Octombrie 2000 / Nr. 10

Mon
02
Oct

Comentariu stiintific: Ecocardiografia

Ecocardiografia utilizeaza unde sonice de frecventa inalta (ultrasonice), care nu sunt percepute de urechea umana. Undele sonice reprezinta forme de unde de presiune; ele pot traversa orice mediu. Intr-o ecocardiografie, aceste unde sunt generate si depistate cu ajutorul unui cristal piezoelectric, continut intr-un transductor.1

Editorial
Mon
02
Oct

Bupropion: un tratament nou pentru fumatori

Bupropion a fost inregistrat in Marea Britanie, in iunie, de catre Agentia de Control al Medicamentului, drept un medicament care-i ajuta pe fumatori sa renunte la fumat. El constituie primul dintre tratamentele farmacologice recente pentru fumatori, care urmeaza a fi instituit dupa 20 de ani de la aparitia terapiei de substitutie nicotinica.

Mon
02
Oct

Tratamentul convulsiilor febrile cu midazolam administrat intranazal

In ciuda faptului ca sunt benigne si au un prognostic bun, convulsiile febrile fara complicatii reprezinta un stres major atât pentru familie, cât si pentru personalul medical. Majoritatea parintilor cred ca aceste convulsii au consecinte nefaste pentru copil, iar la primul episod, aproape jumatate din parinti cred ca copilul lor va muri.1

Mon
02
Oct

Afectiunile cardiace si raspunsul inflamator

Inflamatia peretelui vascular joaca un rol esential nu numai in initierea si evolutia aterosclerozei, ci si in erodarea sau fisurarea placilor de aterom si, eventual, chiar in ruperea acestora.1

Contributie locala
Mon
02
Oct

"Un viitor plin de speranta"

Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" a fost inzestrat cu un aparat COBASAMPLICOR HIV 1 Test pentru monitorizarea tratamentului pacientilor cu HIV-SIDA si hepatita.

Mon
02
Oct

Conferinta de presa organizata de Grupul Boiron

Miercuri, 27 septembrie 2000 a avut loc cea de-a treia conferinta de presa organizata de Grupul Boiron in vederea lansarii, in România, a versiunii in limba româna a cartii Homeopatia-Sfaturi de zi cu zi, de Michele Boiron si Alain Payre-Ficot, precum si pentru informarea publicului românesc asupra produselor Boiron care se vor gasi, in iarna aceasta, in farmacii.

Mon
02
Oct

A 49-a adunare generala a IFMSA

Federatia Internationala a Asociatiilor Medicale Studentesti (IFMSA) a fost fondata in 1951 si este recunoscuta oficial, de catre Natiunile Unite, ca fiind o organizatie apolitica si neguvernamentala. Ea reprezinta organizatii studentesti din toate continentele, intrunind 69 de tari.

Mon
02
Oct

Ziua internationala a osteoporozei

In fiecare an, la 20 octombrie, Ziua internationala a osteoporozei se constituie intr-un eveniment ce urmareste sa atraga atentia asupra gravitatii acestei boli, din pacate subestimata si nediagnosticata in tara noastra.

Mon
02
Oct

Era Aspirin?

Marti, 10 octombrie 2000, Reprezentanta Bayer România a organizat, la World Trade Center, sala Viena-Taipei, Simpozionul "Aspirin- sanatatea ta este scopul nostru", pentru a marca implinirea a 100 de ani de viata ai celui mai longeviv medicament din lume: Aspirina.

Sinteze clinice
Mon
02
Oct

Sinteza periodica - Tratamentul medical al sclerozei multiple

Scleroza multipla este cea mai frecventa cauza de invaliditate cronica, la adultii tineri, având o prevalenta de 1 la 1 000. Dupa 15 ani de la debutul bolii, aproximativ 50% dintre pacienti nu pot merge fara sa fie ajutati.

Mon
02
Oct

Stiinta, medicina si viitorul - Toleranta si autoimunitatea

Toleranta imuna si autoimunitatea sunt importante din punct de vedere clinic. Mai intâi, pentru ca exista cel putin 40 de boli autoimune sau posibil autoimune, dintre care multe sunt foarte frecvente (vezi caseta).

Minerva
Mon
02
Oct

MINERVA

Apendicita acuta este indicatia cea mai frecventa pentru laparotomie in sarcina si poate sa apara in orice trimestru al ei. Diagnosticul poate fi dificil, nu in ultimul rând datorita parerii obisnuite conform careia sediul durerii migreaza superior, pe masura cresterii uterului.

Articole originale
Mon
02
Oct

Comparatie intre efectul midazolamului intranazal si al diazepamului intravenos, administrate in terapia convulsiilor febrile la copii: studiu statistic prospectiv

Rezumat

Obiectiv: Comparatie intre midazolamul intranazal si diazepamul intravenos, in ceea ce priveste siguranta si eficienta administrarii lor in tratamentul copiilor ce prezinta convulsii febrile prelungite.

Protocol de studiu: Studiu statistic prospectiv.

Mon
02
Oct

Inflamatia de grad scazut si boala coronariana: studiu prospectiv si metaanalize la zi

Rezumat

Obiective: Sa evalueze asocierile dintre valorile initiale ale unui numar de patru markeri ai inflamatiei si riscul viitor de boala coronariana, factorii declansatori potentiali ai inflamatiei sistemice (ca infectia persistenta) si alti markeri ai inflamatiei.

Protocol de studiu: Comparatii caz-control in blocuri, prospective, pe o populatie reprezentata de o cohorta.

Medicina generala
Mon
02
Oct

Pacientii cu suspiciune de insuficienta cardiaca si cu functie sistolica a ventriculului stâng conservata sufera de "insuficienta cardiaca diastolica" sau au un alt diagnostic? Un studiu descriptiv prospectiv

Rezumat

Obiective: Caracterizarea semnelor clinice ale pacientilor cu suspiciune de insuficienta cardiaca, dar cu pastrarea functiei sistolice a ventriculului stâng, nu atât cu scopul de a le stabili diagnosticul de "insuficienta cardiaca diastolica", cât pentru a identifica existenta altor cauze potentiale pentru simptomele lor.

Mon
02
Oct

Manifestari stiintifice medicale in anul 2000

Reuniunea Anuala de Microbiologie Bucuresti 14-15 septembrie
Al XXVIII-lea Simpozion al Asociatiei Europene de Gerontopsihiatrie Oradea 15-17 septembrie
A III-a Conferinta Nationala de Stroke Constanta 20-22 septembrie
Al VII-lea Congres National de Reumatologie cu participare internationala Constanta 20-23 septembrie
Congresul National de Radiologie si Imagistica Medicala "Millennium 2000" Iasi 20-23 septembrie
Conferinta Nationala de Obstetrica si Ginecologie Bucuresti
Educatie si dezbateri
Mon
02
Oct

Note statistice - Metoda "orb" in experimentele clinice si in alte studii

Comportamentul uman este influentat de ceea ce stim sau de ceea ce credem. In cercetare, mai ales, exista riscul ca asteptarile sa influenteze observatiile, in special atunci când exista un oarecare grad de subiectivitate in evaluare, ceea ce conduce la obtinerea de rezultate eronate. In incercarea de a elimina asemenea erori este utilizata metoda "orb" (denumita, uneori, mascare).

Stiri
Mon
02
Oct

Cresterea riscului de infectii meningococice la copiii care au parinti fumatori

Cercetarile recente au evidentiat faptul ca riscul de producere a afectiunilor meningococice invazive ale copiilor este puternic influentat de statutul de fumator al parintilor si de conditiile socioeconomice nefavorabile.

Subscribe to Octombrie 2000  / Nr. 10