recomandarea de a reduce sodiul din dieta, desi inclusa In ghidurile profilactice si terapeutice, a fost ignorata pe scara larga chiar si de catre pacientii hipertensivi; in plus, In ciuda dovezilor concludente ce sustin diminuarea aportului de sodiu, aplicarea ei la nivelul populatiei este in continuare criticata, contraargumentele fiind bazate, de multe ori, pe rezultatele unor cercetari sau analize fara putere statistica.

Mon
25
Nov

Selectia sexului si avortul In India

Image: 

     Avorturile practicate in India In scopul selectiei sexului au captat din nou atentia politicienilor locali si ale presei globale dupa ce recensamantul national din 2011 a aratat un declin al proportiei dintre reprezentantii celor doua sexe. Numarul de fete la 1 000 de baieti a scazut de la 927, In 2001, la 914, In 2011, pentru copiii din categoria de varsta 0–6 ani.1 Cea mai evidenta scadere a fost inregistrata in statul Maharashtra, unde raportul dintre celor doua sexe a coborat de la 913, In 2001, la 833, In 2011. Sub presiunea mediatizarii intense a situatiei, statul a stabilit sa ”salveze fetitele” conform prevederilor legale cu privire la tehnicile de diagnostic preconceptie si prenatale (interzicerea selectiei sexului). Au existat valuri de suspendare ale doctorilor care au Incalcat respectiva lege.2 S-ar putea, insa, ca un circuit paralel de directive gresit notificate sa transforme in victime femeile care cauta sa obtina o intrerupere de sarcina.

Mon
25
Nov

Sprijinirea parintilor ingrijorati de somnul copilului lor nou-nascut

Image: 

     Parintii nou-nascutilor se confrunta adesea cu probleme generate de intreruperile somnului, In special cand apar tensiuni intre stilurile de viata contemporane, nevoile de somn ale parintilor si biologia sugarului.1 Tendintele recente din Ingrijirea occidentala a sugarului au dus la Intelegerea gresita a dezvoltarii normale a somnului sugarului. Cand Intrebam daca un bebelus ”doarme noaptea”, Intarim, de fapt, ideea ca este important ca el sa doarma mult, iar somnul prelungit sa se instaleze cat mai repede, nerecunoscandu-se, astfel, nici rolul hranei pe timpul noptii pentru asigurarea unei alaptari eficiente, deoarece copiii carora li se da sa manance noaptea se vor trezi mai des decat ceilalti.2 Asadar, este necesar sa reformulam atat ceea ce le spunem parintilor despre somnul normal al sugarului cat si modul In care le oferim sprijinul.

Cercetare
Mon
02
Dec

Asocierea dintre nivelul seric matern de 25-hidroxivitamina D, evolutia sarcinii si starea nou-nascutului: sinteza sistematica si metaanaliza studiilor observationale

INTREBAREA STUDIULUI: Ce corelatie exista intre nivelurile de 25-hidroxivitamina D serica (25-OHD; cel mai bun indicator al statusului vitaminei D la oameni) ale mamelor, evolutia sarcinii si starea nou-nascutului?

Mon
02
Dec

Efectul interventiei comportamental-educationale asupra somnului, la femeile primipare si la nou-nascutii lor, imediat dupa nastere: trial controlat, randomizat, multicentric

INTREBAREA STUDIULUI: Aplicarea cat mai devreme, postpartum, a unei masuri comportamental-educationale legate de somn are, oare, vreun efect asupra somnului mamei si al copilului la sase si 12 saptamani dupa nastere?
 
RASPUNSUL PE SCURT: O interventie comportamental-educationala privitoare la somn, practicata precoce, postpartum, de catre o asistenta medicala nu a avut nicio influenta asupra somnului mamei si a sugarului, si nici alte consecinte importante asupra starii de sanatate imediat dupa nastere. Femeile din grupul in care a fost efectuata interventia au apreciat informatiile cu privire la somn si au declarat ca foloseau multe dintre strategiile sugerate, dar Intre cele doua loturi nu au existat diferente In ceea ce priveste parametrii principali.
 

Mon
02
Dec

Efectele reducerii modeste a consumului de sare pe termen lung asupra presiunii arteriale: analiza sistematica Cochrane si metaanalize ale trialurilor randomizate

INTREBAREA STUDIULUI: Reducerea modesta a aportului de sare pe termen lung are un efect semnificativ asupra presiunii arteriale, a hormonilor si a lipidelor?
RASPUNSUL PE SCURT: O reducere modesta a aportului de sare pentru patru sau mai multe saptamani determina scaderi semnificative ale tensiunii arteriale atat la persoanele normotensive cat si la cele hipertensive, indiferent de sex sau de grupul etnic. Au existat slabe efecte fiziologice de crestere ale activitatii reninei, aldosteronului si noradrenalinei, dar nicio modificare semnificativa a concentratiilor lipidelor.
 

Mon
02
Dec

Efectul consumului scazut de sodiu asupra sanatatii: analiza sistematica si metaanalize

Image: 

INTREBAREA STUDIULUI: Care sunt efectele consumului scazut de sodiu asupra presiunii arteriale, a mortalitatii si a morbiditatilor cardiovasculare la adultii aparent sanatosi si la copiii fara afectiuni acute?
RASPUNSUL PE SCURT: Date calitative concludente, pentru adulti, arata ca reducerea aportului de sodiu scade tensiunea arteriala (TA) si nu are niciun efect advers asupra lipidelor sangvine, a nivelurilor de catecolamine sau asupra functiei renale; la copii, dovezile de o calitate modesta indica faptul ca are loc o reducere a presiunii sangvine; la adulti, datele cu o calitate slaba sau foarte slaba arata ca reducerea aportului de sodiu este asociata cu diminuarea riscului de producere a oricarui tip de accident vascular cerebral (AVC), a unui AVC fatal si a unor afectiuni coronariene.

Mon
02
Dec

Efectul consumului crescut de potasiu asupra factorilor de risc cardiovasculari si a afectiunilor cardiovasculare: analiza sistematica si metaanalize

Image: 

INTREBAREA STUDIULUI: Care sunt efectele consumului crescut de potasiu asupra presiunii arteriale, a mortalitatii si a morbiditatii datorate afectiunilor cardiovasculare, si care este incidenta efectelor adverse la adultii aparent sanatosi si la copiii fara patologii acute sau cu functie renala normala?
RASPUNSUL PE SCURT: Dovezi de calitate Inalta arata ca aportul crescut de potasiu scade tensiunea arteriala (TA) la adultii cu hipertensiune si nu are niciun efect advers nici asupra concentratiilor de lipide din sange ori a celor de catecolamine, nici asupra functiei renale; consumul crescut de potasiu este asociat cu o scadere de 24% a riscului de accident cerebral (dovezi cu grad de incredere de calitate moderata si scazuta); dovezile la copii sunt rare, dar sugereaza un beneficiu In ceea ce priveste presiunea arteriala odata cu consumul crescut de potasiu.

Analize, Controverse, Observatii
Mon
02
Dec

Stiinta obezitatii: ce stim, de fapt, despre ceea ce ne ingrasa?

Image: 

Istoria cercetarii obezitatii se bazeaza pe doua ipoteze antagoniste.
Garry Taubes sustine ca a avut castig de cauza cea eronata – care a si exacerbat, de altfel, criza obezitatii si a bolilor cronice corelate – si declara ca vom putea face pasi inainte doar daca vom reanaliza ce anume ne face sa ne ingrasam.

Mon
02
Dec

Politicile de sanatate in Europa: Factori importanti pentru succes

Image: 

Daca toate statele europene ar adopta politicile de sanatate ale tarii cu cel mai performant sistem, s-ar castiga enorm in sanatate. Johan P Mackenbach, Marina Karanikolos si Martin McKee au examinat diferentele interstatale si motivele care le-au determinat
 

Sinteze clinice
Mon
02
Dec

Hipertensiunea pulmonara: diagnostic si tratament

Image: 

Hipertensiunea pulmonara a fost considerata, in trecut, o afectiune rara, ce nu putea fi tratata. In ultimele doua decenii au avut loc schimbari majore care au dus la intelegerea cauzelor variate ale acestei boli ce afecteaza circulatia pulmonara. Au fost efectuate peste 30 de trialuri controlate si randomizate (TCR) ce au prilejuit studierea unor tratamente medicale si chirurgicale pentru pacientii cu hipertensiune pulmonara tromboembolica cronica. Tehnologia imagistica moderna a facut posibila o evaluare mult mai detaliata, dar hipertensiunea pulmonara continua sa determine scurtarea vietii pacientilor, iar de multe ori exista o intarziere de circa doi ani intre momentul stabilirii diagnosticului si aparitia simptomatologiei.  Actualul articol are in vedere diagnosticul si tratamentul hipertensiunii pulmonare la adult, in unitatile de ingrijire primara si secundara.
 
Ce este hipertensiunea pulmonara si cat de frecventa este?

Mon
02
Dec

Terapia antimicrobiana parenterala in ambulator

Practica medicala
Mon
02
Dec

Sindromul Cushing

Image: 

O femeie in varsta de 45 de ani a fost evaluata in mod repetat in sistemul de ingrijire primara si secundara pentru: diabet de tip 2 diagnosticat cu cinci ani in urma, ce a necesitat tratament precoce cu insulina; hipertensiune (HTA) refractara la tratament; si boala renala cronica, urmare a hipertensiunii. Pacienta a descris si alte simptome, precum crestere in greutate, echimoze, flush, tulburari de dispozitie, toate fiind atribuite obezitatii si menopauzei. Nu urmase niciun fel de tratament cu glucocorticoizi. Dupa ce s-a prezentat in urgenta cu o fractura Colle, dupa un traumatism cu impact scazut, pacienta a fost indrumata catre serviciul de endocrinologie, pentru suspiciune de sindrom Cushing; investigatiile ulterioare au confirmat diagnosticul.
 
Ce este sindromul Cushing?

Minerva
Mon
02
Dec

MINERVA

Image: 

La 48 de ore dupa ce a fost tratat pentru o abraziune corneeana, prin aplicarea unui unguent cu cloramfenicol de patru ori pe zi, un barbat in varsta de 52 de ani a dezvoltat un abces corneean cu pseudomonas – un semn clinic caracteristic care, insa, a fost omis.

Stiri
Mon
02
Dec

Specializarea interdisciplinara ar putea Imbunatati statutul psihiatriei in spatiul universitar

Image: 

     Un raport a aratat ca formarea psihiatrilor trebuie sa fie mai flexibila pentru a Incuraja medicii sa urmeze o atare specialitate si, ulterior, o cariera universitara.
     Fara o abordare inovatoare a specializarii era mai putin probabil ca realizarile stiintifice sa fie transpuse in practica in vederea perfectionarii diagnosticului si a managementului, fiindca doctorii nu alegeau sa predea viitoarelor generatii de psihiatri, a spus Nick Craddock, profesor de psihiatrie la departamentul de psihologie si neurologie al Universitatii Cardiff, cu prilejul lansarii raportului Strengthening Academic Psychiatry in the UK (Dezvoltarea Psihiatriei Academice), al Academy of Medical Sciences (Academia de Stiinte Medicale).

Mon
02
Dec

Studiul variantelor genetice în tipurile frecvente de cancer deschide drumul catre screeningul tintit

Image: 

     Cercetatorii care analizeaza genomul persoanelor cu si fara trei dintre cele mai frecvente tipuri de cancer au identificat peste 80 de noi variante genetice care diferentiaza intre ele cele doua grupuri.
     Studiul a fost finantat de Wellcome Trust and Cancer Research din Marea Britanie. A fost realizata o comparatie intre ADN-ul a peste 100 000 de persoane sanatoase si cel al unui numar identic de oameni cu cancer. Un comentariu asupra cercetarii si a implicatiilor ei pentru sanatatea publica poate fi citit în Nature Genetics.
     Autorii au constatat ca anumite polimorfisme ale unei singure nucleotide, una din categoriile de variante genetice, erau mai frecvente la subiectii cu neoplasm de prostata, de sân sau de ovar. Cu cât ADN-ul unei persoane continea un numar mai mare de atari variante, cu atât riscul instalarii unei boli oncologice era mai accentuat.

Mon
02
Dec

Pacientii cu neoplasm de prostata si cu mutatii BRCA2 necesita un tratament agresiv

Image: 

     Un studiu a demonstrat necesitatea ca barbatii diagnosticati cu cancer de prostata, care au mostenit mutatia BRCA2, sa fie tratati rapid si agresiv pe cale chirurgicala si prin radioterapie in loc sa fie doar urmariti.
     Rezultatele cercetarii, publicate In Journal of Clinical Oncology pe 8 aprilie 2013, au aratat ca, la pacientii cu astfel de mutatii, neoplasmul de prostata se extinde mult mai rapid si este mult mai frecvent fatal. Actualele ghiduri NHS pentru cancerul de prostata recomanda ca barbatii cu un astfel de cancer localizat sa fie pusi sub subraveghere activa daca nu au un risc accentuat.
     Potrivit autorilor, datele obtinute indica faptul ca subiectii care prezinta gena BRCA2 ar trebui sa fie considerati cu risc crescut si pusi imediat pe un tratament radical (chirurgie sau radioterapie) chiar daca tumora este localizata, fiindca o asemenea neoplazie este mai agresiva.

Subscribe to Septembrie 2013  / Nr. 7