Septembrie 2002 / Nr. 7

Editorial
Mon
02
Sep

Definirea bolilor neurodegenerative

A caracteriza afecţiunile neurodegenerative sau continentul european este, practic, acelaşi lucru: o parte este istorie, o parte ştiinţă, o parte politică şi, pentru a întregi ideea de similitudine, ambele ar putea avea un efect asupra sănătăţii şi prosperităţii.

Mon
02
Sep

Tratamentul afecţiunilor neurodegenerative

Boala Parkinson reprezintă un excelent exemplu al dificultăţilor pe care le implică îngrijirea persoanelor cu afecţiuni neurodegenerative. Maladia are un debut insidios şi o evoluţie necruţătoare; nu i se cunoaşte etiologia, este incurabilă, dar continuă să răspundă la terapiile medicamentoase sau la alte intervenţii medicale.

Mon
02
Sep

Neurodegenerarea în epoca biologiei moleculare

Clinicienii continuă să trateze bolile neurodegenerative într-o manieră nespecifică, în stilul paliativ, caracteristic secolului 19. Simptomele pot fi ameliorate, temporar, pentru un număr redus de afecţiuni, prin procedee farmacologice sau chirurgicale, cu efect asupra neurotransmiţătorilor eliberaţi de neuronii ce suferă un proces de degenerare.

Mon
02
Sep

Graniţa dintre neurologie şi psihiatrie

În Occident s-a considerat, vreme de mai bine de 2 000 de ani, că neurologia şi psihiatria erau reunite într-o singură specialitate medicală, desemnată, adesea, prin termenul de neuropsihiatrie. Charcot, Freud, Jackson sau Bleuler, printre mulţi alţii, şi-au elaborat conceptele prin prisma studierii în ansamblu a creierului şi a minţii, indiferent dacă erau interesaţi mai mult de aspectele clinice sau de cele legate de cercetare.

Mon
02
Sep

Demitizarea neurologiei

Muhammad Ali, Dudley Moore, Ronald Reagan şi Christopher Reeve au fost, cu toţii, victime ale unor afecţiuni degenerative şi traumatice ale sistemului nervos, a căror prevalenţă a crescut foarte mult în ultimii 20 de ani.1

Mon
02
Sep

Paediatric Asthma - o nouă revistă virtuală

Iniţiativa mondială pentru astm, proiect comun al Heart, Lung and Blood Institute (Institutul de Cardiologie, Pneumologie şi Hematologie) din reţeaua Institutelor Naţionale de Sănătate şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a desemnat ziua de 7 mai 2002 drept Ziua Mondială a Astmului.

Contributie locala
Tue
14
Oct

Romanian Journal of Gastroenterology acceptat în Index Medicus/MEDLINE

Romanian Journal of Gastroenterology (RJGE) a apărut în anul 1992, ca revistă oficială a Societăţii Române de Gastroenterologie. Comitetul său de redacţie include personalităţi în gastroenterologie din România şi din străinătate.

Mon
02
Sep

A fost lansat planul naţional de prevenţie şi control ale bolilor cardiovasculare

În cadrul primei campanii de prevenire a bolilor cardiovasculare din România a fost lansat Planul Naţional Multianual de Prevenţie şi Control ale Bolilor Cardiovasculare, cu ocazia Congresului Naţional de Cardiologie, ce s-a desfăşurat la Sinaia, în perioada 25-28 septembrie 2002.

Mon
02
Sep

Medicina de laborator – evenimente recente

În perioada 24-27 septembrie 2002 au avut loc, la Sala Palatului din Bucureşti, trei evenimente de referinţă pentru medicina de laborator: Simpozionul Anual al Societăţii Române de Medicină de Laborator şi cele două expoziţii specializate CLINILAB (ediţia a IX-a) şi TEHNOMEDICA (ediţia a VII-a).

Sinteze clinice
Mon
02
Sep

Ce trebuie să ştim despre scăderea funcţiei mnezice asociată înaintării în vârstă

Pentru mulţi pacienţi, tulburările de memorie devin supărătoare pe măsură ce îmbătrânesc. Gary Small oferă o strategie încurajatoare de evaluare a diminuării funcţiei mnezice, asociate înaintării în vârstă, şi de protejare a sănătăţii creierului

Mon
02
Sep

ABC-ul ECG - Tahicardiile joncţionale

Orice tahiaritmie cu punct de plecare în atrii sau în joncţiunea atrioventriculară poartă denumirea generică de tahicardie supraventriculară. Cu toate acestea, în practica clinică, termenul de tahicardie supraventriculară este rezervat pentru tahicardiile atriale şi pentru aritmiile pornite de la nivelul regiunii atrioventriculare, ca rezultat al unui mecanism de re-intrare (tahicardiile joncţionale).

Practica medicala
Mon
02
Sep

Consultaţia de 10 minute

Seria articolelor tema-tice este editată de Ann McPherson şi Deborah Waller

Articolul de faţă face parte dintr-un serial pe tema problemelor curente din îngrijirea primară

Mon
02
Sep

Beta-blocantele între teorie şi practică

Beta-blocantele reprezintă clasa de medicamente potente cardiologic cu cei mai mulţi reprezentanţi, şi aceasta datorită celor patru direcţii majore în care şi-au dovedit utilitatea:

Opinii si recenzii
Mon
02
Sep

Tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian (BRGE)

Un tânăr inginer, de 35 de ani, necăsătorit, care lucrează pe un şantier situat la peste 100 km de Cluj, s-a prezentat la o consultaţie, la Ambulatorul de Gastroenterologie al clinicii, pentru arsuri retrosternale, supărătoare, care au apărut de aproape doi ani, mai întâi episodic, după mese mai abundente, apoi de câteva ori pe săptămână, pentru ca, de câteva luni, arsurile să apară zilnic, cu intensitate crescută şi durată prelungită, iar în ultima vreme apar şi noaptea, trezindu-l din somn.

Mon
02
Sep

Decision making in health and medicine

Complexitatea situaţiilor cu care se confruntă omul modern a determinat, pe lângă alte efecte, amplificarea dificultăţilor legate de luarea deciziilor.

Mon
02
Sep

Physiology of Respiration

Mai mult decât oricând, fiziologia, disciplină fundamentală a ştiinţelor medicale, cunoaşte, în prezent, o dezvoltare amplă, furnizându-i clinicianului noi explicaţii ale proceselor complexe ce menţin echilibrul vieţii.

Mon
02
Sep

Handbook of Physiology

Tigerstedt şi Bergman au descoperit renina în urmă cu 100 de ani. De atunci, cunoştinţele despre sistemul renină-angiotensină au fost completate şi revizuite, fiind descoperită existenţa unei veritabile cascade enzimatice, formatoare de angiotensină II activă prin participarea enzimei de conversie.

Mon
02
Sep

Testarea prosperităţii unei ţări

Testing a country's prosperity
BMJ 2002;324:1493

Prosperitatea unei ţări poate fi apreciată pur şi simplu după modul în care îşi tratează bătrânii.

Nachman din Bratislava (1770-1811),
rabin Hasidic şi ascet polonez

Trimis de Fred Charatan, geriatru pensionar, Florida

Mon
02
Sep

Sticla lui Cehov

În urmă cu o sută de ani exista o frumoasă tradiţie în medicina germană şi în cea rusă: o mostră de conduită profesională, despre care nu ştiam nimic până când nu am întâlnit-o întâmplător, în minunata carte a lui Donald Rayfield: Anton Cehov: o viaţă.

Minerva
Mon
02
Sep

MINERVA

Copiii născuţi din părinţi cu tendinţe la atopii au un risc sporit de-a face astm, comparativ cu alţi copii.

Articole originale
Mon
02
Sep

Comparaţie între rezultatele stabilite de medici şi opinia pacienţilor cu privire la avantajele recuperării neurologice intraspitaliceşti

Recuperarea îşi propune să atenueze impactul bolii, în limitele impuse de resursele disponibile şi de boala de fond.1 Cuantificarea recuperării este, însă, dificil de realizat.2 Se utilizează frecvent scalele de evaluare a incapacităţii, invalidităţii şi handicapului, dar ele nu reflectă decât într-o anumită măsură procesul de recuperare, având tendinţa de-a fi "orientate spre medic".3

Mon
02
Sep

Tulburările sănătăţii mentale la copii în comunitate: studiu cu supraveghere de 18 luni

În cadrul unui studiu efectuat, recent, la scară naţională, s-a constatat că prevalenţa afecţiunilor psihiatrice la copiii şi adolescenţii din Marea Britanie a fost de peste 9%.1

Stiri
Mon
02
Sep

Unul din 50 de europeni are cancer sau se află în remisiune

Primul studiu asupra prevalenţei cancerului în Europa a arătat că probabilitatea de-a face cancer este mai mare în rândul locuitorilor din ţările Europei de Vest, comparativ cu cei din Europa de Est, într-o oarecare mă-sură datorită ratelor de supravieţuire mai mari şi a unei speranţe de viaţă mai lungi.

Mon
02
Sep

A fost descoperită gena responsabilă pentru apariţia majorităţii melanoamelor maligne

Oamenii de ştiinţă angajaţi în proiectul de descoperire a genomului cancerului au anunţat, recent, că au efectuat o descoperire "neaşteptat de precoce" a genei mutante responsabile pentru apariţia a 70% din totalitatea melanoamelor maligne.

Subscribe to Septembrie 2002  / Nr. 7