Octombrie 2001 / Nr. 8

Editorial
Mon
01
Oct

Adoptia - Oportunitatea de a-i oferi unui copil o a doua sansa merita sa beneficieze de sprijin medical si social

Unul dintre primele cazuri de adoptie consemnat de traditia occidentala a fost cel al lui Moise, salvat de fiica lui Pharaoh, ea reprezentind un parinte bogat si, posibil, unic.

Mon
01
Oct

Tratamentul medicamentos al obezitatii

Obezitatea, si in special cea de tip abdominal, reprezinta cea mai frecventa cauza a complicatiilor, cum ar fi cele doua tipuri de diabet, hipertensiunea, dislipidemia si afectiunile cardiovasculare; cu toate acestea, medicatia este instituita de catre medici mai degraba pentru a trata complicatiile decit pentru a le preintimpina.

Mon
01
Oct

Rasismul in medicina

Unii cititori se vor simti, probabil, profund jigniti de mesajul transmis de editorialul de fata, care marcheaza publicarea unei carti despre rasismul in medicina, de catre King's Fund (Fundatia Regala), organizatie londoneza pentru sanatate.

Mon
01
Oct

Urmarire generala: un contract social pentru practicarea medicinei

Scandalul declansat de vinzarea de organe este doar una dintre manifestarile recente ale disensiunilor fundamentale cu privire la ceea ce asteapta populatia de la medicina. Persista diferente irevocabile intre cei care cred ca este mai bine sa nu se intre in detalii atunci cind este ceruta permisiunea de a preleva organele dupa deces si cei ce considera ca respectarea dreptului individual de a decide impune obligativitatea medicului de-a furniza toate informatiile de rigoare, indiferent cit sunt de neplacute.

Contributie locala
Mon
01
Oct

Lek isi consolideza pozitia pe piata româneasca

Prezentarea companiei Lek PharmaTech in fata unei audiente numeroase, formate din profesionisti apreciati si reprezentanti sociali si politici foarte respectati, atât din România, cât si din Republica Slovenia, a reprezentat sfârsitul primei faze a procesului de achizitie a companiei PharmaTech.

Mon
01
Oct

Un nou medicament care reduce riscul decesului prin boala vasculara aterotrombotica

Luni, 24 septembrie 2001, a avut loc conferinta de presa organizata de compania farmaceutica Sanofi-Synthelabo pentru lansarea, in România, a unui nou produs antitrombotic, numit Plavix (clopidogrel 75 mg).

Mon
01
Oct

Al XVII-lea Congres al Societatii Române de Urologie

In perioada 26-29 septembrie 2001 s-a desfasurat, la Bucuresti, in cadrul Centrului de Conferinte Romexpo, cel de-al XVII-lea Congres National de Urologie - ROMURO 2001, organizat de Societatea Româna de Urologie (S.R.U.), Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal si Institutul Clinic Fundeni.

Mon
01
Oct

Comunicat de presa Novo Nordisk A/S - NovoNorm(r), administrat de doua ori pe zi, imbunatateste controlul glicemic pe termen lung

Aceasta este concluzia studiului condus de Prof. Dr. Luc Van Gaal, specialist in Diabet si Boli Metabolice de la Universitatea din Antwerp, Belgia. Rezultatele studiului au fost publicate, recent, in Diabetes Research and Clinical Practice in numarul din septembrie 2001.

Sinteze clinice
Mon
01
Oct

Progrese recente - Pediatrie

In cursul secolului trecut, realizarile din domeniul igienei, al dezvoltarii antibioticelor si vaccinurilor au permis vindecarea celor mai multe dintre infectiile ce survin in perioada copilariei. Intrucit ingrijirea medicala nu este accesibila oriunde, bolile infectioase continua sa fie cauza principala de mortalitate si morbiditate in rindul copiilor.

Mon
01
Oct

Extrase din "Clinical Evidence" - Bulimia nervoasa

Definitie Bulimia nervoasa reprezinta o preocupare intensa privind greutatea si forma corpului, cu episoade regulate de supraingestie necontrolata a unor cantitati mari de alimente, asociate cu folosirea unor metode extreme de contracarare a efectelor nedorite ale supraalimentarii.

Practica medicala
Thu
09
Oct

Aspirina plus clopidogrel: de la studiile clinice la practica medicala

Aterotromboza reprezinta procesul fiziopatologic principal care include sindroamele coronariene acute, accidentele vasculare cerebrale si boala vasculara periferica. Este principala cauza de mortalitate si morbiditate din România.

Opinii si recenzii
Mon
01
Oct

RECENZIE - Atlas de poche de physiologie

In domeniul fiziologiei exista, in prezent, o gama larga de cunostinte dispersate, fie in tratate, fie puse la dispozitie, de catre cercetatori, sub forma datelor experimentale. Drept urmare, studentul se vede pus in situatia de a-si dedica o parte insemnata a timpului parcurgerii acestor materiale.

Mon
01
Oct

PAGINA STUDENTILOR - Importanta testelor bacteriologice in aprecierea potentialului cariogen al bacteriei Streptococcus mutans si al lactobacililor

Pe masura descifrarii cauzelor ce duc la aparitia cariei dentare s-au studiat si aplicat o serie de masuri cu scop profilactic, având drept consecinta reducerea sanselor de aparitie a afectiunii.

Mon
01
Oct

Opinii - A sosit, oare, momentul acreditarii medicinei bazate pe dovezi?

Medicii care se stabilesc in strainatate intimpina dificultati din ce in ce mai mari in ceea ce priveste acreditarea medicala, intrucit pentru acordarea ei se aplica criterii bazate nu atit pe protejarea publicului sau pe mentinerea standardelor, cit pe interesele politice ori pe asigurarea unui raport optim intre numarul de medici si populatia arondata.

Minerva
Mon
01
Oct

MINERVA

O ipoteza care incearca sa explice rata crescuta a astmului in Australia ia in considerare consumul mare de grasimi polinesaturate.

Articole originale
Wed
05
Nov

Sunt "medicii de mâine" onesti? Studiu-chestionar care exploreaza atitudinea si comportamentul studentilor la medicina in ceea ce priveste conduita academica gresita

Onestitatea si integritatea sunt insusiri esentiale pe care ne asteptam sa le aiba un doctor, desi manifestarea unei conduite academice gresite in rândul studentilor la medicina nu este ceva nou1.

Wed
05
Nov

Hepatita asociata cu Kava, un remediu naturist pentru anxietate

Kava, rizomul plantei de piper, Piper methysticum, a fost folosita pe scara larga in Pacificul de Sud, ca bautura cu efecte narcotice. Lactonele, constituientii principali ai kavei, sunt considerate a fi active din punct de vedere farmacologic; in Europa si in Statele Unite sunt comercializate sub forma de extracte standardizate pentru anxietate si tensiune.

Mon
01
Oct

Un scor pentru prezicerea riscului de producere a decesului prin boli cardiovasculare, la adultii cu tensiune arteriala crescuta, stabilit pe baza datelor individuale ale pacientilor din studiile clinice controlate statistic

Rezumat

Obiectiv Stabilirea unui scor al riscului de producere a decesului prin boli cardiovasculare, care sa poata fi utilizat cu usurinta.

Proiect Datele obtinute in cadrul a opt studii clinice, controlate statistic, ale tratamentului antihipertensiv.

Stiri
Mon
01
Oct

Glaxo reduce pretul medicamentelor pentru tarile in curs de dezvoltare

Compania farmaceutica GlaxoSmithKline urmeaza sa scada costul medicamentelor antimalarice si al noilor preparate pentru HIV si SIDA- o masura agreata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si de fundatiile de caritate.

Mon
01
Oct

Afaceri care le permit tarilor in curs de dezvoltare accesul gratuit la reviste

Sase dintre editorii celor mai prestigioase publicatii medicale din lume si-au unit eforturile intr-o aventura unica, prin care si-au pus de-o parte profiturile pentru a facilita unui numar de peste 100 dintre tarile cele mai sarace ale lumii accesul gratuit la informatia stiintifica vitala, prin intermediul internetului.

Subscribe to Octombrie 2001  / Nr. 8