Septembrie 2003 / Nr. 7

Editorial
Mon
01
Sep

Informaţiile oferite de companiile farmaceutice şi de liderii de opinie

Administrarea medicamentelor poate exercita efecte favorabile asupra sănătăţii dacă indicaţiile terapeutice sunt corespunzătoare, o altă condiţie necesară fiind disponibilitatea informaţiilor valide.

Thu
16
Oct

Gata cu mesele gratuite

Pixuri şi pizza gratuite. Conferinţe sponsorizate şi educaţie medicală compromisă. Golf de curtoazie şi vacanţe pe care nu ţi le-ai putea permite. Lideri spirituali şi scriitori fantomă.

Contributie locala
Mon
01
Sep

Servicii de sănătate a reproducerii destinate tinerilor

La sfârşitul lunii iulie a.c., Fundaţia Tineri pentru Tineri a lansat studiul "Servicii de sănătatea reproducerii adaptate nevoilor tinerilor", parte componentă a proiectului "Servicii de sănătatea reproducerii adecvate pentru tineri", integrat, la rândul lui, în "Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei în România".

Mon
01
Sep

Cele mai recente norme internaţionale recomandă un nou tratament al B

Conform celor mai recente recomandări internaţionale publicate de "Global iniţiative for chronic Obstructive Lung Disease" (GOLD), prima linie a tratamentului de întreţinere pentru bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) indică utilizarea de tiotropium, alături de alte bronhodilatatoare cu durată de acţiune lungă.

Mon
01
Sep

GlaxoSmithKline a preluat integral activităţile grupului Europharm

GlaxoSmithKline (GSK), liderul pieţei farmaceutice din România şi unul dintre liderii pieţei internaţionale de profil, a semnat, în luna august a.c., contractul de achiziţie a restului de 35% din capitalul grupului Europharm.

Mon
01
Sep

Eveniment cultural internaţional

Începutul toamnei anului 2003 le prilejuieşte reprezentanţilor culturii şi artei, precum şi mânuitorilor de condei din ţara noastră, trăirea unui eveniment cultural de talie internaţională.

Mon
01
Sep

Un detector al ganglionilor santinelă

Renaşterea - Fundaţie pentru Educaţie, Cultură şi Sănătate, sub preşedinţia doamnei Mihaela Geoană, a lansat, la 1 octombrie 2001, Programul de Prevenire şi Combatere a Cancerului de Sân, ca principal proiect al său. În 14-15 octombrie 2002, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi cu Institutul American şi Internaţional pentru Sănătate, a fost gazda conferinţei regionale "Cancerul de Sân: Provocare Azi, Speranţă pentru Viitor". În mai 2003, în cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, au fost inaugurate Centrul de Informare Medicală pentru pacienţi şi familii "Linia roz", linie de apel telefonic gratuit pentru orice informaţie privind cancerul de sân.

Practica medicala
Mon
01
Sep

Explorări în microangiopatia diabetică

Microangiopatia diabetică, complicaţie a diabetului zaharat (DZ), poate să apară atât la pacienţi cu DZ tip 1 cât şi la cei cu DZ tip 2. Microangiopatia interesează vasele mici capilare, arteriolele şi venulele.

Opinii si recenzii
Mon
01
Sep

Screeningul cancerului de col uterin - proiect pilot. Studiu de etapă

Cancerul de col uterin reprezintă o importantă problemă de sănătate publică şi o prioritate atât pentru ţările dezvoltate cât şi pentru cele în curs de dezvoltare.

Minerva
Mon
01
Sep

MINERVA

La fumătorii curenţi s-a constatat că, pe lângă riscul producerii hemoragiilor subarahnoidale sau a accidentelor vasculare cerebrale ischemice, este sporit şi cel al hemoragiilor intracerebrale.

Articole originale
Mon
01
Sep

Cost-eficienţa ventilaţiei neinvazive intraspitaliceşti pentru exacerbările acute ale bolii pulmonare cronice obstructive: analiză economică a cazurilor statistice

Obiective: Să evalueze cost-eficienţa tratamentului standard, cu şi fără adăugarea ventilaţiei neinvazive intraspitaliceşti, la pacienţii spitalizaţi pentru acutizare a bolii pumonare cronice obstructive.

Protocol de studiu: Analiza cost-eficienţei din studiile statistice.

Mon
01
Sep

Hipertensiunea de sarcină şi riscul ulterior de hipertensiune şi accident vascular cerebral: rezultatele unui studiu de cohortă

Obiective: Să examineze asocierea dintre boala hipertensivă din sarcină (hipertensiunea gestaţională şi preeclampsia) şi apariţia ulterioară a bolii circulatorii.

Protocol de studiu: Studiu de cohortă pe femeile care au avut preeclampsie la prima lor sarcină, cu făt unic. Au fost două grupuri compatibile ca vârstă şi an al naşterii, unul cu hipertensiune gestaţională şi unul fără istoric de creştere a tensiunii arteriale.

Mon
01
Sep

Creşterea concentraţiei glicemiei în timpul tratamentului antihipertensiv, ca factor predictiv pentru infarctul de miocard: studiu de cohortă

Obiective: Să investigheze impactul creşterii glicemiei asupra riscului de apariţie a infarctului de miocard, cu accent deosebit pe oamenii care iau medicamente antihipertensive.

Protocol de studiu: Studiu de cohortă prospectiv.

Mon
01
Sep

Cost-eficienţa fizioterapiei, terapiei manuale şi a îngrijirii de către medicul generalist pentru durerile cervicale: evaluare economică şi studiu statistic

Obiective: Să evalueze cost-eficienţa fizioterapiei, a terapiei manuale şi a îngrijirii de către medicul generalist pentru pacienţii cu dureri cervicale.

Protocol de studiu: Evaluare economică şi studiu statistic.

Localizare: Îngrijirea primară.

Mon
01
Sep

Scăderea dozei corticosteroizilor inhalatori în astm: studiu statistic

Obiective: Să determine dacă doza de corticosteroizi inhalatori poate fi diminuată la pacienţii cu astm cronic stabil, menţinând afecţiunea sub control.

Protocol de studiu: Studiu statistic dublu-orb, cu grupuri paralele, cu o durată de un an.

Mon
01
Sep

Eficienţa medicamentelor anticolinergice, comparativ cu placebo, în tratamentul vezicii hiperfuncţionale: sinteză sistematică

Obiective: Să determine eficienţa medicamentelor anticolinergice pentru tratarea sindromului de vezică hiperfuncţională.

Protocol de studiu: Sinteză sistematică a studiilor statistice.

Sursa de date: Articole şi rezumate publicate.

Mon
01
Sep

Prescrierile empirice pentru dispepsie: studiu statistic pe testare şi tratament versus tratament cu omeprazol

Obiective: Să compare eficienţa strategiei "Helicobacter pylori - testare şi tratament" cu proba empirică cu omeprazol în tratarea fără efectuare de endoscopie a pacienţilor tineri cu dispepsie.

Protocol de studiu: Studiu statistic.

Mon
01
Sep

Monoterapia cu b-lactamină versus terapie combinată, b-lactamină-aminoglicozid, pentru febra cu neutropenie: sinteză sistematică şi metaanaliză

Obiective: Să compare eficienţa monoterapiei cu b-lactamină versus terapia combinată cu b-lactamină-aminoglicozidă în tratamentul pacienţilor cu febră şi neutropenie.

Sursa de date: Medline, Embase, Lilacs, Cochrane Library şi conferinţe, până în 2002. Referinţele studiilor incluse şi contactul cu autorii. Nici o restricţie legată de limbă, de anul publicării sau de statutul publicaţiei.

Educatie si dezbateri
Mon
01
Sep

Cine plăteşte pentru pizza? Redefinirea relaţiilor dintre medici şi companiile farmaceutice. 1: Constrângerile

În acest articol în două părţi, un jurnalist din Washington DC investighează conflictele declanşate în cadrul unui campus medical important, participând şi la dezbaterile ample despre modalităţile de redefinire a relaţiilor cu marile companii farmaceutice

Mon
01
Sep

Cine plăteşte pentru pizza? Redefinirea relaţiilor dintre medici şi companiile farmaceutice. 2: Eliberarea de constrângere

În acest articol în două părţi, un jurnalist din Washington DC investighează conflictele declanşate în cadrul unui campus medical important, participând şi la dezbaterile ample despre modalităţile de redefinire a relaţiilor cu marile companii farmaceutice

Mon
01
Sep

Cine plăteşte pentru pizza? Redefinirea relaţiilor dintre medici şi companiile farmaceutice. 2: Eliberarea de constrângere

În acest articol în două părţi, un jurnalist din Washington DC investighează conflictele declanşate în cadrul unui campus medical important, participând şi la dezbaterile ample despre modalităţile de redefinire a relaţiilor cu marile companii farmaceutice

Mon
01
Sep

Dansul cu porcii-spinoşi: reguli şi ghiduri referitoare la relaţia medicilor cu companiile farmaceutice

Interacţiunea dintre medici şi companiile farmaceutice poate conduce la probleme etice. Acest articol oferă o prezentare generală a unor ghiduri de practică destinate reglementării acestor relaţii.

Mon
01
Sep

Urzeală nesănătoasă

Companiile pentru relaţii cu publicul sunt experte în "tehnica terţilor" - ajutând industria farmaceutică să separe mesajul de ceea ce poate fi considerat drept mesager interesat. Majoritatea jurnaliştilor au, însă, doar o idee vagă despre modul în care funcţionează industria relaţiilor cu publicul, fiind vulnerabili faţă de acceptarea fără consideraţii critice a mesajelor deghizate ale industriei farmaceutice

Stiri
Mon
01
Sep

O companie de medicamente a oferit, în secret, societăţilor medicale, informaţii limitate asupra HRT

Uriaşa companie farmaceutică Wyeth a recunoscut că, la sfârşitul lunii mai a.c., a oferit în secret, câtorva societăţi medicale, date referitoare la rezultatele unui studiu despre terapia de substituţie hormonală (HRT) şi demenţă, înainte de publicarea lor.

Subscribe to Septembrie 2003  / Nr. 7