Octombrie 2003 / Nr. 8

Editorial
Wed
01
Oct

Cazurile izolate, folosite ca dovezi

Povestirea scurtă", scria William Trevor, un maestru al genului, "ar trebui să fie o explozie de adevăr." Fiind interesat de istorioarele clinice care consemnează cazurile izolate de efecte adverse şi interacţiuni medicamentoase, mă îngrijorează faptul că ele ar trebui să scoată la iveală întregul adevăr asupra unor astfel de situaţii.

Wed
01
Oct

Prevenirea HIV

A scrie despre profilaxia HIV nu este deloc uşor atâta vreme cât nu reuşim să şi facem ceva concret în acest sens. De două decenii ştim cum să prevenim fiecare cale de transmitere în parte - contactul sexual, produsele de sânge infectate, folosirea drogurilor intravenoase, inocularea accidentală, transmiterea perinatală şi alimentarea la sân.1

Wed
01
Oct

Tratamentul embolismului pulmonar

Embolismul pulmonar este o boală foarte înşelătoare. Se prezintă cu numeroase semne şi simptome nespecifice, care mimează o gamă variată de alte afecţiuni.

Contributie locala
Wed
01
Oct

Schimbări strategice la Medicover România

Complexitatea serviciilor medicale oferite de Medicover până în prezent, în România, a impus separarea activităţii companiei pe două domenii: unul de abonamente de servicii medicale şi altul de analize şi teste disponibile în reţeaua de laboratoare proprii.

Wed
01
Oct

Samsung sponsorizează Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale TREBUIE

Compania Samsung Electronics a organizat, pe 27 septembrie a.c., în Bucureşti, cea de-a treia ediţie a Samsung Running Festival. Este un eveniment sportiv devenit tradiţional, care se desfăşoară în fiecare an, la aceeaşi dată, în mai multe state europene.

Wed
01
Oct

Contraceptivul care te înfrumuseţează

În luna septembrie a.c., compania Schering AG, lider mondial în domeniul controlului fertilităţii şi al terapiei hormonale, a lansat, în România, un contraceptiv de ultimă generaţie, care reprezintă un nou standard de calitate în domeniul contracepţiei hormonale combinate.

Wed
01
Oct

GlaxoSmithKline sponsorizează renovarea unei secţii a Institutului de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş"

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" a beneficiat, recent, de un sprijin financiar substanţial din partea companiei GlaxoSmithKline (GSK), care a investit 80 000 $ pentru finalizarea lucrărilor de renovare a Pavilionului 3.

Wed
01
Oct

Program de cursuri pentru farmacişti, oferit de GSK

În perioada 24 septembrie - 24 octombrie a.c., compania GlaxoSmithKline (GSK) România organizează, în Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Timişoara, Cursul de Merchandising şi Management al Farmaciei: Imaginea Farmaciei - Dinamica Schimbării, menit să le ofere celor peste 100 de participanţi (farmacişti şi asistenţi de farmacie) posibilitatea perfecţionării în domeniul administrării farmaciilor, în scopul asigurării unor servicii de calitate către client.

Wed
01
Oct

Rezultatele studiului EUROPA, acum şi la dispoziţia cardiologilor români

La cel de-al 42-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Cardiologie, din 24 septembrie 2003, au fost comunicate specialiştilor români, în premieră naţională, rezultatele studiului EUROPA, făcute publice pentru prima dată în lume la Congresul European de Cardiologie, desfăşurat la Viena, pe 31 august a.c.

Wed
01
Oct

Eforturi conjugate de combatere a accidentului vascular cerebral în România

În 2-3 octombrie a.c. s-a desfăşurat, la Bucureşti, cea de-a VI-a Conferinţă Naţională de Stroke (Accident Vascular Cerebral - AVC), care a reunit peste 700 de specialişti români, inclusiv 35 de participanţi din străinătate.

Wed
01
Oct

Noţiuni fundamentale de chirurgie robotică pentru studenţii medicinişti clujeni

Studenţii din anul IV al facultăţii de medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca au făcut cunoştinţă cu primele noţiuni de chirurgie robotică. Cursul introductiv a fost susţinut pe 30.09.2003, de către prof. dr. Ralf Senner, de la Clinica Robotic Surgery din München.

Practica medicala
Wed
01
Oct

Medicaţia orală în diabetul zaharat de tip 2

Cazul 1: Pacient de sex masculin, vârsta 49 de ani, fără acuze subiective, se prezintă la cabinetul medical al întreprinderii pentru control periodic. Examenul clinic relevă un individ normoponderal (G=70 kg, T=180 cm, IMC=21,5 kg/m2), normotensiv, aparent sănătos.

Wed
01
Oct

Accident vascular cerebral ischemic, la o pacientă de 20 de ani, cu factor V Leiden ca unic factor de risc vascular

Pacientă în vârstă de 20 de ani, studentă, cu antecedente personale patologice nesemnificative. Tânăra este nefumătoare şi nu-şi administrează preparate anticoncepţionale orale.

Wed
01
Oct

Consultaţia de 10 minute Diabetul zaharat tip 2 nou diagnosticat

BMJ îi invită şi pe alţi medici de medicină generală şi participe la acest serial

O femeie cu vârsta de 62 de ani a revenit la consult pentru citirea rezultatelor analizelor sanguine.

Wed
01
Oct

Răspuns la o întrebare

Colegul nostru N. C., medic de familie, ne-a solicitat câteva detalii asupra unui parametru lipidic pe care l-a observat în unele "scrisori medicale" ale pacienţilor săi, şi anume, "non-HDL-colesterolul".

Opinii si recenzii
Wed
01
Oct

Ce este StudentBMJ?

Începând cu acest număr, BMJ-Ediţia în limba română va include şi articole traduse din revista StudentBMJ - publicaţie a BMJ Publishing Group, care apare sub egida British Medical Journal şi reprezintă cea mai importantă revistă internaţională pentru studenţii interesaţi de medicină.

Wed
01
Oct

USMLE - examenul pentru obţinerea licenţei de practică pentru medici, în SUA

La bine şi la rău, examenele sunt o prezenţă permanentă în profesia medicală. Încă din primele luni de facultate, studenţii sunt asaltaţi de tot felul de examene.

Wed
01
Oct

Consiliere profesională imparţială pentru studenţi şi medici

Cercetări publicate recent în BMJ Careers susţin datele, tot mai numeroase, care atestă un fapt binecunoscut tuturor, şi anume, că studenţii medicinişti şi doctorii sunt, adesea, nemulţumiţi de ghidarea şi consilierea profesională de care beneficiază.

Minerva
Wed
01
Oct

MINERVA

Corectarea chirurgicală a varicocelului este frecvent realizată pentru a îmbunătăţi fertilitatea masculină sau infertilitatea fără cauză aparentă, deoarece se consideră că vasele dilatate ar determina o calitate şi o cantitate scăzute ale spermei.

Articole originale
Wed
01
Oct

Eficienţa tratamentului combinat cu doze scăzute de medicamente hipotensoare: analiza a 354 de studii statistice

Rezumat

Obiective: Determinarea scăderii medii a presiunii sanguine, a prevalenţei efectelor adverse şi a reducerii riscului accidentelor vasculare cerebrale şi ischemiei cardiace, determinate de cele cinci categorii principale de medicamente hipotensoare, în funcţie de doză şi de modul de asociere - terapie simplă sau combinată.

Wed
01
Oct

O strategie de reducere a bolilor cardiovasculare cu peste 80%

Rezumat

Obiective: Determinarea combinaţiei de medicamente şi vitamine, precum şi a dozelor lor, pentru a obţine o singură pilulă cu administrare zilnică, eficienţă sporită în privinţa prevenirii bolii cardiovasculare şi efecte adverse minime. Strategia a constat în diminuarea simultană a patru factori de risc cardiovasculari (LDL-colesterolul, presiunea sanguină, homocisteina serică şi funcţia plachetară), fără a ţine cont de valorile lor anterioare începerii tratamentului.

Wed
01
Oct

Cuantificarea efectului statinelor asupra LDL-colesterolului, bolii ischemice cardiace şi accidentelor vasculare cerebrale: studiu sistematic şi metaanaliză

Rezumat

Obiective: Determinarea efectului statinelor de diminuare a concentraţiilor serice de LDL-colesterol şi a incidenţei evenimentelor provocate de boala ischemică cardiacă (BIC - IHD) şi de accidentele vasculare cerebrale (AVC), luând în considerare medicamentul, doza şi durata tratamentului.

Educatie si dezbateri
Wed
01
Oct

Întoarcere la elementele fundamentale în prevenirea HIV: accentul pe expunere

Naţiunile Unite publică, anual, noi date estimative cu privire la numărul de persoane infectate cu HIV. Cifrele înregistrate sunt, însă, într-o continuă creştere, în ciuda celor 20 de ani de experienţă acumulată în domeniul programelor de prevenţie.

Stiri
Wed
01
Oct

Cercetătorii universitari nu vor mai plăti taxe pentru publicarea pe BioMed Central

Prin acordul stabilit între BioMed Central (o publicaţie cu acces liber) şi Joint Information Systems Committee (un comitet mixt al comisiilor britanice de finanţare a învăţământului superior şi la distanţă), rezultatele studiilor efectuate de cercetătorii biomedicali din 180 de universităţi din Marea Britanie vor putea fi aduse, gratuit, la cunoştinţa cititorilor.

Subscribe to Octombrie 2003  / Nr. 8