Septembrie 2004 / Nr. 7

Editorial
Thu
02
Sep

Învăţământul prin internet va îmbunătăţi opinia clinică?

La începutul secolului 20, când educaţia medicală modernă era abia la început, s-a decretat diminuarea supraîncărcării programei universitare. "Cadrele didactice din învăţământul medical al sfârşitului veacului 19 au fost primii doctori din istorie care au resimţit şocul real al exploziei informaţiilor".1

Thu
02
Sep

Prima generaţie de pacienţi "electronici"

Pentru cei mai mulţi cetăţeni din majoritatea ţărilor dezvoltate, internetul a devenit un instrument puternic şi familiar.1-3 Aproape jumătate dintre adulţii din SUA caută pe net informaţii medicale, aceasta fiind a treia activitate online, în ordinea popularităţii.

Thu
02
Sep

Evaluarea sistemelor de sănătate şi a serviciilor electronice

În prezentul articol, termenul de sănătate electronică include folosirea internetului sau a altor mijloace media pentru răspândirea informaţiilor sau a serviciilor legate de sănătate.1

Thu
02
Sep

Care sunt tendinţele comunicării şi îngrijirilor de sănătate electronice?

În ultimii zece ani s-au dezvoltat numeroase mijloace de comunicare electronică ce promiteau să îmbunătăţească îngrijirea medicală. Ca editori ai actualului număr tematic, am solicitat prezentări ale modalităţilor în care inovaţiile din domeniul ales au reuşit să se ridice la nivelul scontat de utilizatorii lor.1 Iată consideraţiile noastre asupra materialelor primite.

Contributie locala
Thu
02
Sep

Tratamentul hemoragiei intracerebrale cu factor VII recombinant (Medscape. Reuters Health Information 2004)

Acest studiu de fază II arătat rezultate încurajatoare privind tratamentul hemoragiei intracraniene. Administrarea de factor VII recombinant (rVIIa), activat în primele patru ore de la debutul accidentului vascular hemoragic, a redus volumul hemoragiei cu 50% (p = 0,015) şi a scăzut mortalitatea absolută cu 10% (p = NS).

Thu
02
Sep

Polivitaminele încetinesc progresia infecţiei cu HIV (N Engl J Med 2004;351:23-32, 78-80)

Acest studiu a inclus 1 078 de paciente gravide, HIV pozitive, care au fost urmărite timp de 71 de luni. Randomizarea s-a făcut în grupuri de câte 20, pentru unul din patru regimuri de suplimente cu vitamine: vitamina A, polivitamine, vitamina A + polivitamine şi placebo.

Thu
02
Sep

Un nou test înalt specific pentru tuberculoză (Am J Respir Crit Care Med 2004;170:5-6, 59-64)

Acest studiu a arătat că un nou test bazat pe interferonul gamma şi care include două antigene nou descoperite, specifice pentru Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch, bK), este foarte specific şi sensibil în privinţa detectării infecţiei cu bK şi este neafectat de vaccinarea anterioară BCG.

Thu
02
Sep

Patch-urile cu xilină sunt sigure şi eficace pentru tratamentul durerii din neuropatia diabetică (NEJM 2004;350:2673-81)

Acest trial a inclus 56 de pacienţi care prezentau un istoric de cel puţin trei luni de nefropatie diabetică dureroasă. Pacienţilor li s-au administrat patch-uri cu lidocaină 5% pe aria de tegument dureroasă, de până la patru ori pe zi, cu o pauză de şase ore, timp de trei săptămâni.

Sinteze clinice
Thu
02
Sep

Diabetul de tip 1: evoluţii recente

Diabetul de tip 1 este una dintre bolile cronice cele mai frecvente ale copilăriei, afectând anual, în Marea Britanie, 18 - 20 din 100 000 de copii.1 Comitetul American Diabetes Association (Asociaţia Americană de Diabet) recomandă termenul de diabet de tip 1A pentru diabetul imun mediat, cu distrucţia insulelor celulare b din pancreas.2

Practica medicala
Thu
02
Sep

Riscul cardiovascular şi diabetul zaharat tip 2: integrarea estimării riscului în managementul clinic

Peste 25% dintre persoanele cu diabet zaharat (DZ) tip 2 prezintă deja, în momentul diagnosticului, o afecţiune cardiovasculară, şi aproape jumătate au hipertensiune.1

Thu
02
Sep

Hiperglicemia în faza acută a infarctului cerebral. Consideraţii cu privire la managementul acesteia în unităţile de urgenţe neurovasculare din România

Înfiinţarea Unităţilor de Stroke (a "Unităţilor de Urgenţe Neurovasculare") a condus la reducerea mortalităţii şi a invalidării bolilor cerebrovasculare. Aprobarea, în anul 2003 şi, respectiv, în 2004, a înfiinţării, în România, a acestor unităţi, sub denumirea de "Unităţi de Urgenţe Neurovasculare", ne obligă la aplicarea regulilor de consens, stabilite pe plan internaţional, cu privire la aceste unităţi.

Thu
02
Sep

Lista de adrese pentru medicina de urgenţă: dezvoltarea unui forum online

În 1994, dr. David Crippen a creat lista de adrese de medicină de urgenţă pentru a furniza un forum pe internet pentru personalul sanitar. Lista a fost prima de acest fel dedicată discuţiei despre abordarea unitară a pacienţilor din terapia intensivă.

Thu
02
Sep

Ce spun educatorii

Îi ajută pe studenţi să vadă imaginea de ansamblu

Thu
02
Sep

Controlul ritmului sau al frecvenţei în fibrilaţia atrială? Resemnare sau abdicare?

Originea şi semnificaţia problemei

Interesul, păstrat constant, în ultima decadă, pentru fibrilaţia atrială (FA) are mai multe explicaţii derivând din frecvenţa crescută a acestei aritmii, din conotaţiile prognostice, ca şi din progresele terapeutice, în mod special prin terapia intervenţională.

Opinii si recenzii
Thu
02
Sep

Cu o sută de ani în urmă; Mesaje către medici

Domnule, - Cu privire la chestiunea de mai sus, mă străduiesc, de câţiva ani, să-i educ pe cei din preajma mea, în spiritul înţelegerii importanţei covârşitoare a transmiterii corecte a unui mesaj - în special în cazurile urgente.

Thu
02
Sep

Menoragia(bmjlearning.com)

BMJ Learning oferă resurse interactive de învăţare online pentru a te ajuta în evaluare şi revalidare. Scopul nostru este să publicăm, lunar, module noi. Recent, am prezentat un material despre diagnosticul şi tratamentul menoragiei.

Thu
02
Sep

RECENZII - Hematologie - Laborator Citologie

Spitalul Clinic Colentina Şos. Ştefan cel Mare 19 020125 Bucureşti, sector 2 Tel: 021-210 73 20
Dr. Manole Cojocaru

Editura Medicală Bucureşti, 2004 Nr. pagini: 533 ISBN 973-39-0515-1 Preţ: 1 100 000 lei

Cartea Hematologie - Laborator Citologie, un adevărat tratat modern, teoretic şi practic, pentru diagnosticul hematologic de laborator, este rezultatul experienţei de-o viaţă a prof. dr. Ana Stan, cu pregătire şi perfecţionare în domeniul hematologiei de laborator în Europa şi SUA.

Rod al eforturilor unui singur autor, volumul prezintă cercetări originale, desprinse dintr-o practică de câteva decenii.

Thu
02
Sep

Îngrijirile medico-sociale în context european

Îngrijirile de sănătate medico-sociale cuprind atât serviciile, politicile, legile şi reglementările referitoare la tratamentul medical al persoanelor cu disfuncţii şi îmbolnăviri cât şi politica, reglementările şi instituţiile destinate prevenirii îmbolnăvirilor şi promovării sănătăţii.

Minerva
Thu
02
Sep

MINERVA

În New York, unele dintre farmaciile mici solicită bolnavilor de SIDA să le aducă reţetele medicale, iar în schimb oferă faxuri, uscătoare de păr, memento-uri şi carduri de călătorie.

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Thu
02
Sep

Tratamentul precoce al exacerbărilor BPOC îmbunătăţeşte recuperarea (Am J Respir Crit Care Med 2004;169:1267-8, 1298-303)

Acest studiu a inclus 128 de pacienţi cu BPOC, urmăriţi timp de şase ani. Au fost înregistrate 1 099 exacerbări, dintre care 658 au fost semnalate medicului. Durata medie dintre apariţia simptomelor şi debutul tratamentului a fost de 3,7 zile, iar timpul de recuperare a fost de 10,7 zile.

Articole originale
Thu
02
Sep

Experienţa pacienţilor cu un program de diabet, bazat pe un registru medical electronic interactiv: studiu calitativ

Rezumat

Obiectiv: Să prezinte experienţa pacienţilor cu diabet de tip 2 implicaţi într-un program electronic de management al diabetului, bazat pe un registru medical electronic interactiv.

Thu
02
Sep

Experienţa medicilor cu computerele portabile în practica clinică: studiu calitativ

Rezumat

Obiective: Evaluarea punctului de vedere al medicilor privind experienţa lor în privinţa utilizării computerelor portabile în practica clinică.

Protocol de studiu: Studiu calitativ al unui număr de opt grupuri ţintă formate din medici cu specializări şi practică diferite.

Stiri
Thu
02
Sep

Toate înregistrările din spitale vor fi efectuate electronic până la sfârşitul anului 2005

Sistemul de înregistrare electronică este conceput pentru a face mai uşoară şi mai rapidă activitatea medicilor de medicină generală şi pe cea a personalului de medicină primară care înregistrează mai întâi pacienţii ambulatorii şi programările zilnice.

Thu
02
Sep

Medicii americani vor să fie remuneraţi pentru convorbirile e-mail cu pacienţ

Conform unui material publicat în New England Journal of Medicine (2004; 350:1705--7), poşta electronică devine un instrument frecvent în practica clinică, deoarece le permite medicilor să comunice cu pacienţii între două vizite la cabinet, îmbunătăţeşte diagnosticul şi cooperarea în cadrul tratamentului medical şi facilitează înregistrările medicale.

Wed
01
Sep

Reţetele electronice ar putea economisi cel puţin 29 de miliarde de dolari

Sistemul american de îngrijiri de sănătate ar putea economisi, anual, 29 de miliarde $ (16,2 miliarde Lire sterline; 24,2 miliarde Euro) dacă medicii şi-ar trimite reţetele la farmacii pe cale electronică, arată un raport al Iniţiativei de e-Sănătate, o organizaţie non-profit din Washington, D.C., ce are ca scop creşterea siguranţei şi eficienţei în sectorul îngrijirilor de sănătate prin tehnologia informaţională.

Subscribe to Septembrie 2004  / Nr. 7