Septembrie 2009 / Nr. 7

Editorial
Thu
15
Oct

Managementul presiunii arteriale in sistemul de ingrijire primara

Image: 

Conflict de interese: RJm a primit fonduri, pentru cercetare sau pentru cheltuieli alocate conferintelor, de la Sanofi Aventis, Pfizer, A Menarini Pharma si MSD. JM a oferit consultanta pentru Pharmaswiss. JM si RJM sunt investigatori in cadrul unui program de preventie a atacului vascular, sponsorizat de NIHR, program ce include explorarea rolului potential al polipilului in reducerea riscului cardiovascular in sistemul de ingrijire primara.
Provenienta si sistem de recenzare: Articol comandat, fara recenzare externa.

Thu
15
Oct
Mon
19
Oct

Fototerapia cu UVB pentru psoriazis, la domiciliu

Image: 

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, inflamatorie, comuna, ce provoaca un cuantum considerabil de invaliditate in cazul persoanelor afectate si al familiilor lor.

Mon
19
Oct

Diagnosticul si tratamentul hipotiroidismului primar

Image: 

Hipotiroidismul primar sau hipoactivitatea glandei tiroide este o patologie frecventa si, de obicei, este tratata in cadrul sistemului de ingrijire primara.1 In ultimii ani, un numar crescut de pacienti cu sau fara boala tiroidiana confirmata a fost diagnosticat si tratat necorespunzator cu levotiroxina si cu alti hormoni tiroidieni. Managementul care nu se incadreaza in limitele unei practici corecte, asa cum a fost definit, la nivel national si international, de catre expertii in bolile tiroidiene, ar putea compromite siguranta pacientilor.

Cercetare
Thu
15
Oct

Tratamentul pentru formele usoare pana la cele severe de psoriazis prin fototerapie cu ultraviolete B la domiciliu versus cel efectuat în ambulator: studiu pragmatic, randomizat, multicentric, controlat, non-inferior (studiul PLUTO)

Obiectiv: Stabilirea masurii in care fototerapia cu ultraviolete B la domiciliu este la fel de sigura si de eficienta, pentru pacientii cu psoriazis, ca si cea efectuata în ambulator.
Design: Studiu clinic pragmatic, simplu orb, randomizat (studiul PLUTO).
Locul de desfasurare: Departamentele de dermatologie din 14 spitale olandeze.
Participanti: 196 de pacienti cu psoriazis care erau eligibili clinic pentru fototerapie cu ultraviolete B în banda joasa (TL-01). Primii 105 subiecti consecutivi au fost urmariti timp de inca un an dupa tratament.

Thu
15
Oct

Efectul determinarii ambulatorii a nivelului seric al proteinei C reactive si a ameliorarii capacitatii de comunicare asupra utilizarii antibioticelor în tratamentul infectiilor de tract respirator inferior: trial cluster randomizat

Obiectiv: Estimarea efectului determinarii ambulatorii a nivelului seric al proteinei C reactive (abordarea centrata pe afectiune) si a ameliorarii capacitatii de comunicare (abordare centrata pe pacient) asupra prescriptiilor de antibiotice in tratamentul infectiilor de tract respirator inferior.Design: Trial controlat cluster, randomizat, cu design factorial 2x2.Loc de desfasurare: 20 de cabinete de medicina generala din Olanda.Participanti: 40 de medici generalisti care profesau in cadrul a 20 de cabinete ce au recrutat 431 de pacienti cu infectii ale tractului respirator inferior.Parametri primari de eficienta: Variabila primara a fost reprezentata de prescrierea terapiei antibiotice in cursul consultatiei initiale.

Analize, Controverse, Observatii
Thu
15
Oct

Dincolo de conventional in siguranta pacientului

Sinteze clinice
Thu
15
Oct

Rolul interventiei chirugicale in managementul colitei cu Clostridium difficile

Image: 

de necesitate mai frecvente si mortalitate crescuta.11 Aparitia tulpinilor cu virulenta accentuata a determinat o scadere a perioadei de evolutie catre socul septic, ceea ce indica necesitatea unui tratament precoce si agresiv.DiagnosticCea mai frecvent raspândita metoda de diagnostic presupune detectarea toxinelor produse de C. difficile in scaunul pacientilor care prezinta diaree.

Mon
19
Oct

Monitorizarea bolilor cronice: o abordare rationala

IntroducereRitualul vizitelor medicale de rutina, efectuate in cazul majoritatii afectiunilor cronice, presupune monitorizarea in vederea stabilirii evolutiei sau ameliorarii bolii si a aparitiei complicatiilor. Ele implica alegerea unor elemente ce vor fi urmarite, a unui program de desfasurare a consultatiilor si a anumitor ajustari ale tratamentului; optiunile necorespunzatoare pot duce, insa, la dificultati in controlul afectiunii vizate, la consum de timp si la abordari terapeutice riscante.

Practica medicala
Thu
15
Oct

Novicele competent Planificarea externarii unui pacient din spital

Expunerea de fata urmareste sa-i ajute pe medicii stagiari la indeplinirea sarcinilor zilnice si se bazeaza pe subiecte selectate din curriculum de baza britanic pentru primii doi ani de pregatire, de la terminarea facultatii de medicina .

Thu
15
Oct

Testarea rationala Investigarea hirsutismului

Aceasta este o serie de articole
ce subliniaza abordarile de diagnostic fata de
prezentarea clinica.
Cand trebuie efectuate teste pentru hiperandrogenism clinic si care sunt cele mai bune?

Thu
15
Oct

Diagnosticul in practica generala Tusea cronica la adulti

Stiri
Thu
15
Oct
Subscribe to Septembrie 2009  / Nr. 7