Noiembrie 2002 / Nr. 9

Editorial
Tue
01
Oct

Dozele zilnice de multivitamine

Aproximativ 20-30% din populaţia ţărilor dezvoltate consumă, zilnic, suplimente de vitamine. Exercită ele efecte benefice? Am estimat necesarul de vitamine în funcţie de cantitatea care poate preveni apariţia sindroamelor hipovitaminice; în majoritatea ţărilor, deficitele de vitamine nu mai reprezintă demult o problemă majoră. Întrebarea este dacă un aport crescut de vitamine are sau nu efecte benefice.

Fri
01
Nov

Sânge mai sigur pentru transfuzii

Până de curând, se părea că serviciile de transfuzii din Marea Britanie realizau, permanent, o creştere a siguranţei calităţii sângelui pentru transfuzii, prin introducerea progresivă a testelor screening suplimentare şi a noilor proceduri. Se spera să se diminueze, astfel, riscul de producere a infecţiilor transmise hematogen, fără a se renunţa la donatorii voluntari.

Fri
01
Nov

BMJ inclusiv pentru "ochii" americanilor

Într-un editorial publicat în numărul din 17 februarie 2001 se vorbea despre "cele două surori americane" ale BMJ, Western Journal of Medicine şi ediţia recentă, BMJ USA.1 Avem veşti bune şi veşti proaste despre cele două surori.

Contributie locala
Fri
01
Nov

Schering AG lansează un site inedit

În octombrie 2002, compania farmaceutică germană Schering AG, lider mondial în contracepţie, a organizat, la Bucureşti, o masă rotundă, prilejuită de lansarea site-ului medical www.anticonceptie.ro.

Fri
01
Nov

Transplant renal prin laparoscopie

În perioada 24 - 26 octombrie 2002 s-a desfăşurat, la Târgu Mureş, al 3-lea Congres Internaţional de Transplant, organizat de Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş şi ROMTRANSPLANT.

Fri
01
Nov

O nouă indicaţie terapeutică pentru salmeterol xinafoat/fluticazonă dipropionat

În 23 octombrie 2002, prestigioasa companie GlaxoSmithKline (GSK), lider mondial în terapia astmului bronşic, numărul 1 al industriei farmaceutice din Europa şi principalul investitor din domeniu în ţara noastră, a organizat, la Bucureşti, o conferinţă de presă prilejuită de sărbătorirea a şase luni de prezenţă a salmeterol/fluticazonă propionat în România.

Fri
01
Nov

Raportul final, de evaluare la doi ani, al studiului clinic Betafer-01-RO

Cu prilejul Conferinţei Naţionale a Societăţii de Neurologie din România, care a avut ca te-mă de dezbatere scleroza multiplă, a fost prezentat, în 1.01.2002, la Centrul de Presă Romexpo, raportul final de evaluare la doi ani al studiului Betafer-01-RO.

Sinteze clinice
Fri
01
Nov

ABC-ul ECG - Afectări cardiologice în boli care nu sunt ale inimii

Pentru a funcţiona corect, celulele miocardice individuale se bazează pe concentraţii normale ale parametrilor biochimici, cum sunt electroliţii, oxigenul, glucoza şi hormonii tiroidieni, precum şi temperatura normală a corpului.

Fri
01
Nov

Progrese recente

Insuficienţa cardiacă reprezintă un sindrom complex care recunoaşte în etiologia sa orice anomalie cardiacă structurală sau funcţională ce afectează capacitatea inimii de-a acţiona ca o pompă.

Practica medicala
Fri
01
Nov

Moralul medicilor generalişti: studiu calitativ cu privire la relaţiile de parteneriat, stilul personal şi volumul de muncă

Rezumat

Obiective: Explorarea experienţelor medicilor generalişti referitoare la starea de bine şi de epuizare de la serviciu, identificarea percepţiilor acestora asupra cauzelor şi posibilelor soluţii de eliminare a epuizării, evidenţierea implicaţiilor pentru îmbunătăţirea moralului medicilor generalişti.

Fri
01
Nov

Factorii asociaţi cu succesul în învăţământul medical: sinteză sistematică a literaturii de specialitate

În ultimii ani, în Marea Britanie a fost analizată îndeaproape problema selectării studenţilor la medicină. Unii autori au pretins că apar discriminări în favoarea candidaţilor de rasă albă, de sex feminin ori din şcolile independente.1-5,w1,w2

Opinii si recenzii
Fri
01
Nov

Implicarea medicilor generalişti în tratarea afecţiunilor şi prescrierea medicamentelor

Studiul GPWatch, realizat de cãtre firma Mercury Research, în luna iulie, utilizând metodologia CATI (interviuri realizate prin telefon, asistate de calculator), a urmãrit anumite aspecte legate de afecþiunile tratate de medicii generaliºti.

Fri
01
Nov

PPAR, agoniştii PPAR şi apoptoza - actualităţi

Apoptoza este forma cea mai studiată de moarte celulară programată, deoarece are roluri importante atât în dezvoltarea normală a majorităţii organismelor multicelulare, cât şi în patogenia multor afecţiuni. Caracteristica biochimică a apoptozei este fragmentarea cromatinei în oligonucleozomi.

Minerva
Fri
01
Nov

MINERVA

Copiii care prezintă infecţii de tract urinar inferior şi la care se utilizează scheme de tratament cu o durată între două şi patru zile par să aibă o evoluţie pe termen scurt şi lung similară cu cea a copiilor la care se aplică schemele de tratament cu durata între 7 şi 14 zile.

Articole originale
Wed
05
Nov

Reducerea mortalitatii si morbiditatii postoperatorii prin anestezia epidurala sau spinala: rezultatele unei sinteze a studiilor statistice

Obiectiv: Sa obtina estimari valide ale efectelor blocajului nervos prin anestezie epidurala sau spinala asupra morbiditatii si mortalitatii postoperatorii.

Protocol de studiu: Sinteza sistematica a tuturor studiilor statistice referitoare la folosirea anesteziei regionale sau a altui tip de anestezie.

Fri
01
Nov

Despre medicamente

În întreaga lume au fost prescrise cel puţin 100 de milioane de tablete de sildenafil (date furnizate de Pfizer; comunicare personală). Folosirea sildenafilului a fost rareori asociată cu priapismul,1,2 deşi un astfel de caz a fost asociat şi cu tratamentul din siclemie.2 Consemnăm două cazuri de interacţiune între dihidrocodeină şi sildenafil care au avut ca rezultat erecţii prelungite.

Educatie si dezbateri
Fri
01
Nov

Campaniile anti-vaccinare - în trecut şi în prezent

British Vaccination Act (Legea Britanică a Vaccinării), din 1840, a reprezentat cel dintâi episod de amestec al statului, în numele sănătăţii publice, în domeniul libertăţilor civile tradiţionale. Autorii, Robert Wolfe şi Lisa Sharp, afirmă că activităţile actualilor propagandişti anti-imunizare sunt inspirate direct din campaniile anti-vaccinare ce au avut loc la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, diferenţele de percepţie fiind minime

Stiri
Fri
01
Nov

Factorul de impact al BMJ creşte cu 24%

Factorul de impact al BMJ, care evaluează numărul mediu de indicaţii biblio-grafice la articolele publicate într-o revistă, a crescut cu aproape un sfert între anii 2000 şi 2001, de la 5,331 la 6,629.

Fri
01
Nov

Germania: fiecare cetăţean are asigurare pentru îngrijiri medicale pe termen lung

De la 1 ianuarie 1995, fiecare cetăţean german trebuie să-şi facă o asigurare contra riscului de a necesita îngrijiri speciale, impuse de boală sau de bătrâneţe. Din salariul fie-cărei persoane, pe lângă contribuţia la asigurarea de sănătate se reţine, lunar, aproximativ 1,7% pentru acest tip de asigurare.

Fri
01
Nov

Femeile medic comunicã mai bine

Conform unei metaanalize efectuate de cercetãtorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore ºi Northeastern University din Boston, femeile medic din SUA alocã un timp mai îndelungat consultaþiilor, vorbesc mai mult cu pacienþii, stabilesc raporturi intens emoþionale ºi îi implicã mai activ în tratament, comparativ cu bãrbaþii medic.

Fri
01
Nov

US Task Force recomandă screeningul depresiei

US Preventive Services Task Force (Grupul Operativ de Servicii Preventive al SUA), un comitet independent de experţi care consiliază guvernul federal în domeniul îngrijirii sănătăţii, le recomanda medicilor să efectueze un screening de rutină pentru depistarea depresiei la toţi pacienţii adulţi.

Subscribe to Noiembrie 2002  / Nr. 9