Octombrie 2007 / Nr. 8

Editorial
Tue
04
Nov

Oferta de îngrijiri primare în diferite ţări ale lumii

Îngrijirea primară are un rol important în cadrul sistemelor sanitare,1 principalul lor scop fiind, conform percepţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), îmbunătăţirea sănătăţii; acelaşi for subliniază că respectivele sisteme trebuie să beneficieze de o finanţare corectă şi să răspundă aşteptărilor oamenilor.2

Tue
04
Nov

Cetoacidoza diabetică

Cetoacidoza diabetică este o afecţiune ce poate pune în pericol viaţa persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 (uneori, şi pe a celor cu tipul 2), ca urmare a lipsei insulinei sau a utilizării ei în mod necorespunzător.

Tue
04
Nov

Asigurările de sănătate comunitare în ţările în curs de dezvoltare

În numărul de faţă al BMJ, un studiu statistic randomizat, efectuat de Ranson şi colab., prezintă un plan comunitar de asigurări de sănătate, iniţiat de Self Employed Women's Association (SEWA - Asociaţia Patronală a Femeilor) din Gujarat, India.1

Tue
04
Nov

Asistenţa în decizie pentru femeile cu operaţie cezariană în antecedente

Frecvenţa operaţiilor cezariene stârneşte ample dezbateri în întreaga lume, deşi subiectul este abordat diferit, în funcţie de contextul general. În multe ţări sărace, majoritatea din Africa, operaţiile cezariene înregistrează o rată medie de numai 2%, datorită lipsei facilităţilor şi a personalului instruit.1

Tue
04
Nov

Implicarea pacienţilor în cadrul BMJ

BMJ este o revistă pentru medici. Menirea ei este de-a coordona dezbaterile referitoare la sănătate şi de a-i implica, informa şi stimula pe doctori, pe cercetători şi pe alţi specialişti din sectorul sanitar în privinţa modalităţilor de îmbunătăţire a asistenţei acordate bolnavilor.

Cercetare
Tue
04
Nov

Suportul decizional în alegerea tipului naşterii la femeile cu intervenţii cezariene anterioare: studiu controlat randomizat

Rezumat

Obiective: Determinarea efectelor suportului decizional computerizat asupra unui conflict decizional şi tipul naşterii alese de gravidele care au născut, anterior, prin intervenţie cezariană.

Tue
04
Nov

Procedurile diagnostice avizate şi expunerea la medicii din îngrijirea primară în Australia, Noua Zeelandă şi SUA: analiză transversală pe rezultatele a trei studii naţionale

Rezumat

Obiective: Să compare tipurile de pacienţi, procedurile din competenţa cabinetelor şi durata vizitei în îngrijirea primară din Australia, Noua Zeelandă şi SUA.

Tue
04
Nov

Folosirea echitabilă a programului comunitar de asigurări de sănătate, în mediul rural din India: studiu controlat randomizat pe grupuri

Rezumat

Obiective: Evaluarea strategiilor alternative în vederea unei mai bune valorificări a beneficiilor programului comunitar de asigurări de sănătate de către oamenii cei mai săraci.

Tue
04
Nov

Valorile limită pentru indicele de masă corporală în definirea subponderalităţii, la copii şi adolescenţi: studiu internaţional

Rezumat

Obiective: Determinarea limitelor pentru definirea subponderalităţii la copii şi adolescenţi, pe baza indicelui de masă corporală, la vârsta de 18 ani.

Protocolul de studiu: Examinarea internaţională a şase studii mari, naţionale, reprezentative, transversale, referitoare la procesul de creştere.

Tue
04
Nov

Beneficii şi riscuri ale agenţilor antidiabetici la pacienţii cu diabet zaharat şi insuficienţă cardiacă: sinteză sistematică

Rezumat

Obiectiv: Sintetizarea datelor din literatură cu privire la asocierea dintre agenţii antidiabetici şi morbiditatea şi mortalitatea oamenilor cu insuficienţă cardiacă şi diabet.

Sinteze clinice
Tue
04
Nov

Sindromul coronarian acut fără supradenivelarea segmentului ST

Diagnosticul şi managementul sindroamelor coronariene acute au evoluat rapid în ultimii ani. Descoperirea unor noi medicamente antitrombotice a îmbunătăţit rezultatele terapiilor medicamentoase, iar metodele recente de estimare a unui risc nefavorabil de evoluţie a pacienţilor ajută clinicienii să decidă cine poate beneficia de un tratament invaziv - angiografie coronariană cu revascularizare ulterioară (intervenţie coronariană percutanată sau bypass coronarian chirurgical).

Tue
04
Nov

Diagnosticul şi tratamentul sciaticii

Sciatica afectează multe persoane. Cele mai importante simptome sunt durerea care iradiază de-a lungul membrului inferior şi dizabilităţile asociate. Cel mai adesea, pacienţii sunt trataţi de către medicii de familie, dar unii dintre ei sunt îndrumaţi spre serviciile de îngrijire secundară, unde pot fi supuşi şi tratamentului chirurgical.

Practica medicala
Tue
04
Nov

Experienţa unui pacient

Aşa cum Zâna cea Bună i-a spus lui Dorothy, în Vrăjitorul din Oz, cel mai bine este să începi cu începutul. Pe măsură ce treceau anii, eram permanent conştientă de faptul că am fibroză chistică, aşa cum ştiam că am ochi albaştri şi că toţi verii mei pot alerga mai repede decât mine.

Tue
04
Nov

Consultaţia de 10-minute

Un bărbat în vârstă de 68 de ani se prezintă la control după ce a fost înştiinţat, în scris, asupra faptului că testele sangvine, efectuate în ultimul an pentru monitorizarea hipertensiunii arteriale, au decelat existenţa unei insuficienţe renale cronice (IRC).

Opinii si recenzii
Tue
04
Nov

Cum să evităm o e-cefalee

Anvergura şi temeritatea iniţiativei National Health Service's Connecting for Health (Conectare pentru Sănătate a Ministerului Sănătăţii) sunt fără precedent.

Tue
04
Nov

Este oportună participarea medicilor la funeraliile pacienţilor?

Cu câţiva ani în urmă m-am hotărât (eu, Bruce Arrol) să merg la funeraliile pacienţilor. Am luat o asemenea decizie în urma participării la o înmormântare la care familia defunctului a avut aprecieri pozitive cu privire la prezenţa mea.

Tue
04
Nov

Site-uri web

Odată cu interzicerea fumatului în locurile publice, în Anglia, începând cu 1 iulie 2007, mulţi fumători vor solicita ajutor specializat pentru a putea renunţa la ţigări.

Tue
04
Nov

Diagnosticarea "bolilor" medicale

După decenii de rezistenţă, medicii trebuie să renunţe la opoziţia faţă de evaluarea propriilor performanţe, consideră Jerome P Kassirer

Tue
04
Nov

Cumpărarea tortului este datoria noastră

Ieri, pentru prima dată, de ani de zile, m-a podidit dintr-o dată plânsul în toiul lucrului. Nu ştiu de ce - a fost, probabil, o răbufnire după o sumedenie de lucruri mărunte, întreaga mea zi petrecându-se într-o alergătură de colo-colo, încercând să înregistrez pacienţii, să pun canule, să înlocuiesc catetere suprapubiene obturate, să aduc rezultatele analizelor, să iau legătura cu oncologii, să dau veşti proaste şi să vorbesc cu rudele pacienţilor.

Tue
04
Nov

Placebo

Ca o zână din poveşti, placebo ne conduce pe căi necunoscute ale minţii şi ne oferă un sentiment mai profund al infinităţii decât dacă ne-am petrece toată viaţa cu ochii lipiţi hipnotic de telescopul gigant de pe muntele Palomar din San Diego, California.

Minerva
Tue
04
Nov

MINERVA

Se poate presupune că există o relaţie directă între expunerea la zgomotul străzii, perceput din interiorul propriului apartament, şi hipertensiune. O analiză atentă a expunerii la zgomot şi a medicaţiei antihipertensive autoraportate arată că, în special la oamenii de vârstă medie (45-55 de ani), ele sunt cel mai strâns corelate, mai ales dacă este vorba de zgomote foarte puternice (Journal of Occupational and Environmental Medicine 2007;49:484-92).

Stiri
Tue
04
Nov

FDA solicită plasarea unor avertismente, în chenar negru*, pe medicamentele antidiabetice

Food and Drug Administration (FDA - Administraţia pentru Alimente şi Medicamente) din SUA le-a solicitat producătorilor a două medicamente antidiabetice - rosiglitazona (comercializată ca Avandia), realizată de GlaxoSmithKline, şi pioglitazona (Actos), produsă de Takeda - să menţioneze pe ambalajele lor avertismente încadrate într-un chenar negru.

Tue
04
Nov

Femeile tratate pentru cancer de sân incipient trebuie urmărite timp de cel puţin 10 ani

Femeile cu intervenţie chirurgicală mamară conservatoare pentru cancer de sân incipient trebuie supravegheate mult mai mult decât cei trei până la cinci ani recomandaţi în ghidurile actuale, avertizează un studiu publicat recent, care arată că recidivele pot apărea într-un interval de minimum 10 ani de la tratamentul iniţial.

Tue
04
Nov

Mortalitatea pentru primele 12 cauze de deces din SUA se menţine mai mare la bărbaţi decât la femei

Mortalitatea este mai mare la sexul masculin decât la cel feminin pentru toate cele 12 cauze principale de deces din SUA, se arată într-un nou raport.

Tue
04
Nov

OMS lansează planul de luptă împotriva tuberculozei rezistente la tratament

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Parteneriatul Stop TB, o alianţă globală a organizaţiilor de cercetare şi a celor finanţatoare, au lansat de curând un plan în valoare de 2,2 miliarde $ (1,1 miliarde £; 1,6 miliarde 4$), privitor la tuberculoza rezistentă la medicamente, ce include tuberculoza multirezistentă (MDR-TB - multidrug resistant tuberculosis) şi recent identificatele forme de boală extensiv rezistente (XDR-TB - extensively drug resistant strains of the disease).

Tue
04
Nov

Auditul arată că preţul unor tipuri de medicamente prescrise poate fi de patru ori mai mare decât cel iniţial

Reprezentantul guvernamental însărcinat cu supravegherea cheltuielilor declara (în cursul lunii mai a.c. - n.ed.) că prescrierile mai judicioase, efectuate de medicii de familie, ar putea conduce, în Anglia, la economisirea anuală a unor sume de până la 300 de milioane £ (440 de milioane €, 590 de milioane $).

Tue
04
Nov

Strategia optima de stimulare în boala de nod sinusal

La pacienţii cu boală de nod sinusal, metoda uzuală de stimulare este cea bicamerală (mod DDD). Cu toate că asigură sincronismul atrio-ventricular (contracţia atrială urmată de cea ventriculară), metoda prezintă câteva dezavantaje notabile: (1)

Tue
04
Nov

Indaparinux în tratamentul bolii tromboembolice

Tratamentul uzual curativ al bolii tromboembolice (tromboză venoasă profundă sau trombembolism pulmonar) constă în administrarea heparinelor fracţionate sau nefracţionate, urmată de administrarea de anticoagulante orale timp de 3 -12 luni.

Tue
04
Nov

Nivelul HDL şi riscul cardiovascular la pacienţii cu niveluri foarte reduse de LDL

Concentraţiile scăzute ale LDL-colesterolului sunt legate direct proporţional de reducerea riscului cardiovascular. De asemenea, nivelul crescut al HDL-colesterolului conferă protecţie cardiovasculară într-o manieră direct proporţională cu valoarea acestuia.

Subscribe to Octombrie 2007  / Nr. 8