Septembrie 2001 / Nr. 7

Mon
02
Jul

Apusul pirazolonelor

Prezent, acum câteva saptamâni, la cel de-al 22-lea Congres al Societatii Australiene de Durere, am constatat, in cadrul discutiilor, ca despre derivatii pirazolonici se discuta la timpul trecut ca despre niste substante ale caror riscuri depasesc beneficiul terapeutic.

Mon
02
Jul

Actualitati in tratamentul cu betaxolol (Lokren)

Date generale

Betaxololul (Lokren) este un betablocant cardioselectiv, fara activitate simpatomimetica intrinseca, cu un slab efect stabilizator de membrana de tip chinidinic, cu efect antireninemic, antialdosteronic, cu durata de actiune prelungita si o biodisponibilitate ridicata dupa administrarea orala.

Editorial
Mon
02
Jul

Restructurarea ingrijirii sanatatii

In urma cu aproximativ un deceniu, producatorii de autoturisme au transformat complet modul de fabricatie a masinilor: au incetat sa mai stocheze componente, aprovizionându-se cu acestea numai "la nevoie"; au redus drastic sortimentele de componente de tipul subansamblelor si motoarelor; au lucrat in strânsa legatura cu furnizorii, urmarind cresterea calitatii in locul scaderii preturilor, si au eliminat rebuturile, facându-i raspunzatori pentru calitatea produselor si pe muncitori, nu numai pe controlori.

Mon
02
Jul

Prevenirea exacerbarilor de bronsita cronica si BPOC

Exacerbarile bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) afecteaza calitatea vietii si creste costurile sociale ale maladiei. Desi efectele pe termen lung ale hipersecretiei bronsice asupra deteriorarii functiei ventilatorii la pacientii cu BPOC au fost destul de controversate,1 in ultimii ani, studii recente indica faptul ca exista o relatie directa intre hipersecretie si deteriorarea ventilatorie la pacientii respectivi.2

Mon
02
Jul

Opiaceele in durerea cronica de origine nemaligna

Oportunitatea folosirii opiaceelor in durerea cronica nemaligna este un aspect extrem de controversat. Pentru inceput ar trebui sa ne intrebam de ce sa nu primeasca opiacee bolnavii ce acuza dureri severe, care raspund la medicatia respectiva si pentru care nu exista nici un alt remediu eficient?

Mon
02
Jul

Sa ne gândim o clipa si la editori

Editorii de reviste medicale au responsabilitati serioase. Ei se afla la mijloc, intre investitia publica in cercetare si accesul publicului la roadele acestei investitii.

Mon
02
Jul

Consiliere profesionala pentru medicii care sufera de boli cronice

Am sclerodermie. In urma cu un an si jumatate am fost sfatuita de un medic de boli profesionale sa ma retrag din NHS, din cauza de boala. Aveam 30 de ani. Hotarâta sa-mi folosesc cunostintele medicale, am fost lasata sa gasesc singura o solutie adaptata starii mele de sanatate si care sa-mi permita sa lucrez in continuare.

Contributie locala
Mon
02
Jul

Noi beneficii ale tratamentului antihipertensiv pentru milioane de pacienti cu stroke

Un important studiu efectuat timp de sase ani pe mai mult de 6 000 de pacienti cu antecedente de accident cerebrovascular (stroke) raspânditi in intreaga lume, a relevat o seama de beneficii ale tratamentului antihipertensiv bazat pe inhibitorul de enzima de conversie perindopril, beneficii valabile chiar si pentru pacientii fara hipertensiune.

Sinteze clinice
Mon
02
Jul

Tratamentul hipertensiunii bazat pe dovezi

Pentru a lua cea mai buna decizie cu privire la pacientii care au nevoie de tratament este necesara estimarea riscurilor individuale.

Mon
02
Jul

Extrase din "Clinical Evidence" - Obezitatea

Generalitati

Definitie Obezitatea este o afectiune cronica, caracterizata printr-un exces de grasime corporala. Se defineste, cel mai frecvent, prin indicele de masa corporala, o formula matematica strâns corelata cu grasimea corporala si care se calculeaza impartind greutatea, masurata in kilograme, la inaltime, exprimata in metri patrati (kg/m2).

Practica medicala
Mon
02
Jul

Epidemia cardiovasculara la pacientii renali

Importanta studierii afectarii cardiovasculare la uremici deriva, in primul rând, din impresionantele rate ale morbiditatii si mortalitatii, determinate de diversele anomalii structurale si functionale ale cordului si vaselor, prezente in proportii diferite, la fiecare pacient cu insuficienta renala cronica terminala (IRCT), indiferent de calitatea si tipul metodei de supleere renala.

Mon
02
Jul

Studiu statistic transversal cu privire la fentanyl transdermic si morfina orala retard in tratamentul durerii cronice necanceroase

Rezumat

Obiective Sa compare preferinta pacientilor pentru fentanylul transdermic sau pentru morfina orala retard, nivelul de control al durerii si calitatea vietii dupa tratament.

Protocol de studiu Studiu transversal, multicentric, international, cu clasificare deschisa.

Opinii si recenzii
Mon
02
Jul

Transplantul românesc

Astazi isi expune punctul de vedere Prof. Dr. Mihai Lucan, Directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca

- V-as ruga sa ma ajutati sa-l cunosc pe dr. Mihai Lucan inainte de implicarea sa in transplantul de organe.

Mon
02
Jul

PAGINA STUDENTILOR - Cu cortul in spinare si cu muzica in difuzoare

"Nu exista aer conditionat in tren?" A fost prima intrebare ce ne-a trecut prin minte in momentul in care ne-am urcat in tren. O caldura sufocanta ne facea sa regretam racoarea marii din Vama Veche. Peste câteva minute urma sa parasim capiatala, cu destinatia Budapesta.

Minerva
Mon
02
Jul

MINERVA

Practicata dupa un infarct miocardic acut, angioplastia cu balon este mai ieftina decât implantarea de stenturi. Daca se are in vedere, insa, faptul ca aplicarea stenturilor se soldeaza cu o rata mai buna de supravietuire fara evenimente coronariene ulterioare si cu o incidenta mai scazuta a cazurilor de respitalizare, s-ar putea ca optiunea pentru o interventie mai ieftina sa reprezinte o falsa modalitate de-a face economie.

Articole originale
Mon
02
Jul

Urmarirea a 24 431 de pacienti coronarieni la nivel de ingrijire primara, prin metode profilactice secundare

Prevenirea producerii altor evenimente cardiovasculare in rândul pacientilor coronarieni reprezinta o prioritate la nivelul sanatatii publice.1 Aspectul a fost analizat in cadrul cercetarilor anterioare, care au aratat ca exista o multime de cai de imbunatatire a strategiei respective.2-4

Mon
02
Jul

Cât de corect pozitioneaza doctorii paletele de defribrilare? Studiu observational

La pacientii care prezinta fibrilatie ventriculara, defibrilarea este necesara pentru restabilirea ritmului sinusal normal. Fiecare minut de intârziere in restabilirea ritmului sinusal creste mortalitatea cu 7-10%.1

Mon
02
Jul

Dinamica PEF în acutizarile astmatice

Efectul inspirului profund asupra calibrului cailor aeriene poate fi un marker al obstructiei bronsice în astm. Raspunsul dilatator determina spasmul musculaturii netede,1 iar raspunsul constrictor consta în amplificarea bronhoconstrictiei inflamatorii.2

Stiri
Mon
02
Jul

Folosirea abuziva a chimioterapiei la sfârsitul vietii

Conform unui studiu citat in cadrul intâlnirii anuale a American Society of Clinical Oncologists (Societatea Americana a Oncologilor Cliniceni), care a avut loc, recent, la San Francisco, multi dintre bolnavii de cancer sunt supusi chimioterapiei la sfârsitul vietii, chiar daca se stie ca respectiva forma de cancer nu raspunde la un asemenea tratament.

Mon
02
Jul

Metodele de screening reduc mortalitatea datorata cancerului de sân

Conform unui studiu suedez, publicat recent, screeningul mamografic reduce cu aproximativ doua treimi mortalitatea prin cancer de sân. Studiul a aratat ca, prin participarea la screeningul "real life", mortalitatea scade intr-o proportie mult mai mare decât in cazul experimentelor cu un caracter statistic, realizate anterior (Cancer 2001; 91:1724-31).

Mon
02
Jul

Nu exista date care sa sustina efectele clinice semnificative ale placebo

Conform studiilor cu rezultate subiective si continue, tratamentele cu placebo pot avea efecte benefice slabe. In cadrul unui studiu recent s-a constatat, insa, ca terapia respectiva nu a avut nici un efect semnificativ asupra rezultatelor obiective sau binare.

Subscribe to Septembrie 2001  / Nr. 7