Noiembrie 2004 / Nr. 9

Editorial
Mon
01
Nov

Screeningul lucrărilor ştiinţifice prin citirea rezumatelor

Publicaţia BMJ primeşte, anual, pentru evaluare, 8 000 de manuscrise şi acceptă numai 7% dintre ele. Editorii resping aproximativ 60-70% dintre articolele originale trimise fără recenzii externe.

Mon
01
Nov

Femeile în medicină

Într-un interviu recent, acordat ziarului Independent, doamna profesor Carol Black, preşedinte al Royal College of Physicians (Colegiul Regal al Medicilor), şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că numărul crescând de femei din medicină ar putea conduce la diminuarea influenţei şi statutului profesiei.

Mon
01
Nov

Medicii şi războiul împotriva terorismului

S-a semnalat faptul că membrii forţelor aliate au torturat, în centrele de detenţie din Irak şi din întreaga lume, irakieni şi persoane de alte naţionalităţi. Asemenea infracţiuni au fost urmarea dezvoltării unui rol tot mai mare al armatei SUA în atragerea inteligenţelor în războiul împotriva terorismului.1

Mon
01
Nov

Beneficiile şi limitele tratamentelor cu medicamente

Oricât de pregnant ar fi devenit caracterul internaţional al cercetării medicale, în condiţiile în care comunicarea electronică se face cu viteza luminii, unele domenii încă nu pot ţine pasul. Procesul care se desfăşoară sub semnul medicinii bazate pe dovezi, laolaltă cu fenomene înrudite, cum sunt Colaborarea Cochrane sau Clinical Evidence al BMJ, intenţionează să stabilească dacă chiar există beneficiile scontate ale tratamentelor.

Mon
01
Nov

Ghid pentru bronhopneumopatia obstructivă cronică

Confruntaţi cu o abundenţă de ghiduri, medicii din îngrijirea primară şi secundară ar putea foarte bine să întrebe de ce era nevoie de un alt ghid, în special de unul pentru bronhopneumopatia obstructivă cronică, şi cum va influenţa el practica medicală?

Mon
01
Nov

Ce este îngrijirea intermediară?

Îngrijirea intermediară este un nou concept din domeniul îngrijirilor de sănătate, care poate oferi o alternativă atrăgătoare la îngrijirea în spital a pacienţilor vârstnici. Dat fiind faptul că există puţine dovezi ştiinţifice despre beneficiile îngrijirii intermediare, cercetarea este foarte importantă.1-3

Contributie locala
Mon
01
Nov

Ezetimibe plus simvastatină creşte numărul de pacienţi care ating nivelurile ţintă de LDL-colesterol (Am J Cardiol 2004;93:1481-6)

Studiul citat a inclus 710 pacienţi cu valori ale LDL-colesterolului peste 130 mg/dl, randomizaţi să primească, timp de 23 de săptămâni, simvastatină 20 mg sau unul dintre cele trei regimuri de simvastatină plus ezetimibe 10 mg (un inhibitor al absorbţiei colesterolului).

Mon
01
Nov

Tratamentul laparoscopic al obezităţii poate duce la vindecarea sindromului metabolic (Arch Surg 2004;139:1088-92)

În studiul prospectiv la care facem referire, 645 de pacienţi cu obezitate malignă - indice de masă corporală (IMC) peste 40 - neresponsivă la tratament medical au fost alocaţi către gastroplastie laparoscopică (528 de subiecţi) şi bypass gastric laparoscopic (117 subiecţi).

Mon
01
Nov

Rezistenţa la macrolide a pneumoniei comunitare - o problemă majoră (Întâlnirea anuală IDSA 2004: Abstract LB-6;2 octombrie 2004)

Un studiu recent arată că rezistenţa la macrolide a pneumoniei comunitare este o problemă mult mai gravă decât se credea până în prezent.

Mon
01
Nov

Efectele programului de gardă prelungit asupra greşelilor majore medicale (NEJM 2004;351:1838-48)

Cu toate că deprivarea de somn este dovedită a scădea performanţele neuropsihice, există puţine date în literatură privind efectul programului de gardă prelungit asupra performanţelor medicale ale medicilor rezidenţi.

Sinteze clinice
Mon
01
Nov

Lecţia săptămânii

Nu trataţi automat, cu heparină, un pacient suspect de embolism pulmonar; luaţi în considerare, la început, alte diagnostice

Atunci când un pacient se prezintă la medic cu hemoptizie şi jenă toracică, este important de luat în considerare diagnosticul de embolie pulmonară.

Practica medicala
Mon
01
Nov

Defibrilatorul cardioverter implantabil

Prezentare generală

Introducere. Scurt istoric

Apariţia defibrilatoarelor implantabile a reprezentat o revoluţie în tratamentul pacienţilor cu risc de moarte subită cardiacă (MSC), prin defibrilarea internă, promptă pe care o realizează, în situaţia detecţiei unei aritmii ventriculare maligne.

Mon
01
Nov

Actualităţi în tratamentul insuficienţei cardiace

Tratamentul insuficienţei cardiace (IC) a cunoscut, în ultimele două decade, progrese remarcabile. Modularea hiperactivităţii sistemului renină-angiotensină aldosteron (prin inhibitorii enzimei de conversie şi/sau blocantele de receptori ai angiotensinei, blocantele receptorilor de aldosteron prin spironolactonă şi eplerenonă) şi a celui simpato-adrenergic - prin b-blocante (bb) - au avut un puternic impact asupra mortalităţii şi morbidităţii.

Mon
01
Nov

Analogii de insulină umană în tratamentul diabetului zaharat

Pacient în vârstă de 20 de ani, diagnosticat, în copilărie, cu diabet zaharat (DZ) tip 1, a trecut, ca adult, în urmă cu doi ani, în evidenţa Centrului nostru. Deşi făcea o schemă de insulinoterapie cu insulină umană, cu injecţii multiple (insulină umană cu efect scurt, la cele trei mese principale, şi insulină NPH, la culcare) şi îşi măsura cel puţin o dată pe zi glicemia, hemoglobina lui glicată, la luarea în evidenţa noastră, a fost de 8,9%.

Mon
01
Nov

Sindroamele parkinsoniene din afecţiunile neuro-degenerative

Diagnosticul unui sindrom parkinsonian nu este dificil în faza avansată a bolii, dar aspectul nespecific al semnelor de debut întârzie diagnosticul cu unul-doi ani, la majoritatea pacienţilor, mai ales la cei cu forme rigid-akinetice. Pe de altă parte, mulţi pacienţi cu tremor, cel mai frecvent cei cu tremor esenţial, sunt diagnosticaţi greşit ca boală Parkinson şi sunt trataţi cu L-Dopa.

Opinii si recenzii
Mon
01
Nov

O lecţie de pe malul Mării Irlandei

Vizita pe care o fac în fiecare an, de Paşti, la soacra mea, este o ocazie să ne plimbăm, să ne petrecem timpul cu copiii şi, poate cel mai important lucru, să facem incursiuni de adulţi, în numeroasele baruri locale.

Mon
01
Nov

Un soldat aeropurtat, din cap până-n vârful picioarelor

Pe vremea când eram student la medicină, mi-am efectuat serviciul militar într-o Unitate Teritorială Aeropurtată, ca infanterist. În timpul cursului de paraşutism, m-am lovit la cap, la aterizare, şi m-am ales doar cu o durere de cap.

Minerva
Mon
01
Nov

MINERVA

Ca urmare a limitării numărului de ore de muncă pentru tinerii medici, conform unei prevederi a European Working Time Directive, un specialist urolog s-a trezit, recent, că e chemat la telefon pentru o problemă clinică aparent urgentă.

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Mon
01
Nov

Rezonanţa magnetică nucleară este superioară tomografiei computerizate în diagnosticarea hemoragiei intracraniene (JAMA 2004;292:1823-30, 1883-5)

Evaluarea standard a accidentelor vasculare cerebrale (AVC) hemoragice în urgenţă este tomografia computerizată (CT). Ca alternativă la CT a fost propusă rezonanţa magnetică (IRM), a cărei eficienţă nu a fost, însă, evaluată în condiţii de urgenţă. Un studiu recent, publicat în JAMA, a încercat să răspundă la această întrebare.

Articole originale
Mon
01
Nov

Reacţiile adverse ale medicamentelor, ca motiv de spitalizare: analiză prospectivă pe 18 820 de pacienţi

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea problemelor provocate de reacţiile adverse la medicamente (RAM) printr-o analiză prospectivă a tuturor spitalizărilor.

Structurare: Studiu observaţional, prospectiv.

Educatie si dezbateri
Mon
01
Nov

Consensul asupra publicării informaţiilor despre pacient - Uneori, informaţiile clinice importante nu pot fi publicate deoarece nu este posibil să luăm legătura cu pacienţii pentru a avea consimţământul lor.

Informaţiile pe care doctorul le obţine de la pacient în timpul actului medical sunt confidenţiale. Ele nu pot fi dezvăluite altor persoane fără acordul pacientului. Există, oare, şi excepţii? Noi considerăm că da şi vom prezenta mai jos astfel de situaţii.

Mon
01
Nov

Experienţele comitetului de etică al BMJ - BMJ şi-a desemnat comitetul de etică acum aproape patru ani.

Comitetul de etică al BMJ a fost înfiinţat pentru a-i ajuta pe editori în ceea ce priveşte evaluarea cazurilor dificile, revizuirea politicilor care aveau implicaţii etice şi extinderea caracterului etic al revistei1.

Stiri
Mon
01
Nov

După explozia de la Cernobâl, incidenţa cancerului tiroidian, la femei, a crescut de 12 ori

După explozia centralei atomice nucleare de la Cernobâl, lângă Kiev, Ucraina, în aprilie 1986, ratele incidenţei cancerului tiroidian în rândul femeilor din Belarus au crescut de aproape 12 ori.

Mon
01
Nov

Este frecventă prescrierea necorespunzătoare a medicamentelor, la vârstnici

În ciuda avertismentelor cu privire la medicamentele despre care se ştie că au efecte secundare la persoanele mai în vârstă, este larg răspândită practica prescrierii lor la această categorie de pacienţi.

Mon
01
Nov

NICE stabileşte conduita în hipertensiune

În cel mai recent ghid referitor la diagnosticul şi conduita în îngrijirea primară a hipertensiunii esenţiale la adulţi, National Institute for Clinical Excellence (NICE - Institutul Naţional pentru Excelenţă Clinică) recomandă folosirea terapiei combinate în tratamentul acesteia.

Subscribe to Noiembrie 2004  / Nr. 9