Octombrie 1999 / Nr. 8

Editorial
Fri
03
Oct

Copiii infectati cu virusul HIV: o provocare pentru asistenta medicala primara

Managementul infectiei cu virusul HIV in asistenta medicala primara poate sa fie o activitate complexa, care devine si mai dificila atunci cind cei contaminati sunt copiii.

Fri
03
Oct

Sulfatul de magneziu si preeclampsia

In Statele Unite, sulfatul de magneziu a fost utilizat pentru tratamentul eclampsiei aproape pe parcursul intregului secol 20.1 Studiul clinic asupra eclampsiei, efectuat prin colaborare internationala, a confirmat ca respectivul anticonvulsivant este realmente mai eficient si mai sigur decat alte variante medicamentoase.2

Fri
03
Oct

Cum tratam socul anafilactic

Socul anafilactic este de multe ori neobservat sau prost tratat, motivele fiind evantaiul larg (si deosebit de subtil) al manifestarilor sale clinice, raritatea cu care medicul generalist se intilneste cu aceasta boala in cursul carierei sale si confuzia ce domneste in jurul rolului, caii de administrare si dozelor de adrenalina (epinefrina).

Fri
03
Oct

Menopauza intre mit si realitate

Menopauza este un fenomen natural, care afecteaza femeile aflate la o virsta situata in jur de 50 de ani, determina o serie de simptome sau afectiuni manifeste intr-o perioada de timp cu limite variabile si implica o terapie adecvata.

Contributie locala
Fri
03
Oct

Tinerii romani au devenit mai responsabili in materie de sex

Conform unui studiu comandat de Durex, unul dintre numele de prima marime pe piata mondiala a prezervativelor, 70% din tinerii romani cu varste cuprinse intre 16 si 19 ani folosesc de fiecare data prezervativul atunci cand fac sex cu o cunostinta intamplatoare. Spre deosebire de ei, doar 56% din cei cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani,

Sinteze clinice
Fri
03
Oct

Boala celiaca

Boala celiaca este o afectiune inflamatorie a intestinului subtire, determinata de ingerarea de gluten, care se instaleaza la indivizii susceptibili din punct de vedere genetic de a face respectiva maladie.1,2

Fri
03
Oct

Controlul glicemiei la diabetici

Acesta este doar unul dintre cele peste 60 de capitole incluse in primul numar al revistei Clinical Evidence (Dovezi clinice), o noua sursa de informatii pentru clinicieni, disponibila din 28 iunie 1999.

Practica medicala
Fri
03
Oct

Informatii medicale si interactiune pe internet: o investigare a incontinentei urinare la femei

Rezumat

Obiective:

Sa evalueze internetul ca sursa de informatie privind incontinenta urinara si sa investigheze posibilitatile de interactiune

Fri
03
Oct

Ciroza hepatica

Domnul Costin Petrescu are 42 de ani si este inginer constructor. S-a prezentat pentru internare în spital, trimis de medicul de familie, cu diagnosticul: "ascita". Cu sapte-opt luni în urma, domnul Petrescu a observat ca i se mareste volumul abdomenului.

Minerva
Fri
03
Oct

Minerva

Se stie ca suferinta mentala este asociata cu fracturile de sold, unul dintre mecanismele incriminate fiind efectele medicamentelor psihotrope asupra echilibrului.

Articole originale
Fri
03
Oct

Studiu statistic controlat cu placebo privind efectul unui antagonist de receptor pentru leucotriene, montelukast, asupra scaderii accentuate a dozei de corticosteroizi in inhalatie, la pacientii astmatici

Rezumat

Obiectiv:

Sa determine capacitatea montelukastului, un antagonist de receptor pentru leucotriene, de a favoriza scaderea dozei de corticosteroizi in inahalatie, la pacientii cu astm clinic stabilizat.

Fri
03
Oct

Comentariu: Ce sunt leucotrienele si cum actioneaza in astm?

Crizele acute de astm sunt, adesea, declansate de alergeni sau de efort. Moleculele iritante, denumite leucotriene, reprezinta una dintre multiplele substante eliberate de catre celulele mastocitare in timpul crizei de astm, leucotrienele fiind principalele responsabile de bronhoconstrictie.

Fri
03
Oct

Modificari inregistrate in privinta riscului de respitalizare in rindul copiilor astmatici din Danemarca, 1978-93

Conduita terapeutica in privinta astmului la copii a suferit modificari in timpul ultimelor doua decade, accentul punindu-se tot mai mult pe tratamentul antiinflamator precoce si pe controlul absolut al bolii cu ajutorul steroizilor inhalatori.1,2

Fri
03
Oct

Influenta frecventei monitorizarii glucozei sanguine asupra eficientei controlului glicemic: studiu asupra unei baze de date privind diabeticii

Rezumat

Obiective:

Investigarea cailor de automonitorizare a concentratiei glucozei sanguine la bonavii diabetici care folosesc insulina si determinarea modului in care frecventa automonitorizarii influenteaza controlul glicemic.

Fri
03
Oct

Rezultatele transferarii in comunitate a pacientilor cu afectiuni psihiatrice cronice: studiu de cohorta prospectiv

Rezumat

Obiective:

Sa se examineze rezultatele transferarii in comunitate a unei populatii de pacienti cu afectiuni psihiatrice cronice.

Medicina generala
Fri
03
Oct

Asistenta medicala primara si ingrijirea copiilor infectati cu virusul HIV: studiu interviu prospectiv, cu o durata de sase luni

Rezumat

Obiective

Sa descrie gradul de utilizare a serviciilor de asistenta medicala primara de catre copiii infectati cu virusul HIV si sa analizeze atitudinea parintilor fata de rolul medicilor generalisti in ceea ce priveste ingrijirea copiilor lor.

Educatie si dezbateri
Fri
03
Oct

Variabilitatea diurna - e vremea modificarii ghidurilor de conduita in astm?

Debitul expirator maxim variaza de-a lungul zilei la subiectii normali, iar aceasta variatie este mai mare la persoanele ce sufera de astm.1

Stiri
Fri
03
Oct

Spironolactona reduce cu o treime numarul deceselor cauzate de insuficienta cardiaca

Numarul deceselor si spitalizarilor provocate de insuficienta cardiaca cronica pot scadea cu aproximativ o treime daca pacientilor li se administreaza cunoscutul diuretic numit spironolactona (care a implinit 30 de ani de existenta!), arata un studiu recent; pina acum nu se cunostea eficienta acestui medicament in tratamentul afectiunilor cardiace.

Fri
03
Oct

Tratamentul laparoscopic al herniilor determina cresterea numarului de complicatii

Noi cercetari desfasurate in Marea Britanie au dus la concluzia ca este mai bine ca tratamentul chirurgical al herniilor sa se faca prin metode clasice, cu reparatie deschisa, decit prin procedee laparoscopice.

Fri
03
Oct

Noi sperante in privinta realizarii unui vaccin pentru boala Alzheimer

Un vaccin experimental indreptat impotriva amiloidului, o proteina implicata in boala Alzheimer, a dat rezultate promitatoare la testarea pe animale (Nature ,1999;400:173-7). Vaccinul ar putea deschide calea unui tratament eficient.

Fri
03
Oct

Tutunul ar putea fi folosit la obtinerea de interleukina 10

Cercetatorii canadieni au reusit sa creeze o planta de tutun ce contine o gena umana cu functie de codificare a interleukinei 10. Ei spera sa produca respectiva citokina intr-o cantitate suficienta, care sa le permita realizarea unui vaccin oral antiinflamator pentru bolile intestinale si pentru unele maladii autoimune.

Subscribe to Octombrie 1999  / Nr. 8