Octombrie 2008 / Nr. 8

Editorial
Sat
25
Oct

Tratamentul de urgenţã al şocului anafilactic

Image: 

Resuscitation Council (Consiliul de Resuscitare) din Marea Britanie a reactualizat, de curând, recomandãrile referitoare la tratamentul de urgenţã al şocului anafilactic.1

Sat
25
Oct

Tratamentul migrenei în departamentul de urgenţã

În sinteza sistematicã pe aceeaşi temã din numãrul de faţã al revistei, Colman şi colab. evalueazã eficacitatea corticosteroizilor în tratarea migrenei acute severe şi în prevenirea recurenţelor.1 În Europa Occidentalã şi în SUA, aproximativ 12% dintre adulţi suferã, în fiecare an, de migrenã, iar 63% dintre ei au una pânã la patru episoade migrenoase pe lunã.

Sat
25
Oct

Hernia de disc

Image: 

Hernia de disc este deseori întâlnitã, în pânã la un sfert din investigaţiile prin rezonanţã magneticã, putând fi depistatã chiar şi la adulţii asimptomatici.1 Prolabarea discalã este influenţatã genetic – conform studiilor pe gemeni, cel puţin 60% din variaţii pot fi explicate pe baze genetice, şi nu pe frecvent presupuşii factori de mediu (munca, traumatismele, expunerea la condus excesiv, fumatul etc.).2

Sat
25
Oct

Wheezingul la preşcolari

Wheezingul este un simptom cu o frecvenţã tot mai mare în rândul preşcolarilor. În Leicestershire, proporţia copiilor cu vârsta mai micã de cinci ani, care au avut în antecedente cel puţin un episod de wheezing, a crescut de la 16%, în 1990, la 29%, în 1998.1

Sat
25
Oct

Evaluarea ameliorãrii stãrii de sãnãtate a pacienţilor în studiile clinice

Este necesar ca doctorii sã priveascã beneficiile noilor tratamente din perspectiva pacienţilor, deoarece trebuie sã aprecieze riscul relativ al respectivelor terapii şi efectele lor favorabile.

Cercetare
Sat
25
Oct

Terapia conservatoare prelungitã versus intervenţia chirurgicalã precoce, la pacienţii cu sciaticã produsã prin hernie de disc lombarã: analizã cost-utilitate în cadrul unui trial controlat randomizat

REZUMAT
Obiective: Sã stabileascã dacã este obţinutã o recuperare mai rapidã dupã intervenţia chirurgicalã precoce pentru sciaticã, comparativ cu îngrijirea conservatoare prelungitã, cu costuri rezonabile.

Sat
25
Oct

Terapia conservatoare prelungitã versus intervenţia chirurgicalã precoce, la pacienţii cu sciaticã produsã prin hernie de disc lombarã: rezultatele la doi ani ale unui trial controlat randomizat

REZUMAT
Obiective: Sã evalueze, la pacienţii cu sciaticã, efectele intervenţiei chirurgicale precoce, comparativ cu cele ale îngrijirii conservatoare prelungite, pe o perioadã de supraveghere de doi ani.
Protocol de studiu: Trial controlat randomizat.

Sat
25
Oct

Evaluãrile globale ale medicilor versus cele ale pacienţilor în ceea ce priveşte eficienţa tratamentului: urmãrirea empiricã a diverselor tratamente în cadrul studiilor clinice

REZUMAT
Obiective: A stabili dacã evaluãrile globale realizate de medici asupra efectelor tratamentelor coincid cu evaluãrile globale ale pacienţilor.

Sat
25
Oct

Prognosticul pe termen lung la preşcolarii cu dificultãţi de respiraţie: studiu longitudinal realizat pe baza unui chestionar poştal, între anii 1993 şi 2004

REZUMAT
Obiective: Urmãrirea unei populaţii de preşcolari cu/fãrã relatarea de cãtre pãrinţi a problemelor de respiraţie, pe parcursul unei perioade de 6-11 ani, pentru determinarea prognosticului şi a factorilor predictivi importanţi.

Sinteze clinice
Sat
25
Oct

Sindromul nefrotic la adulţi

Sindromul nefrotic este una dintre cele mai cunoscute manifestãri ale bolii renale, la adult sau la copii. Termenul se referã la asocierea dintre proteinurie (semnificativã) şi edeme periferice, hipoalbuminemie şi hipercolesterolemie (caseta 1). Identificarea proteinelor în urinã („urina coagulabilã”) a fost menţionatã, pentru prima datã, în 1821, cu 15 ani înainte de descrierea celebrã a lui Richard Bright, de „urinã albuminuricã”.1

Sat
25
Oct

Sindromul de realimentare: ce este şi cum poate fi prevenit şi tratat

Sindromul de realimentare este o afecţiune bine descrisã, dar adesea neglijatã. Nu au fost publicate trialuri controlate randomizate despre tratament, deşi existã ghiduri ce utilizeazã cele mai bune dovezi disponibile pentru managementul acestei afecţiuni.

Minerva
Sat
25
Oct

MINERVA

Dupãce i-au murit, recent, doi prieteni, un medic speculeazãde ce, profesional, suntem atât de nepregãtiţi în confruntarea cu moartea – în ciuda faptului cã, mai devreme sau mai târziu, este soarta sigurãa fiecãrui pacient pe care-l vedem.

Noutati medicale
Sat
25
Oct

Ezetimibe asociat simvastatin creşte riscul de cancer – analiza a trei trialuri (N Engl J Med 2008;359:1357-66)

Analiza a peste 90 000 de pacienţi înrolaţi în diverse trialuri în cadrul cãrora li se administra un tratament cu statinã, în scopul reducerii riscului cardiovascular, a arãtat cã, pentru o diminuare cu 40 mg/dl a LDL-colesterolului nu s-a înregistrat nici o creştere a riscului de apariţie a cancerului, indiferent de tipul de statinã utilizat.

Sat
25
Oct

Poliartrita reumatoida şi riscul de accident vascular cerebral (Arthritis Rheum 2008;59:1090-6)

Un studiu publicat recent, ce a analizat 269 de pacienţi cu poliartritã reumatoidã (PR) şi cu un prim episod de accident vascular cerebral (AVC), ce figurau în National Data Bank for Rheumatic Diseases in Wichita, Kansas, afirma cã PR este un factor de risc pentru AVC.

Sat
25
Oct

Sindromul metabolic – efecte adverse importante asupra cordului adolescenţilor (J Am Coll Cardiol 2008;52:932-8,939-40)

În prezent, sindromul metabolic (S MET) reprezintã o importantã problemã de sãnãtate publicã, atât în rândul adulţilor cât şi al adolescenţilor. Obezitatea este cauza primarã şi componenta esenţialã a sindromului. În acest moment, modificarea stilului de viaţã şi activitatea fizicã sunt, la astfel de bolnavi, armele cele mai eficiente de luptã împotriva bolilor cardiovasculare.

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Sat
25
Oct

Ţãrile sãrace şi cele bogate sunt afectate de migraţie

Dr. Otmar Klober, secretarul general al World Medical Association, a declarat cã migraţia medicilor este un fenomen ce afecteazã atât ţãrile sãrãce cât şi pe cele bogate.

Sat
25
Oct

Sprijin pentru medicii din Serbia

Colegiul Medicilor din România şi-a exprimat sprijinul pentru Camera Medicalã Sârbã, care a cerut ajutorul organizaţiilor medicale prezente. La ora actualã, Ministerul Sãnãtãţii din Serbia susţine o campanie ce urmãreşte sã interzicã doctorilor din spitalele publice sã lucreze, dupã programul normal, şi în cabinete private. Camera Medicalã Sârbã a solicitat Curţii Constituţionale din Serbia sã scoatã respectivul articol din legea Camerelor de Sãnãtate Profesionale.

Sat
25
Oct

Migraţia, o problemã pentru sistem, o oportunitate pentru medici

Migraţia medicilor şi încercãrile de limitare a autonomiei corpurilor profesionale medicale au fost temele analizate în cadrul Adunãrii Organizaţiilor Medicale din Europa Centralã şi de Sud-Est, organizatã de Colegiul Medicilor din România (CMR) la Caransebeş, în 12 septembrie 2008.

Sat
25
Oct

Tot mai mulţi medici pãrãsesc Romania

“Un procent de 4% în primele nouã luni de zile, comparativ cu un procent de 4% pe tot anul 2007, reprezintã o creştere semnificativã a migraţiei, lucru ce ar trebui sã trezeascã îngrijorarea autoritãţilor.

Stiri
Sat
25
Oct

Temeri în legãturã cu securitatea informaţiilor, la lansarea, de cãtre Google, a unui serviciu gratuit de dosare medicale electronice

Google, gigantul motoarelor de cãutare, a lansat Google Health, un serviciu gratuit, adresat pacienţilor, ce oferã un dosar medical electronic personal (www.google.com/health).

Sat
25
Oct

Mii de emigranţi necesitã tratament dupã atacuri xenofobe

Zeci de mii de emigranţi în Africa de Sud necesitã îngrijiri medicale şi mult mai mulţi au fost nevoiţi sã-şi pãrãseascã în grabã locuinţele din oraşele sãrãcãcioase din toatã ţara, în urma atacurilor xenofobe iniţiate de vecinii lor sud-africani.

Sat
25
Oct

Ghidul OMS pentru chirurgia mai sigurã va preveni milioane de pagube

Se aşteaptã ca instituirea unei simple liste de siguranţã în sãlile de operaţie din lumea întreagã sã previnã milioane de rãni asociate cu intervenţiile chirurgicale şi sã salveze un numãr nespecificat de vieţi, conform campaniei „Chirurgia Sigurã Salveazã Vieţi” lansatã de cãtre Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii în Washington, DC, pe 25 iunie 2008.

Subscribe to Octombrie 2008  / Nr. 8