Martie 2006 / Nr. 2

Editorial
Mon
27
Oct

BMJ se dezvoltă

Revista noastră păşeşte într-o nouă eră, iar unele schimbări le veţi remarca încă de la primul număr al BMJ-ului din 2006. Sunt uşor de sesizat câteva rubrici noi, dar se preconizează modificări majore, care se vor concretiza în luna iulie, când întreaga revistă va avea un nou design.

Mon
27
Oct

Vehiculele de teren şi pietonii vârstnici

In ţările dezvoltate se manifestă două tendinţe independente ce riscă să anihileze unele dintre îmbunătăţirile, obţinute cu mari eforturi, pentru siguranţa drumurilor.

Mon
27
Oct

Cum transformă Google medicina

Ce an remarcabil a fost pentru aceia dintre noi care ne ocupăm de monitorizarea transformărilor din peisajul informaţiei globale! După Crăciunul din anul 2004 s-a înregistrat o activitate febrilă în domeniu: a demarat în forţă procesul de trecere a bibliotecilor lumii la sistemul digital (în ciuda disputelor legate de copyright);

Mon
27
Oct

Noul consens internaţional asupra resuscitării cardio-respiratorii

In această săptămână (începutul lunii decembrie 2005, n. red.) au fost publicate noile ghiduri internaţionale pentru managementul stopului cardio-respirator. Ele au fost elaborate sub coordonarea "International Liaison Committee on Resuscitation" (Comitetul Internaţional de Coordonare a Resuscitării).1

Mon
27
Oct

Criza sistemului de sănătate din Rusia

Rusia este una dintre puţinele ţări dezvoltate în care speranţa de viaţă s-a redus în ultimii ani.1 Pragul de 66 de ani al speranţei totale de viaţă, înregistrat în Rusia, a rămas cu 16 ani în urma celui din Japonia, iar faţă de cel din Uniunea Europeană şi din SUA, cu 14 şi, respectiv, 12 ani.

Mon
27
Oct

Cum a schimbat Islamul medicina

Civilizaţia islamică ocupa, cândva, un teritoriu mărginit la Est, de India şi la Vest, de Oceanul Atlantic. Construcţiile din Andaluzia, precum Alhambra din Granada, Mezquita din Cordoba şi Giralda din Sevilia, sunt mărturii ale amprentei arhitecturale lăsate de această civilizaţie în Europa Occidentală.

Analize, Controverse, Observatii
Mon
27
Oct

Previziuni pentru medicina primară în 2015

Viitoarea cartă albă va aduce, cu siguranţă, schimbări în îngrijirea primară, dar nu este clar care va fi natura reformelor şi ce efect vor avea ele. Am solicitat, în această privinţă, opinia unor persoane implicate în practicarea medicinii generale

Sinteze clinice
Mon
27
Oct

Umărul dureros: diagnostic şi management în îngrijirea primară

Compromiterea mobilităţii umărului, datorită durerii, redorii sau infirmităţii, poate duce la o stare de disconfort semnificativ şi afectează abilitatea persoanei în cauză de a-şi îndeplini activităţile zilnice (mâncatul, îmbrăcatul, igiena personală) şi cele profesionale.w1

Mon
27
Oct

Tratamentul artritei reumatoide

Artrita reumatoidă este o boală sistemică, ce interesează, în principal, sinovialele articulaţiilor. Maladie cronică, ea afectează aproximativ 0,5% din populaţia lumii.

Mon
27
Oct

Tratamentul artritei reumatoide

Artrita reumatoidă este o boală sistemică, ce interesează, în principal, sinovialele articulaţiilor. Maladie cronică, ea afectează aproximativ 0,5% din populaţia lumii.

Opinii si recenzii
Mon
27
Oct

Un caz de gripă "autentică"

Cu câteva luni în urmă am avut câteva simptome nespecifice - oboseală, stare de rău şi febră. Mi-am spus că nu era "decât un virus", dar după mai multe săptămâni am început să mă îngrijorez.

Mon
27
Oct

ABC farmaceutic

Funcţionarul medical al districtului civil era, la început, o fiinţă oarecum inofensivă şi ignorantă, pentru că recomanda medicamente ce nu aduceau pacienţilor nici beneficii, dar nici prejudicii.

Minerva
Mon
27
Oct

MINERVA

Studiile clinice cu un riguros control statistic sugerează că ingestia de ciocolată neagră are un efect benefic asupra tensiunii arteriale; care sunt, însă, efectele consumului de cacao la nivelul populaţiei?

Stiri
Mon
27
Oct

Tratamentul intensiv cu insulină scade morbiditatea, dar nu şi mortalitatea, în secţiile de terapie intensivă

Tratamentul intensiv cu insulină, administrat pacienţilor post-chirurgical, scade mortalitatea şi morbiditatea acestora. În privinţa bolnavilor care necesită terapie intensivă, un studiu recent a evaluat utilitatea tratamentului intensiv cu insulină la 1 200 de pacienţi.

Mon
27
Oct

Urmărirea herniilor inghinale minim simptomatice poate fi o variantă la chirurgie

Un studiu recent a evaluat posibilitatea adoptării unei atitudini conservatoare în cazul herniilor inghinale necomplicate la bărbaţi. Studiul a inclus 724 de pacienţi care au fost alocaţi în raport egal fie către intervenţie chirurgicală standard, de tip Lichtenstein, fie către urmărire atentă.

Mon
27
Oct

Tratamentele experimentale în oncopediatrie sunt superioare celor standardizate?

Rezumat

Obiective: Să evaluăm, pe de-o parte, cât de des se întâmplă ca noile tratamente anticanceroase pentru copii, investigate în studii clinice cu control statistic de fază III, să fie superioare sau inferioare terapiilor standardizate şi, pe de altă parte, măsura în care succesele sau eşecurile noilor tratamente reflectă incertitudinea cu privire la întrunirea criteriilor etice de includere a pacienţilor în astfel de studii.

Mon
27
Oct

Studiu statistic referitor la efectul diferitelor doze de vitamina A asupra morbidităţii şi mortalităţii în populaţia pediatrică

Rezumat

Obiective: Să stabilim dacă protecţia împotriva morbidităţii şi mortalităţii la copii este asigurată mai eficient de administrarea vitaminei A în doza întreagă, recomandată, în prezent, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sau într-o doză de două ori mai mică.

Mon
27
Oct

Studiu clinic statistic, multicentric, controlat placebo, pentru evaluarea efectelor pe termen scurt ale administrării claritromicinei la pacienţii cu boală coronariană ischemică stabilă: studiul CLARICOR

Rezumat

Obiective: Să stabilim dacă administrarea claritromicinei afectează mortalitatea şi morbiditatea cardiovasculară, la pacienţii cu boală coronariană ischemică stabilă.

Mon
27
Oct

Tromboembolismul venos

Tromboza venoasă este procesul de formare a cheagurilor (trombuşi) în interiorul venelor. Chiar dacă fenomenul se poate declanşa în orice sistem venos, evenimentele clinice predominante se produc fie la nivelul vaselor membrelor inferioare, generând tromboza venoasă profundă, fie în plămâni, unde provoacă formarea embolilor pulmonari.

Mon
27
Oct

Protestul unei organizaţii oncologice împotriva cercetării medicale finanţate de companiile producătoare de tutun

Israel Cancer Organisation (Asociaţia Oncologică din Israel) a solicitat modificarea Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului, elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ca să împiedice utilizarea fondurilor din industria tutunului în cercetarea medicală.

Mon
27
Oct

Politica României de închidere a orfelinatelor stârneşte controverse

România susţine că, prin închiderea multora dintre numeroasele sale orfelinate, fără a recurge la adopţiile din străinătate, a înlăturat unul dintre principalele obstacole în calea aderării sale la Uniunea Europeană, programată pentru anul 2007.

Mon
27
Oct

Banca Mondială afirmă că ajutoarele îi avantajează pe oamenii bogaţi din ţările sărace

Conform unei recente anchete a Băncii Mondiale, programele de îngrijire a sănătăţii, de nutriţie şi sociale, destinate ţărilor în curs de dezvoltare, îşi ratează frecvent scopul, nereuşind să le acorde sprijinul scontat celor mai săraci indivizi.

Mon
27
Oct

CDC recomandă noul test serologic pentru tuberculoză

US Centers for Disease Control and Prevention (CDC - Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA) recomandă un nou test serologic pentru tuberculoză, considerat mult mai precis decât cel existent.

Mon
27
Oct

Doctorii sunt presaţi să-şi prezinte obiectiv opiniile în faţa mass mediei

Doctorii ar trebui să prezinte argumentele ştiinţifice într-o manieră obiectivă, când se adresează mass mediei, a afirmat, în decembrie 2005, Consiliul de Etică Medicală al Asociaţiei Medicale Norvegiene.

Mon
27
Oct

Medicamentele antitusive au, în principal, un efect placebo

Conform unui raport, medicamentele antitusive acţionează, în principal, prin gustul lor dulce şi prin efectul placebo. Siropurile dulci, folosite la prepararea majorităţii medicamentelor vândute fără prescripţie medicală, pot contribui la oprirea tusei, având şi un efect expectorant, afirmă un studiu publicat on-line în Respiratory Physiology and Neurobiology din 2 decembrie 2005 (www.sciencedirect.com/science/journal/15699048, doi:10.1016/j.resp.2005.10.004).

Mon
27
Oct

Glicozaminoglicanii şi glucozamina nu par a fi utile în gonartroză

Suplimentele alimentare pe bază de glucozamină şi condroitin sulfat sunt folosite pe scară largă pentru tratamentul bolii artrozice. Există, însă, puţine dovezi clinice certe privind eficacitatea lor în această maladie extrem de invalidantă.

Mon
27
Oct

Suplimentele de calciu şi de vitamină D nu reduc riscul de fracturi la femeile aflate în post-menopauză

Unul dintre cele mai importante studii clinice asupra prevenţiei osteoporozei la femeile aflate în post-menopauză, Women Health Initiative, a evaluat utilitatea administrării suplimentelor de calciu (1 000 mg calciu elemental) şi vitamină D3 (400 UI) la această grupă populaţională.

Subscribe to Martie 2006  / Nr. 2