Octombrie 2014 / nr. 8

Editorial
Tue
18
Nov

Vaccinarea împotriva gripei H1N1 în timpul graviditatii

Image: 

Datele privitoare la siguranta par a fi linistitoare, dar avem nevoie de o supraveghere continua a tuturor vaccinurilor antigripale
Deshayne B Fell perinatal epidemiologist, Better Outcomes Registry and Network (BORN) Ontario, Children’s Hospital of Eastern Ontario Research Institute, 401 Smyth Road, Ottawa,
ON, Canada K1H 8L1
dfell@bornontario.ca
Linda Dodds professor of obstetrics and gynecology and paediatrics, Perinatal Epidemiology Research Unit, Departments of Obstetrics and Gynaecology and Pediatrics, Dalhousie University, Halifax, NS, Canada B3K 6R8
Shelly McNeil associate professor of medicine Noni E MacDonald professor of pediatrics and
microbiology and immunology, Canadian Centre for Vaccinology, Dalhousie University, Halifax, NS, Canada B3K 6R8
 
H1N1 influenza vaccination during pregnancy

Tue
18
Nov

Prejudiciile si beneficiile screeningului modern prin mamografie

Image: 

Femeile au nevoie de informatii mai echilibrate
 
Joann G Elmore professor of medicine, Department of Medicine, University of Washington School of Medicine, Seattle, WA, USA jelmore@u.washington.edu
Russell P Harris professor of medicine, Department of Medicine, University of North Carolina, Chapel Hill, NC, USA
 

Tue
18
Nov

Administrarea precoce a adrenalinei în stopul cardiac

Image: 
Tue
18
Nov

Combinatiile cu doza fixa ale medicamentelor cardiovasculare

Image: 

Numerosi adulti cu boala cardiovasculara sau cu risc mare de a prezenta o astfel de patologie nu au niciun tratament medicamentos. Ca urmare, World Health Organization (Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS) si statele ei membre au convenit ca, pâna în anul 2025, sa trateze cu un regim multimedicamentos 50% dintre adultii eligibili, ca parte a mai amplului obiectiv, ”25x25”, de a reduce cu 25%, pana in acelasi an, povara bolilor cronice premature, netransmisibile.2
 
Combinatiile cu doza fixa, sau polipilulele, contin într-o singura tableta mai multe medicamente si includ, frecvent, un agent antiplachetar, un hipolipemiant si cel putin un hipotensor. Ele îmbunatatesc cu aproximativ 25% acceptarea tratamentului de catre persoanele cu hipertensiune si cu HIV.3
 

Tue
18
Nov

Controalele medicale generale nu sunt eficiente

Image: 

Daca ne verificam regulat automobilele, de ce nu ne-am putea verifica si corpul, ca sa descoperim si sa tratam anomaliile înainte de-a se agrava? Pare foarte simplu, dar organismul uman nu este o masina, fiindca, spre deosebire de ea, are capacitatea de a se autovindeca. De fapt, primul lucru pe care l-am aflat despre screening a fost ca unora le poate aduce prejudicii. Avem nevoie, asadar, de studii clinice randomizate, ca sa aflam daca, înainte de a ne a hotarî sa-l introducem, screeningul are sau nu mai multe avantaje decat dezavantaje.
 

Actualitati
Thu
06
Nov

Ecograful va înlocui stetoscopul?

Image: 

Ecografele portabile, ieftine, au inceput sa schimbe modul în care medicii îsi examineaza si diagnosticheaza pacientii. Marc Wittenberg exploreaza beneficiile si posibilele capcane
 
Ultrasonografia a fost folosita demult pentru monitorizarea evolutiei sarcinilor. In ultimul deceniu, insa, aparatele au devenit mai ieftine, mai precise si din ce in ce mai usor de transportat, fapt ce a determinat intensificarea utilizarii lor de catre medicii generalisti si cei specialisti pentru diagnosticarea, la fata locului, a multor conditii, fara a apela la consultul unui expert în imagistica.

Stiri
Wed
29
Oct

Un nou studiu ce va explora efectul telefoanelor mobile asupra dezvoltarii cognitive

Image: 

Un nou studiu, a carui efectuare va costa un milion de lire sterline, va investiga conexiunile posibile între folosirea telefoanelor mobile de catre copii si dezvoltarea lor cognitiva. Cercetatorii implicati cred ca vor reusi sa raspunda la aceasta veche întrebare urmarind 2 500 de copii si comparând dezvoltarea lor cognitiva cu expunerea la undele de radiofrecventa.
 

Wed
29
Oct

Folosirea tigaretei electronice mareste rata renuntarii la fumat intr-o proportie mai mare decat substituirea nicotinei

Image: 

Tigaretele electronice ar putea imbunatati substantial sanatatea publica prin incurajarea abandonarii fumatului, dupa cum conchide un studiu recent, ce arata ca, in randul utilizatorilor de tigarete electronice, rata renuntarii este cu 60% mai mare decat printre fumatorii care s-au bazat pe puterea vointei sau pe tratamentele de inlocuire a nicotinei fara prescriptie medicala.
 
Rezultatele studiului vor alimenta, probabil, controversa cu privire la tigaretele electronice: sunt ele o forta a binelui (ajutandu-i pe fumatori sa renunte la tigaretele adevarate) sau, din contra, a raului (fumatul redevenind, prin intermediul lor, o activitate ”normala”)?
 
Robert West, profesor de psihologia sanatatii si director al cercetarilor despre tutun la University College London, coautor al studiului publicat in Addiction, a afirmat: ”Nu exista nicio dovada ca fumatul este perceput din nou ca o activitate normala.”
 

Wed
29
Oct

Scaderile mici in greutate pot imbunatati starea de sanatate, conform NICE

Image: 

National Institute for Health and Care Excellence (NICE – Institutul National pentru Excelenta in Sanatate si Ingrijire) a ajuns la concluzia ca programele de slabire care se concentreaza pe dieta, activitate si stil de viata sunt cost-eficiente, chiar daca scaderea ponderala este mica, atata timp cat efectul pozitiv se mentine tot restul vietii.
 

Wed
29
Oct

Mamele au frecvent depresie dupa patru ani de cand au nascut

Image: 

Conform unui studiu din BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, probabilitatea ca mamele sa aiba depresie postnatala este mai mare dupa patru ani de cand au nascut decat in orice moment din primele 12 luni. Rezultatele unui studiu australian au aratat ca, la femeile cu un singur copil, probabilitatea de a semnala simptome de depresie la patru ani postpartum era de doua ori mai mare decat la cele cu mai multi copii.
 
Cercetatorii au recrutat pentru studiu 1 507 femei inregistrate cu nasterea primului lor copil in sase spitale publice din Melbourne. Toate au completat chestionare dupa trei, sase si 12 luni si, in final, dupa patru ani de cand nascusera.
 

Wed
29
Oct

NICE: cei mai multi pacienti cu fibrilatie atriala au nevoie de anticoagulante

Image: 

Conform unui ghid actualizat pentru fibrilatia atriala (FA) de la National Institute for Health and Care Excellence (NICE – Institutul National pentru Excelenta in Sanatate si Ingrijire), ar trebui ca aproape tuturor pacientilor cu FA sa li se prescrie terapie anticoagulanta pentru prevenirea accidentului vascular cerebral (AVC), iar unei mari proportii din ei sa ii fie oferite noi formule de anticoagulante orale.
 
Recomandarile NICE din 2006 se axau pe identificarea a 45% de bolnavi cu risc maxim de AVC carora sa le fie prescrise anticoagulante; la ora actuala, insa, ar fi bine ca medicii sa incerce sa identifice cei 6–10% pacienti cu risc minim de AVC si sa le ofere anticoagulante celorlalti, a spus Campbell Cowan, presedintele grupului de realizare a ghidului clinic, la o conferinta de presa organizata in Londra pe 17 iunie a. c.
 

Subscribe to Octombrie 2014 / nr. 8