Noiembrie 2011 / Nr. 9

Editorial
Sat
05
Nov

Îmbunătățirea comunicării incidentelor medicale

Image: 

Cultivarea unei abordări corecte a siguranței pacientului are drept componentă centrală semnalarea incidentelor medicale serioase tuturor persoanelor afectate (comunicare deschisă). Conceptul de comunicare deschisă a detaliilor incidentelor medicale a fost adoptat de mai multe organizații și autorități medicale din Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie, SUA și, cel mai recent (din anul 2003), Australia.

Sat
05
Nov

Tratamentul intensiv pentru scăderea glicemiei la pacienții cu diabet de tip 2

Image: 

Recunoașterea faptului că diabetul este un factor de risc independent pentru afecțiunile cardiovasculare a stimulat încercările de limitare a probabilității apariției unei asemenea patologii, concretizate în studierea unei game variate de strategii destinate reducerii glicemiei.

Sat
05
Nov

Transpunerea în practică a genomicii

O nouă analiză stârnește dubii cu privire la utilitatea clinică a testării genotipului CYP2C19 pentru orientarea prescrierii tratamentului antitrombocitar

Sat
05
Nov

Acces pentru toată lumea la informații legate de sănătate

Image: 

Deși informațiile de bună calitate sunt esențiale pentru o stare de sănătate optimă, mulți oameni, cu sau fără pregătire medicală, dar și organizații ce activează în domeniul sănătății – mai cu seamă în țările cu venituri mici ori medii – nu au acces la ele.

Sat
05
Nov

Cum să facem față provocării generate de îmbătrânirea populației?

Image: 

Unul dintre principalele argumente folosite pentru a justifica reforma sistemului național britanic de sănătate (NHS) îl constituie costul potențial al îngrijirii unei populații îmbătrânite.

Cercetare
Actualitati
Sat
05
Nov

CARE ESTE CEL MAI BUN SISTEM DE SĂNĂTATE DIN LUME?

Poate că e plăcut să vă descoperți propria țară în fruntea clasamentului sistemelor de sănătate, însă relevanța pentru factorii de decizie este strict limitată, explică

Analize, Controverse, Observatii
Sat
05
Nov

De ce inerția sistemului face atât de dificilă aplicarea reformei în sănătate?

Sistemele de sănătate din întreaga lume se zbat să găsească modalități optime de creștere a integrității și eficienței practicii medicale și de fundamentare a demersurilor ei pe dovezi.

Sinteze clinice
Practica medicala
Sat
05
Nov

„Terapiile biologice” pentru tratamentul artritei reumatoide

Minerva
Sat
05
Nov

O femeie în vârstă de 61 de ani a fost diagnosticată cu fractură patologică la nivelul vertebrei T10

Image: 

S-a efectuat vertebroplastie și biopsie osoasă, în urma căreia s-a pus diagnosticul de limfom difuz gradul IV cu celule mari de tip B.

Noutati medicale
Stiri
Sat
05
Nov

Evaluarea critică trebuie să rămână garanția calității cercetării științifice, susțin reprezentanții mediului academic în fața parlamentarilor

Întrebați de parlamentari cum poate fi garantată calitatea cercetării științifice și medicale, liderii de opinie din mediul academic au răspuns că singura cale rămâne evaluarea critică a rezultatelor de către jurnalele de profil în care este solicitată publicarea lor.

Mon
20
Feb

Stanford University School of Medicine - Diabetes Self-Management Programme: Capacitatea pacientului cu diabet de a-și gestiona boala reprezintă jumătate din eficiența terapiei

Image: 

Jumătate din eficiența terapiei împotriva diabetului o reprezintă capacitatea pacientului de a-și gestiona afecțiunea, a afirmat Conf. Dr. Cristian Serafinceanu, de la Institutul Național de Nutriție și Boli Metabolice “Prof. Dr. N. Paulescu”, în cadrul Stanford University School of Medicine - Diabetes Self-Management Programme, un training dedicat cadrelor medicale care lucrează cu pacienții diabetici, derulat în perioada 24-28 octombrie la București.

Subscribe to Noiembrie 2011  / Nr. 9