Noiembrie 2007 / Nr. 9

Editorial
Tue
04
Nov

Viitorul profesiei medicale

Acest an marchează cea de-a 175-a aniversare a BMA (British Medical Association - Asociaţia Medicală Britanică). Asociaţia a fost profund implicată în "existenţa" şi orientarea profesiunii medicale, iar prin contribuţiile ei cu privire la sănătate, atât la nivel naţional cât şi internaţional, şi-a lărgit sfera de acţiune, extinzând-o dincolo de graniţele impuse de statutul său de organizaţie cu rol reprezentativ şi de negociere.

Tue
04
Nov

Diareea asociată cu folosirea antibioticelor

Diareea este un efect secundar obişnuit al antibioticelor, ce poate să determine prelungirea timpului de spitalizare a pacienţilor, să crească riscul altor infecţii, să inducă dezvoltarea unor forme de boală mai severe (colită, megacolon toxic) şi să necesite întreruperea prematură a antibioterapiei.

Tue
04
Nov

Ce viitor au spitalele falimentare

Succesul demersului sistemului naţional de îngrijiri din Regatul Unit, de a transforma deficitul de 547 de milioane £ (812 milioane €, 1 121 milioane $), înregistrat la nivelul anilor 2005-6, într-un surplus net de 510 milioane £, în perioada 2006-7, le-a îngăduit politicienilor un respiro.

Tue
04
Nov

Valorile limită ale indicelui de masă corporală utilizate pentru caracterizarea subponderalităţii, la copii şi la adolescenţi

Estimarea riscului de instalare a obezităţii prin monitorizarea indicelui de masă corporală este o practică recomandată în mod curent în ţările dezvoltate şi în regiunile urbane ale statelor în curs de dezvoltare.

Tue
04
Nov

Prescrierea antibioticelor în asistenţa medicală primară

Într-un număr recent al BMJ (septembrie a.c. - n. red.), Chung şi colab. arată că prescrierea, în ambulatoriu, a antibioticelor b-lactamice, pentru infecţii respiratorii acute, a dublat prevalenţa individuală a bacteriilor rezistente la antibiotice, în rândul copiilor.1

Tue
04
Nov

Sistemul de trimitere directă la oncologie

Cei mai mulţi dintre pacienţii suferinzi de cancer, nedepistaţi prin screening, vor fi diagnosticaţi datorită simptomelor pe care le prezintă, ceea ce înseamnă că este esenţial ca bolnavul să fie îndrumat la timp către medicul specialist.

Cercetare
Tue
04
Nov

Acupunctura, ca tratament adjuvant la fizioterapia bazată pe exerciţiul fizic, pentru osteoartrita genunchiului: trial controlat randomizat

Rezumat

Obiective: Investigarea beneficiului adăugării acupuncturii la un curs de îndrumări şi exerciţii fizice, realizat de fizioterapeuţi, în vederea atenuării durerii la pacienţii cu osteoartrită a genunchiului.

Tue
04
Nov

Efectul antibioterapiei asupra rezistenţei la antibiotice, pe cazuri individuale, la copii, în asistenţa medicală primară: studiu prospectiv de cohortă

Rezumat

Obiective: Evaluarea efectului prescrierii unui antibiotic pentru infecţii respiratorii acute asupra prevalenţei bacteriilor rezistente la antibiotice, la fiecare dintre copii urmăriţi.

Tue
04
Nov

Utilizarea probioticelor cu Lactobacillus pentru prevenirea diareei asociate cu administrarea antibioticelor: trial randomizat, controlat, dublu orb

Rezumat

Obiective: Determinarea eficacităţii unei băuturi probiotice, care conţine Lactobacillus, în prevenirea diareii asociate cu utilizarea antibioticelor şi datorată prezenţei lui Clostridium difficile.

Tue
04
Nov

Sistemul de trimitere la medicul specialist, diagnosticul de neoplasm şi timpul de aşteptare după introducerea „regulii de două săptămâni", în cazul cancerului mamar - studiu prospectiv de cohortă

Rezumat

Obiective: Investigarea impactului pe termen lung a regulii celor două săptămâni de aşteptare, pentru neoplasmul mamar, asupra sistemului de trimitere la medicul specialist, diagnosticului de cancer şi duratei de aşteptare.

Analize, Controverse, Observatii
Tue
04
Nov

Este bine ca revistele medicale sa conţină reclame la medicamente? Da

DA Cel mai important argument în favoarea prezenţei reclamelor în revistele medicale este independenţa. Ironia este că principalul contraargument ar putea fi tot independenţa, dar poţi avea încredere mai mare într-o revistă care conţine reclame decât într-una care nu le include.

Tue
04
Nov

Este necesar să renunţăm la eponime? Da

DA Dicţionarul englez Oxford defineşte eponimul ca fiind o persoană…al cărei nume va fi purtat de o descoperire, o invenţie, o instituţie etc. Eponimele sunt adânc înrădăcinate în tradiţie, iar utilizarea lor a fost considerată, multă vreme, o chestiune de gust. A sosit, însă, timpul să le abandonăm, în favoarea unei nomenclaturi mai proprii.

Tue
04
Nov

Doar medicina de familie poate salva sistemul de servicii sanitare din Regatul Unit

Sistemul naţional de servicii de sănătate din Regatul Unit, conceput ca o expresie a solidarităţii sociale, permite accesul universal şi liber la asistenţa sanitară, fiind finanţat prin impozitare generală.

Sinteze clinice
Tue
04
Nov

Diagnosticul astmului bronşic la copil

Copiii care se prezintă la medic cu wheezing au, foarte probabil, astm bronşic sau wheezing viral episodic diagnosticul diferenţial al acestor afecţiuni are consecinţe importante în ceea ce priveşte managementul

Tue
04
Nov

Litiaza biliară

Aproximativ 10-15% din populaţia adultă a ţărilor occidentale va dezvolta litiază biliară, simptomatologia specifică apărând, anual, la 1-4% dintre persoanele afectate.1

Tue
04
Nov

Schizofrenia

Schizofrenia este una dintre cele mai grave şi mai înspăimântătoare dintre toate bolile mintale. Nici o altă afecţiune nu stârneşte la fel de multă îngrijorare printre oameni, în presă şi în comunitatea medicală.

Opinii si recenzii
Tue
04
Nov

Screeningul depresiei via Paris

Pacienta mea împlinise nu demult 40 de ani şi trăise, cu ceva vreme în urmă, experienţa unor episoade depresive severe. Avea un serviciu bun, care o solicita mult, dar familia, în special soţul, îi era de un real sprijin.

Tue
04
Nov

Un pacient memorabil

Un pacient în vârstă de 70 de ani fusese spitalizat de multe ori datorită unor exacerbări ale bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) de care suferea în ultimii ani şi, în ciuda cantităţii apreciabile de bronhodilatatoare şi anticolinergice pe care le lua, abia mai putea să umble.

Minerva
Tue
04
Nov

MINERVA

Terapia de substituţie nicotinică, la pacienţii foarte bolnavi, s-ar putea să nu fie foarte sigură, deşi este administrată, uneori, fumătorilor din unităţile ATI, pentru a preveni sevrajul.

Stiri
Tue
04
Nov

Anesteziştii au ghiduri noi pentru a face faţă numărului crescând de pacienţi cu obezitate morbidă

În Marea Britanie, creşterea numărului de pacienţi cu obezitate morbidă i-a determinat pe anestezişti să elaboreze noi ghiduri pentru bolnavii cu risc înalt, accentul fiind pus pe necesitatea instruirii corespunzătoare şi a existenţei unui echipament adecvat.

Tue
04
Nov

NHS nu a reuşit să determine autorităţile locale să plătească pentru blocarea necorespunzătoare a paturilor de spital

Cercetările recente au remarcat că majoritatea spitalelor din Anglia nu determină autorităţile locale să plătească pentru "blocarea paturilor" - termen referitor la prelungirea perioadei de internare ca urmare a eşecului serviciilor sociale de-a asigura asistenţa de care au nevoie pacienţii după ieşirea din spital.

Tue
04
Nov

Un pacient cu tuberculoză care a efectuat un zbor internaţional este dat în judecată

Cazul unui bărbat care, în ciuda faptului că avea tuberculoză rezistentă la tratament, a călătorit, în luna de miere, din SUA în Europa şi înapoi, a declanşat o alertă internaţională după ce acesta a suferit o intervenţie chirurgicală pentru excizia lobului superior al plămânului drept.

Tue
04
Nov

„Adolescenţii renunţă la fumat 2007" - o premieră în programele naţionale de sănătate pentru tinerii din România

În ultimii trei ani s-au derulat, în România, câteva proiecte europene dedicate prevenirii consumului de tutun în rândul elevilor de liceu şi de gimnaziu.

Tue
04
Nov

Vaccinarea contacţilor de hepatită virală A are eficacitate în prevenţia apariţiei bolii similară cu cea a administrării de imunoglobuline

Administrarea de imunoglobuline este eficientă în prevenţia hepatitei A (HVA), la contacţi, daca terapia este iniţiată în primele două săptămâni de la expunere.

Tue
04
Nov

Screeningul pentru virusul papiloma uman (HPV) este superior examenului Papanicolau în detectarea precoce a cancerului de col uterin

Două studii recente au comparat eficienţa screeningului cancerului de col uterin prin testul genetic privind prezenţa virusului oncogenic papiloma uman (HPV), comparativ cu testul Papanicolau (studiul CCCaST) şi, respectiv, eficienţa screeningului dublu prin HPV şi examen Papanicolau faţă de examinarea unică prin test Papanicolau.

Tue
04
Nov

Examinarea CT a colonului este eficientă în detecţia cancerului de colon

Un studiu recent a evaluat eficienţa examenului computer tomografic (CT) al colonului, comparativ cu colonoscopia optică (CO), în screeningul cancerului de colon.

Subscribe to Noiembrie 2007  / Nr. 9