Noiembrie 2005 / Nr. 9

Editorial
Tue
01
Nov

Boala coronariană la femei

Boala coronariană rămâne cauza principală a deceselor, în rândul bărbaţilor şi al femeilor din întreaga lume, iar numărul celor care mor datorită unor afecţiuni cardiovasculare depăşeşte cuantumul victimelor tuturor tipurilor de cancer.

Tue
01
Nov

Tumorile ţesuturilor moi ale extremităţilor

Tumorile ţesuturilor moi sunt, în general, rare, şi este dificilă estimarea proporţiei exacte a leziunilor benigne şi a celor maligne (sarcoame). Un studiu efectuat pe pacienţi spitalizaţi a constatat că leziunile benigne sunt de 100 de ori mai numeroase decât cele maligne, având o incidenţă de aproximativ 300 la 100 000 de locuitori.1

Tue
01
Mar

SSRI şi sângerările gastrointestinale

Există câteva motive teoretice pentru care se consideră că inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei (SSRI), folosiţi pe scară largă pentru tratamentul depresiei, pot amplifica riscul sângerărilor gastrointestinale.

Tue
01
Mar

Reformele aplicate la nivelul comitetelor de etică

Este pentru pentru prima oară când, în cei 25 de ani de existenţă în Regatul Unit, comitetele de etică sunt lăsate să-şi desfăşoare activitatea fără intervenţia ministerului sănătăţii.

Sinteze clinice
Tue
01
Mar

ABC-ul în astmul bronşic

Au fost puse la punct variate dispozitive şi formule inhalatorii pentru administrarea eficientă a medicamentelor, precum şi pentru minimalizarea efectelor secundare şi simplificarea utilizării lor. Cu ajutorul gamei de dispozitive disponibile, aproape toţi pacienţii pot primi medicamente pe cale inhalatorie.

Practica medicala
Tue
01
Mar

Consultaţia de 10 minute

Un copil în vârstă de nouă luni a fost adus la spital de mama sa, având în antecedente o erupţie uscată, pruriginoasă, de culoare roşie, apărută, iniţial, pe faţă şi pe suprafeţele extensoare ale membrelor; dura de trei luni, dar afecta, la momentul prezentării, şi suprafeţele flexoare.

Opinii si recenzii
Tue
01
Mar

Un caz de boală gură-picior!!!

Un bărbat în vârstă a fost internat în spitalul nostru după ce a fost găsit pe stradă, rătăcind dezorientat. S-a descoperit că avusese un infarct de miocard şi, după internarea în secţia noastră, a fost supus unei terapii eficiente de recuperare.

Tue
01
Mar

Intoxicaţia cu ciocolată

Cititorii ar putea fi interesaţi să afle că "prietenul cel mai bun al omului", ciocolata, unul dintre alimentele noastre preferate, este pasibilă să-i expună unui risc serios.

Tue
01
Mar

Ce culoare are scaunul tău?

Mama mea, care făcuse, cu câteva luni în urmă, o investigaţie endoscopică pentru ceva ce s-a dovedit a fi, din fericire, sindrom de colon iritabil, mi-a stârnit din nou îngrijorarea când mi-a spus că are scaune negre precum catranul.

Tue
01
Mar

Triumful artei noastre?

Triumful artei noastre constă în a cunoaşte şi a contracara cauza bolilor înainte de declanşarea lor, dar va mai trece multă vreme până ce omenirea va deveni suficient de înţeleaptă pentru a accepta ajutorul pe care i l-am putea noi oferi în această direcţie.

Minerva
Tue
01
Nov

MINERVA

Comunităţile indigene îndepărtate din Australia au fost puse sub colimator în 1992, datorită unei profeţii obscure, conform căreia infecţia cu HIV ar urma să aibă efecte catastrofale dacă nu s-ar lua măsuri urgente.

Articole originale
Tue
01
Mar

Studiu statistic, multicentric, de comparare a tratamentului standard cu cel integrativ, la pacienţi ce prezintă un prim episod psihotic

Rezumat

Obiective: Evaluarea efectelor tratamentului integrativ, la pacienţi care au avut un prim episod psihotic.

Protocol de studiu: Studiu clinic cu control statistic.

Participanţi: 547 de pacienţi aflaţi la primul episod de manifestare a schizofreniei.

Tue
01
Mar

Stresul perceput individual şi riscul de cancer mamar: studiu prospectiv, pe cohorte

Rezumat

Obiective: Evaluarea relaţiei dintre intensitatea şi frecvenţa stresului perceput individual şi incidenţa iniţială a cancerului mamar primar.

Proiect: Studiu prospectiv, pe cohorte, cu o perioadă de supraveghere de 18 ani.

Stiri
Tue
01
Mar

Noi reglementări etice elaborate de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA

Elias Zerhouni, director al US National Institutes of Health (NIH - Institutele Naţionale de Sănătate din SUA), a anunţat, recent, elaborarea unor noi reglementări etice pentru membrii personalului; ele vizează probleme mai vechi, a căror existenţă a fost făcută publică, pentru prima dată, în decembrie 2003, în Los Angeles Times, şi care se refereau la angajaţii NIH implicaţi în colaborări de consultanţă avantajoase cu unele companii de medicamente şi de biotehnologie (BMJ 2004; 329:10).

Tue
01
Mar

Cetăţenii europeni nu cunosc simptomele insuficienţei cardiace

Doar 3% din aproximativ 8 000 de persoane selectate aleatoriu, din nouă ţări europene, pot identifica insuficienţa cardiacă atunci când le sunt descrise simptomele tipice ale bolii, în pofida faptului că, potrivit sondajului de opinie internaţional, publicat online, în European Heart Journal, pe 31 august a.c. (http://eurheartj.oxfordjounals.org, doi:10.1093/eurheartj/ehi447), 6% dintre participanţi au afirmat că cineva din familia lor suferise de respectiva afecţiune.

Tue
01
Mar

Noua terapie antihipertensivă reduce evenimentele cardiovasculare

Conform rezultatelor finale ale studiului ASCOT-BPLA (Anglo- -Scandinavian cardiac outcomes trial-blood pressure lowering arm), publicat online, recent, în revista Lancet (www.lancet.com, doi: 10.1016/S0140-6736 (05)67 186-3), terapia antihipertensivă, bazată pe blocantul canalelor de calciu (amlodipină) şi pe inhibitorul enzimei de conversie a angiotensinei (perindopril), asociate conform recomandărilor, reduce evenimentele cardiovasculare, comparativ cu tratamentul bazat pe b-blocant (atenolol).

Tue
01
Mar

Organizaţiile de caritate provoacă SUA la restricţie "anti-prostituţie"

O organizaţie americană de caritate critică apelul guvernului SUA, adresat organizaţiilor neguvernamentale internaţionale, de a se împotrivi explicit prostituţiei şi traficului de persoane, în situaţia în care ar primi fonduri guvernamentale pentru planificarea familială şi prevenirea infecţiei cu HIV.

Tue
01
Mar

Vaccinul acelular împotriva tusei convulsive

Studiul APERT a evaluat eficacitatea, imunogenicitatea şi siguranţa vaccinului acelular împotriva tusei convulsive (Bordetella pertussis), la adolescenţi şi adulţi (15-65 de ani).

Tue
01
Mar

Nivelul osteopontinei serice - marker important de diagnostic al mezoteliomului malign

Un studiu recent a investigat posibilitatea de utilizare a concentraţiei serice a osteopontinei ca marker tumoral pentru prezenţa mezoteliomului malign la pacienţii cu expunere la azbest.

Tue
01
Mar

Presiunea pulsului - indicator important al mortalităţii cardiovasculare

Un studiu publicat recent a evaluat ipoteza conform căreia presiunea pulsului (diferenţa dintre TA sistolică şi TA diastolică) ar putea fi un indicator superior celor două în evaluarea riscului cardiovascular.

Tue
01
Mar

Monitorizarea invazivă nu scade mortalitatea în insuficienţa cardiacă severă decompensată

Monitorizarea invazivă a presiunilor pulmonare este frecvent folosită pentru ghidarea tratamentului insuficienţei cardiace (ICC) decompensate, dar nu se cunoaşte încă impactul prognostic al acestor proceduri. Studiul ESCAPE a investigat ipoteza conform căreia monitorizarea invazivă a tratamentului (ICC) va duce la un prognostic mai bun al pacienţilor.

Tue
01
Mar

Health Protection Agency recomandă monitorizarea mai atentă a tulpinilor de E. coli multidrog rezistente

Health Protection Agency (Agenţia de Protecţie Sanitară), autoritatea ce monitorizează şi reglementează, în Regatul Unit, activitatea în domeniul bolilor infecţioase, a recomandat, în cadrul unui raport publicat recent, sporirea eforturilor de monitorizare a tulpinilor multidrog rezistente de Escherichia coli, ca urmare a creşterii alarmante, în ultimii patru ani, a incidenţei infecţiilor provocate de microorganismul menţionat.

Tue
01
Mar

Medici cu experienţă îşi asumă erorile în cadrul unei campanii pentru o atitudine mai deschisă

Un număr de peste 12 doctori cunoscuţi, din Regatul Unit, şi-au asumat, în mod public, erorile profesionale din trecut, în cadrul unei campanii ce urmăreşte încurajarea medicilor în ceea ce priveşte semnalarea incidentelor profesionale şi creşterea siguranţei actului medical.

Tue
01
Mar

Postgraduate Medical Journal

Prevalenţa, la nivel mondial, a diabetului zaharat tip 2 a atins proporţii epidemice. Aşa-numiţii factori de risc tradiţionali nu pot explica întreaga conotaţie a riscului excesiv de boală cardiovasculară al pacienţilor cu diabet zaharat tip 2.

Tue
01
Mar

Membrii Parlamentului European susţin elaborarea medicamentelor pentru uz pediatric

A fost ratificată, de către membrii Parlamentului European, legislaţia Uniunii Europene ce vizează încurajarea firmelor farmaceutice în direcţia elaborării de medicamente special proiectate pentru uz pediatric.

Tue
01
Mar

Gut - Rezistenţa la insulină este o cauză de steatoză şi de progresie a fibrozei în hepatita cronică C

Consideraţii generale: Rezistenţa la insulină este o caracteristică frecventă a hepatitei cronice C. Nu se ştie dacă rezistenţa la insulină poate fi cauza sau consecinţa steatozei şi fibrozei. Abilitatea genotipului 3 al virusului hepatitic C de a determina el însuşi dezvoltarea steatozei oferă o şansă unică de a lămuri respectivul aspect.

Tue
01
Mar

Studiile arată că, în decurs de 10 ani, numărul cazurilor de diabet zaharat tip 2, diagnosticate de medicii generalişti, a crescut cu 50%

Un studiu britanic asupra consultaţiilor medicilor generalişti indică faptul că prevalenţa diabetului tip 2 a crescut, într-un deceniu, cu peste 50%.

Studiul, publicat în revista British Journal of General Practice (2005; 55:589-95), arată că şi numărul de pacienţi cu diagnostic de hipertensiune a crescut cu o treime, iar consultaţiile pentru hipotiroidie au atins şi ele cote ridicate.

Tue
01
Mar

Durerea cronică nu este bine stăpânită

Conform unui studiu recent, o cincime dintre adulţii europeni prezintă durere cronică severă sau moderată şi, în multe cazuri, simptomele lor nu sunt controlate corespunzător.

Subscribe to Noiembrie 2005  / Nr. 9