Martie 2007 / Nr. 2

Editorial
Mon
03
Nov

Stabilirea diagnosticului cu ajutorul motoarelor de căutare

In ultimii 50 de ani au fost realizate mii de sisteme computerizate (adesea denumite sisteme expert), destinate stabilirii diagnosticului medical.

Mon
03
Nov

Principiile perene ale medicinii

Expresia "ştiinţa şi arta medicală" este frecvent interpretată greşit. Mai mereu, ceea ce a fost desemnat drept "artă" pare a se limita doar la nivelul unei bune capacităţi de comunicare sau al aşa-numitei atitudini terapeutice adecvate la patul bolnavului.

Mon
03
Nov

Restructurarea spitalelor de acuţi în Anglia

Presiunile financiare la care este supus sistemul naţional de sănătate (NHS) în Anglia, alături de schimbările petrecute la nivelul practicii medicale, determină apariţia unor dubii de fond în legătură cu actuala configuraţie a spitalelor de acuţi.

Mon
03
Nov

Relaţiile sexuale dintre medici şi foştii pacienţi

In noile sale recomandări, General Medical Council (GMC) le-a atras atenţia medicilor să se gândească foarte bine înainte de a se implica într-o relaţie sexuală cu un fost pacient.

Mon
03
Nov

Cum schimbă medicina Web 2.0

Puţine concepte din tehnologia informaţiei creează o confuzie mai mare decât Web 2.0. Adevărul este că Web 2.0 reprezintă, chiar şi pentru experţii în domeniu, un termen greu de definit.1

Cercetare
Mon
03
Nov

"Googling" pentru diagnosticare - utilizarea Google în stabilirea diagnosticului: studiu pe internet

Rezumat

Obiective: Stabilirea frecvenţei cu care utilizarea Google (cel mai popular motor de căutare de pe mapamond) îi ajută pe medici să stabilească diagnosticul corect.

Mon
03
Nov

Diferenţele fenotipice între medicii bărbaţi, chirurgi şi starurile din filme: studiu comparativ

Ne-am desăvârşit formarea medicală la University of Barcelona cu peste 25 de ani în urmă şi ne-am făcut mereu cu plăcere meseria. În timpul facultăţii am observat anumite diferenţe între studenţii de sex masculin care au ales ca specialitate chirurgie sau medicina generală.

Mon
03
Nov

Acurateţea diagnosticului RMN preoperator asupra prognosticului curativ al rezecţiei cancerului rectal: studiu prospectiv observaţional

Rezumat

Obiective: Să evaluăm acurateţea stadializării preoperatorii a cancerului rectal cu ajutorul examenului RMN, în vederea stabilirii marginilor de rezecţie chirurgicală circumferenţiară.

Sinteze clinice
Mon
03
Nov

Managementul reumatismului articular acut #

Diagnosticul de reumatism articular acut este o provocare clinică, deoarece, pentru a-l stabili, este necesar, în primul rând, să fii convins că nu ai de-a face cu nimic altceva decât cu această afecţiune.

Mon
03
Nov

Osteoporoza şi managementul său

Fracturile produse prin osteoporoză afectează una din două femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârste de peste 50 de ani, implicând, la nivelul serviciilor pentru sănătate, un cost anual estimat la 1,8 miliarde £ (2,7 miliarde €; 3,5 miliarde $), în Marea Britanie şi, respectiv, la 30 miliarde € în Europa.1, 2

Practica medicala
Mon
03
Nov

ABC-ul de urologie

Medicii se pot confrunta cu numeroase probleme pediatrice. În articolul de faţă le-am prezentat pe cele mai frecvente, precum fimoza, testiculele necoborâte (criptorhidism) şi cele retractile, refluxul joncţional vezico-ureteral, hipospadiasul, hidronefroza neonatală, obstrucţia joncţiunii uretero-pelvine şi unele tipuri de tumori.

Opinii si recenzii
Mon
03
Nov

Restructurarea spitalelor pentru acuţi în Anglia

DOMNULE EDITOR - Transferarea oamenilor "mai puţin bolnavi" în spitale pentru non-acuţi nu aduce neapărat economie de bani.1 Cel puţin 15 scheme, sprijinite cu tărie de spitalul nostru pentru acuţi, iar în unele cazuri, chiar implementate de probă, au fost respinse sau oprite de trustul de îngrijiri primare din motive financiare.

Mon
03
Nov

Restructurarea spitalelor pentru acuţi în Anglia

DOMNULE EDITOR - Restructurarea serviciilor din Hexham a dus la înlocuirea spitalului Nissen cu o iniţiativă susţinută financiar de surse private.1

Minerva
Mon
03
Nov

MINERVA

Ridarea pielii se poate datora unei predispoziţii permanente, asociată sistemului nervos autonom, care apare în procesul de îmbătrânire.

Stiri
Mon
03
Nov

Siguranţa medicamentelor

Când un criminal e prins asupra faptei nu mai este nevoie de alte dovezi. Oare la fel ar trebui să fie judecate lucrurile şi în cazul reacţiilor adverse la medicamente?

Mon
03
Nov

Cercetătorii au primit de la Pfizer sume de 300 000 $, pe care nu le-au declarat

Un cercetător federal care lucra pentru National Institute of Mental Health (NIMH - Institutul Naţional de Sănătate Mentală al SUA) s-a declarat vinovat, săptămâna trecută (începutul lui decembrie 2006 - n. ed.), după ce fusese acuzat de nedeclararea unui conflict de interese faţă de angajatorii săi.

Mon
03
Nov

Pfizer a întrerupt studiile clinice cu medicamente cardiovasculare

La data de 2 decembrie 2006, Pfizer, cea mai mare companie producătoare de medicamente din lume, a întrerupt brusc studiile clinice de fază III cu torcetrapib - un agent terapeutic nou, care creşte concentraţia fracţiunii "bune" a colesterolului, constituită din lipoproteine cu densitate mare (HDL).

Mon
03
Nov

Disputa cu privire la conflictele de interese induce schimbări la nivelul societăţii medicale

După un an de dispute cu privire la influenţa finanţărilor oferite de industria farmaceutică, la conflictele de interese şi la lipsa transparenţei, membrii International Continence Society (ICS - Societatea Internaţională de Continenţă) au decis, săptămâna trecută (începutul lui decembrie 2006 - n. ed.) să amâne alegerea unui nou secretar general şi să revizuiască, poate chiar să rescrie, regulamentul de constituire a societăţii şi ghidurile de etică.

Mon
03
Nov

Sponsorizarea grupurilor de pacienţi de către companiile producătoare de medicamente trebuie să fie transparentă

Dintr-un studiu desfăşurat în Germania reiese că firmele producătoare de medicamente sponsorizează din ce în ce mai multe grupuri de pacienţi, pentru a-şi creşte cererea de produse proprii, fapt care rămâne necunoscut de subiecţii studiilor.

Mon
03
Nov

Salmeterolul şi fluticazona în BPOC

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) reprezintă una dintre cele mai importante cauze de morbiditate şi mortalitate. Studiile retrospective au sugerat că tratamentul cronic cu corticosteroizi inhalatori (precum fluticazona) şi b-agonişti cu durată de acţiune lungă (precum salmeterolul) scade mortalitatea în BPOC.

Mon
03
Nov

Vaccin împotriva hepatitei virale E

Hepatita virală E reprezintă o importantă problemă de sănătate mondială. Circa o treime din populaţia lumii a fost infectată cu virusul hepatitei E (VHE).

Mon
03
Nov

Tratamentul chirurgical este superior celui endoscopic în pancreatita cronică

Pacienţii cu pancreatită cronică, durere abdominală şi dilatare de ducte pancreatice au indicaţie de decompresie a ductelor pancreatice. Intervenţia poate fi realizată fie chirurgical (pancreato-jejuno-stomie, având o rată a complicaţiilor de până la 30% şi o mortalitate de până la 2%), fie endoscopic.

Mon
03
Nov

Pulsterapia cu corticosteroizi nu este utilă în boala Kawasaki

Tratamentul bolii Kawasaki recomandat la copii constă în administrarea de imunoglobuline intravenos (IVIG, 2g/kg) şi de aspirină (100 mg/kg până când pacienţii devin afebrili, urmat de 3-5mg/kg).

Subscribe to Martie 2007  / Nr. 2