Noiembrie 2009 / Nr. 9

Editorial
Fri
20
Nov

FDA si Declaratia de la Helsinki

Organizatia americana Food and Drug Administration (FDA) a decis ca trialurile clinice desfasurate in afara Statelor Unite ale Americii pot fi utilizate in sprijinul aplicatiilor pentru inregistrarea unor noi produse,1 chiar daca nu se conformeaza Declaratiei de la Helsinki, noul standard fiind reprezentat de International Conference on Harmonisation Good Clinical Practice (GCP).

Fri
20
Nov

Sistemele de sanatate si persoanele varstnice infectate cu HIV

Introducerea terapiei antiretrovirale, in anii 1990, a transformat viata persoanelor care au infectie cu HIV sau SIDA.1, 2 Daca, pana atunci, avea o progresie rapida, asociind o speranta de viata cel mai adesea de ordinul lunilor, SIDA a devenit, treptat, o afectiune cronica, al carei tratament eficient, bine tolerat si disponibil pe scara larga, permite celor infectati sa duca o viata relativ normala.

Fri
20
Nov

Diagnosticul tromboembolismului venos

Determinarea nivelului D-dimerilor poate influenta managementul, dar nu suplineste rationamentul clinic

Fri
20
Nov

Formatul BMJ pico pentru cercetarile originale in versiunea tiparita a BMJ

Noul format devine disponibil pentru orice tip de demers de cercetare

Fri
20
Nov

Terapia fotodinamica si cancerul

Rezultatele promitatoare trebuie sa aiba ca urmare crearea unor medicamente mai selective.Terapia fotodinamica utilizeaza, pentru distrugerea tumorilor, lumina vizibila, oxigenul molecular (prezent, in mod normal, in cele mai multe tesuturi, in concentratie adecvata) si o medicatie altfel inofensiva.1 Pentru obtinerea efectului citotoxic sunt necesare toate cele trei elemente.

Cercetare
Analize, Controverse, Observatii
Fri
20
Nov

Cine vrea sa se ocupe de tratamentul gripei?

Se pare ca nici un sistem de desemnare a responsabilitatii pentru managementul gripei pandemice in cadrul unei unitati medicale de ingrijire primara nu este scutit de probleme

Sinteze clinice
Fri
20
Nov

Diagnosticul si managementul durerii neuropatice

Durerea neuropatica se declanseaza ca urmare a leziunilor sau a modificarilor patologice survenite la nivelul sistemului nervos central sau periferic – entitatea evolueaza de obicei cronic si se dovedeste dificil de tratat avand in vedere ca analgezicele uzuale nu determina un efect semnificativ.

Practica medicala
Fri
20
Nov

Tumorile tiroidiene

O femeie aflata la menopauza, in varsta de 48 de ani, se prezinta la medic in legatura cu prezenta, de aproximativ 10 ani, a unei formatiuni tumorale situate median, la nivelul gatului. In cursul examenului fizic, medicul considera ca este vorba despre o hipertrofie tiroidiana.

Fri
20
Nov

INCERTITUDINI TERAPEUTICE Este necesara utilizarea antihistaminicelor pentru tratarea anafilaxiei?

Anafilaxia este o reactie alergica severa, care se instaleaza rapid si are potential letal.1 Ghidurile si expertii sunt de acord asupra faptului ca tratamentul de prima linie il reprezinta adrenalina (epinefrina).2

Fri
20
Nov

PARTICULARITATI ALE MEDICAMENTELOR Hipoglicemia indusa de agentii antipsihotici de a doua generatie la pacientii schizofrenici, nediabetici

Raportam trei cazuri de hipoglicemie la pacienti japonezi spitalizati, fara diabet si fara obezitate, care prezentau schizofrenie si erau tratati cu un antipsihotic de a doua generatie. Hipoglicemia clinica a aparut, caracteristic, la toti, in decurs de doua–trei ore dupa mese, in timpul cresterii dozei de antipsihotic de a doua generatie. Nu au fost administrate concomitent nici un alt antipsihotic si nici un alt medicament cu efect metabolic.

Stiri
Fri
20
Nov

Femeile de varsta reproductiva sunt expuse riscului de infectie cu HIV intr-o masura mai mare decat barbatii

UNICEF a avertizat, in cadrul unui raport, ca exploatarea sexuala a fetelor si a femeilor este un factor determinant al faptului ca in randul lor se inregistreaza majoritatea noilor cazuri de infectie cu HIV. In plus, se atrage atentia ca aceasta cale de transmitere submineaza progresele medicale inregistrate in directia controlului pandemiei HIV/SIDA.

Fri
20
Nov

Semnal de alarma cu privire la gradul inalt al erorilor de dozare a medicamentelor la copii

Pentru a preintampina frecventa mare a erorilor de dozare a medicatiei, semnalata de rapoartele de monitorizare a sigurantei pacientilor din Regatul Unit, clinicienii vor trebui sa faca eforturi mai mari in directia cresterii sigurantei tratamentelor prescrise copiilor si adolescentilor.

Fri
20
Nov

Rata ridicata a studiilor incorecte din jurnalele medicale chinezesti

Concluzia unei analize recente este ca proiectarea a peste 90% din totalul a circa 2 000 de studii randomizate, controlate, publicate in jurnalele medicale chinezesti a fost defectuoasa.

Subscribe to Noiembrie 2009  / Nr. 9