Martie 2005 / Nr. 2

Editorial
Fri
01
Apr

Identificarea persoanelor cu risc mare de spitalizare în regim de urgenţă

În Anglia, identificarea celor care prezintă un risc mare de a se îmbolnăvi grav şi de a necesita spitalizare urgentă a devenit o problemă importantă pentru NHS (National Health System - Sistemul Naţional de Sănătate).

Tue
01
Mar

Managementul simptomelor neexplicate medical

În orice sector al sistemului britanic de îngrijire a sănătăţii întâlnim pacienţi care se prezintă la medic cu o simptomatologie fizică lipsită de o bază organică evidentă. Termenii folosiţi pentru a descrie astfel de simptome - simptome fără o explicaţie medicală sau simptome funcţionale somatice - sunt pur descriptivi şi nu presupun existenţa unui substrat psihogenetic.

Tue
01
Mar

Schizofrenia: o tulburare genetică a sinapsei?

Înţelegerea cauzei şi a patogeniei schizofreniei rămâne una dintre cele mai mari provocări din psihiatrie. Procesul de elucidare a avut un curs lent, dar una dintre puţinele certitudini este faptul că diferenţele individuale ale predispoziţiei sunt preponderent genetice.1

Tue
01
Mar

Reclama care vizează direct consumatorul

Evaluarea publicităţii la medicamentele cu prescriere medicală, ce vizează direct consumatorul, creează mari dificultăţi guvernelor, preocupate de modul cum pot fi obţinute beneficii maxime pentru sănătate prin cheltuieli minime, dar şi prin reducerea simultană a efectelor adverse.

Tue
01
Mar

Protocoalele studiilor controlate, la BMJ

Anul acesta s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte măsurile de îmbunătăţire a conduitei şi a prezentării studiilor clinice. O problemă care a preocupat BMJ de multă vreme este cea legată de protocolul de studiu, iar în prezent anunţăm o nouă politică, introdusă din ianuarie 2005.

Tue
01
Mar

Al doilea mandat al lui George W. Bush

Când George W. Bush a revenit la Casa Albă, după ceremonia de învestire, e puţin probabil ca sănătatea să se fi aflat printre obiectivele prioritare ale agendei sale de lucru. În lunile următoare, preşedintele va trebui să imagineze strategii adaptabile unei situaţii marcate de cote record ale deficitelor bugetare şi comerciale şi, totodată, să pregătească ieşirea ţării din războiul din Irak, devenit din ce în ce mai nepopular.

Contributie locala
Tue
01
Mar

Riscul cardiovascular al inhibitorilor COX2 - efect de clasă (N Engl J Med 2005;352)

Celebrul jurnal de medicină internă a făcut publice, pe adresa sa de internet, înainte de tipărire, rezultatele a trei studii privind efectele adverse cardiovasculare ale coxibilor (inhibitorilor de COX 2).

Tue
01
Mar

HHC scade mortalitatea în PC severă (Am J Respir Crit Care Med 2005;171:242-8)

Acest trial a inclus 46 de pacienţi internaţi în secţia de terapie intensivă pentru pneumonie comunitară severă. Subiecţii au primit tratament antibiotic pe baza unui protocol prestabilit. Ulterior, au fost randomizaţi să primească hidrocortizon bolus 200 mg, urmat de perfuzie continuă cu 10 mg/h, timp de şapte zile, sau placebo.

Tue
01
Mar

Clasificarea ICC acută (JAMA 2005;293:572-580)

Un studiu observaţional recent a propus un nou scor simplu pentru stratificarea prognosticului pacienţilor internaţi pentru insuficienţă cardiacă acută. Studiul a inclus pacienţii consemnaţi în Registrul Naţional American pentru Insuficienţă Cardiacă Acută Decompensată (ADHERE).

Sinteze clinice
Tue
01
Mar

Lecţia săptămânii

Pentru a sublinia importanţa examinării corecte a lichidului cerebrospinal (LCS), prezentăm doi pacienţi cu hemoragie subarahnoidiană la care tomografia computerizată a fost normală şi la care puncţia lombară s-a efectuat ulterior. Ambii au avut LCS clar şi incolor, dar spectrofotometria a depistat bilirubină. Angiografia cerebrală a arătat apoi, la fiecare pacient, o ruptură de anevrism.

Tue
01
Mar

Lecţia săptămânii - Abuzul copilului şi tricotilomania

Un băiat cu vârsta de 12 ani s-a prezentat la consultul medical cu alopecie a scalpului, pentru care s-a stabilit diagnosticul clinic şi histopatologic de tricotilomanie. După ce s-a notat anamneza detaliată, băiatul a povestit că părul i-a fost smuls de către profesorul agresiv, în timpul seminarului desfăşurat după orele de clasă.

Tue
01
Mar

Noi descoperiri şi statusul actual al terapiei genice ce utilizează vectorii virali, în Marea Britanie

Vectorii virali reprezintă vehiculul de elecţie al transferului de gene în studiile clinice despre terapiile genice efectuate în Marea Britanie şi în întreaga lume. Doar în Marea Britanie sunt înregistrate 88 de studii clinice la Gene Therapy Advisory Committee (Comisia de Consultanţă asupra Terapiilor Ge-nice - GTAC), www.advisorybodies.doh.gov.uk/ genetics/gtac.

Practica medicala
Tue
01
Mar

Consultaţia de 10 minute

O femeie se prezintă la consultaţie pentru că se apropie de vârsta de 45 de ani, vârstă la care sora ei a făcut cancer de sân. Este îngrijorată de gândul c-ar putea să dezvolte şi ea boala şi doreşte să afle dacă există măsuri preventive pe care le-ar putea lua.

Opinii si recenzii
Tue
01
Mar

RECENZII - Evreii în prima Universitate din România. Vol. 2: Medici şi farmacişti 1881-1948.

Mircea Ciubotaru Prof. univ., filolog, specialist toponimie, Iaşi

Catalogul documentelor aflate în fondul I.M.F. de la Arhivele Naţionale, Direcţia judeţeană Iaşi, 1881-1948, Partea I şi Partea a II-a - Editura "Gr. T. Popa", U.M.F. Iaşi 2004, 882 p.

 

Tue
01
Mar

Insolenţa studenţilor, 1584

Insolent students, 1584

BMJ 2005;330:128

A history of anatomy theatres in sixteenth century Padua. J Hist Med 2004;59: 391
Klestinec C.

Mount Sinai School of Medicine, New York
Jeremy Hugh Baron
honorary professorial lecturer

Minerva
Tue
01
Mar

MINERVA

De la recuperarea funcţiei sexuale la posibilitatea reabilitării unei inimi frânte: o potenţială nouă utilizare pentru Viagra (sildenafil) este prezentată în Nature Medicine (online publication 23 Jan;doi:10/nm1175).

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Tue
01
Mar

Riscul cardiovascular în cadrul sindromului metabolic (Diabetes Care 2005;28:385-90)

Acest studiu observaţional populaţional a urmărit peste 12 000 de pacienţi de vârstă medie din patru districte americane. Sindromul metabolic a fost definit conform criteriilor ATP III. În cadrul populaţiei respective, incidenţa sindromului metabolic a fost de 23% la indivizii fără diabet sau boală coronariană ischemică; 60% dintre pacienţii negri şi doar 23% dintre cei albi erau hipertensivi; 59% dintre femei erau obeze, faţă de 31% dintre bărbaţi.

Articole originale
Tue
01
Mar

Tratamentul bronhodilatator şi decesele prin astm: studiu tip caz-control

Rezumat

Obiectiv: Să investigheze asocierea dintre tratamentul bronhodilatator şi decesele prin astm.

Protocol de studiu: Studiu tip caz-control.

Localizare: 33 de instituţii medicale din Marea Britanie.

Tue
01
Mar

Rezistenţa la insulină şi depresia: studiu transversal

Un studiu recent a arătat că depresia prezintă o corelaţie inversă cu rezistenţa la insulină, dar este asociată pozitiv cu diabetul zaharat.1

Tue
01
Mar

Administrarea parenterală de metoclopramid pentru episoade acute de migrenă: metaanaliza studiilor controlate statistic

Rezumat

Obiectiv: Evaluarea dovezilor din studiile controlate statistic asupra eficienţei şi toleranţei administrării parenterale a metoclopramidului, în criza acută de migrenă, la adulţi.

Tue
01
Mar

Strategii optime de căutare pentru identificarea unor recenzii sistematice din Medline: studiu analitic

Rezumat

Obiectiv: Elaborarea unor strategii optime de căutare în Medline pentru obţinerea unor sinteze sistematice.

Structura studiului: Urmărire analitică.

Tue
01
Mar

Riscul de producere a unui accident vascular cerebral ischemic la pacienţii cu migrenă: recenzie sistematică şi metaanaliza studiilor observaţionale

Rezumat

Obiectiv: Analizarea asocierii dintre migrenă şi riscul de producere a unui accident vascular cerebral ischemic.

Structura studiului: Metaanaliză şi recenzie sistematică.

Educatie si dezbateri
Tue
01
Mar

Marketingul unei afecţiuni: disfuncţia sexuală feminină

Bestseller-ul lui Robert Wilson, Feminine Forever, a venit în sprijinul convingerii lumii moderne că menopauza este o "afecţiune" ce are la bază deficitul hormonal, şi care poate fi tratată prin substituţie hormonală.1

Stiri
Tue
01
Mar

Părinţii ar trebui să limiteze utilizarea telefoanelor mobile de către copii, afirmă rapoartele

Părinţii trebuie să fie mai precauţi atunci când le acordă copiilor permisiunea de-a folosi telefoanele mobile, se afirmă într-un raport recent al National Radiological Protection Board.

Tue
01
Mar

Efectul democraţiei asupra sănătăţii: studiu ecologic

Este posibil ca regimurile politice să fie considerate drept unicii factori răspunzători de starea sănătăţii? Cotarea ţărilor în funcţie de gradul local de extindere al conceptului de libertate este un indicator util pentru determinarea efectelor democraţiei asupra variabilelor corelate cu sănătatea

Tue
01
Mar

Editorii pretind că relaţia companiilor farmaceutice cu revistele este "parazitară"

Relaţia dintre revistele medicale şi industria farmaceutică este "oarecum între simbiotică şi parazitară", conform opiniei editorului de la Lancet, Richard Horton. În prezent, însă, înclină prea mult spre parazitară, a afirmat el în faţa comitetului ales pentru probleme de sănătate din Camera Comunelor, în cadrul alocuţiunii pe tema rolului industriei farmaceutice.

Tue
01
Mar

Comentarii: Politica, factor determinant al stării de sănătate

Franco şi colaboratorii au descoperit, aşadar, că oamenii care trăiesc experienţa democraţiei beneficiază într-o măsură mai mare de sănătate decât cei nevoiţi să îndure regimurile represive.1

Subscribe to Martie 2005  / Nr. 2