Octombrie 2005 / Nr. 8

Editorial
Mon
27
Oct

Prevenirea infecţiei severe după splenectomie

Splenectomia poate fi urmată de infecţii sistemice severe, deoarece o astfel de intervenţie chirurgicală elimină macrofagele splenice care filtrează şi fagocitează bacteriile şi alţi patogeni ce iau naştere în sânge.

Mon
27
Oct

Gripa cu virusul H5N1 şi implicaţiile ei în Europa

În secolul 20, omenirea s-a confruntat cu trei pandemii provocate de virusul gri-pal A: "gripa spaniolă", răspunzătoare pentru decesul a 20-40 de milioane de persoane, în perioada 1918-9, "gripa asiatică", din 1957 şi "gripa Hong Kong", din 1968, fiecare dintre utlimele două făcând între unul şi patru milioane de victime.1

Mon
27
Oct

Jocurile video şi sănătatea

Folosirea jocurilor video este una dintre cele mai populare activităţi de recreere din lume, dar se ignoră, adesea, investigarea efectelor, pozitive şi negative, pe care le exercită asupra jucătorilor.

Mon
27
Oct

Roluri şi responsabilităţi ale experţilor medicali martori

După excluderea profesorului Sir Roy Meadow din registrul medical, pe 15 iulie 2005, s-ar putea ca medicii care depun mărturii în calitate de experţi să dorească să-şi aducă aminte care le sunt îndatoririle şi ce anume se poate întâmpla dacă nu şi le îndeplinesc.

Mon
27
Oct

Cerinţele medicale ale populaţiei imigrante

Populaţia globului s-a dublat în ultimii 50 de ani.1 Rata de creştere anuală, de 1,3%, va duce, în 2050, la un plus de până la aproximativ nouă miliarde, din care aproape o treime este atribuită celor trei ţări din Asia de Sud - şi anume, India (21%), Pakistan (5%) şi Bangladesh (4%) - care au legături istorice, culturale şi economice cu Marea Britanie.

Sinteze clinice
Mon
27
Oct

ABC-ul astmului bronşic

Noţiuni de genetică

În ultimii ani a fost elucidată o mare parte a aspectelor genetice ale astmului bronşic. A fost recunoscută, cu mai mult timp în urmă, existenţa unei relaţii familiale, precum şi asocierea bolii cu rinitele şi eczemele alergice.

Mon
27
Oct

ABC-ul conflictelor şi dezastrelor

Armele de distrugere în masă (ADM) includ agenţi chimici, biologici şi radiaţii cu potenţial letal la doze mici şi cu efecte severe, pe termen lung, asupra sănătăţii supravieţuitorilor.

Practica medicala
Mon
27
Oct

Modelul epidemiologic al utilizării curente a dozelor scăzute de aspirină pentru prevenţia primară a bolii coronariene şi a accidentului vascular cerebral, la persoanele de peste 70 de ani

Rezumat

Obiective: Investigarea utilizării curente a dozelor scăzute de aspirină, la persoane cu vârsta peste 70 de ani, care nu au o boală cardiovasculară evidentă.

Protocol de studiu: Modelul epidemiologic într-o populaţie ipotetică.

Mon
27
Oct

Consultaţia de 10 minute

Un tânăr vă solicită o consultaţie datorită înroşirii rapide a ochiului drept, însoţită de hiperlacrimaţie. Examenul fizic decelează hiperemie conjunctivală, dar fără adenopatie preauriculară.

Mon
27
Oct

Consultaţia de 10 minute

Un bărbat în vârstă de 60 de ani vine la consultaţie pentru a discuta despre reacţia alergică pe care a avut-o, recent, la o înţepătură de insectă. Vă înmânează o scrisoare medicală în care se menţionează: "Tratat pentru anafilaxie, instalată ulterior unei înţepături de albină - consultaţi medicul generalist pentru urmărirea evoluţiei."

Opinii si recenzii
Mon
27
Oct

Un doctor memorabil

Alastair Short a fost instructorul meu de medicină generală. A sfârşit tragic, într-un accident produs în timpul unei ascensiuni pe munte, dar am avut, recent, prilejul să mă gândesc la el.

Minerva
Mon
27
Oct

MINERVA

Două remedii din plante utilizate pentru tratarea sindromului de colon iritabil nu au trecut proba unui experiment statistic. Curcuma xanthorriza şi Fumaria officinalis sunt folosite frecvent de pacienţii ce apelează la medicina alternativă.

Articole originale
Mon
27
Oct

Variabilitatea înregistrată în privinţa interpretării radiografiilor pulmonare, în rândul clinicienilor ruşi, şi implicaţiile ei la nivelul programelor de screening: studiu observaţional

Rezumat

Obiective: Determinarea variabilităţii de interpretare a radiografiilor pulmonare în rândul specialiştilor pneumoftiziologi, radiologi şi pneumologi.

Tip de studiu: Studiu observaţional.

Mon
27
Oct

Studiu statistic referitor la intervenţiile telefonice în insuficienţa cardiacă cronică: studiul DIAL

Rezumat

Obiective: Să stabilească dacă intervenţia telefonică centralizată reduce incidenţa deceselor sau a internărilor pentru agravarea insuficienţei cardiace, la pacienţii din ambulator cu insuficienţă cardiacă cronică.

Tip de studiu: Studiu controlat statistic, multicentric.

Mon
27
Oct

Rolul telefoanelor mobile în accidentele rutiere ce necesită spitalizare: un studiu de caz transversal

Rezumat

Obiective: Explorarea efectului folosirii telefoanelor mobile de către şoferi asupra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

Tip de studiu: Studiu de caz transversal.

Mon
27
Oct

Sinteza sistematică şi metaanaliza strategiilor de diagnosticare a suspiciunii de embolism pulmonar

Rezumat

Obiective: Evaluarea rapoartelor de probabilitate pentru strategiile de diagnostic în embolismul pulmonar şi determinarea aplicabilităţii lor clinice în conformitate cu probabilitatea pretestării.

Mon
27
Oct

Acupunctura la pacienţii cu cefalee provocată de hipertensiunea arterială: studiu statistic

Rezumat

Obiective: Investigarea eficienţei acupuncturii în comparaţie cu acupunctura minimală şi cu neefectuarea procedurii, la pacienţii cu cefalee provocată de hipertensiunea arterială.

Tip de studiu: Studiu statistic multicentric, controlat, cu trei braţe.

Stiri
Mon
27
Oct

Femeile cu afecţiuni mamare benigne au un risc mai mare de a dezvolta cancer

Conform unui studiu recent, prezenţa afecţiunilor mamare benigne, la femei, creşte riscul de apariţie a cancerului, în special dacă leziunile sunt atipice sau dacă există antecedente heredocolaterale de cancer mamar.

Mon
27
Oct

Rezistenţa la medicamentele antivirale este în creştere

Experţii în domeniul sănătăţii publice au lansat avertismentul că există o creştere îngrijorătoare a rezistenţei la medicamentele antivirale, ceea ce face şi mai dificilă terapia infecţiilor cu HIV şi cu virusul hepatitic B.

Mon
27
Oct

Postgraduate Medical Journal

Sindromul metabolic al rezistenţei la insulină se caracterizează prin coexistenţa variabilă a hiperinsulinemiei, obezităţii, dislipidemiei şi hipertensiunii.

Mon
27
Oct

Tratamentul medicamentos nu are decât o contribuţie minimă la menţinerea stării de veghe a muncitorilor din schimbul de noapte

Conform unui studiu statistic, controlat placebo, tratamentul cu modafinil, recent aprobat în SUA, de Food and Drug Administration (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente), pentru combaterea somnolenţei excesive a pacienţilor ce prezintă tulburări de somn provocate de activitatea în schimburi, a ameliorat simptomul şi a determinat o modestă, dar semnificativă îmbunătăţire a performanţei muncii (New England Journal of Medicine 2005;353:476-86).

Mon
27
Oct

Doza unică de azitromicină în sifilisul primar - eficientă şi sigură

Un studiu recent a confirmat ipoteza conform căreia doza unică de azitromicină 2 g, administrată p.o., este la fel de eficace precum şi administrarea i.m. a unei doze de 2,4 MU benzatinpenicilină G, pentru tratamentul sifilisului precoce (subclinic seropozitiv şi primar).

Mon
27
Oct

Tratamentul endovascular este superior celui chirurgical în anevrismele cerebrale

Un studiu recent a evaluat tratamentul intervenţional endovascular cu inserare de spirală (coiling) faţă de cel chirurgical de pensare a anevrismelor cerebrale rupte. Studiul ISAT a inclus 2 143 de pacienţi cu anevrisme cerebrale rupte, care au fost randomizaţi 1:1 către cele două grupe de tratament.

Mon
27
Oct

Proteina C reactivă este indicată doar în sepsisul sever cu risc mare de deces

În anul 2001, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat utilizarea proteinei C activate la pacienţii cu sepsis sever şi risc mare de deces (definit ca prezenţa unui scor APACHE II peste 25 sau a disfuncţiei a mai mult de două organe).

Mon
27
Oct

Eficacitatea tratamentului antipsihotic în schizofrenie

Antipsihoticele atipice (de generaţia a doua) sunt cel mai adesea folosite, în prezent, pentru tratamentul schizofreniei, cu toate că nu există suficiente trialuri care să le fi comparat eficacitatea şi tolerabilitatea comparativ cu ale antipsihoticelor de primă generaţie.

Subscribe to Octombrie 2005  / Nr. 8