Martie 2009 / Nr. 2

Fri
20
Mar

Fiona Godlee, editorul-sef al BMJ International vorbeste despre criza in sistemul de sanatate la Business Medical Round Table” Parteneriate pe termen lung in vremuri de criza”, organizat de Tarus Media la Londra pe 16 Martie 2009

Image: 

Din cauza turbulenţelor din mediul financiar, fondurile pentru anul următor sunt nesigure. Pentru aproximativ un an, criza nu se va resimţi în sistemul de sănătate. Bugetul de anul acesta este similar celui de anul trecut, dar cu siguranta nu vor mai fi creşteri.

Fri
13
Mar

Credite si ore EMC/EFC pentru anul 2008!

Abonati-vã pânã pe 1 Aprilie 2009 la BMJ - editia in limba românã pentru anul 2009 si primiti 50% reducere pentru încheierea unui abonament pe anul 2008.

Fri
13
Mar

Preşedintele Colegiului Medicilor din România vã invitã sã cititi British Medical Journal, editia in limba românã!

Image: 

“BMJ, pentru orice medic din lume şi deci şi pentru mine, este expresia calitãţii în ceea ce priveşte informaţia medicalã.

Editorial
Tue
17
Mar

O nouã perspectivã asupra Declaraţiei de la Helsinki

Declaraţia de la Helsinki este piatra de temelie a eticii cercetãrii.1 Revizuirea ei periodicã este un prilej de dezbateri cu privire la scopul şi eficienţa documentului.2

Tue
17
Mar

Prevenirea complicaţiilor respiratorii post-detubare, la adulţi

Image: 

La pacienţii adulţi cu insuficienţã respiratorie acutã, ventilaţia artificialã se realizeazã prin intermediul unei sonde endotraheale care este introdusã, prin gurã şi laringe, pânã în partea superioarã a traheei.

Tue
17
Mar

Riscul de suicid dupã o tentativã de suicid

Image: 

Douã studii corelate au analizat riscul autovãtãmãrii neletale postexternare dintr-un spital de psihiatrie, precum şi factorii asociaţi cu riscul de suicid dupã o tentativã de sinucidere.1, 2

Tue
17
Mar

Riscul de suicid dupã o tentativã de suicid

Image: 

Douã studii corelate au analizat riscul autovãtãmãrii neletale postexternare dintr-un spital de psihiatrie, precum şi factorii asociaţi cu riscul de suicid dupã o tentativã de sinucidere.1, 2

Tue
17
Mar

Radioterapia adjuvantã pentru cancerul de sân

Image: 

Incidenţa cancerului de sân este în creştere în lumea întreagã, în special în rândul femeilor din categoria de vârstã de peste 50 de ani – între anii 1973 şi 1997 s-a înregistrat o majorare cu pânã la 30-40%.1

Tue
17
Mar

Tratamentul sindromului de colon iritabil în îngrijirea primarã

Image: 

Sindromul de colon iritabil este o afecţiune frecventã, a cãrei prevalenţã în comunitate este de 10-15% în populaţia generalã.1, 2 Incidenţa ei anualã în îngrijirea primarã este de circa 0,8%, iar cuantumul pacienţilor diagnosticaţi în cadrul acestui sistem de asistenţã medicalã este de aproximativ 3-4%.3

Tue
17
Mar

Boala cardiovascularã şi cancerul la vârstã foarte avansatã

În cazul tinerilor sau al adulţilor de vârstã medie, decesul are, de regulã, o singurã cauzã bine definitã, în timp ce la vârstnici aceasta este, de cele mai multe ori, definitã nesatisfãcãtor.

Cercetare
Wed
18
Mar

Administrarea profilacticã parenteralã de corticosteroizi pentru prevenirea complicaţiilor respiratorii dupã detubare la adulţi: metaanaliza trialurilor randomizate controlate placebo

Obiective: Stabilirea eficienţei corticosteroizilor în prevenirea edemului laringian post-detubare şi reducerea necesitãţii re-intubãrii ulterioare la pacienţii adulţi în stare criticã.
Tipul studiului: Metaanalizã.

Wed
18
Mar

Efectul utilizãrii fibrelor, antispasticelor şi a uleiului de mentã în tratamentul sindromului de colon iritabil: sintezã sistematicã şi metaanalizã

Obiective: Stabilirea efectului fibrelor, antispasticelor şi a uleiului de mentã în tratamentul sindromului de colon iritabil.
Structura studiului: Recenzie sistematicã şi metaanalizã a trialurilor controlate randomizate.

Wed
18
Mar

Influenţa vârstei asupra incidenţei bolilor cardiovasculare şi a neoplaziilor: studiu de tip cohortã

Obiective: Analizarea influenţei vârstei asupra incidenţei şi a riscului de boli cardiovasculare şi de neoplazii, într-un studiu de tip cohortã, desfãşurat pe un eşantion de persoane vârstnice.

Wed
18
Mar

Riscul de suicid dupã o tentativã eşuatã şi afecţiunile psihiatrice preexistente: studiu de tip cohortã cu perioadã lungã de urmãrire desfãşurat în Suedia

Obiective: Sã investigãm impactul coexistenţei morbiditãţilor psihiatrice asupra riscului de suicid dupã o tentativã eşuatã.
Structura studiului: Studiu de tip cohortã cu perioada de urmãrire 21-31 de ani.

Wed
18
Mar

Spitalizarea pentru autovãtãmare dupã externarea din clinicile de psihiatrie: studiu de tip cohortã

Obiective: Stabilirea riscului autovãtãmãrii neletale pe parcursul a 12 luni de la externarea din clinicile de psihiatrie.
Structura studiului: Studiu de tip cohortã având la bazã datele statistice despre spitalizãrile de la nivel naţional.

Evenimente
Fri
10
Apr

BUSINESS DINNER – “ Oportunitati de finantare in sistemul de sanatate in perioada de criza”

Image: 

Miercuri, 8 aprilie, Tarus Media si BMJ.RO au organizat Cina de business avand ca tema “ Oportunitati de finantare in sistemul de sanatate in perioada de criza”, la Hotel Howard Johnson din Bucuresti.

Analize, Controverse, Observatii
Tue
17
Mar

Siguranţa pacientului - Eliminarea erorilor umane

Image: 

Milioane de oameni din lumea întreagã suferã, în fiecare an, complicaţii ale intervenţiilor chirurgicale ce ar putea fi evitate. Jane Feinman trece în revistã mãsurile capabile sã amelioreze profilul de siguranţã

Wed
18
Mar

Abordãri moderne în predarea şi învãţarea anatomiei

Image: 

Opinia conform cãreia medicii tineri au cunoştinţe necorespunzãtoare de anatomie nu este susţinutã de dovezi, afirmã John Collins, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a valorifica potenţialul educaţional al noilor tehnologii.

Sinteze clinice
Thu
19
Mar

Infecţia cu HIV, tratamentul antiretroviral, îmbãtrânirea şi morbiditatea nelegatã de SIDA

Image: 

La pacienţii trataţi, care obţin o supresie durabilã a HIV, îmbãtrânirea naturalã, toxicitatea medicamentoasã specificã, factorii de stil de viaţã, inflamaţia persistentã şi, probabil, imunodeficienţa rezidualã sunt asociate cauzal cu dezvoltarea prematurã a multor complicaţii asociate în mod obişnuit cu îmbãtrânirea, cum sunt, de pildã, bolile cardiovasculare, cancerul şi osteoporoza sau osteopenia

Practica medicala
Thu
19
Mar

Fibrilaţia atrialã - Consultaţia de 10 minute

Image: 

Un bãrbat în vârstã de 63 de ani se prezintã la cabinetul medical pentru controlul de rutinã al valorilor tensiunii arteriale (TA). Este hipertensiv de cinci ani şi urmeazã tratament zilnic cu ramipril 10 mg, bendroflumetiazid 2,5 mg şi atenolol 25 mg. Nu are antecedente personale de boalã coronarianã ischemicã, accident vascular cerebral (AVC) sau diabet zaharat.

Tue
24
Mar

Oare ar trebui sã prescriem diuretice pacienţilor cu prediabet şi hipertensiune?

Incertitudinea provine din descoperirile fãcute în cadrul amplului trial randomizat şi controlat ALLHAT 2002 (31 512 de pacienţi care aveau vârste 55 de ani, prezentau hipertensiune şi încã un factor de risc pentru boala cardiovascularã), în cadrul cãruia se pare cã administrarea clortalidonei, diuretic de tipul tiazidelor, a crescut riscul cardiac, inclusiv ritmul de instalare a diabetului.

Tue
24
Mar

Lecţia sãptãmânii - Nefropatia fosfaticã acutã dupã preparatele cu fosfat de sodiu

Persoanele predispuse pot dezvolta boalã renalã cronicã dupã administrarea purgativului cu fosfat de sodiu înainte de colonoscopie

Preparatele orale cu fosfat de sodiu sunt utilizate ca purgative înainte de colonoscopie.

Tue
24
Mar

Imagistica Raţionalã - Caracterizarea leziunilor suprarenaliene

În prezentul articol sunt analizate investigaţiile radiologice pentru leziunile suprarenaliene, punând-se accent pe tomografia computerizatã, pe cea cu emisie de pozitroni, RMN-urilor de tip "chemical shift" şi pe scintigrafia nuclearã.

Minerva
Tue
24
Mar

MINERVA

Image: 

Embolia pulmonarã prin mãduvã osoasã dupã resuscitarea cardiopulmonarã, chiar şi în absenţa fracturii sternale sau costale, este bine cunoscutã. Lezarea osoasã prin compresie poate produce microfracturi la nivelul medularei, cu eliberarea de grãsime şi elemente medulare în circulaţia venoasã.

Noutati medicale
Wed
18
Mar

Efectele dronedaronei asupra evenimentelor cardiovasculare la pacienţii cu fibrilaţie atrialã (N Engl J Med 2009;360:668-78)

Fibrilaţia atrialã este cea mai frecventã aritmie cardiacã, a cãrei prevalenţã este, în SUA, de aproape 1%. Medicamentele antiaritmice curente sunt limitate fie de eficienţa lor redusã, fie de efectele proaritmogene sau toxice extracardiace.

Wed
18
Mar

Comparaţie între dietele hipocalorice cu diferite compoziţii în lipide, proteine şi glucide (N Engl J Med 2009;360:859-73)

Încã nu s-a stabilit cu certitudine care tip de dietã – bazatã pe alimente bogate în proteine, lipide sau carbohidraţi – este cel mai eficient în corectarea greutãţii excedentare.

Wed
18
Mar

Determinantii genetici ai raspunsului la clopidogrel si frecventa evenimentelor cardiovasculare (N Engl J Med 2009;360:363-75)

Dubla terapie antiagregantã cu aspirinã şi clopidogrel este, actualmente, o recomandare curentã în prevenţia evenimentelor aterotrombotice la pacienţii cu antecedente de infarct miocardic.

Stiri
Tue
17
Mar

Este raportatã doar o micã parte a incidentelor grave privind siguranţa pacientului

Se pare cã, dintre incidentele grave semnalate în cadrul NHS, care pot periclita siguranţa pacienţilor, doar 5-10% sunt, de fapt, raportate, a declarat, sãptãmâna trecutã (la începutul lunii noiembrie, anul trecut – n. red.), un membru al partidului laburist din Parlamentul britanic.

Tue
17
Mar

Majoritatea pacienţilor aflaţi la risc pentru atac vascular cerebral nu primesc anticoagularea adecvatã

Image: 

Doar 10% dintre pacienţii cu fibrilaţie atrialã care au fost internaţi cu un atac vascular cerebral în centrele din Ontario, Canada, prezentau concentraţii de warfarinã situate în intervalul terapeutic, avertizeazã un studiu care aratã riscul înalt asociat anticoagulãrii inadecvate.

Tue
17
Mar

Proiectul protocolului academic pentru nereguli în cercetare

Grupul din Marea Britanie responsabil cu consilierea instituţiilor academice şi a trusturilor NHS în legãturã cu gestionarea cercetãrilor prost administrate a lansat un protocol prin care se încearcã standardizarea procedurilor pentru investigarea declaraţiilor şi pentru asigurarea rezolvãrii corecte a cazurilor.

Subscribe to Martie 2009  / Nr. 2