Noiembrie 2012 / Nr. 9

Editorial
Tue
27
Nov

Identificarea melanoamelor în sistemul de îngrijire primară: putem face mai mult?

Image: 

Însușirea celor mai bune practici este mai promițătoare decât o nouă tehnologie.

Tue
27
Nov

Nefropatia determinată de acidul aristolochic

Image: 

O boală ce ar putea fi prevenită printr-o reglementare mai atentă a produselor din plante.

Actualitati
Wed
28
Nov

Oare pacienţii ar trebui să deţină controlul asupra propriilor lor dosare medicale?

Image: 

După părerea lui Peter Davies, perspectiva transferării controlului dosarelor medicale către pacienţi i-ar putea speria pe doctori, însă ar fi în măsură să le reducă sarcinile administrative şi să îmbunătăţească rezultatele asistenţei acordate

Analize, Controverse, Observatii
Wed
28
Nov

ÎNGRIJIREA MEDICALĂ INTEGRATĂ: O perspectivă daneză

Image: 

În ciuda celor trei decenii de reformă, sectorul sănătăţii din Danemarca se zbate încă să furnizeze servicii de îngrijire coordonate pentru o populaţie îmbătrânită, a cărei stare de sănătate este puternic afectată de boli cronice, arată Andreas RudkjØbing şi colab.

Minerva
Wed
28
Nov

O femeie în vârstă de 72 de ani, cu un istoric de esofagită de reflux şi simptome de globus, a fost trimisă pentru efectuarea unui tranzit baritat esofagian.

Image: 

Nu prezenta istoric de disfagie sau de pneumonie recurentă. Tranzitul baritat a evidenţiat un diverticul esofagian benign mare, neted, cu colet larg şi dismotilitate esofagiană.

Stiri
Wed
28
Nov

Accesul la contraceptive trebuie accelerat, pentru a salva vieţi, spun cercetătorii Anne Gulland

Image: 

O serie de articole ce subliniază beneficiile planificării familiale arată că, prin creşterea accesului la mijloacele contraceptive, s-ar salva vieţile femeilor şi copiilor din ţările în curs de dezvoltare.

Wed
28
Nov

Medicii trebuie să raporteze cazurile suspecte de abuz, precizează GMC

Image: 

Toţi medicii au datoria să-şi semnaleze temerile cu privire la cazurile suspectate de abuz sau de neglijare a unui copil, chiar dacă pacienţii lor sunt adulţi, precizează noul ghid al General Medical Council (GMC – Colegiul Medicilor).

Wed
28
Nov

Cuantumul cazurilor de tuse convulsivă a crescut de 10 ori în rândul persoanelor cu vârste de peste 15 ani din Anglia şi din Ţara Galilor

Image: 

Conform statisticilor actuale, infecţia provocată de bacteria Bordetella pertussis (tusea convulsivă) afectează, în acest an, un număr de copii mari şi de adulţi de aproape zece ori mai mare decât cel înregistrat în 2008, când boala a atins cel mai recent vârf al incidenţei.

Wed
28
Nov

Administrarea de acid folic la începutul sarcinii reduce de patru ori riscul de dehiscenţă labială şi palatină

Image: 

Un studiu arată că riscul ca un nou-născut să aibă dehiscenţă palatină sau labială pare a fi de patru ori mai mare dacă mamelor nu li se administrează acid folic în primele trei luni de sarcină.

Subscribe to Noiembrie 2012  / Nr. 9