Septembrie 2000 / Nr. 9

Fri
01
Sep

Cum sa te distrezi la o petrecere

In timpul unui recent dineu academic, doi profesori au remarcat ca – amuzant, nu? – copiii lor, deveniti adulti, le recomandasera sa-si imbunatateasca viata sociala. Sfatul le fusese dat cu toata seriozitatea si, intr-unul dintre cazuri, a fost reinnoit prin intermediul unei carti postale ce cuprindea urmatorul mesaj: "MUNCA este pentru oamenii care nu stiu sa se distreze la petreceri." "Este adevarat", a adaugat profesorul, cu tristete, "chiar nu stiu."

Fri
01
Sep

Un pacient care mi-a schimbat viata - Eu, pacientul deprimat

Sa ma intorc la lucru nu a fost doar greu. A fost ridicol de greu. A fost cel mai dificil lucru pe care l-am facut vreodata. N-am considerat niciodata ca nu trebuie sa lucrez, dar voiam ca cineva sa-mi spuna sa ma opresc. Pe masura ce fetita mea se apropia de vârsta de patru luni, zilele mele, gândurile care ma asaltau când ma trezeam si toate discutiile au devenit dominate de teama de a o lasa singura.

Fri
01
Sep

Vezici urinare si Brobdingnag

Generatii de copii vor fi citit versiunea prescurtata a Calatoriilor lui Gulliver, de Jonathan Swift (1767). Din pacate, daca familiarizarea cu textul nu contribuie la recitirea cartii, atunci se vor pierde, cu siguranta, multe dintre invatamintele acestei capodopere.

Editorial
Fri
01
Sep

Societatea se transforma: se schimba si rolul medicilor

Rolul medicului s-a schimbat radical incepând cu anii 1930 si 1940, când practicienii s-au confruntat cu un numar incredibil de mare de pacienti. In prezent, numarul pacientilor este cu mult mai mic, dar pretentiile lor in ceea ce priveste calitatea serviciilor medicale au crescut considerabil.

Fri
01
Sep

Hipertensiunea arteriala sistolica izolata: o schimbare radicala

Este recunoscuta de sute de ani asocierea intre hipertensiune si o "intensificare" a pulsului, pe de-o parte, si apoplexie, pe de alta parte. In cazul persoanelor in vârsta, problema majora este reprezentata de hipertensiunea arteriala sistolica izolata, in care valorile presiunii arteriale sistolice sunt crescute, in timp ce ale celei diastolice sunt normale.

Fri
01
Sep

Spre un tratament mai bun al glaucomului

Glaucoamele se caracterizeaza printr-un tip specific de leziune a nervului optic si de pierdere a câmpului vizual. Acest grup de boli reprezinta, la nivel mondial, cauza principala a cecitatii ireversibile: aproximativ 66,8 milioane de persoane sufera de glaucom, 6,7 milioane dintre ele prezentând cecitate bilaterala.1

Fri
01
Sep

Reperfuzia in infarctul miocardic acut

Infarctul miocardic acut este provocat, de regula, de obstructia trombotica a unei coronare, initiata de ruptura unei placi de aterom. Infarctul subendocardic apare imediat dupa obstructia coronarei, dar extinderea spre intreaga grosime a peretelui ventricular poate sa dureze câteva ore.

Contributie locala
Fri
01
Sep

Greutatea nu va mai face atâtea greutati

Bucuresti – 20 iulie 2000 – Institutul de endocrinologie "C. I. Parhon" anunta deschiderea primului cabinet ambulator de studiu al obezitatii din România, realizat cu sprijinul grupului farmaceutic elvetian F. Hoffmann – La Roche. necesitatea infiintarii unui astfel de cabinet este evidenta, ne spune Prof Dr C. Dumitrache, presedintele Asociatiei Române de Endocrinologie si directorul Institutului: "Peste 24% dintre români sunt obezi si peste 64% au probleme de greutate".

Sinteze clinice
Fri
01
Sep

Reactualizare curenta - Tratamentul formatiunilor latero-cervicale la adulti

Unul dintre cele mai importante considerente ce trebuie avute in vedere in cazul unui adult care se adreseaza medicului pentru o formatiune latero-cervicala este acela ca masa respectiva poate reprezenta o manifestare metastatica a unui cancer primar, localizat, adesea, dar nu intotdeauna, la nivelul tracturilor respirator superior sau digestiv (fig.1).

Fri
01
Sep

Extras din "Clinical Evidence" - Endometrioza

Prezentul articol este unul dintre cele 87 de capitole ale numarului doi din publicatia Clinical Evidence www.evidence.org

Opinii si recenzii
Fri
01
Sep

Manifestari stiintifice medicale in anul 2000

Reuniunea Anuala de Microbiologie Bucuresti 14-15 septembrie
Al XXVIII-lea Simpozion al Asociatiei Europene de Gerontopsihiatrie Oradea 15-17 septembrie
A III-a Conferinta Nationala de Stroke Constanta 20-22 septembrie
Al VII-lea Congres National de Reumatologie cu participare internationala Constanta 20-23 septembrie
Congresul National de Radiologie si Imagistica Medicala "Millennium 2000" Iasi 20-23 septembrie
Conferinta Nationala de Obstetrica si Ginecologie Bucuresti
Fri
01
Sep

OPINIE PERSONALA - Asistentele si viitorul practicii generale

Lucrez zilnic cu asistente specializate in ingrijirea pacientilor diabetici. Am putut, astfel, sa constat ca un numar din ce in ce mai mare de sarcini, care, in trecut, apartineau medicilor, astazi le revin asistentelor. De ce am, totusi, un sentiment de frustare când ma gândesc la asistentele din practica generala?

Minerva
Fri
01
Sep

MINERVA

Multi oameni se tem nu atât de moarte, cât de o moarte grea. O moarte buna inseamna lipsa durerii si a dificultatilor respiratorii, precum si comunicarea libera cu cei care ii ingrijesc.

Articole originale
Fri
01
Sep

Metaanaliza cresterii dozei de steroid inhalator sau a adaugarii de salmeterol, in astmul simptomatic (MIASMA)

Rezumat

Obiectiv: Examinarea comparativa a beneficiilor obtinute de pe urma adaugarii de salmeterol si, respectiv, a cresterii dozei de steroid inhalator.

Protocol de studiu: Reevaluarea sistematica a studiilor clinice statistice, efectuate prin metoda dublu-orb. Extragerea datelor independente si verificarea lor cu datele prezentate in rezumatele studiilor si manuscriselor. Analiza efectelor alocarii fixe si aleatorii.

Fri
01
Sep

Relatia dintre cariera si viata de familie, in cazul medicilor primari englezi care lucreaza in spital: studiu calitativ, de tip interviu semistructurat

Rezumat

Obiective: Sa exploreze relatia dintre munca si viata de familie a medicilor primari care lucreaza in spital, precum si atitudinea lor fata de optiunile si constrângerile ce influenteaza relatia respectiva.

Protocol de studiu: Studiu calitativ al experientelor si opiniilor medicilor primari care lucreaza in spital, bazat pe inregistrarea interviurilor semistructurate.

Fri
01
Sep

Efectul consumului de bere asupra riscului de infarct miocardic: studiu populational, de tip caz-control

Multe studii au aratat existenta unei corelatii inverse intre consumul de alcool si boala coronariana, a carei severitate poate fi atenuata in cazul consumarii unor cantitati mai mari de baturi alcoolice.1 Totusi, continua sa fie neclar daca efectul protector este conferit numai de anumite bauturi (cum ar fi vinul rosu) sau este asociat cu etanolul.

Fri
01
Sep

Prevenirea muscaturilor de câine la copii: studiu statistic al unei masuri educative

Muscaturile de câine reprezinta o cauza importanta de accidentare, mai ales la copii.1-2 In general, nu sunt evaluate recomandarile cu privire la prevenire; ele se refera doar la controlul asupra raselor cu risc crescut, la tinerea câinilor in lesa, la dresajul animalelor si la educarea stapânilor lor.3-4

Medicina generala
Fri
01
Sep

Astmul instalat dupa pneumonia contractata in copilarie: studiu prospectiv, cu o durata de sase ani

Rezumat

Obiectiv: Stabilirea prevalentei cumulative, pe termen lung, a astmului la copiii internati in spital pentru tratamentul pneumoniei si examinarea ipotezei ce sustine ca unii bolnavi din aceasta categorie pot sa prezinte, de fapt, o forma de astm nediagnosticata.

Protocol de studiu: Studiu prospectiv, efectuat pe o cohorta de copii internati in spital cu diagnosticul de pneumonie, care au fost urmariti, in ambulator, prin chestionare expediate, prin posta, medicilor de familie, copiiilor bolnavi sau parintilor acestora.

Educatie si dezbateri
Fri
01
Sep

Date de statistica - Riscul relativ estimat

In ultimii ani, riscul relativ estimat a inceput sa fie folosit pe scara tot mai extinsa in rapoartele medicale, ca si in multe numere ale BMJ. Exista trei motive ale utilizarii din ce in ce mai frecvente ale acestui indicator. In primul rând, ofera posibilitatea unei evaluari (cu interval de incredere) a corelatiei dintre doua variabile binare (de tip "da sau nu"). In al doilea rând, ne permite sa examinam, folosind regresia logistica, efectele altor variabile asupra relatiei respective. In al treilea rând, au o interpretare speciala si foarte convenabila in cadrul studiilor de tip caz-control (pe care le vom aborda intr-un articol viitor).

Fri
01
Sep

Reforma sectorului sanitar trebuie sa pastreze programele verticale, cum ar fi cele de control al tuberculozei

Editorul – Reforma sectorului sanitar a devenit o strategie prioritara in tarile sarace din lumea in curs de dezvoltare, ceea ce inseamna, de fapt, transferul responsabilitatii serviciilor de sanatate si al bugetelor de sanatate catre comunitatile locale. Eu incurajez o asemenea conduita. Dar aplicarea ei intr-o maniera nediscriminatorie poate avea un revers periculos.

Stiri
Fri
01
Sep

Iarba chinezeasca poate produce cancer

Doctorii belgieni au descoperit ca iarba chinezeasca Aristolochia fangchi, incriminata pentru producerea insuficientei renale, poate genera si cancer.

Pacientilor dintr-o clinica de slabire din Belgia li s-a administrat din greseala aceasta planta.

Fri
01
Sep

OMS avertizeaza asupra pericolului agentilor "super-patogeni"

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat, recent, ca nivelul rezistentei la medicamentele utilizate in tratamentul bolilor infectioase este pe cale de a atinge un punct critic.

Subscribe to Septembrie 2000  / Nr. 9