Noiembrie 2003 / Nr. 9

Editorial
Mon
03
Nov

Ce semnificaţie au simptomele?

Medicii apelează frecvent la cunoştinţele psihologice atunci când încearcă să-şi înţeleagă pacienţii, ca şi problemele incriminate de ei, mai ales în cazurile în care nu pot fi decelate cauze organice.

Mon
03
Nov

Medicii generalişti şi specialiştii în domeniul medicinei muncii

Occupational Medicine (revista editată de Society of Occupational Medicine) a publicat, recent, o declaraţie de consens privind interacţiunile dintre medicii generalişti şi specialiştii în domeniul medicinii muncii în ceea ce priveşte rolul lor în recuperarea profesională.1

Mon
03
Nov

Tratamentul osteoporozei postmenopauză

Fracturile pe os osteoporotic, la femeile în vârstă, constituie o cauză majoră de invaliditate, mortalitate şi o încărcătură economică importantă.1 În următoarele trei decenii, frecvenţa fracturilor corelate cu osteoporoza va fi din ce în ce mai mare, la nivel mondial, datorită creşterii procentului de femei cu vârste peste 65 de ani.2

Mon
03
Nov

Impactul tulburărilor psihiatrice parentale asupra copiilor

Cu patru decenii în urmă, Michael Ruttr evidenţia, într-o monografie de afecţiuni transmise genetic, riscurile legate de dezvoltarea copiilor din părinţi cu afecţiuni psihiatrice.1

Contributie locala
Mon
03
Nov

În cadrul seminarului au fost prezentate şi dezbătute cele mai interesante cazuri întâlnite în practica medicală, în care s-a utilizat tratamentul cu lopinavir/ritonavir.

Cea de-a cincia ediţie a "Zilelor Medicale Medicover 2003", organizată în intervalul 7-8 noiembrie a.c., la Bucureşti, sub motto-ul "Colaborarea între generalist, specialist şi medicul de laborator, în beneficiul pacientului", a oferit un program gratuit de instruire, cu participare internaţională, pentru circa 300 de medici de familie din structurile CAS. Evenimentul are meritul de-a fi prima iniţiativă a unei structuri medicale private din România ce beneficiază de integrare în Programul de Educaţie Medicală Continuă şi creditare de către Colegiul Medicilor.

Mon
03
Nov

Campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile fumatului pasiv şi efectele acestuia asupra sănătăţii

În data de 15 octombrie a.c. a fost lansată oficial "Campania de conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile fumatului pasiv şi efectele acestuia asupra sănătăţii".

Mon
03
Nov

Preferinţa bărbaţilor faţă de tadalafil, în managementul disfuncţiei erectil

La şase luni de la lansarea tadalafil în România, reprezentanţa Lilly România a anunţat - cu prilejul întâlnirii anuale a Asociaţiei Române a Disfuncţiei Erectile (ARDE), din 31 octombrie a.c. -, rezultatele primului studiu comparativ, independent, între tadalafil şi sildenafil.

Mon
03
Nov

Medicina de laborator în România - tradiţie şi actualitate

Societatea Română de Medicină de Laborator (SRML), Societatea Română pentru Asigurarea şi Controlul Extern al Calităţii în Medicina de Laborator (RoEQALM) au organizat, în perioada 30. 10 - 2. 11. a.c., la Bucureşti, al III-lea Congres al SRML, cu participare internaţională, primul simpozion RoEQALM, a zecea ediţie a expoziţiei specializate de aparatură, reactivi şi accesorii pentru medicina de laborator, Clinilab 2003, şi a opta ediţie a expoziţiei specializate de aparatură şi echipamente medicale, Tehnomedica 2003.

Mon
03
Nov

Seminariile Salzburg 2004

Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS) organizează, în luna noiembrie, un concurs, în cadrul programului "Salzburg Medical Seminars", pentru următoarele specialităţi medicale: medicină de familie, sănătate publică, urgenţe pediatrice, gastroenterologie pediatrică, neurologie, neurochirurgie, obstetrică-ginecologie, boli infecţioase, neonatologie, ORL, cardiologie, medicină internă, psihiatrie, urologie, ortopedie, oncologie, TI, hematologie pediatrică, imagistică medicală.

Mon
03
Nov

Medici şi studenţi învaţă tehnica scrisului medical eficient

La 1 noiembrie a.c., BMJ -Ediţia în limba română a organizat, la Iaşi, un curs pentru studenţi şi medici, pe tema scrisului medical corect şi eficient. Cursul, intitulat "Effective Medical Writing", a fost susţinut, în cadrul congresului internaţional de pneumologie Inspir Iaşi 2003, de către dr. Tudor Toma, research fellow la Imperial College of London, şi prof. dr. Traian Mihăescu, editor al BMJ - Ediţia în limba română.

Mon
03
Nov

Conferinţa Naţională de Medicină a Familiei

În perioada 22-25 octombrie a.c. s-a desfăşurat, la Bucureşti, prima ediţie a Conferinţei Naţionale de Medicină a Familiei. Menit să realizeze un util schimb de experienţă între preocupările cadrelor universitare de la catedrele de profil din ţară şi problemele complexe, curente, ale activităţii medicilor de familie, evenimentul a abordat, în cadrul celor opt secţiuni, teme de mare actualitate, grupate sub următoarele titluri:

Mon
03
Nov

Terapia antiretrovirală cu lopinavir/ritonavir, din nou în atenţia specialiştilor

În perioada 10-12 octombrie a.c., Abbott Laboratories România a organizat, la Poiana Braşov, seminarul-eveniment "Puterea Binelui", care le-a oferit celor peste 50 de participanţi - medici specialişti infecţionişti de prestigiu din întreaga ţară - posibilitatea de-a afla ultimele noutăţi şi rezultate înregistrate în terapia antiretrovirală cu lopinavir/ritonavir - unicul inhibitor de protează co-formulat.

Sinteze clinice
Mon
03
Nov

Diagnosticul autismului

Părinţii doresc ca autismul să fie diagnosticat cât mai timpuriu posibil, ţinând cont de faptul că, printr-o intervenţie precoce, rezultatele pot fi ameliorate pe termen lung. Autorii articolului de faţă iau în discuţie procesul de identificare şi evaluare a copiilor care suferă de autism şi a celor care prezintă tulburări din spectrul autist

Mon
03
Nov

Fragmente din "Scheme optime de tratament" Bulimia nervoasă

Descriere

Bulimia nervoasă reprezintă o tulburare de alimentaţie care afectează femeile într-o proporţie de 9-10 ori mai mare decât bărbaţii. Prezintă trei trăsături de bază:

Mon
03
Nov

Comentariu: Aplicarea cercetării în practica medicală

Bulimia nervoasă apare la aproximativ 1% dintre femeile tinere din ţările vestice. De cele mai multe ori este cronică şi afectează sever calitatea vieţii.1

Mon
03
Nov

Comentariu: Buletin informativ pentru pacienţi: Ce înseamnă aplicarea terapiei cognitive comportamentale, în bulimie?

Terapia cognitivă comportamentală este un tip de psihoterapie care, de multe ori, este denumită simplu "terapie". În timpul ei, pacientul discută cu un terapeut despre problemele sale.

Mon
03
Nov

Comentariu: Povestea unui pacient: "Viaţa mea gravitează între mâncare şi exerciţii fizice" O pacientă în vârstă de 32 de ani descrie felul în care bulimia nervoasă i-a afectat viaţa.

Cum este să trăieşti cu bulimie?

Să trăieşti cu o tulburare de alimentaţie este o luptă permanentă. Pentru mine este mai rău decât dependenţa de droguri, fiindcă este vorba de mâncarea de zi cu zi.

Practica medicala
Mon
03
Nov

Tulburări ale activităţii sexuale şi comportamentul legat de solicitarea ajutorului specializat, în Marea Britanie: studiu naţional pe eşantion reprezentativ

A devenit stringent imperativul obţinerii unor estimări ale amplorii problemelor legate de activitatea sexuală, în populaţia generală, date fiind dezbaterile recente care au însoţit identificarea şi definirea "disfuncţiilor sexuale", accesibilitatea crescută a intervenţiilor farmacologice şi posibilele schimbări ale aşteptărilor noastre în ceea ce priveşte activitatea şi împlinirea sexuală.1

Mon
03
Nov

Dislipidemia din diabetul zaharat: noi fapte şi speranţe în prevenţia cardiovasculară

Caz clinic. Pacient în vârstă de, 44 de ani, medic veterinar, fumător, asimptomatic, consultat în ambulatorul Centrului nostru de diabet, la solicitarea medicului de familie, cu suspiciunea de diabet zaharat (DZ).

Mon
03
Nov

Îngrijirea paliativă - o veche preocupare, dar o nouă specialitate în asistenţa medicală

Acţiunile caritabile şi de îngrijire îşi au originea în vechea civilizaţie greacă, unde xenodochium însemna ospitalitate, protejarea şi îngrijirea oamenilor nevoiaşi.

Opinii si recenzii
Mon
03
Nov

Paper Plus: Compararea antidepresivelor în îngrijirea primară

PaperPlus este o rubrică a StudentBMJ care explică în detaliu o lucrare ştiinţifică realizată pe baza unui anume tip de studiu statistic, cu scopul de-a facilita citirea şi înţelegerea articolelor ştiinţifice. Se prezintă întâi rezumatul studiului şi apoi comentariile.

Mon
03
Nov

Laparoscopia în tratamentul maselor anexiale

Progresele înregistrate, în ultimii ani, în chirurgia minim invazivă au modificat conduita în cazurile de masă anexială. Chirurgia laparoscopică este mai avantajoasă decât laparotomia pentru pacientă: cicatrice minimă, reducerea suferinţei provocată de durere, iar pentru societate înseamnă scăderea costurilor prin reducerea spitalizării şi recuperare rapidă. Aproape 90% dintre cazurile de masă anexială sunt benigne şi pot fi tratate laparoscopic.1, 2, 3

Mon
03
Nov

RECENZII

Cartea Clinical Physiology of the Venous System, apărută în Kluwer Academic Publishers, reprezintă o certă afirmare a şcolii medicale româneşti pe plan mondial.

Minerva
Mon
03
Nov

MINERVA

Din 1983, American Cancer Society a recomandat ca screeningul mamografic pentru cancerul de sân să fie început de la vârsta de 40 de ani.

Articole originale
Mon
03
Nov

Tratamentul rinitei alergice sezoniere prin desensibilizare potenţată enzimatic: studiu dublu-orb sub control statistic

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea eficienţei desensibilizării potenţate enzimatic în tratamentul formei severe, estivale, a febrei fânului, formă slab controlată farmacoterapeutic.

Protocol de studiu: Studierea unor grupuri paralele aflate sub control statistic placebo dublu-orb.

Mon
03
Nov

Recenzie sistematică asupra rolului bifosfonaţilor în morbiditatea osoasă din cancerul metastazat

Rezumat

Obiective: Să analizăm evidenţele care susţin că administrarea bifosfonaţilor reduce morbiditatea osoasă la pacienţii cu neoplasme şi metastaze osoase.

Mon
03
Nov

Relaţia dintre apariţia afecţiunilor psihiatrice, la copii, şi vârsta relativă în cadrul anului şcolar: studiu transversal, efectuat pe un lot populaţional extins

Rezumat

Obiective: Să verificăm ipoteza conform căreia copiii cu vârste mai mici, în cadrul aceluiaşi an şcolar, sunt expuşi unui risc mai mare de-a dezvolta tulburări emoţionale şi de comportament.

Metodă: Studiul transversal.

Mon
03
Nov

Relaţia dintre consumul de antiinflamatoare nesteroidiene, în timpul sarcinii, şi riscul de avort spontan: studiu populaţional tip cohortă

Rezumat

Obiectiv: Să evaluăm dacă administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) se asociază cu creşterea riscului de avort spontan.

Protocolul studiului: Studiu populaţional tip cohortă. Consumul prenatal de AINS, aspirină şi paracetamol, cuantificat prin interviuri individuale.

Stiri
Mon
03
Nov

Consumul de peşte poate preveni apariţia bolii Alzheimer

Cercetătorii de la Centrul Medical Rush-Presbyterian-St. Luke din Chicago au constatat că persoanele vârstnice, care mănâncă peşte cel puţin o dată pe săptămână, sunt mai puţin predispuse faţă de dezvoltarea bolii Alzheimer decât cele care nu consumă în mod constant alimentul respectiv.

Mon
03
Nov

A încetat creşterea aparentă a cazurilor de autism la copii

Conform unui studiu de tip cohortă, efectuat în Marea Britanie şi publicat la sfârşitul lunii iulie a.c., aparenta creştere a cazurilor de autism, la copii, a încetat după ce a atins un nivel maxim în 1992.

Subscribe to Noiembrie 2003  / Nr. 9