Noiembrie 2000 / Nr. 11

Editorial
Wed
01
Nov

O revolutie in sinteza de medicamente

Mai multe medicamente noi au ajuns foarte repede sa fie testate in cadrul studiilor clinice de faza II. Au trecut vremurile tehnologiilor laborioase si lente ale chimiei organice.

Wed
01
Nov

Chimioterapia in cancerul colorectal avansat

In tarile industrializate, cancerul colorectal este a doua cauza importanta de deces generat de cancer. In pofida cercetarilor intense, intreprinse de-a lungul ultimului deceniu, in cazul celor mai multi dintre pacientii aflati in stadii avansate de boala nu s-a obtinut o imbunatatire a prognosticului pe termen lung.

Wed
01
Nov

Cum se trateaza hemoroizii

Hemoroizii si simptomele lor reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni in tarile dezvoltate.1-4 Pot aparea la orice vârsta si afecteaza deopotriva femeile si barbatii. Intrucât prezenta tesutului hemoroidal este normala - acesta actioneaza ca un capitonaj compresibil, care permite inchiderea completa a orificiului anal - ar trebui sa se considere ca afectiunea apare atunci când tesutul hemoroidal determina o simptomatologie semnificativa.1-2

Wed
01
Nov

Comitetele pentru etica clinica

In prezent, comitetele de etica a cercetarii, fie cele locale ori pentru cercetarea multicentrica, sunt foarte bine conturate in Marea Britanie. Comitetele de etica clinica, care se ocupa de problemele ce apar in practica clinica, mult mai recent.

Contributie locala
Mon
02
Oct

Oxigenul si cancerul - cum se potrivesc? - Un simpozion educational asupra imbunatatirii calitatii vietii si tratamentului pacientilor cu cancer

Sevilia, 7 septembrie 2000 - Prezenta oxigenului este esentiala pentru viata majoritatii organismelor, inclusiv pentru fiinta umana, dupa cum este necesar pentru metabolizarea glucidelor in energie. Lipsa de oxigen duce la aparitia disfunctiilor organice si a bolilor severe, intâlnite la pacientii cardiaci.

Mon
02
Oct

"Sanatatea mai presus de orice"

Sub egida acestui slogan, grupul farmaceutic Sanofi - Synthelabo s-a remarcat in viata farmaceutica româneasca prin doua manifestari stiintifice.

Mon
02
Oct

"Best of scientific sessions 2000"

Transmisie in direct, prin satelit, de la sesiunea Stiintifica Anuala a "American Heart Association"; SUA - New Orleans, Louisiana - România, Bucuresti, 6 noiembrie 2000

Sinteze clinice
Mon
02
Oct

Sinteza periodica - Conduita in sindroamele coronariene acute

Sindroamele coronariene acute sunt incadrate in doua grupe: angina instabila si infarctul miocardic non-Q si infarctul miocardic cu supradenivelarea segmentului ST.

Mon
02
Oct

Studii recente - Medicina complementara

Dat fiind faptul ca multe tehnici de medicina complementara sunt definite prin prisma unei traditii istorice statice, comentariile referitoare la descoperirile recente din domeniul sus-mentionat reflecta puncte de vedere destul de contradictorii.

Mon
02
Oct

Lectia saptamânii - Dextropozitia arcului aortic la copiii cu simptome respiratorii cronice

Radiografia toracica poate sugera si un alt diagnostic, la copiii cu astm cronic

Simptomele celor mai multi copii astmatici pot fi combatute cu doze mici de corticosteroizi inhalatori. Ineficienta tratamentului ar trebui sa ridice alte probleme de diagnostic, precum slaba complianta la tratament, mediul neadecvat sau factorii psihologici.

Opinii si recenzii
Mon
02
Oct

OPINII - "Parinti sanatosi, copii sanatosi" - mostenirea României pentru viitor

Incepând cu luna aprilie a acestui an, medicii de familie si asistentele medicale din judetul Iasi au avut posibilitatea de a participa la un curs de perfectionare profesionala, pe teme legate de sanatatea reproducerii. Cursul este organizat de Project Concern International (PCI) România, cu sprijinul financiar al Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Mon
02
Oct

OPINII - World Congress on Lung Health

In perioada 30 august-3 septembrie 2000 s-a organizat, la Florenta, cel de-al zecelea Congres al Societatii Europene de Pneumologie.

Pentru a marca 10 ani de la infiintarea forului tutelar (European Respiratory Society), dar si faptul ca "globalizarea" stiintifica are loc inaintea celei politice, in acest an congresul a fost organizat in cooperare cu The American Thoracic Society, The International Union Against Tuberculosis and Lung Disease si The Asia Pacific Society of Respirology si s-a bucurat de participarea a peste 12 000 de specialisti din toata lumea.

Mon
02
Oct

RECENZIE - Up To Date - Clinical Reference on CD-ROM

Era computerelor si a Internetului a "contaminat" si medicina. Ca acest proces este extrem de benefic, nu se mai indoieste nimeni. Impactul informaticii asupra educatiei medicale este, insa, enorm, iar pentru tari cu infrastructura educationala "de tranzitie", un calculator cu modem si "drive" pentru CD-ROM umple golul jurnalelor stiintifice de prestigiu si al tratatelor de specialitate.

Mon
02
Oct

RECENZIE - The Portable MEDLINE for Pulmonary and Critical Care

Aceia dintre noi care au avut ocazia sa efectueze stagii de pregatire in strainatate au vazut ca, in departamentul respectiv, cautarea unei bibliografii se facea cu programul "Silver Platter". Spre deosebire de "UpToDate", Silver Platter ofera doar rezumatele si indicatiile bibliografice proriu-zise, in maniera identica bazei de date MEDLINE, de pe Internet.

Minerva
Mon
02
Oct

MINERVA

Este greu de imaginat ceva mai ironic decât British American Tobacco criticând Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru rezultatele slabe obtinute in controlul fumatului, poate, doar, cu exceptia unui comunicat de presa, publicat recent, care sugereaza ca acest gigant al industriei tutunului ar putea controla mai bine fenomenul.

Articole originale
Mon
02
Oct

Chimioterapia paliativa in cancerul colorectal avansat: sinteza sistematica si metaanaliza

Rezumat

Obiective: Stabilirea beneficiilor si efectelor secundare ale chimioterapiei paliative, la pacientii cu cancer colorectal avansat, localizat sau metastatic si compararea prognosticului la pacientii batrâni si tineri.

Mon
02
Oct

Efectele primirii unui transplant de cord: analiza unei cohorte nationale, inscrisa pe o lista de asteptare, clasificata in functie de severitatea insuficientei cardiace

Rezumat

Obiective: Sa stabileasca daca in Germania exista sau nu beneficii in ceea ce priveste supravietuirea in cazul transplantului de cord.

Protocol de studiu: Studiu prospectiv observational de cohorta.

Localizare: Toti cei 889 de pacienti adulti, inscrisi pe lista de asteptare pentru un prim transplant de cord, in Germania, in cursul anului 1997.

Mon
02
Oct

Comentariu: este timpul pentru realizarea unui studiu controlat?

In raportul lor despre transplantul de cord in Germania, Deng si colab conchid ca, in afara de pacientii de pe lista de asteptare, cu cel mai mare risc de deces, nu exista beneficii in ceea ce priveste supravietuirea. Impresia generala este aceea ca beneficiile transplantului de cord sunt reduse.

Educatie si dezbateri
Mon
02
Oct

Cadru pentru planificarea si evaluarea interventiilor complexe care au rolul de a imbunatati starea de sanatate

Este unanim acceptat faptul ca studiile statistice reprezinta cea mai sigura metoda de stabilire a eficientei, dar cele mai multe dintre ele au evaluat efectele unei singure interventii, ca, de exemplu, actiunea unui medicament.

Stiri
Mon
02
Oct

Rudele subestimeaza dorinta pacientilor de a sti adevarul

Doctorii si rudele trebuie sa le spuna pacientilor adevarul despre afectiuni de tipul cancerului. Acesta este mesajul clar al unui experiment efectuat de cercetatorii irlandezi si publicat, recent, in Irish Medical Journal (2000;93:104-5).

Mon
02
Oct

Studiul Pentathlon demonstreaza efectul si eficienta superioare ale Org 31540/ SR 90107 A, comparativ cu enoxaparina, in profilaxia tromboembolismului venos (TEV), dupa proteza totala de sold

Toronto, Ontario, 30 august 2000 - In timpul conferintei ISH (Societatea Internationala de Hematologie, 3 500 de participanti) de la Toronto, Dr Alexander GG Turpie a prezentat rezultatele studiului Pentathlon.

Subscribe to Noiembrie 2000  / Nr. 11