Martie 2015 / nr. 2

Editorial
Mon
06
Apr

Genele vitaminei D si mortalitatea

Image: 

Sa punem genetica sa reexamineze cazul vitaminei D

Mon
06
Apr

Asistenta pentru sanatatea mentala in tarile cu venituri mici si medii

Image: 

Ar trebui sa nu copieze modelul occidental ineficient, inaccesibil si insensibil

 

Mon
06
Apr

Intreruperea tratamentelor medicamentoase

Image: 

Avem nevoie de dovezi mai bune pentru a ghida desprescrierea

Desprescrierea este procesul de intrerupere a medicamentelor intr-o tentativa de-a ameliora evolutia pacientului. Dovezile ce apar din studiile pe subiecti cu multimorbiditate si pe oameni mai varstnici, care reprezinta o proportie considerabila si din ce in ce mai mare a populatiei, arata ca desprescrierea poate fi corelata cu imbunatatirea supravietuirii si a calitatii vietii.1, 2 Uneori se sustine ca pacientii nu doresc sa le fie retrasa medicatia, insa conform unui sondaj recent, peste 90% dintre subiecti au declarat ca sunt dispusi sa renunte la unul sau mai multe din medicamentele pe care le luau.3 Desprescrierea trebuie avuta in vedere la fiecare control de rutina al unui pacient.

Mon
06
Apr

Cuantificarea ameliorarii simptomatice la barbatii cu simptome de tract urinar inferior

Image: 

S-a dat prea mult credit majoritatii medicamentelor folosite in prezent

Simptomele de tract urinar inferior sunt obisnuite la populatia in curs de imbatranire si au multiple cauze.1 La barbati, diversele simptome sunt inca frecvent atribuite hiperplaziei prostatice benigne, indiferent de cauza reala2 si in ciuda comentariilor repetate cu privire la nomenclatura.3 Ghidurile publicate recent, ca si analizele evaluarii si tratamentului barbatilor cu simptome de tract urinar inferior considera ca sunt eficiente patru categorii de medicamente: α-blocantele, inhibitorii de 5-α-reductaza, anticolinergicele si inhibitorii 5-fosfodiesterazei.1, 2, 4, 5

Observam cu surprindere cat de mult sunt recomandate aceste medicamente, avand in vedere cat de bine lucreaza. Studiile arata ca efectele terapeutice sunt semnificativ superioare fata de placebo, insa ne intrebam daca diferentele mici dintre scorurile simptomelor relatate de pacienti sunt sau nu perceptibile pentru acestia.

Mon
06
Apr

Calitatea în asistenta primara

Image: 

Fiecare medic conteaza, iar plata in functie de performanta poate reduce numarul de spitalizari

 

Marea Britanie s-a afirmat ca lider international in privinta initierii mai multor strategii de imbunatatire a calitatii asistentei primare pe cuprinsul intregii tari, cea mai notabila fiind aplicarea atat a chestionarelor nationale privitoare la experienta pacientilor cat si a celei mai ample scheme de plata pentru performanta din lume – Quality and Outcomes Framework (QOF – schema bazata pe Calitate si Rezultate). Astfel, Marea Britanie este un teren propice pentru examinarea numeroaselor incertitudini legate de aceste initiative politice, dintre care doua sunt analizate in articolele pe aceeasi tema din actualul numar al revistei.1, 2

Cercetare
Mon
06
Apr

Concentratiile genetic scazute ale vitaminei D si mortalitatea crescuta: analiza de randomizare mendeliana a trei grupuri mari

Image: 

INTREBAREA STUDIULUI: Concentratiile genetic scazute de

25-hidroxi-vitamina D sunt asociate cu mortalitate crescuta in cazul in care este utilizata o randomizare mendeliana?

RASPUNSUL PE SCURT: Concentratiile genetic scazute de 25-hidroxi-vitamina D au fost corelate cu niveluri mai ridicate ale mortalitatii generale, ale celei provocate de cancer si de alte tipuri de afectiuni, dar nu si cu cea de sorginte cardiovasculara.

CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA: Studiile observationale au sugerat ca nivelurile mai mici de vitamina D sunt asociate cu mortalitate crescuta, dar astfel de corelari pot fi dificil de interpretat din cauza erorilor sistematice si a factorilor de confuzie. Constatarile noastre sunt compatibile cu teoria conform careia poate exista o asociere cauzala intre concentratiile genetic scazute de

Mon
06
Apr

Variatia abilitatilor de comunicare ale doctorilor intra- si inter-cabinete de medicina generala: analiza datelor furnizate de un sondaj de opinie al pacientilor

Image: 

INTREBAREA STUDIULUI: In ce masura cumularea clasificarii, de catre pacienti, a abilitatilor de comunicare ale doctorilor la locul de munca mascheaza diferentele existente intre medicii generalisti din cadrul aceluiasi cabinet medical?

RASPUNSUL PE SCURT: Scorul mediu obtinut pentru comunicarea in cadrul unei unitati de medicina generala poate ascunde variatii considerabile in ceea ce priveste performanta fiecarui doctor in parte, cele mai accentuate fiind observate in cadrul cabinetelor mai putin performante.

Analize, Controverse, Observatii
Tue
24
Mar

Sindromul rezidentului socat

Image: 

Epuizarea este un fenomen frecvent intalnit si bine cunoscut in randul rezidentilor de anul I la medicina interna. Consecintele pot fi: ingrijirea necorespunzatoare a pacientilor, erorile, calitatea slaba a vietii si depresia. Inca nu au fost publicate date privitoare la surmenajul din primele saptamani de rezidentiat in comparatie cu restul anului I.

Sinteze clinice
Mon
06
Apr

Sindromul tunelului carpian

Image: 

Sindromul tunelului carpian este cea mai frecvent diagnosticata neuropatie de compresie a membrului superior. Pacientii se pot prezenta la medicii generalisti, fizioterapeuti, terapeuti ai mainii sau chirurgi acuzand simptome variate. Mai multe studii au examinat epidemiologia, diagnosticul si tratamentul sindromului in cauza. Trecem in revista resursele identificate pentru a furniza un ghid bazat pe dovezi in diagnosticul si tratamentul sindromului tunelului carpian.

 

Ce este sindromul tunelului carpian si pe cine afecteaza?

Sindromul tunelului carpian cuprinde un ansamblu de simptome: pacientii prezinta adesea amorteli ori dureri la nivelul mainii, al incheieturii ei sau al antebratului. Conform cercetarilor realizate pe populatia Europei, prevalenta lui variaza intre 1% si 7%, iar majoritatea studiilor o situeaza la circa 5%.1 2 S-a observat ca este de trei ori mai frecvent la femei decat la barbati.2

Stiri
Wed
25
Mar

Un judecator din Maine refuza sa aprobe punerea in carantina a unei asistente medicale care a ingrijit pacienti cu Ebola

Image: 

Un judecator din Maine a refuzat sa aprobe punerea in carantina a unei asistente medicale care s-a intors recent din Sierra Leone, unde ingrijise pacienti infectati cu virusul Ebola.

Statul dorise ca asistenta Kaci Hickox, in varsta de 33 de ani, sa ramana in carantina la domiciliu timp de 21 de zile, dar femeia a spus ca nu intentiona sa se conformeze, argumentand ca era suficient sa urmeze recomandarile Centers for Diseases Control and Prevention (CDC – Centrele penru Controlul si Preventia Bolilor).

Hickox a afirmat ca statul Maine i-a impus carantina din motive politice, nu din considerente stiintifice. Desi pot fi infectati cu virusul Ebola fara sa prezinte simptome,  oamenii nu sunt contagiosi pana la aparitia acestora.

Wed
25
Mar

Trebuie redus consumul de antibiotice

Image: 
 Chris Butler (stanga) si John Watson au spus ca se impune schimbarea practicii de prescriere a antibioticelor

Expertii medicali au spus ca sistemul national de sanatate britanic (NHS) ar trebui sa fie determinat sa restranga consumul total de antibiotice la nivelul din anul 2010 si sa respecte noile norme obligatorii.

Principalele foruri profesionale au afirmat ca, pentru a opri cresterea ”necontenita” a rezistentei la antibiotice, in urmatorii cativa ani vor fi necesare reduceri ale folosirii medicamentelor respective cu circa 1% pe an. Ele au solicitat ca intregul sistem medical sa ia masuri urgente de schimbare a culturii prescrierii antibioticelor si de educare a pacientilor in sensul insusirii unei noi conceptii cu privire la acestea.

Wed
25
Mar

Vizitele la domiciliu imbunatatesc controlul astmului la adulti

Image: 

Vizitele facute la domiciliu de lucratorii sanitari comunitari au imbunatatit semnificativ controlul astmului si calitatea vietii adultilor cu boala necontrolata si cu venituri mici, dupa cum arata rezultatele unui studiu american privitor la beneficiile acordarii unui plus de suport managementului personal.

 La copii, algoritmii prin care se asigura un astfel de sprijin sunt bine pusi la punct, dar la adulti inca nu au fost verificati cu atentie. Cercetatorii au randomizat 366 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani si cu astm necontrolat fie pentru a fi vizitati la domiciliu de catre lucratori sanitari comunitari care sa le ofere suport in managementul personal al astmului, fie pentru a primi ingrijirile obisnuite. Toti participantii aveau venituri mici si locuiau in King County, statul Washington.

Subscribe to Martie 2015 / nr. 2