Martie 2008 / Nr. 2

Editorial
Wed
05
Nov

Medicii şi schimbările de climă

Una dintre cele două îndatoriri ale medicilor, stabilite de General Medical Council din Marea Britanie, este "să protejeze şi să susţină sănătatea ... publică."1

Wed
05
Nov

Din arhivele BMJ

British Medical Journal-Ediţia în limba română (BMJRo) apare din anul 1994, conţinând o selecţie din articolele originale din publicaţia englezească săptămânală.

Wed
05
Nov

Obezitatea şi cancerul

Obezitatea este o cauză majoră a diabetului zaharat de tip 2, a hipertensiunii arteriale şi a dislipidemiei. Efectele metabolice adverse ale adipozităţii excedentare accelerează dezvoltarea ateromului şi cresc riscul apariţiei bolilor coronariene, accidentelor vasculare cerebrale (AVC) şi a decesului prematur.

Wed
05
Nov

Îmbunătăţirea aderenţei la tratamentul antihipertensiv

Există numeroase afecţiuni cronice care beneficiază de tratamente eficiente. Ele se pot bucura, însă, de un management corespunzător numai dacă recomandările medicilor sunt cele adecvate, iar schemele terapeutice sunt respectate cu stricteţe, astfel încât să se obţină efecte farmacologice optime.

Wed
05
Nov

Decizia de a spitaliza într-o unitate de terapie intensivă

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o cauză principală de morbiditate şi mortalitate în întreaga lume. Incidenţa ei este în creştere, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, până în 2030, va constitui, la nivel mondial, a patra cauză majoră de deces.1

Wed
05
Nov

Recunoaşterea bolilor acute ale pacienţilor spitalizaţi şi reacţia la acestea

Recunoaşterea bolilor acute cu potenţial letal, în departamentele din spital, şi reacţia faţă de ele constituie o problemă din ce în ce mai intens dezbătută.

Wed
05
Nov

Influenţa finanţării furnizate de companiile farmaceutice asupra concluziilor metaanalizelor

Deosebirile de interpretare a rezultatelor obţinute de metaanalizele sponsorizate de companiile farmaceutice şi, respectiv, de cele nesponsorizate, generează îndoieli justificate cu privire la temeinicia studiilor finanţate de industria de medicamente.1,2,3,4,5

Cercetare
Wed
05
Nov

Efectul educaţiei medicilor generalişti asupra aderenţei la tratamentul antihipertensiv: trial controlat şi randomizat, de tip cluster

REZUMAT

Obiectiv: Să determine impactul unui pachet educaţional simplu, pentru medicii generalişti, asupra aderenţei la tratamentul antihipertensiv.

Tipul studiului: Trial randomizat, controlat, de tip cluster.

Wed
05
Nov

Legăturile financiare şi asocierea lor cu rezultatele şi concluziile din metaanalize: studiu retrospectiv, de tip cohortă

REZUMAT

Obiective: Să stabilească dacă legăturile financiare cu o companie farmaceutică se asociază, în metaanalizele asupra medicamentelor antihipertensive, cu rezultatele sau cu concluziile favorabile.

Wed
05
Nov

Implicaţiile severităţii prognosticului la pacienţii cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) sau cu astm, internaţi în unităţi de terapie intensivă din Marea Britanie, în cadrul studiului evoluţiei pacienţilor cu BPOC

REZUMAT

Obiective: Să stabilească dacă prognosticul formulat de clinicieni, pentru pacienţii internaţi la terapie intensivă cu exacerbări acute severe ale bolii pulmonare obstructive, corespunde rezultatelor observate din punct de vedere al supravieţuirii.

Tipul studiului: Prospectiv, de tip cohortă.

Contributie locala
Wed
05
Nov

American College of Chest Physicians în România despre „Strategiile de sevraj nicotinic"

Cu peste 17 000 de membri răspândiţi în 100 de ţări, American College of Chest Physicians (ACCP) reprezintă cea mai mare organizaţie din lume a specialiştilor dedicaţi în pneumologie clinică, reanimare respiratorie şi în medicina somnului.

Wed
05
Nov

Activitatea fizică şi alcoolul în cantităţi moderate cresc supravieţuirea

Este binecunoscut faptul că activitatea fizică şi consumul de alcool în cantităţi mici până la moderate au efecte cardiovasculare benefice, însă nu se ştie exact care este contribuţia fiecăruia dintre factorii menţionaţi.

Wed
05
Nov

Tratamentul psoriazisului plachetar cu etanercept, la copii şi adolescenţi

Psoriazisul este o boală cronică inflamatorie sistemică al cărei impact psihologic, datorat plăcilor eritematoase ce desfigurează, este deosebit de puternic.

Wed
05
Nov

Aprotinine creşte mortalitatea în timpul intervenţiilor chirurgicale cardiace de by-pass aorto-coronarian (CABG)

Aprotinine (Trasylol, Bayer HealthCare) este un agent folosit în timpul intervenţiilor chirurgicale, deoarece reduce rata hemoragiilor perioperatorii, protejează funcţia trombocitară, scăzând necesarul de transfuzii.

Analize, Controverse, Observatii
Wed
05
Nov

Ghid pentru îmbunătăţirea raportării studiilor observaţionale epidemiologice (STROBE)

Raportarea necorespunzătoare a rezultatelor îngreuiază evaluarea cercetării şi scade utilitatea acesteia. Un grup internaţional de metodologi, cercetători şi editori a elaborat un ghid în vederea îmbunătăţirii raportării studiilor observaţionale

Wed
05
Nov

Cum poate fi îmbunătăţită reglementarea legislativă a medicamentelor?

Actualele reglementări europene legate de licenţe oferă prioritate intereselor companiilor farmaceutice. Silvio Garattini şi Vittorio Bertele sugerează unele schimbări menite să asigure un răspuns optim la nevoile pacienţilor şi ale medicilor

Sinteze clinice
Wed
05
Nov

Fibroza chistică

În Marea Britanie există peste 7 000 de oameni diagnosticaţi cu fibroză chistică. Este boala genetică cel mai frecvent întâlnită în populaţia albă (unul din 2 500 de nou-născuţi), deşi ponderea ei este în creştere şi în cadrul celorlalte grupe populaţionale.

Opinii si recenzii
Wed
05
Nov

Numai cei decedaţi ajung la medic

Am lucrat ca evaluator al abilităţilor clinice într-un proiect de cercetare desfăşurat în Nepal. În afară de faptul că am cunoscut situaţia sănătăţii în mediul rural nepalez, am auzit zeci de povestiri de la cadrele medicale medii care s-au prezentat pentru evaluare.

Wed
05
Nov

„Scrieţi o propoziţie!"

Un bărbat în vârstă, pe care nu-l mai văzusem niciodată, mi-a dat acest răspuns când, în timpul unei mini-examinări a stării mentale, l-am rugat să "scrie o propoziţie"

Wed
05
Nov

ABC-ul bolilor arteriale şi venoase

„ABC-ul bolilor arteriale şi venoase" este editat de Richard Donnelly şi de către Nick J M London.

Boala vasculară periferică afectează, în mod obişnuit, arterele ce irigă piciorul şi este cauzată, cel mai adesea, de ateroscleroză.

Minerva
Wed
05
Nov

MINERVA

În întreaga lume sunt utilizate aproximativ 1,6 miliarde de telefoane mobile. Temerilor legate de expunerea la câmpurile electromagnetice emise de reţelele de telefonie mobilă li se adaugă şi cele privitoare la posibilitatea afectării auzului.

Stiri
Wed
05
Nov

Unul din 20 de medici est-germani şi-a spionat pacienţii sau colegii pentru Stasi

Aproximativ 5% dintre medicii din fosta Germanie de Est şi-au spionat colegii sau pacienţii în calitate de membri neoficiali ai poliţiei secrete din Germania de Est (Staatssicherheit sau Stasi), se arată într-un nou raport.

Wed
05
Nov

Companiile farmaceutice ignoră criza din sănătate din ţările sărace

Conform unui raport publicat recent, industria farmaceutică "îşi îngroapă capul în nisip" când vine vorba despre sănătatea din ţările în curs de dezvoltare şi despre limitările accesului oamenilor săraci la medicamente cu potenţial salvator.

Wed
05
Nov

O treime dintre oamenii cu HIV din Marea Britanie nu ştiu că sunt infectaţi

Conform celor mai recente date comunicate de Health Protection Agency (Agenţia pentru Protecţia Sănătăţii), în ciuda creşterii considerabile a numărului de persoane care au efectuat testul pentru depistarea prezenţei virusului HIV, aproximativ o treime din cei 73 000 de adulţi din Marea Britanie estimaţi a avea, în prezent, o asemenea infecţie, nu îşi cunosc starea.

Subscribe to Martie 2008  / Nr. 2