Septembrie 2006 / Nr. 7

Editorial
Tue
28
Oct

Diabetul zaharat şi terapia hipolipemiantă: unde ne situăm?

Morbiditatea şi mortalitatea premature se datorează, într-o măsură considerabilă, bolilor cardiovasculare, principalii factori determinanţi ce pot fi corectaţi fiind fumatul, hipertensiunea arterială şi profilul lipidic anormal.

Tue
28
Oct

Insulina inhalatorie

In ianuarie 2006, US Food and Drug Administration (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA) a aprobat prima formulă de insulină inhalatorie pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 1 şi de tip 2.

Tue
28
Oct

Cât de mult şi cât de des ar trebui să bem?

Există felurite motive pentru care oamenii consumă alcool - de la toasturile în cinstea unui cuplu fericit şi până la înecarea amarului şi atenuarea durerii.

Tue
28
Oct

Asistenţă sanitară decentă pentru persoanele în vârstă

Populaţia ţării îmbătrâneşte. Devine din ce în ce mai presant imperativul alocării de fonduri corespunzătoare pentru o îngrijire decentă a persoanelor vârstnice, iar în raportul Wanless, din aprilie 2006, au fost recomandate modalităţi adecvate de furnizare a asistenţei sanitare pe termen lung.1

Cercetare
Tue
28
Oct

Eficacitatea şi eficienţa diferitelor ghiduri referitoare la tratamentul cu statine în prevenirea deceselor datorate afecţiunilor coronariene: studiu pilot

Rezumat

Obiective: Analizarea potenţialului de eficacitate şi de eficienţă al diverselor ghiduri referitoare la tratamentul cu statine, destinat reducerii mortalităţii datorate afecţiunilor coronariene, în populaţia canadiană.

Tue
28
Oct

Comentariu: Evaluarea riscului cardiovascular - importantă dar, posibil, eronată

Manuel şi colab. au aplicat recomandările a şase ghiduri naţionale referitoare la tratamentul cu statine aceleiaşi populaţii canadiene şi le-au stabilit impactul în funcţie de: numărul de persoane cărora le-a fost indicată medicaţia; cuantumul potenţial al deceselor coronariene evitate; şi numărul de pacienţi necesar a fi tratat pentru evitarea unui singur deces.1

Tue
28
Oct

Studiu prospectiv asupra corelaţiei dintre consumul de alcool şi boala coronariană, la femei şi la bărbaţi

Rezumat

Obiective: Determinarea asocierii dintre tipurile de consum de alcool şi riscul de instalare a bolii cardiace coronariene, la femei şi la bărbaţi.

Protocol de studiu: Studiu populaţional pe cohortă.

Tue
28
Oct

Originea şi finanţarea celor mai frecvent citate lucrări în medicină: analiza bazelor de date

Rezumat

Obiective: Evaluarea schimbărilor înregistrate la nivelul rolului mediului universitar şi al surselor de finanţare pentru cercetările medicale citate cel mai frecvent în ultimii zece ani.

Tue
28
Oct

Embolia cerebrală, o cauză posibilă a bolii Alzheimer şi a demenţei vasculare: studiu de tip caz-control

Rezumat

Obiective: Compararea apariţiei emboliei cerebrale spontane şi a şunturilor veno-arteriale, la pacienţii cu boala Alzheimer sau cu demenţă vasculară şi la grupul de martori fără demenţă.

Protocol de studiu: Studiu transversal, de tip caz-control.

Sinteze clinice
Tue
28
Oct

Managementul cardiomiopatiei hipertrofice

Cardiomiopatia hipertrofică este cea mai frecventă boală cardiacă genetică familială (incidenţa între 1/500 şi 1/1 000), precum şi cea mai des întâlnită cauză de moarte subită la persoane tinere şi la sportivi.

Tue
28
Oct

Tuberculoza pulmonară: diagnostic şi tratament

Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică la nivel mondial, în ciuda numeroaselor metode de prevenţie şi tratament, prezentate detaliat şi intens mediatizate.

Tue
28
Oct

Lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o afecţiune autoimună, multisistemică, a ţesutului conjunctiv, ce îmbracă diverse aspecte clinice. Este prevalentă în rândul fetelor tinere, prezentând un vârf al incidenţei vârstei de debut în perioada cuprinsă între adolescenţa tardivă şi 40 de ani; raportul femei/bărbaţi este de 9/1.

Practica medicala
Tue
28
Oct

ABC-ul bolii pulmonare obstructive cronice

Definiţie

În anul 2004, UK National Institute for Clinical Excellence (Institutul Naţional pentru Excelenţă Clinică din Marea Britanie) a definit bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) ca "fiind caracterizată de obstrucţia fluxului aerian - un fenomen, de obicei, progresiv, nu complet reversibil şi care nu implică modificări pronunţate de-a lungul mai multor luni -, afecţiunea fiind generată, în majoritatea cazurilor, de fumat".

Opinii si recenzii
Tue
28
Oct

Sistemul sanitar este aşa cum suntem noi

"Sistemul sanitar este aşa cum suntem (şi) noi. Dacă noi suntem incurabili, el este asemenea...! De ce ar fi el, sistemul, mai organizat şi mai deştept decât noi?

Tue
28
Oct

RECENZII

Functional lung imaging

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi
Dr. Andrei Cernomaz
mailto:a_cernomaz@yahoo.com

 

David Lipson
Edwin van Beek
CRC Press
Taylor and Francis Group 2005

Minerva
Tue
28
Oct

MINERVA

Poate că entuziasmul nostru faţă de performanţele terapeutice ale acizilor graşi omega-3 va mai scădea după ce vom vedea că o metaanaliză recentă evidenţiază o slabă asociere a acţiunii lor cu îmbunătăţirea funcţiei cardiovasculare.

Stiri
Tue
28
Oct

PloS lansează o revistă ce permite accesul liber la studiile clinice

Public Library of Science a lansat, de curând (finele lunii mai a.c., n. tr.), o revistă cu acces liber, care va publica rapoarte ale studiilor clinice şi prin care se urmăreşte creşterea transparenţei cercetării clinice.

Tue
28
Oct

Statinele în doză mare scad morbiditatea după accidentele vasculare cerebrale ischemice

Statinele s-au dovedit a fi eficace în prevenţia primară a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), la pacienţii cu risc crescut cardiovascular.

Tue
28
Oct

Chemoterapia perioperatorie este superioară chirurgiei simple în cancerele esogastrice rezecabile

În cazul adenocarcinomului esofagian inferior şi gastric nerezecabil, administrarea unui regim chimioterapic format din epirubicin, cisplatin şi fluorouracil (ECF) scade mortalitatea.

Tue
28
Oct

N-acetil cisteina este eficientă în reducerea incidenţei nefropatiei la substanţa de contrast

Câteva studii de mici dimensiuni au arătat că administrarea de N-acetil cisteină (N-ACC) poate preveni apariţia nefropatiei la substanţa de contrast.

Tue
28
Oct

Supravieţuirea bolnavilor ventilaţi mecanic este direct proporţională cu efectivul pacienţilor trataţi în secţiile de terapie intensivă

Este cunoscut faptul că spitalele cu un efectiv mare de pacienţi asigură o asistenţă medicală superioară celor cu o capacitate de spitalizare mai redusă.

Tue
28
Oct

OMS solicită înregistrarea tuturor studiilor clinice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) solicită ca toate studiile medicale care implică subiecţi umani să fie înregistrate în faza lor de realizare cea mai timpurie şi pentru fiecare proiect de cercetare să fie făcute publice câte 20 de caracteristici definitorii.

Tue
28
Oct

PloS lansează o revistă ce permite accesul liber la studiile clinice

Public Library of Science a lansat, de curând (finele lunii mai a.c., n. tr.), o revistă cu acces liber, care va publica rapoarte ale studiilor clinice şi prin care se urmăreşte creşterea transparenţei cercetării clinice.

Subscribe to Septembrie 2006  / Nr. 7