Noiembrie 2014 / nr. 9

Editorial
Tue
13
Jan

Estimari amanuntite ale sangerarii la adultii care incep o terapie anticoagulanta

Image: 

Anticoagularea orala este recomandata în tratamentul si preventia trombembolismului venos si a embolismului sistemic sau a atacului vascular cerebral (AVC). Cu toate ca tratamentul evenimentelor acute s-ar putea sa necesite numai folosirea de scurta durata a anticoagulantelor, ele sunt prescrise frecvent un timp indelungat, mai ales pentru preventia atacului vascular cerebral la pacientii cu fibrilatie atriala (FA). Riscul de sângerare pe termen lung corelat cu antioagularea devine un factor crucial în deciziile terapeutice. Chiar daca sunt asociate cu un risc de sângerari intracraniene mai mic,1 noile formule medicamentoase sunt in continuare contraindicate in cazurile in care exista un risc permanent de declansare a unor hemoragii.

Tue
13
Jan

Ebola si alte boli febrile hemoragice virale

Image: 

Fiti pregatiti, folosind recentele ghiduri ce actualizeaza principii vechi si bine stabilite!

Epidemia de Ebola izbucnita în Africa de Vest, cea mai ampla si mai complicata din istoria lumii, continua. Din martie, de când a fost identificata, pentru prima data, în regiunile forestiere din sud-estul Guineii,1 s-a raspândit în Liberia, Sierra Leone si Nigeria, fiind declarata de Organizatia Mondiala a Sanatatii ”o urgenta de sanatate publica de interes international”.2

Ebola apartine unui grup de virusuri zoonotice care pot provoca patologii severe oamenilor,3-5 iar capacitatea lor de raspândire in randul cadrelor sanitare si al persoanelor care-i ingrijesc pe bolnavi, rata de mortalitate ridicata pe care o implica, dificultatea recunoasterii lor rapide si inexistenta unor tratamente specifice eficiente le fac sa devina foarte periculoase pentru sanatatea publica.3-6

Tue
13
Jan

Statinele si The BMJ

Image: 

Un grup de experti convocati de The BMJ a ajuns la concluzia ca nu ar trebui sa fie retrase cele doua articole publicate in 2013,1, 2 carora li s-au adus corectii în luna mai a acestui an.3 Raportul a fost intocmit in urma unui indelungat sir de dispute publice privitoare la propunerile de extindere a utilizarii statinelor la scara populatiei sanatoase cu risc mic de a dezvolta patologie cardiaca.4 Ce invataminte pot trage The BMJ si comunitatea stiintifica din acest episod? Si ce semnificatie are el pentru dezbaterea mai ampla pe tema statinelor?

Tue
13
Jan

Prevenirea tusei convulsive

Image: 

Trebuie sa actionam acum, nu sa asteptam noile vaccinuri ce asigura o protectie mai indelungata

Pertussis (tusea convulsiva) este în continuare o importanta cauza de morbiditate si de mortalitate in intreaga lume. Ea constituie si unul dintre principalii factori determinanti ai deceselor provocate de boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. În ultimii ani a avut un pronuntat caracter epidemic în multe tari dezvoltate, în ciuda folosirii pe scara larga a vaccinurilor.1, 2

Tue
13
Jan

Tratamentul de substitutie cu glucocorticoizi

Image: 

În asteptarea altor studii dedicate explorarii noilor agenti terapeutici, tratamentele vechi sunt în continuare cele mai bune

Steroizii sunt unele dintre medicamentele cel mai frecvent prescrise. Glucocorticoizii de sinteza, precum prednisolonul si dexametazona, sunt utilizati adesea ca agenti antiinflamatori sau imunosupresori în doze mai mari decat cele fiziologice si au un timp de înjumatatire mai lung decât hidrocortizonul secretat in mod natural.

Pacientii cu insuficienta suprarenala primara au nevoie de substitutie atât pentru mineralocorticoid, sub forma de fludrocortizon, cât si pentru glucocorticoid. Toti specialistii din domeniul medical ar trebui sa stie cum sa trateze persoanele cu hipocortizolemie, dintre care unii vor fi expusi riscului de aparitie a unor crize suprarenale ce le pot periclita viata.1

Cercetare
Tue
13
Jan

Efectul vaccinarii BCG contra infectiei cu Mycobacterium tuberculosis la copii: sinteza sistematica si metaanaliza

Image: 

ÎNTREBAREA STUDIULUI

Este adevarat ca vaccinarea BCG a copiilor confera protectie împotriva infectiei cu Mycobacterium tuberculosis, asa cum s-a estimat in urma efectuarii testelor de eliberare a interferonului γ?

 

RASPUNSUL PE SCURT

BCG asigura protectie impotriva infectiei cu M. tuberculosis, dar si fata de trecerea ei in stadiul de boala.
 

CE SE STIE ÎN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA

Practica medicala
Wed
14
Jan

Folosirea hemoglobinei A1c la diagnosticul diabetului de tip 2 sau la identificarea persoanelor cu risc mare de diabet

Image: 

Actuala serie de articole furnizeaza ultimele noutati legate de folosirea cu maxima eficienta a testelor diagnostice în investigatia initiala a prezentarilor clinice obisnuite sau importante. Consilierii ei sunt profesorul Steve Atkin, seful catedrei de endocrinologie, diabet si boli metabolice, Hull York Medical School, si Eric Kilpatrick, profesor onorific la catedra de biochimie clinica a Hull York Infirmary, Hull York Medical School.

 

Minerva
Wed
14
Jan

Telemedicina poate reduce substantial mortalitatea

Image: 

Un barbat a fost supus, in ambulatoriu, unei tomografii computerizate toracice, dupa ce s-a constatat o imagine anormala pe radiografia toracica. S-a prezentat cu edem si durere la nivelul bratului dupa ce, in urma cu cinci ore, ii fusese administrata intravenos substanta de contrast la nivelul fosei antecubitale. O simpla radiografie a cotului drept a evidentiat prezenta substantei de contrast în tesuturile moi. Leziunile aparute prin extravazarea substantei de contrast apar în mai putin de 1% din cazuri. Raspunsul inflamator local acut poate atinge pragul maxim în 24–48 de ore. În majoritatea situatiilor sunt necesare doar masuri conservatoare. Pot aparea reactii ca: vezicule, ulceratii si, rareori, sindrom de compartiment. Barbatul a fost internat la chirurgie plastica deoarece a prezentat edem la nivelul bratului în timpul noptii si a fost externat a doua zi fara complicatii.

Stiri
Tue
13
Jan

Parlamentarii britanici sustin ca alcoolul ar trebui sa aiba pe ambalaj aceleasi avertismente ca si tutunul

Image: 

Un grup de parlamentari britanici a insistat asupra necesitatii ca bauturile alcoolice vândute în Marea Britanie sa aiba pe ambalaje aceleasi avertismente pentru sanatate ca si produsele pe baza de tutun, in vederea reducerii prejudiciilor generate de utilizarea lor abuziva. Recomandarea face parte dintr-o serie de masuri initiate în cadrul unui recent demers al All Party Parliamentary Group on Alcohol Misuse (Grupul parlamentar reprezentativ pe probleme legate de dependenta de alcool), menit sa ofere ministrilor consultanta cu privire la modalitatile de abordare a ”pandemiei nationale” a abuzului de alcool.

Fri
05
Dec

Cercetatorii au constatat ca aspirina administrata zilnic reduce riscul de aparitie a cancerului si pe cel de deces provocat de boala

Image: 

Cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au constatat ca utilizarea zilnica a aspirinei poate scadea considerabil riscul de instalare a cancerului – în special a tumorilor de tract gastrointestinal – si pe cel de deces din cauza acestuia.

In vederea obtinerii beneficiilor scontate, era necesar ca, între 50 si 65 de ani, pacientii sa ia o doza zilnica de 75–100 mg timp de cel putin cinci ani si, preferabil, pe durata a zece ani. Nu s-a observat niciun efect favorabil de-a lungul primilor trei ani ai curei. Ratele deceselor au inregistrat o tendinta descendenta dupa cinci ani, iar majoritatea beneficiilor au fost vizibile dupa ce pacientii luasera medicatia respectiva o perioada prelungita de timp, sistand-o ulterior.

Tue
13
Jan

Un studiu sustine existenta unei corelatii intre deficienta de vitamina D si riscul de instalare a dementei

Image: 

Un studiu publicat recent în revista Neurology a constatat ca deficitul sever de vitamina D este asociat cu un risc aproape dublu ca oamenii care au o astfel de problema sa faca dementa.
Cercetatorii au analizat datele obtinute de la 1 658 de persoane vârstnice din SUA care participasera la Cardiovascular Health Study (Studiul Sanatatii Cardiovasculare) – un studiu populational prospectiv, efectuat în anii 1990, pentru a explora riscurile afectiunilor cardiovasculare. La data inrolarii, toti participantii selectati pentru noile investigatii erau pacienti de ambulator, nu aveau nici dementa, nici boala cardiovasculara, nici istoric de atacuri ischemice tranzitorii sau de AVC, si li se determinasera concentratiile serice de 25-hidroxivitamina D – 25(OH)D.

Tue
13
Jan

Un om de stiinta care lucreaza in Marea Britanie castiga premiul Nobel pentru studiile sale cu privire la “GPS-ul intern” al creierului

Image: 

In 2014, premiul Nobel pentru fiziologie ori medicina a fost acordat, pentru activitatea desfasurata in domeniul neurostiintelor cognitive, cercetatorilor John O’Keefe, specialist american stabilit in Marea Britanie, May-Britt Moser si sotul ei Edvard Moser, doi oameni de stiinta norvegieni care lucreaza in echipa.
O’Keefe a descoperit, in hipocampul sobolanilor, celulele care constitute un sistem de pozitionare cerebral – denumite frecvent “GPS-uri interne,” ele permit animalelor de laborator sa-si alcatuiasca un fel de memorie spatiala cu ajutorul careia pot circula in mediul lor de viata. Sotii Moser au constatat ca asa-numitele “celule de retea”, descoperite in timpul colaborarii lor cu O’Keefe, la University College London, explica si mai clar coordonarea si precizia pozitionarii.

Subscribe to Noiembrie 2014 / nr. 9