Octombrie 2002 / Nr. 8

Editorial
Tue
01
Oct

Gândind inimaginabilul

Inimaginabilul chiar s-a întâmplat. N-au trecut nici patru ani de când subcontinentul indian şi conducerea sa militară şi politică par să fi trecut, pe nesimţite, de la o capacitate nucleară lipsită de discernământ şi o doctrină de descurajare nucleară la starea prezentă de supraînarmare nucleară.1

Tue
01
Oct

Evaluarea costului neglijenţei medicale

Costurile financiare ale neglijenţei medicale constituie un subiect care doar rareori lipseşte din titlurile articolelor publicate în presă. Un asemenea interes se datorează, pe de-o parte, faptului că sumele plătite ca despăgubire pacienţilor sunt considerate a fi un indice al consecinţelor pe care erori-le medicale le au asupra stării de sănătate, iar pe de altă parte, este determinat de preocupările legate de impactul unor asemenea plăţi chiar asupra furnizorilor de servicii medicale.

Tue
01
Oct

Tusea convulsivă — o problemă permanentă

În luna aprilie a acestui an, după desfăşurarea unei sesiuni despre tusea convulsivă, la al 12-lea Congres de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase, desfăşurat la Milano, Italia, posturile de ştiri au anunţat reapariţia tusei convulsive la nivel mondial. Drept urmare, Uniunea Europeană a lansat un semnal de alarmă către statele membre.

Tue
01
Oct

Oxigenoterapia în asistenţa medicală de urgenţă

Oxigenul este ieftin şi disponibil pe scară largă, iar datorită acţiunii lui de ameliorare sau de prevenire a hipoxiei tisulare, este utilizat în cele mai diverse instituţii de îngrijire şi în cele mai felurite afecţiuni.

Tue
01
Oct

Cele mai neglijate boli din lume

Se poate aprecia că bolile infecţioase sunt "neglijate" atunci când lipsesc tratamentele medicamentoase eficiente, la îndemâna oricui sau uşor de utilizat.

Contributie locala
Tue
01
Oct

Patru săptămâni de tratament cu fondaparinux reduc în mod semnificativ riscul trombozei venoase profunde şi al emboliei pulmonare la pacienţii chirurgicali cu fractură de şold

Aşa cum o arată rezultatele prezentate, pe 29 august 2002, la întrunirea celui de-al 12-lea Congres Mondial al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie (SICOT), ce a avut loc la San Diego, California, în cazul pacienţilor care au fractură de şold cu indicaţie chirurgicală, tratamentul cu noul agent sintetic fondaparinux, un inhibitor selectiv al factorului Xa, administrat timp de patru săptămâni, reduce în mod semnificativ incidenţa complicaţiilor tromboembolice - de la 35% la 1,4% (o reducere de 96%) - comparativ cu tratamentul timp de o săptămână.

Tue
01
Oct

Lansarea simultană, în România şi Germania, a unui nou medicament indicat în tratamentul sepsisului sever

În 20 septembrie 2002, Eli Lilly and Company a organizat, la World Trade Center Bucureşti, un simpozion, prilejuit de lansarea, simultan în România şi Germania, a drotrecogin alfa (activat).

Tue
01
Oct

Un nou studiu de referinţă la populaţia cu risc cardiovascular crescut: beneficiile terapeutice ale fenofibratului în prevenţia primară şi secundară a bolilor cardiace coronariene, la pacienţii cu diabet tip 2

Studiul Fenofibrate Intervention and Event Lowering in Diabetes (FIELD) investighează prevenţia primară şi secundară a bolilor cardiace coronariene (BCC) la pacienţii cu diabet tip 2 şi demonstrează efectul exercitat de fenofibrat asupra evenimentelor BCC fatale şi non-fatale, la subiecţii cu şi fără dislipidemii.

Sinteze clinice
Tue
01
Oct

Ştiinţa, medicina şi viitorul - Dezvoltarea noilor vaccinuri

Vaccinurile sunt considerate a fi una dintre cele mai importante realizări ale secolului 20 în domeniul sănătăţii publice.1 În următorii 5-15 ani, noi vaccinuri şi tehnologii de administrare a lor vor schimba fundamental felul în care clinicienii previn şi tratează bolile, având un impact substanţial asupra sănătăţii publice.

Practica medicala
Tue
01
Oct

Consultaţia de 10 minute

Seria articolelor tema-tice este editata de Ann McPherson si Deborah Waller

Acesta este un episod dintr-o serie de articole tematice despre problemele uzuale cu care se confruntă îngrijirea primară

Tue
01
Oct

Cercetarea în educaţia medicală: trei decenii de realizări

Specialitatea de cercetare în educaţia medicală a apărut abia în urmă cu trei decenii, datorită unui mic grup de clinicieni şi cercetători din învăţământ, de la universitatea de medicină din Buffalo, New York.

Tue
01
Oct

Nefroprotecţia prin prisma medicinii bazate pe dovezi. Rolul central al inhibitorilor enzimei de conversie şi al antagoniştilor receptorului AT1 al angiotensinei II

Explozia demografică a insuficienţei renale cronice

Incidenţa şi prevalenţa insuficienţei renale cronice (IRC) terminale, necesitând substituţia funcţiei renale (prin hemodializă, dializă peritoneală, transplant renal) sunt în continuă creştere în toate ţările, impunând un efort medical, logistic şi financiar extraordinar.

Opinii si recenzii
Tue
01
Oct

OPINII - Aspecte ale transplantului european

Specialist în chirurgie toracică generală; Departamentul de chirurgie cardio-toracică, Spitalul Municipal din Viena, Austria; Membru al Asociaţiei Europene de Chirurgie Cardio-toracică (vice-preşedinte al consiliului director în mandatul 2001-2002), al Societăţii Europene de Chirurgie Toracică şi al Societăţii Chirurgilor de Chirurgie Toracică; Membru al comitetelor organizatorice ale numeroase manifestări în domeniul transplantului şi chirurgiei toracice, printre care, mai recent, a 8-a Conferinţă Central-Europeană de cancer pulmonar, Viena, 1-4 septembrie 2002;

Tue
01
Oct

OPINII - Teoria eficienţei

Am avut ocazia să vizitez, recent, cel mai mare spital din Europa şi unul dintre cele mai mari din lume: Spitalul Municipal din Viena, Austria sau, pe numele său austriac, Allgemeines Krakenhaus der Stadt Wien.

Tue
01
Oct

RECENZIE - Informatică în medicină şi inginerie medicală

Utilitatea informaticii şi a aplicaţiilor ei în domeniul medical a crescut exponenţial, în ultimii ani, şi în România, concomitent cu numărul tot mai mare de utilizatori.

Tue
01
Oct

Acum o sută de ani

În British Medical Journal din 14 iunie a apărut ştirea despre o adresă interesanta şi elocventa alocuţiune prezentată, trimisă de Sir Frederick Treves, la decernarea premiilor Charing Cross Hospital Medical School.

Tue
01
Oct

Trăind alături de boala Parkinson —punctul de vedere al unui copil

Aveam 10 ani când mama mea s-a întors de la un mare spital universitar londonez cu diagnosticul de boală Parkinson cu debut precoce. Avea 46 de ani. Diagnosticul şi-l stabilise singură, înainte de a merge la medic; i-a fost semnalat pentru prima dată, de către studenţii la medicină, atunci când, în timpul unui curs predat de medicul primar, i s-a cerut să meargă în faţa unui amfiteatru plin, pentru a arăta mersul caracteristic.

Tue
01
Oct

Stresul Si munca

Joi, 10 octombrie orele 9,00, la Institutul de sănătate publică Bucureşti, secţia de medicina muncii a avut loc o sesiune de informare intitulată: Să prevenim bolile profesionale cauzate de Stresul profesional!

Minerva
Tue
01
Oct

MINERVA

Un studiu publicat în Journal of Clinical Pathology (2002;55:435-9) şi-a propus să evalueze utilizarea lavajului cervicovaginal, realizat cu ajutorul unui dispozitiv de recoltare a probei ce poate fi manevrat de pacientă, în cadrul screeningului pentru depistarea cancerului cervical.

Articole originale
Tue
01
Oct

Anti-leucotrienele ca terapie suplimentară la glucocorticoizii inhalatori administraţi pacienţilor astmatici: o trecere în revistă sistematică a datelor actuale

Rezumat

Obiective: Să examineze datele referitoare la eficienţa anti-leucotrienelor, precum şi la efectul lor de reducere a dozei de glucocorticoizi, atunci când sunt administrate zilnic, oral, ca terapie suplimentară la regimul cu glucocorticoizi inhalatori al pacienţilor astmatici.

Tue
01
Oct

Modul în care studenţii la medicină îşi îndeplinesc sarcinile administrative simple şi succesul la examenele finale: studiu de cohortă retrospectiv

Studenţilor la medicină de la Universitatea Sheffield li se cere ca, la începutul modulului de pediatrie, să aducă o fotografie de paşaport recentă. Fotografiile sunt prelucrate, fotocopiate şi distribuite în secţiile de spital, profesorilor şi spitalelor incluse în programul de pediatrie, ceea ce facilitează identificarea, precum şi îndrumarea şi evaluarea lor de către cadrele didactice.

Educatie si dezbateri
Tue
01
Oct

Sifilisul: o problemă veche, o strategie nouă

A crescut din nou incidenţa sifilisului. Lorriane Doherty şi colaboratorii ei semnalează localizarea, recentă, a patru epidemii şi readuc în atenţie caracteristicile sifilisului infecţios, tratamentul bolii şi măsurile de sănătate publică necesare

Stiri
Tue
01
Oct

Campania medicilor din India şi Pakistan împotriva războiului nuclear

Medicii din India şi Pakistan duc o campanie împotriva ameninţării re-prezentate de un război nuclear între cele două ţări.

Campaniile au fost coordonate de International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW - Grupul Internaţional al Medicilor pentru Prevenirea Războiului Nuclear) şi asociaţiile afiliate. Grupul a trimis o scrisoare adresată primului ministru indian, Atal Bihari Vajpayee şi preşedintelui pakistanez, Pervez Musharraf.

Tue
01
Oct

SUA elaborează planuri împotriva izbucnirii variolei după atacul terorist

Un grup consultativ american a recomandat vaccinarea profilactică a tuturor celor ce ar putea fi implicaţi direct în abordarea vreunui episod de izbucnire a variolei după un atac terorist—deşi s-a considerat că nu este necesară efectuarea vaccinării în masă.

Subscribe to Octombrie 2002  / Nr. 8