Noiembrie 2015 / nr. 9

Cercetare
Mon
29
Feb

Stimulii emotionali ar putea imbunatati igiena mainilor personalului medical

Image: 

Stimulii emotionali ar putea imbunatati igiena mainilor personalului medical

Campaniile ce se folosesc de stari emotionale precum dezgustul s-ar putea sa contribuie la limitarea infectiilor asociate cu asistenta medicala intr-un mod mai eficient decat strategiile rationale de prevenire a infectiilor, scrie Layla McCay

 

E ceva in articolele pe tema igienei mainilor care parca ne indeamna sa citim si pagina urmatoare. Igiena mainilor: acel bastion al controlului infectiei, inspiratie pentru mii de postere uzate ce proclama momentele critice, consumator al unui timp ce ar fi putut sa fie acordat pacientilor, inductor al sentimentului de vinovatie.

Stiri
Mon
29
Feb

GMC propune un test unic pentru toti medicii

Image: 

Toti medicii care isi doresc sa lucreze in Marea Britanie vor trebui sa treaca de un test standard pentru a se stabili daca sunt pregatiti sa-si practice profesia, a anuntat General Medical Council (GMC – Colegiul Medicilor).

Testul, denumit ”Evaluarea licentei medicale UK” (UKMLA), urmeaza sa inlocuiasca actuala varianta a Professional and Linguistic Assessment Board (PLAB – Comisia de Evaluare Profesionala si Lingvistica) pentru absolventii facultatilor de profil din alte tari; el va fi impus, insa, si celor care si-au facut studiile in Marea Britanie, ca sa aiba dreptul de a se inscrie in colegiul medicilor.

Terence Stephenson, presedintele GMC-ului, a afirmat ca evaluarea este, deocamdata, intr-un stadiu incipient, dar a adaugat ca aplicarea ei va permite ”o directie transparenta si directa” pentru a practica medicina in Marea Britanie.

Mon
29
Feb

Demersurile destinate combaterii schimbarii climatice ar putea imbunatati si sanatatea oamenilor

Image: 

Conform unui nou raport, schimbarea climei ofera prilejul unei ameliorari considerabile a sanatatii oamenilor, deoarece masurile necesare contracararii fenomenului vor purifica aerul, vor incuraja o viata mai activa, vor reconstrui orasele intr-o maniera mai propice traiului si vor imbunatati dieta locuitorilor.

Daca nu se face nimic, sustine Commission on Climate Change (Comisia pentru Schimbarea Climei) a revistei the Lancet (thelancet.com/commissions/climate-change), sanatatea oamenilor este serios periclitata, in contextul cresterii frecventei efectelor directe (valurile de caldura, inundatiile, seceta si furtunile) si a celor indirecte (modificarea tipului de boala, nesiguranta rezervelor alimentare, migratia involuntara, dizlocarea si conflictele). Toate consecintele mentionate au capacitatea de-a anula ceea ce s-a castigat in ultimii 50 de ani in privinta dezvoltarii si a sanatatii umane.

Mon
29
Feb

"Scorul de sanatate" autoevaluat poate fi un factor de predictie al riscului de deces in urmatorii cinci ani, sustin cercetatorii

Image: 

Cercetatorii au realizat un scor calculat prin folosirea informatiei autoraportate ce prefigureaza riscul de deces in decurs de cinci ani pentru persoanele din Marea Britanie cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani. Unii oameni de stiinta s-au indoit, insa, de valoarea lui practica si au calificat drept supraestimari afirmatiile confratilor potrivit carora scorul respectiv ar putea sa aduca oamenilor un beneficiu considerabil, sa influenteze politica de sanatate si sa imbogateasca volumul de cunostinte al clinicienilor.

In revista Lancet a fost publicat pe 4 iunie un studiu suedez ce arata modalitatea de elaborare a scorului dintr-o analiza a datelor din UK Biobank.1 Unul dintre coautori, Andrea Ganna, care lucra in cadrul unui proiect de cercetare la Institutul Karolinska din Stockholm, a declarat ca, permitandu-le oamenilor sa-si estimeze riscul personalizat fara sa mai fie nevoie de teste de laborator sau de examinare fizica era un ”demers emotionant”.

Mon
29
Feb

Un chirurg este sanctionat pentru un comportament calificat drept “incompatibil” cu statutul de doctor

Image: 

Un specialist in chirurgie generala care a efectuat gresit o operatie de cancer, nereusind sa indeparteze o tumora usor palpabila si lasand pacientul cu un torace deformat, a fost exclus din colegiul medicilor dupa ce a refuzat in repetate randuri sa-si recunoasca greselile.

Un Medical Practitioners’ Tribunal Service (Tribunal al Practicienilor) a ajuns la concluzia ca Mutasim Mohammed nu si-a perceput deloc conduita defectuoasa si nici nu a dovedit ca si-ar fi remediat-o, desi a fost suspendat din activitate pe o perioada de 12 luni.

Dreptul de practica i-a fost retras in decembrie 2012 pentru ca si-a depasit limitele competentelor chirurgicale cand a efectuat operatii de cancer mamar in pofida faptului ca avea putina experienta in privinta realizarii procedurii.

Subscribe to Noiembrie 2015 / nr. 9