Octombrie 2004 / Nr. 8

Editorial
Fri
01
Oct

Examinarea întregului corp prin rezonanţă magnetică nucleară

La începutul anilor 1970, când Lauterbur şi Damadian au prezentat aplicabilitatea rezonanţei magnetice nucleare (RMN) ca un instrument imagistico-clinic, crezul general a fost că tehnica respectivă urma să devină cel mai performant instrument pentru screeningul întregului organism.1, 2

Fri
01
Oct

Stimulentele financiare pentru medici

George Bernard Shaw a formulat foarte bine ideea. "Simplul fapt că, odată ce a observat că poate fi crescută aprovizionarea cu pâine prin cointeresarea materială a brutarilor, orice naţiune sănătoasă ar trebui să se preocupe în continuare de cointeresarea materială a chirurgului care-ţi taie piciorul, este în măsură să aducă pe oricine la disperare"...1

Fri
01
Oct

Intervenţia precoce pentru primul episod de psihoză

Intervenţia precoce în psihoză este un concept relativ nou în sănătatea mentală. Ea ilustrează atât politica serviciului de sănătate şi reacţia acesteia în faţa numărului crescând al dovezilor de temporizări, inacceptabil de lungi, până la accesul la serviciile de specialitate, cât şi beneficiile depistării şi tratamentului precoce, la oamenii tineri care au avut primul episod de psihoză (atunci când cineva prezintă simptome tipice, cum ar fi perturbarea contactului cu realitatea, delir, halucinaţii, fără a fi găsite, însă, tulburări organice care să le explice).

Fri
01
Oct

Eradicarea infecţiei cu H. pylori

Eradicarea bacteriei Helicobacter pylori poate determina, oare, creşterea simptomelor asociate bolii de reflux gastroesofagian? Acest lucru trebuie lămurit deoarece beneficiile eradicării lui H. pylori, în comparaţie cu tratamentul de supresie a secreţiei acide, sunt reduse în sindromul dispeptic non-ulceros şi în dispepsia neinvestigată.1,2

Fri
01
Oct

Este eficientă injectarea epidurală de steroizi pentru durerile lombare?

Durerile lombare reprezintă o problemă frecvent întâlnită şi costisitoare pentru societate, managementul lor eficient fiind, şi în prezent, foarte dificil.1, 2 S-a demonstrat că programul de exerciţii în combinaţie cu reluarea precoce a activităţilor obişnuite exercită efecte favorabile la pacienţii cu dureri lombare.2-3

Contributie locala
Fri
01
Oct

Glicoproteina YKL-40 - un posibil nou marker pentru detecţia cancerului ovarian (J Clin Oncol 2004;22:3330-9)

Un studiu recent a inclus 190 de paciente (împărţite în patru grupuri: aparent sănătoase, cu risc înalt pentru cancer ovarian, cu patologie benignă ginecologică sau paciente preoperatoriu, diagnosticate ulterior cu cancer ovarian) la care s-a evaluat sensibilitatea detectării cancerului ovarian prin YKL-40, comparativ cu CA125 şi CA15-3.

Fri
01
Oct

Polivitaminele încetinesc progresia infecţiei cu HIV (N Engl J Med 2004;351:23-32, 78-80)

Acest studiu a inclus 1 078 de paciente gravide, HIV pozitive, care au fost urmărite timp de 71 de luni. Randomizarea s-a făcut în grupuri de câte 20, pentru unul din patru regimuri de suplimente cu vitamine: vitamina A, polivitamine, vitamina A + polivitamine şi placebo.

Fri
01
Oct

Vaccinarea contra hepatitei virale B creşte riscul de scleroză multiplă (Neurology 2004;63:772-3, 838-42)

Studiul a inclus 163 de pacienţi cu scleroză multiplă (SM) şi 1 600 de pacienţi în grupul de control. Studiul a fost retrospectiv, analizând apariţia SM la subiecţii vaccinaţi contra hepatitei B.

Fri
01
Oct

Antipsihoticele cresc riscul de moarte subită (Arch Intern Med 2004;164:1293-7)

Acest studiu longitudinal observaţional a inclus 250 000 de pacienţi, urmăriţi până când a survenit unul dintre următoarele evenimente: deces, transfer în afara sistemului sanitar sau sfârşitul perioadei studiului. Au fost excluşi pacienţii care aveau cancer sau care s-au sinucis.

Sinteze clinice
Fri
01
Oct

Litiaza renală

Litiaza renală afectează până la 5% din populaţia generală, existând riscul de 8-10% de eliminare a unui calcul pe parcursul vieţii.1 Creşterea incidenţei litiazei renale în ţările industrializate este asociată cu îmbunătăţirea standardelor de viaţă şi este strâns corelată cu rasa sau etnia şi cu regiunea de provenienţă.2

Practica medicala
Fri
01
Oct

Insuficienţa cardiacă diastolică şi diabetul zaharat - o asociere frecventă, dar incomplet elucidată

Pacientă în vârstă de 69 de ani, din mediul rural, pensionară, aflată în evidenţa ambulatorului de specialitate al Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice Cluj-Napoca, se prezintă la consultaţia de rutină, conform programării.

Fri
01
Oct

Algiile vasculare ale feţei ("cluster headache").

Caz clinic

Pacientul, în vârstă de 22 de ani, se internează în Clinica Neurologie în 22 octombrie 1999, cu FO 15471, pentru crize cefalalgice, localizate intraorbitar, temporal şi frontal drept. Din anamneză rezultă că atacurile dureroase au debutat în urmă cu trei săptămâni, survin zilnic, cu o frecvenţă de unul-două atacuri/zi, şi au o durată de una--două ore.

Fri
01
Oct

Studiu statistic al efectelor infecţiei cu Helicobacter pylori şi al eradicării bacteriei asupra pirozisului şi refluxului gastroesofagian: proiectul Bristol helicobacter

Rezumat

Obiectiv: Investigarea efectelor infecţiei cu Helicobacter pylori şi a eradicării bacteriei asupra pirozisului şi refluxului gastroesofagian.

Protocol de studiu: Studiu transversal, urmat de un studiu statistic sub control placebo.

Fri
01
Oct

Tratamentul stenozelor carotidiene ateromatoase

Ateromatoza carotidiană constituie una dintre principalele cauze ale accidentelor vasculare cerebrale ischemice. Din totalul evenimentelor ischemice cerebrale, aproximativ 30% sunt determinate de aşa-numita "large vessel disease", semnificând modificările de perete arterial la nivelul vaselor mari, extra şi intracraniene.1

Opinii si recenzii
Fri
01
Oct

Actualităţi privind susceptibilitatea la diabetul zaharat de tip 1

Diabetul zaharat (DZ) de tip 1 este o boală multifactorială, determinată atât de factori genetici ("susceptibilitatea") cât şi de factori de mediu (în principal, infecţiile virale în copilărie).

Fri
01
Oct

OPINII - Scrisoare deschisă adresată Prinţului de Wales: Cu toată consideraţia, Înălţimea Voastră, vă înşelaţi cu desăvârşire

An open letter to the Prince of Wales: with all the respect, your highness, you've got it wrong

BMJ 2004;329:118

University College London
Michael Baum profesor emerit de chirurgie şi profesor consultant de umanism medical

Prinţul Charles: Daţi-le să bea suc de morcovi
 

Fri
01
Oct

Tirania numerelor (bmjlearning.com)

Un bărbat în vârstă de 70 de ani, care suferea de arterită cu celule gigante, acuză dureri la nivelul umerilor. Care este procentul de pacienţi cu arterită cu celule gigante care suferă şi de polymyalgia rheumatica?

Fri
01
Oct

Sunt eu gardianul tatălui meu?

Tatăl meu, în vârstă de 84 de ani, locuia într-un cămin de bătrâni şi avea o memorie pe termen scurt extrem de labilă. Suferea şi de un ulcer diabetic cronic şi dureros, la nivelul halucelui drept, iar spasmul intermitent al musculaturii gambei îl obliga să-şi contracte genunchii involuntar şi permanent.

Fri
01
Oct

Un pacient memorabil

John este în vârstă de 85 de ani şi starea sa de sănătate s-a agravat în ultimele luni. Este distrat, nu îşi ia medicamentele şi nu-şi aduce aminte să mănânce. Familia îl ajută în limita posibilităţilor, dar nu poate sta permanent lângă el.

Minerva
Fri
01
Oct

MINERVA

Cremele fotoprotectoare conţin ingrediente cu efecte estrogenice asupra celulelor tumorale umane recoltate din neoplasmele mamare, ridicând problema siguranţei când sunt aplicate local.

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Fri
01
Oct

Statinele reduc riscul cardiovascular la pacienţii cu insuficienţă renală cronică (Circulation 2004;110:1557-63)

Un studiu recent, publicat în prestigiosul jurnal de cardiologie, a evaluat efectul statinelor la pacienţii cu boală coronariană ischemică (BCI) sau la cei fără BCI, dar cu risc pentru aceasta. Au fost incluşi 19 700 de subiecţi, dintre care 4 500 aveau insuficienţă renală cronică (IRC) moderată.

Articole originale
Fri
01
Oct

Opiniile autorilor cu privire la publicarea electronică: două studii transversale

Rezumat

Obiectiv: Să evalueze cât de acceptabilă consideră autorii practica uzuală a BMJ de a publica versiuni scurte ale articolelor de cercetare în revista tipărită şi versiunile mai lungi pe web; să determine atitudinile autorilor faţă de publicarea doar a rezumatelor în revista tipărită şi publicarea, pe bmj.com, a versiunilor needitate, după acceptarea publicării.

Fri
01
Oct

Medicamentele antipsihotice atipice în tratamentul simptomelor comportamentale şi psihologice din demenţă: sinteză sistematică

Rezumat

Obiectiv: Să sintetizeze rolul medicamentelor antipsihotice atipice în managementul simptomelor comportamentale şi psihologice din demenţă (SCPD).

Sursa datelor: Medline, Embase şi Cochrane Library. Listele de referinţe au fost sintetizate şi au fost contactaţi specialişti pentru identificarea unor studii suplimentare.

Fri
01
Oct

Caracteristicile consultanţilor care deţin certificări în Anglia şi Ţara Galilor: analiză pe bază de date, cu referinţe speciale la sex şi origine etnică

Rezumat

Obiectiv: Să stabilească în ce măsură femeile, minorităţile etnice şi anumite specialităţi sunt discriminate în privinţa primirii de certificări în NHS.

Protocol de studiu: Analiză a bazei de date a consultanţilor eligibili pentru certificări.

Localizare: Anglia şi Ţara Galilor, 2002.

Fri
01
Oct

Studiu de cohortă, prospectiv, asupra diametrului vaselor retiniene şi a riscului de hipertensiune

Rezumat

Obiectiv: Să examineze relaţia dintre diametrele arteriolelor retiniene şi incidenţa pe 10 ani a hipertensiunii.

Protocol de studiu: Studiu populaţional de cohortă, prospectiv.

Localizare: Studiul oftalmologic Beaver Dam.

Educatie si dezbateri
Fri
01
Oct

Ghid practic pentru cercetarea prin chestionar

Pentru a obţine un răspuns adecvat la un chestionar este esenţial să vă cunoaşteţi grupul de cercetare; o altă problemă importantă o reprezintă modul de abordare a datelor obţinute

Stiri
Fri
01
Oct

Personaj incomod acuză de corupţie biroul medical de supraveghere

EWhistleblower charges medical oversight bureau with corruption

BMJ 2004;329:69

Jeanne Lenzer New York

Dr. Stefan Kruszewski a atras atenţia asupra utilizării medicamentelor fără prescripţie medicală
 

Fri
01
Oct

Evoluţia cancerului de prostată depistat precoce se poate accelera după o perioadă de 15 ani

Expectativa înarmată nu este întotdeauna o idee bună, în cazul unor pacienţi suferinzi de cancer de prostată depistat precoce, deoarece progresia locală şi metastazele agresive se pot dezvolta după o perioadă de 15 ani. Constatarea s-a făcut în urma unui studiu cu o perioadă de urmărire de 20 de ani - unul dintre cele mai lungi şi mai ample de până în prezent -, efectuat de un grup suedez şi publicat în JAMA (2004;291: 2713-9)

Subscribe to Octombrie 2004  / Nr. 8