Noiembrie 1999 / Nr. 9

Fri
03
Oct

Teodora (“Teo”) Solomon

Medic specialist de medicina generala, reprezentant la o firma de medicamente pe zona Moldova si una din initiatoarele proiectului de a realiza prima editie in limba romana a British Medical Journal in 1994 la Iasi, moare intr-un stupid accident de masina, pe drumul dintre Barlad si Vaslui, vineri, 15 octombrie 1999, ora 17.30.

Editorial
Fri
03
Oct

Ce ne spune "microbul mileniului" despre noi insine

"Eu stiu ca nici o regula nu este atat de adevarata cum este aceea ca suntem platiti pentru suspiciunile noastre cu descoperirea a tocmai ceea ce suspicionam" - Henry David Thoreau

Fri
03
Oct

Ghidurile britanice pentru tratarea hipertensiunii arteriale

British Medical Journal editia originala (Ramsay LE, Williams B, Dennis Johnston D, MacGregor GA, Poston L, Potter JF, Poulter NR, Russel G. British Hypertension Society guidelines for hypertension management 1999: summary.

Fri
03
Oct

Tratarea pacientilor cu cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este tipul de cancer cel mai des intilnit in Marea Britanie si reprezinta, in acelasi timp, cea mai frecventa cauza de deces prin neoplasm, care produce aproximativ 37 000 de victime in fiecare an.1 In ciuda acestor date, el ramane "Cenusareasa" tumorilor solide.

Fri
03
Oct

Raloxifenul un medicament multifunctional ?

Recentele descoperiri cu privire la modulatorul selectiv pentru receptorii de estrogeni (SERMs) par sa aiba potentialul de a modifica terapeutica.

Sinteze clinice
Fri
03
Oct

Bronhopneumopatia obstructiva cronica stabila

Sinteza de fata este reprodusa din numarul 1 al publicatiei Clinical Evidence, o noua sursa de informatii pentru clinicieni, publicata de BMJ Publishing Group.

Fri
03
Oct

Anestezia

Cu mai mult de 150 de ani in urma, William Morton a utilizat cu succes dietil eterul drept anestezic general.

Fri
03
Oct

Afectiunile veziculei biliare

Image: 

Litiaza biliara este o afectiune foarte frecventa, iar prevalenta ei creste apreciabil odata cu virsta, un rol important avind si alti factori: sexul, greutatea corporala si rasa.

Fri
03
Oct

Autotratamentul supravegheat al astmului ? cum sa-l realizam

Introducere

Aproape 75% dintre internarile pentru astm pot fi evitate, iar adesea moartea din cauza astmului este determinata de cauze care ar putea fi prevenite.1,2

Practica medicala
Fri
03
Oct

Hemoragia digestiva superioara

Bolnava Sima V, in varsta de 43 ani, se afla in evidenta medicului de circa, cu diagnosticul de hepatita cronica activa, de aproximativ 10 ani.

Minerva
Fri
03
Oct

Minerva

Este putin mediatizat faptul ca fumatul a pina la 10 tigari pe zi protejeaza femeile gravide impotriva pre-eclampsiei (Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica 1999; 78:693-7).

Articole originale
Fri
03
Oct

Influenta nutritiei materne asupra sarcinii: studiu prospectiv de cohorta

Rezumat

Obiective:

Sa investigheze relatia dintre dieta materna si fumat in timpul sarcinii, pe de o parte, si greutatea placentei si a produsului de conceptie in momentul nasterii, pe de alta parte.

Fri
03
Oct

Ce inseamna analiza optiunii terapeutice? Urmarirea studiilor controlate, cu esantionare aleatoare, publicate in literatura de specialitate

Rezumat

Obiective:

Evaluarea calitatii metodologice a analizei optiunii terapeutice asa cum este prezentata in studiile controlate, cu esantionare aleatoare, publicate in patru reviste medicale de circulatie internationala.


Protocol de lucru:


Studiu statistic al datelor furnizate de totalitatea studiilor controlate, cu esantionare aleatoare, publicate in 1997, in BMJ, Lancet, JAMA si New England Journal of Medicine.


Principalii parametri urmariti:


Educatie si dezbateri
Fri
03
Oct

Recomandarile Societatii Britanice de Hipertensiune pentru managementul hipertensiunii 1999: rezumat Lawrence E. Ramsay, Bryan Williams, G Dennis Johnston, Graham A MacGregor, Lucilla Poston, John F Potter, Neil R Poulter, Gavin Russell

Articolul de fata trece in revista recomandarile facute de British Hypertension Society (Societatea Britanica de Hipertensiune) cu privire la conduita terapeutica in hipertensiune, reguli care au fost publicate integral.1

Stiri
Fri
03
Oct

Provinciile canadiene vor sa reduca severitatea examenelor de selectie pentru a preveni scaderea numarului de medici

O scadere accentuata a numarului de doctori a determinat anumite provincii canadiene sa incerce sa convinga autoritatile de acreditare medicala sa reduca dificultatea traditionalelor teste de competenta.

Fri
03
Oct

Speranta de viata a barbatilor din Rusia a scazut la 58 de ani

Tranzitia spre economia de piata, in rindul majoritatii membrilor societatii din fosta Uniune Sovietica si din alte tari din fostul bloc comunist din estul Europei, a produs un "colaps demografic", arata un raport recent al United Nations Development Programme (Programul pentru Dezvoltare al Natiunilor Unite).

Fri
03
Oct

Cercetatorii au creat primele celule canceroase umane

Cercetatorii au reusit sa transforme celulele umane normale in celule canceroase, aceasta fiind o problema a carei rezolvare se incearca de mai multi ani.

Fri
03
Oct

A X-a Consfatuire de oncopediatrie

In cadrul Congresului National de Oncologie, in ziua de 15 octombrie a.c. s-a desfasurat, ca sectiune distincta a acestuia, editia jubiliara, cea de-a X-a, a Consfatuirilor de oncopediatrie.

Fri
03
Oct

S-au adincit discrepantele inregistrate la nivelul sanatatii mondiale

Cercetatorii Bancii Mondiale au avertizat ca strategiile de sanatate ce vizeaza cu precadere combaterea bolilor neinfectioase ce-i afecteaza pe varstnci, si nu eradicarea maladiilor infectioase, raspindite mai cu seama in rindul tinerilor, risca sa adinceasca diferenta existenta intre tarile bogate si cele sarace.

Fri
03
Oct

Statele Unite testeaza siguranta a patru plante medicinale

US National Toxicology Programme (Programul National de Toxicologie al Statelor Unite) a anuntat ca patru plante foarte cunoscute vor fi supuse unor teste de verificare a sigurantei utilizarii.

Subscribe to Noiembrie 1999  / Nr. 9