Octombrie 2006 / Nr. 8

Editorial
Tue
28
Oct

Diabetul şi sarcina

Dovezile experimentale care atestă creşterea incidenţei diabetului de tip 2 în cursul sarcinii provin, în principal, din statistici globale1 şi din raportările de caz ale diferiţilor clinicieni2 care au avut în îngrijire tinere femei gravide cu afecţiunea în speţă.

Tue
28
Oct

Proteinuria, afectarea renală şi mortalitatea

De mai mulţi ani este bine cunoscut faptul că pacienţii cu insuficienţă renală cronică au morbiditatea şi mortalitatea cardiovasculare semnificativ crescute.

Cercetare
Tue
28
Oct

Eficienţa tratamentului medicamentos hipolipemiant la pacienţii cu şi fără diabet: o metaanaliză a studiilor cu control statistic

Rezumat

Obiective: Evaluarea beneficiilor clinice ale tratamentului hipolipemiant, la pacienţi cu şi fără diabet zaharat, în vederea prevenţiei primare şi secundare.

Tue
28
Oct

Proteinuria, alterarea funcţiei renale şi alte efecte adverse, la persoanele cu afecţiuni coronariene: analiza unui recent studiu clinic cu control statistic

Rezumat

Obiective: Stabilirea măsurii în care, pe de-o parte, valorile proteinuriei sunt utile pentru redefinirea riscului estimat doar pe baza funcţiei renale şi, pe de altă parte, rezultatele probelor renale pot furniza informaţii suplimentare.

Tue
28
Oct

Eficacitatea întreruperii antibioterapiei după trei zile versus opt zile, în formele uşoare şi moderat-severe de pneumonie comunitară dobândită: studiu cu control statistic, dublu-orb

Rezumat

Obiective: Compararea eficacităţii întreruperii tratamentului cu amoxicilină după trei sau opt zile, la pacienţi adulţi, internaţi în spital pentru forme uşoare sau moderat-severe de pneumonie comunitară dobândită, a căror evoluţie este ameliorată semnificativ după o cură iniţială de trei zile.

Tue
28
Oct

Comentariu: Care este durata optimă a tratamentului antibiotic?

În unele infecţii, cum sunt cele provocate de Staphylococcus aureus sau cum este endocardita enterococică, există dovezi clare în favoarea tratamentului antibiotic îndelungat, destinat prevenirii recăderilor.

Sinteze clinice
Tue
28
Oct

Diagnosticul şi managementul tireotoxicozei

Cine se îmbolnăveşte de tireotoxicoză?

Tireotoxicoza afectează 2% dintre femei şi aproximativ 0,2% dintre bărbaţi.w1 Forma care apare în boala Graves se instalează, cel mai adesea, între a doua şi a patra decadă de vârstă, în timp ce prevalenţa guşei nodulare toxice creşte odată cu vârsta.

Practica medicala
Tue
28
Oct

ABC-ul bolii pulmonare obstructive cronice

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o maladie cu un caracter progresiv şi cu o evoluţie, în mare măsură, ireversibilă. În mod firesc, numai medicamentele nu pot asigura o evoluţie optimă a stării de sănătate pe termen scurt şi lung.

Tue
28
Oct

ABC-ul vindecării rănilor

În ciuda marilor progrese din domeniul inovaţiilor tehnice şi în condiţiile existenţei unei game diversificate de remedii pentru tratarea leziunilor, plăgile care nu se vindecă continuă să-i intrige şi să-i incite pe doctori.

Tue
28
Oct

Povestea pacientului: lupusul eritematos sistemic

Dansând cu lupii

Mi se pare potrivită alegerea cuvântul latinesc "lupus" (adică lup), fiindcă lupul din viaţa mea este lupusul eritematos sistemic (LES). Am următoarele simptome: rash, ulceraţii, fatigabilitate, anemie, depresie, fotosensibilitate, îmi cade părul, am dureri articulare şi musculare, simptome pseudogripale, probleme renale, cefalee şi migrene, scăderi şi creşteri în greutate.

Tue
28
Oct

ABC-ul bolii pulmonare obstructive cronice

Aşa cum se întâmplă în cazul majorităţii afecţiunilor umane, diagnosticul bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) depinde de existenţa unor elemente sugestive de istoric şi de examen fizic, confirmarea lui fiind obţinută în urma efectuării testelor ventilatorii.

Opinii si recenzii
Tue
28
Oct

Prietenia cu boala

Befriending illness

BMJ 2006;333:70

Dacă te poţi împrieteni cu propria-ţi boală, vei fi recompensat de mii de ori.

Zicală amerindiană

Trimisă spre publicare de Geoffrey Marsh, medic de familie pensionar, Stockton on Tees

Minerva
Tue
28
Oct

MINERVA

Confruntaţi cu creşterea incidenţei cancerului de prostată, cercetătorii au identificat, la populaţia originară din Africa şi Europa, o mutaţie genetică frecventă, care se asociază cu boala în speţă.

Stiri
Tue
28
Oct

Doctorii afirmă că pacienţilor olandezi fără asigurări medicale li se refuză acordarea de îngrijiri în spital

Guvernul olandez analizează declaraţiile doctorilor referitoare la faptul că, potrivit noului sistem de asigurări medicale, aprobat în ianuarie a.c., spitalele refuză acordarea de îngrijiri medicale unui număr tot mai mare de pacienţi neasiguraţi - precum persoanele fără adăpost şi imigranţii ilegali.

Tue
28
Oct

Lupta cu "ciuma albă"

Sărăcia, lipsa unei locuinţe, alcoolismul şi malnutriţia au determinat, în Rusia, după destrămarea Uniunii Sovietice, în anii '90, izbucnirea unei epidemii de tuberculoză. În unele regiuni, prevalenţa bolii a început să scadă. Zosia Kmietowicz analizează aceste aspecte

Tue
28
Oct

Gradul de utilizare a medicamentelor antipsihotice a crescut de şase ori în rândul tinerilor din SUA

Conform unui studiu care a analizat prescripţiile completate de doctori şi de psihiatri în cadrul consultaţiilor, în perioada 1993-2003, în SUA, numărul reţetelor de medicamente antipsihotice pentru copii şi adolescenţi a crescut de şase ori, iar psihoterapia a înregistrat doar rezultate modeste.

Tue
28
Oct

Un număr mai mic de paturi de spital nu înseamnă o îngrijire mai slabă a sănătăţii

Conform unui raport elaborat de NHS (National Health Service - Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie), la sfârşitul lunii mai a.c., recunoaşterea existenţei unei tendinţe de descreştere a numărului de paturi din spitalele reţelei NHS nu se traduce prin acordarea unui cuantum mai mic de îngrijiri medicale.

Tue
28
Oct

Blocantele canalelor de calciu asociate cu un risc mai scăzut de apariţie a diabetului

Pacienţii care urmau un tratament antihipertensiv bazat pe un blocant al canalelor de calciu aveau un risc de apariţie a diabetului cu 34% mai mic decât cei care utilizau un b-blocant - este rezultatul obţinut în cadrul unui substudiu al experimentului clinic anglo-scandinav referitor la evenimentele cardiace (ASCOT), prezentat la începutul lunii septembrie a.c., la Congresul Mondial de Cardiologie de la Barcelona.

Tue
28
Oct

Factorii angiogenetici sunt implicaţi în etiopatogenia preeclampsiei

Studii preclinice au arătat că trei factori implicaţi în angiogeneză - o proteină cu activitate tirozin-kinazică antiangiogenică (sFlt1), factorul de creştere placentar (PlGF) cu activitate proangiogenică şi endoglina solubilă cu activitate antiangiogenică - pot produce preeclampsie severă la animalele de laborator.

Tue
28
Oct

Stenturile active farmacologic pot fi superioare stenturilor uzuale, în angioplastia primară din infarctul miocardic acut

Stenturile active farmacologic sunt asociate cu o rată de restenoză net inferioară faţă de stenturile uzuale. Două studii recente le-au evaluat utilitatea, comparativ cu cea a stenturilor neacoperite, în angioplastia primară, la pacienţii cu infarct miocardic acut.

Tue
28
Oct

Implantul de celule stem conduce la o creştere modestă a funcţiei sistolice cardiace, la pacienţii cu infarct miocardic acut sau cronic

Studii preclinice şi clinice nerandomizate, de mici dimensiuni, au arătat că implantul de celule stem, la pacienţii cu infarct miocardic, poate conduce la îmbunătăţirea funcţiei sistolice ventriculare stângi.

Tue
28
Oct

Transplantul de insule pancreatice poate fi util la unii pacienţi cu diabet zaharat de tip 1

Transplantul de insule pancreatice poate îmbunătăţi controlul glicemic, mai ales la pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 şi control dificil. Un studiu recent a evaluat eficacitatea transplantului de insule pancreatice la 36 de persoane cu diabet zaharat de tip 1.

Subscribe to Octombrie 2006  / Nr. 8