Septembrie 2005 / Nr. 7

Sinteze clinice
Mon
27
Oct

Managementul sarcinilor cu aloimunizare RhD

Sarcinile ce prezintă complicaţii generate de aloimunizarea cu celule roşii pot duce la anemie fetală, secundară pasajului transplacentar de imunoglobulină maternă G. În cazurile grave, fetusul anemic se îmbolnăveşte de ascită, edem subcutanat, edem pleural şi pericardic (hidrops fetal) şi moare în uter.

Mon
27
Oct

ABC-ul conflictelor şi dezastrelor

Standarde pentru agenţiile umanitare

Proiectul Sphere

Persoanele afectate de catastrofe şi conflicte îşi pierd, adesea, drepturile umane elementare. Dintr-o asemenea perspectivă, un grup de organizaţii umanitare neguvernamentale şi mişcarea Crucea Roşie au lansat, în 1997, Proiectul Sphere, ce viza îmbunătăţirea calităţii asistenţei şi creşterea responsabilităţii sistemului umanitar în ceea ce priveşte reacţia faţă de dezastre, prin elaborarea unui set de standarde universale minime în zonele puternic afectate şi a unei constituţii umanitare.

Mon
27
Oct

ABC-ul conflictelor şi dezastrelor

Dezastrele pot fi împărţite, de regulă, în "naturale" şi "declanşate de om", dar asemenea diferenţieri sunt, în general, artificiale. Toate dezastrele sunt, de fapt, determinate de om, în funcţie de locul şi de modul în care oamenii aleg sau sunt forţaţi să trăiască.

Mon
27
Oct

ABC-ul conflictelor şi dezastrelor

Aproximativ două miliarde de persoane sunt supuse riscului de producere a unor condiţii de criză sau sunt chiar expuse acestora, iar circa 20 de milioane de oameni trăiesc în astfel de circumstanţe.

Opinii si recenzii
Mon
27
Oct

RECENZII - Getting research published - an A to Z of publication strategy

Publicarea rezultatelor cercetării este un proces cel puţin la fel de complex ca şi cercetarea însăşi. Un articol publicat într-o revistă de circulaţie internaţională reprezintă o dovadă de recunoaştere ştiinţifică a calităţii datelor publicate, dar şi a calităţii manuscrisului, fie că acesta este al unui articol sau al unui rezumat (abstract).

Minerva
Mon
27
Oct

MINERVA

Femeile care necesită o histerectomie se tem că intervenţia le-ar putea afecta funcţia sexuală. Un studiu, care a cuprins 27 de paciente, a analizat sensibilitatea lor vaginală şi clitoridiană la cald, la rece şi la vibraţii, înainte şi după histerectomie.

Articole originale
Mon
27
Oct

Recenzie sistematică pentru determinarea modului în care participarea la studii influenţează rezultatele

Rezumat

Obiective: Compararea sistematică a rezultatelor participanţilor la studiile clinice statistice (randomised controlled trials - RCT-uri) cu cele ale persoanelor care aveau caracteristici comparabile şi care au primit acelaşi tratament sau unul similar.

Mon
27
Oct

Strategii optimizate de căutare pe Medline pentru identificarea studiilor riguroase despre tratamente: studiu analitic

Rezumat

Obiective: Elaborarea şi testarea celor mai bune strategii de căutare pe Medline pentru găsirea studiilor clinice de referinţă asupra prevenirii sau tratamentului diferitelor tulburări ale stării de sănătate.

Protocol de studiu: Studiu analitic.

Mon
27
Oct

Revizuirea sistematică şi metaanaliza studiilor referitoare la momentul practicării traheotomiei, la pacienţii adulţi care sunt supuşi ventilaţiei artificiale

Rezumat

Obiective: Compararea rezultatelor obţinute în cazul pacienţilor aflaţi în stare critice, supuşi ventilaţiei aritificiale, cărora li s-a efectuat o traheotomie, la începutul tratamentului sau ulterior, în timpul lui.

Mon
27
Oct

Îngrijirile de zi în copilărie şi riscul de leucemie limfoblastică acută, la copii: rezultatele unui studiu caz-control din Marea Britanie

Rezumat

Obiectiv: Să testeze ipoteza ce susţine că expunerea redusă la infecţiile curente, în cursul primului an de viaţă, creşte riscul de apariţie a leucemiei acute limfoblastice.

Stiri
Mon
27
Oct

O nouă clasă de medicamente utile în tratamentul BPOC

Inflamaţia căilor aeriene mici şi mijlocii joacă un rol important în patogenia bolii pulmonare obstuctive cronice (BPOC). Cu toate acestea, corticosteroizii inhalatori au un efect minim asupra acestei importante verigi patogenice.

Mon
27
Oct

Tratamentul hormonal continuat cu tratament antiresorbtiv este de elecţie în osteoporoză

În prezent şi-au dovedit eficacitatea în osteoporoză două modalităţi terapeutice: tratamentul hormonal cu PTH şi cel antiresorbtiv cu bifosfonaţi.

Mon
27
Oct

Hemofiltrarea cu flux crescut poate creşte supravieţuirea după un stop cardiac resuscitat

Un studiu recent confirmă ipoteza conform căreia tratamentul prin hemofiltrare, după un stop cardiac resuscitat, ar putea scădea mortalitatea respectivilor pacienţi.

Mon
27
Oct

Pseudoefedrina administrată oral nu are impact major asupra funcţiei cardiovasculare

Există numeroase rezerve în privinţa administrării preparatelor care conţin pseudoefedrină (folosite în tratamentul rinoreei, rinitei etc.), mai ales la pacienţii cu boli cadiovasculare, datorită numeroaselor raportări de cazuri în care respectivele preparate au fost asociate cu creşteri majore ale tensiunii arteriale (TA).

Mon
27
Oct

Patru din cinci asistente care lucrează în secţii de psihiatrie se confruntă cu acte de violenţă

Mamade Chattum, 43 de ani (stânga), a fost omorât în bătaie, în iunie 2003, de către pacientul psihiatric Jason Cann (dreapta), internat în spitalul Tooting's Springfield. Un nou raport arată că personalul medical se confruntă cu niveluri de violenţă "surprinzător de crescute".

Mon
27
Oct

Magistraţii afirmă că studenţii la medicină ar trebui să fie înscrişi în registrul GMC

Janet Smith, magistratul care a prezidat ancheta Shipman, a afirmat că studenţii trebuie înscrişi în registrul UK General Medical Council (Consiliul General al Medicilor - GMC) din Marea Britanie, ceea ce ar atesta faptul că şi-au însuşit valorile şi atitudinile corecte, impuse de practicarea medicinei clinice.

Mon
27
Oct

Revistele medicale sunt viciate de dependenţa de companiile de medicamente

Revistele medicale nu sunt altceva decât "o extensie a ramurii de marketing a companiilor farmaceutice", deoarece o mare parte a profiturilor lor provin din publicitatea făcută medicamentelor şi din republicarea studiilor finanţate de companii, consideră fostul editor al revistei BMJ, Richard Smith.

Subscribe to Septembrie 2005  / Nr. 7