Noiembrie 2001 / Nr. 9

Editorial
Thu
01
Nov

Conduita in boala tiroidiana nodulara

Modulii tiroidieni sunt prezenti la 5% dintre femeile de vârsta medie si sunt mai frecventi la femei decât la barbati. Existenta unui nodul ridica problema afectarii maligne, dar cancerul tiroidian are o incidenta scazuta, in Anglia si Tara Galilor fiind inregistrate, anual, aproximativ 1 000 de cazuri noi.

Thu
01
Nov

Determinarea eficientei sistemelor sanitare

In iunie 2000, Organizatia Mondiala a Sanatatii a oferit un raspuns indelung asteptat la intrebarea formulata obsesiv de politicieni si ziaristi: "Cum este sistemul sanitar din tara X, comparativ cu cel din taraY?" Rezultatele, publicate in World Health Report 2000,1 au incântat unele guverne, cum ar fi cel al Frantei, care s-a situat pe primul loc, dar a stârnit furia altora, cum este al Braziliei, tara clasata pe pozitia 125.

Thu
01
Nov

Diagnosticul non-invaziv al tromboembolismului pulmonar

Tromboembolismul pulmonar continua sa fie o provocare diagnostica. Desi medicii stiu foarte bine care sunt factorii de risc ai tromboembolismului venos, embolismul pulmonar continua sa reprezinte cauza producerii unui numar prea mare de decese neasteptate. Istoria naturala a afectiunii este, totusi, destul de bine documentata1 si, odata stabilit diagnosticul, initierea tratamentului este, de obicei, eficienta si reduce semnificativ riscul de deces.

Thu
01
Nov

Prevenirea afectiunilor cardiovasculare in asistenta primara

In urma cu un an, in Marea Britanie s-a infiintat un departament national1 pentru afectiunile cardiovasculare, care a elaborat o ambitioasa lista de obiective si masuri de evaluare ce trebuie adoptate de NHS (sistemul national de sanatate britanic).

Contributie locala
Thu
01
Nov

Primul Congres National "Obezitatea si Bolile Asociate"

In perioada 18-20 octombrie 2001 s-a desfasurat, la Cluj-Napoca, primul Congres National "Obezitatea si Bolile Asociate", organizat de Asociatia Româna pentru Studiul Obezitatii (ARSO). Tematica, de mare actualitate, si reprezentând o problema majora de sanatate publica, a reunit peste 200 de participanti.

Thu
01
Nov

Nu te lasa orbit de glaucom!

In data de 24 octombrie 2001 a avut loc, la Bucuresti, conferinta de presa "Nu te lasa orbit de glaucom!", organizata in cadrul Campaniei de Informare Nationala pentru Depistarea Precoce a Glaucomului, sub egida Societatii Române de Oftalmologie (S.R.O.), a Societatii Române de Glaucom (S.R.G.), a Asociatiei Nevazatorilor din România, a Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Persoanele cu Handicap Bucuresti, precum si a companiei farmaceutice Pharmacia - Expert in tratarea glaucomului.

Thu
01
Nov

Tratamentul intensiv cu insulina la pacientii aflati in stare critica reduce mortalitatea cu 42%

Controlul riguros al glicemiei la pacientii Sectiilor de Terapie Intensiva reduce semnificativ mortalitatea si morbiditatea, afirma cercetatorii belgieni.

Sinteze clinice
Thu
01
Nov

Administrarea injectabila de corticosteroizi in cazul leziunilor tendonului

Etiologia acuzelor de tip reumatic ale tesuturilor moi periarticulare include afectiuni localizate ale tendoanelor, ligamentelor, muschilor, fasciilor si capsulelor articulare.

Practica medicala
Thu
01
Nov

Blocantii de canal de calciu si hipertensiunea: semnificatia unei controverse

Motto: Amicus Plato sed magis amica veritas

De la descoperirea lor in anii 1960, blocantii de canal de calciu (BCC) au avut un rol major in terapia pacientilor cu hipertensiune si boala coronariana.1 In anii 1990 BCC au reprezentat cel mai frecvent medicament utilizat in tratamentul hipertensiunii arteriale.2

Thu
01
Nov

Implicatiile volumului de munca a medicului de familie asupra retelei nationale de servicii pentru bolile cardiovasculare: supraveghere transversala

Conform standardelor retelei nationale de servicii pentru bolile cardiovasculare, numerotate de la unu la patru, medicii de familie din Anglia sunt solicitati sa identifice toti pacientii diagnosticati cu boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral, sa constate factorii de risc coronarian la care sunt expusi si sa le prescrie terapia adecvata; tot ei ii vor identifica si trata pe cei care prezinta un risc crescut de instalare a bolilor cardiovasculare.1

Opinii si recenzii
Thu
01
Nov

Opinii - Importanta patologiei informationale in societatea informationala

Explozia informationala la care asistam astazi a determinat transformarea societatii industriale, caracterizata de dezvoltarea tehnologica si cresterea productiei de bunuri materiale, intr-o societate informationala, marcata de dezvoltarea vertiginoasa a mijloacelor de comunicatie in masa si a tehnologiei informationale.

Thu
01
Nov

Pagina studentilor - Un ochi plânge, unul râde

Cred ca terminarea facultatii reprezinta finalul unei etape din viata, dar si un nou inceput. Uneori ne cuprinde nostalgia si ne intoarcem cu gândul inapoi, in timp, la ziua in care am devenit studenti, atunci când asteptam cu nerabdare si teama afisarea rezultatelor. Imi amintesc cum stateam cu totii - elevi, parinti - lânga gardul facultatii, incercând sa vedem listele de admisi.

Minerva
Thu
01
Nov

MINERVA

In perioada de alaptare, mamele evita sa ia medicamente care trec in lapte. Intrucât este justificata prescrierea antidepresivelor intr-o asemenea etapa, Minerva a fost interesata de concluzia unui studiu care, evaluând actiunea a trei antidepresive frecvent utilizate, le-a considerat complet inofensive in perioada de lactatie (British Journal of Psychiatry 2001;179:163-6).

Articole originale
Thu
01
Nov

Este posibila excluderea diagnosticului de leziune miocardica in intervalul de sase ore de internare intr-o sectie de primiri urgente? Studiu diagnostic de cohorta

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea rigurozitatii si eficientei clinice ale unui protocol de sase ore de excludere a leziunilor miocardice, protocol desfasurat intr-o sectie de primiri urgente.

Model: Studiu diagnostic de cohorta.

Thu
01
Nov

Eficienta comparativa a sistemelor sanitare nationale: analiza economica internationala

Rezumat

Obiective Sa imbunatateasca baza de date pentru politicile sanitare prin elaborarea unei metode pentru determinarea si monitorizarea performantelor inregistrate de sistemele sanitare.

Educatie si dezbateri
Thu
01
Nov

Testul Mann-Whitney nu este doar un test pentru mediane: diferentele legate de raspândire pot fi importante

Testul Mann-Whitney (sau Wilcoxon-Mann-Whitney) este folosit, uneori, in experimentele clinice pentru a compara eficienta a doua tratamente.

Stiri
Thu
01
Nov

SUA incearca sa interzica clonarea umana

In cadrul Camerei Reprezentantilor din SUA a fost supusa la vot, recent, hotarârea de a interzice clonarea umana, dar nu a fost luata, inca, nici o decizie in aceasta privinta.

Thu
01
Nov

5 ani cu Flixotide

Vineri, 9 noiembrie 2001, compania GlaxoSmithKline, lider mondial in tratamentul astmului bronsic, a organizat un simpozion jubiliar cu ocazia implinirii a 5 ani de la lansarea Flixotide (propionat de fluticazona) in România. Menit sa sublinieze beneficiile pe care acest medicament le ofera pacientilor cu astm bronsic si bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC), simpozionul a prilejuit reunirea celor mai marcante personalitati din domeniu si a numerosi specialisti pneumologi, alergologi si internisti din intreaga tara.

Thu
01
Nov

Bayer decide sa-si retraga de pe piata medicamentul hipocolesterolemiant

Cerivastatin (Baycol in SUA, Lipobay in Marea Britanie), un hipocolesterolemiant produs de Bayer Corporation si aprobat, initial, in SUA, in 1997, a fost retras de producator.

Subscribe to Noiembrie 2001  / Nr. 9