Martie 2014 / nr. 2

Editorial
Mon
10
Mar

Asigurarea de sanatate cu caracter universal: o masura careia i-a venit timpul

Image: 

          In competitia cu numeroase alte probleme din sfera sanatatii, asigurarea de sanatate caracter universal a fost tot mai frecvent adusa in lumina reflectoarelor – definita ca posibilitate a tuturor oamenilor de a beneficia, la nevoie, de servicii medicale de calitate, fara a resimti constrangeri financiare, a constituit tema a doua rapoarte recent intocmite de World Health Organization (Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS), ce au propus includerea ei in noua agenda de dezvoltare globala, menita sa inlocuiasca obiectivele de dezvoltare ale mileniului dupa 2015. Demersurilor mentionate li se alatura raportul, publicat in colaborare de Save the Children, Rockefeller Foundation, Unicef si OMS, lansat la cea de-a 68-a adunare generala a Natiunilor Unite de la New York, din septembrie 2013. Documentul aduce argumente convingatoare ce sustin imperativul introducerii asigurarii de sanatate caracter universal atat in tarile bogate cat si in cele sarace.
 

Mon
10
Mar

Directiva Uniunii Europene pentru produsele din tutun

Image: 

 Pe 8 octombrie 2013, cand membrii Parlamentului European au votat propunerea Comisiei Europene pentru o directiva revizuita (dar cu numeroase amendamente) privind produsele din tutun, Uniunea Europeana (UE) a facut un pas inainte in directia asigurarii unui mai riguros control al tutunului. In prezent, raportorul desemnat, parlamentarul european Linda McAvan, incearca sa obtina acordul reprezentantilor comisiei si al Consiliului UE (care cuprinde guvernele nationale).
 

Mon
10
Mar

Statusul legat de fumat si efectele medicamentelor antiplachetare

Image: 

Fumatorii au beneficii mult mai mari decat nefumatorii, dar sunt expusi
unui risc crescut de sangerare

Mon
10
Mar

Contuzia cerebrala in sport

Image: 

              Exista o gama variata de trasaturi definitorii ale contuziei cerebrale: clinice, fiziopatologice si mecanice. Ele sunt necesare in cercetare, dar au o utilitate redusa pentru majoritatea clinicienilor. O definitie mai pragmatica a unei ”perturbari a functiilor cerebrale de cauza traumatica, de obicei tranzitorie, ce implica procese fiziopatologice complexe” presupune o diagnosticare retrospectiva, nefiind de prea mare ajutor cand se impune luarea precoce a unei decizii clinice. Unii autori folosesc termenul ”contuzie” ca sinonim pentru leziunea cerebrala traumatica usoara (traumatism cranian si scor Glasgow GCS 14 sau 15), in timp ce altii sunt de parere ca este vorba de un fenomen patologic distinct, fara nicio anomalie structurala la neuroimagistica traditionala. In realitate, e posibil sa existe un continuum al leziunii cerebrale, de la gradul usor – in care se inscrie contuzia – si pana la formele mai severe.

Wed
12
Mar

β -blocada perioperatorie pentru interventii chirurgicale non-cardiace

Image: 

          Ipoteza obligatorie implicita a medicinei bazate pe dovezi este ca acestea nu sunt false. Cand ajung sa fie publicate in literatura de profil, cercetarile frauduloase capata aceeasi importanta ca si cele bona fide si, prin urmare, pot aduce prejudicii pacientilor. Bouri si colab. au aratat, recent, ca actualele ghiduri americane si europene cu privire la utilizarea perioperatorie a β-blocantelor pentru prevenirea evenimentelor cardiace se bazeaza pe studii distorsionate si frauduloase, ce ar fi putut contribui la depasirea cu 10 000 a cuantumului obisnuit al deceselor pacientilor. Daca este adevarata, o atat de grava afirmatie trebuie sa fie neaparat investigata, urmand o corectare prompta a ghidurilor. Daca nu are nicio sustinere faptica, se impune retractarea ei.

Sinteze clinice
Thu
13
Mar

Guta

Image: 

            Guta este cea mai comuna artrita inflamatorie, ce afecteaza 1-2% din populatie. Manifestarea ei acuta, una dintre cele mai dureroase forme de artrita, este caracterizata de debut brusc cu durere articulara severa (clasic, la prima articulatie metatarsofalangiana), edem si eritem. Factorul de risc major este concentratia marita a uratului seric (hiperuricemie), ce determina depunerea cristalelor de urat monosodic in articulatii si in jurul lor. Daca nu se intervine cu tratament, depunerea continua de cristale poate duce la deteriorarea ireversibila a articulatiei. Cu toate ca exista terapii eficiente pentru guta acuta si cea cronica, absorbtia este redusa si multi pacienti se confrunta cu puseuri acute repetate si cu reducerea calitatii vietii. Prezenta analiza sintetizeaza dovezile actuale ce sustin diagnosticul si managementul celor doua forme ale bolii vizate.
 
Ce este guta?
 

Practica medicala
Thu
13
Mar

Managementul incontinentei urinare la femei: rezumat al ghidurilor NICE actualizate

Image: 

          Incontinenta urinara are implicatii substantiale individuale si pentru familie si implica resurse considerabile pentru serviciile de sanatate. Datele lunare din Marea Britanie arata ca 46% dintre femeile care se prezinta in clinicile din asistenta primara raporteaza prezenta incontinentei urinare, fie de efort, fie prin mictiune imperioasa, fie mixta (a se vedea caseta pentru definitii), fiecare dintre dintre cele trei categorii mentionate beneficiind de o ingrijire diferita, in functie de simptomul preponderent. Odata ce au devenit accesibile noi tratamente (precum toxina botulinica A si benzile chirurgicale pentru procedurile uretrale medii) si pe masura ce, periodic, apar pe piata noi variante, este tot mai necesara actualizarea recomandarilor pentru a reflecta aceste schimbari.

Mon
17
Mar

Cetoacidoza diabetică: nu intotdeauna datorată diabetului de tip 1

Image: 

Actualul articol arata cum se realizeaza diagnosticarea si managementul pacientilor cu cetoza predispusi la diabet de tip 2
Cine face cetoacidoza diabetica?
 

Stiri
Thu
13
Mar

Radioterapia mai scurta este la fel de eficace pentru tratarea cancerului mamar

Image: 

              Rezultatele a doua mari studii cu o durata de zece ani au confirmat faptul ca, in tratarea cancerului mamar precoce, radioterapia administrata pe o perioada mai scurta de timp, in doze mai mari, dar mai putine decat in terapia mai indelungata, este la fel de sigura si de eficace. Rezultatele trialurilor britanice Standardisation of Breast Radiotherapy (START) sustin observatiile anterioare pe cinci ani si sprijina practica actuala din Marea Britanie, unde inca din 2008 a fost adoptata o cura scurta de 15 sedinte, administrate in decurs de trei saptamani. In multe tari, insa, continua sa fie utilizata schema cu 25 de doze de-a lungul a cinci saptamani.
          

Thu
13
Mar

Screeningul pentru cancerul de colon are beneficii pe termen lung, arata cercetarile

Image: 

         Conform unui studiu recent, screeningul pentru cancerul de colon prin testarea pentru hemoragii oculte in scaun reduce riscul de deces provocat de aceasta boala, iar efectul dureaza chiar si 30 de ani. Un astfel de screening, insa, nu influenteaza mortalitatea generala, astfel ca pacientii nu vor trai neaparat mai mult. Cercetarea in speta, ale carei rezultate au fost publicate in New England Journal of Medicine (NEJM), a implicat o supraveghere pe termen lung din studiul Minnesota Colon Cancer Control, care a inceput in 1975 si a inclus 46 551 de subiecti cu varste cuprinse intre 50 si 80 de ani. Participantii au fost randomizati fie pentru screening – o data pe an sau la doi ani – prin testarea pentru hemoragii oculte in scaun, fie pentru grupul de control; screeningul a fost realizat in doua perioade de sase ani, iar pacientii au fost apoi urmariti de-a lungul a inca trei decenii.
 

Subscribe to Martie 2014 / nr. 2