Martie 2004 / Nr. 2

Editorial
Mon
01
Mar

A devenit posibil accesul liber la publicaţii

Nu te poţi lupta cu viitorul. Timpul este de partea noastră. Marile forţe sociale al căror mers înainte, falnic şi neîngrădit, nu este perturbat sau oprit, nici măcar pentru o clipă, de tumultul dezbaterilor noastre - aceste mari forţe sociale îţi sunt potrivnice;

Mon
01
Mar

Tratamentul tulburării depresive majore la copii şi adolescenţi

Pe 10 decembrie 2003, profesorul Gordon Duff, preşedinte al Committee on Safety of Medicines (Comitetul privind Siguranţa Medicamentului) din Marea Britanie, a recomandat ca majoritatea antidepresivelor din grupul inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei să nu mai fie prescrise pentru tratamentul depresiei la copiii şi adolescenţii sub 18 ani.1

Mon
01
Mar

Cine ar trebui să îngrijească pacienţii cu boală Parkinson?

În 1997, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi având binecuvântarea Papei, a fost elaborat statutul persoanelor cu boală Parkinson, care susţine că pacienţii afectaţi au dreptul să consulte medici specializaţi în domeniu (caseta).1

Mon
01
Mar

Conservarea datelor ştiinţifice de astăzi pentru mâine

Să salvăm ceea ce mai putem salva: nu îngropând valorile în beciuri şi încuindu-le cu lacăte, care le feresc de ochii lumii şi le condamnă la trecerea timpului, ci multiplicându-le, pentru a le proteja, astfel, de riscul oricărui accident.

Thomas Jefferson1

Contributie locala
Mon
01
Mar

Atenţie specială pentru femeile care suferă de epilepsie

Compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK), în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), a lansat ghidul O călătorie de succes pe drumul vieţii, un instrument util pacientelor ce suferă de epilepsie.

Mon
01
Mar

În dialog cu dr. Cristian Celea, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Născut la 29 martie 1956, argeşean, căsătorit, doi copii.
Absolvent al Facultăţii de Medicină Militară, în cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti, urmează, în intervalul 1990-93, şi un curs de specialitate în oftalmologie.

Mon
01
Mar

Organizaţia Salvaţi Copiii şi Abbott Laboratories lansează, în grădiniţe, campania de educaţie "ABC-ul sănătăţii"

Organizaţia Salvaţi Copiii şi compania farmaceutică Abbott Laboratories au lansat, pe 16 februarie a.c., un program de educaţie ce vizează educarea copiilor pentru o viaţă sănătoasă şi implicarea lor activă în procesul de învăţare a regulilor elementare de igienă.

Mon
01
Mar

Bilanţul campaniei "Sună stingerea la ţigări" şi al studiului despre fumatul pasiv în România

Data de 20 februarie 2004 a marcat încheierea campaniei "Sună stingerea la ţigări", iniţiată la 1 aprilie 2003, de către Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), în cadrul unui amplu proiect care a beneficiat de sprijinul financiar al Uniunii Europene, printr-un program Phare.

Mon
01
Mar

Studiul APRICOT confirmă eficienţa şi siguranţa tratamentului hepatitei cronice virale C la pacienţii co-infectaţi cu HIV

În cadrul unei reuniuni ştiinţifice desfăşurată, recent, la San Francisco, SUA, au fost prezentate rezultatele studiului APRICOT - primul şi cel mai extins studiu clinic ce evaluează eficacitatea şi siguranţa terapiei combinate peginterferon a-2a (40KD) - ribavirină, la pacienţii co-infectaţi cu HIV şi cu virusul hepatitei C (VHC).

Mon
01
Mar

Asociaţia Română Anti-SIDA a finalizat un nou proiect privind prevenirea HIV

În data de 27 februarie a.c. s-au desfăşurat, la Bucureşti, masa rotundă şi conferinţa de presă prilejuite de încheierea proiectului "Prevenirea HIV".

Mon
01
Mar

O nouă opţiune în terapia afecţiunilor prostatei şi a tulburărilor de dinamică sexuală

În data de 10 martie a.c., Walmark România a lansat pe piaţa farmaceutică românească un nou supliment nutritiv pentru ameliorarea afecţiunilor prostatei şi a tulburărilor de dinamică sexuală.

Mon
01
Mar

Casa Naţională de asigurări de sănătate vă informează - Evaluarea procesului de contractare la nivelul anului 2004 - dificultăţi, propuneri, soluţii

Repere ale întâlnirii de lucru cu casele de asigurări de sănătate din ţară, cu tema "Evaluarea procesului de contractare la nivelul anului 2004 - dificultăţi, propuneri, soluţii", organizată de CNAS la Sinaia, în perioada 24-25 februarie 2004:

Mon
01
Mar

Licitaţii pentru selectarea unor furnizori de servicii medicale de dializă

CNAS intenţionează să organizeze licitaţii pentru selectarea unor furnizori de servicii medicale de dializă. Documentaţia este afişată pe site-ul CNAS: www.casan.ro (în format PDF).

Mon
01
Mar

Asigurarea de răspundere civilă profesională pentru personalul medical

Criterii principale de evaluare a eligibilităţii societăţilor de asigurări: autorizarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor; plata la zi a impozitelor şi taxelor; reasigurarea; marja de solvabilitate; volumul încasărilor şi despăgubirilor; volumul de lichidităţi; reţeaua teritorială; oferta financiară privind prima de asigurare.

Mon
01
Mar

Noutăţi privind pachetul de servicii medicale stomatologice decontate de CNAS

Persoanele cu vârste cuprinse între 0-18 ani, precum şi cele prevăzute în legi speciale, pentru care casa de asigurări de sănătate decontează tariful integral, beneficiază gratuit de consultaţii, radiografii, de toate tratamentele stomatologice şi serviciile medicale preventive, prevăzute în pachetul de servicii medicale stomatologice de bază.

Mon
02
Feb

Proiectul "Spitale fără fumat" - primele cinci centre pilot din România

Pe 8 decembrie 2003 a avut loc, la Bucureşti, prima întâlnire de lucru organizată în cadrul proiectului "Spitale fără fumat" din România.

Mon
01
Mar

Avantajele noilor prescripţii medicale

Punerea în aplicare a noilor formulare de prescripţie medicală, precum şi metodologia de completare şi utilizare a lor reprezintă una dintre măsurile radicale, iniţiate de CNAS, menite să reglementeze consumul şi necesarul de medicamente.

Mon
01
Mar

Ximelagatran, un anticoagulant oral, va înlocui warfarina?

La pacienţii cu risc înalt tromboembolic, aflaţi în fibrilaţie atrială, efectul inhibitorului trombinic oral direct, ximelagatran, s-a dovedit a fi la fel de eficient ca şi warfarina bine monitorizată în prevenţia AVC ischemic sau embolic.

Mon
01
Mar

Transplantul de insule pancreatice - perspectiva actuală

Rezultatele ultimelor studii arată că ratele de succes în transplantul de insule pancreatice sunt în continuă creştere, datorită noilor medicamente imunosupresive.

Mon
01
Mar

Vaccinul cu celule tumorale renale autologe - tratament adjuvant eficace în carcinomului renal

Acesta este primul tratament adjuvant eficace în cazul pacienţilor cu carcinom renal, operat prin nefrectomie totală.

Mon
01
Mar

România - în elita producătorilor mondiali de produse medicale

Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie (INCDTP), din Bucureşti, a proiectat şi, ulterior, a realizat, împreună cu compania Jacob-Mueller, din Elveţia, o maşină extrem de folositoare chirurgiei cardiovasculare.

Sinteze clinice
Mon
01
Mar

Febra de etiologie necunoscută la copiii mici: managementul infecţiilor bacteriene severe

Febra în absenţa unei surse clare de infecţie, la copiii sub vârsta de trei ani, indică un risc redus, dar important, de septicemie sau de meningită.

Practica medicala
Mon
01
Mar

Evoluţia clinică a infecţiei acute de căi respiratorii superioare la copii: studiu de cohortă

Promovarea autoîngrijirii pentru copiii cu boli virale acute este o oportunitate pentru diminuarea încărcăturii existente în practica primară. Aparţinătorii, care acordă îngrijiri, trebuie să revină pentru o a doua consultaţie şi se pot aştepta la tratament antibiotic în cazul în care copilul nu se reface conform estimărilor.1

Mon
01
Mar

Ablaţia în istmul cavo-tricuspidian prin maping ghidat de amplitudinea electrogramelor atriale, la pacienţi cu flutter atrial tipic

Rezumat

Ablaţia prin curent de radiofrecvenţă (RF) pentru flutter atrial tipic, dependent de istmul cavo-tricuspidian (ICT), se bazează, clasic, pe anatomia radiologică a inelului tricuspidian.

Obiectiv: Verificarea ipotezei că orientarea liniei de ablaţie pe principiul descoperirii zonelor de amplitudine şi voltaj scăzut în ICT poate fi o alternativă eficientă în comparaţie cu procedura predominant anatomică.

Mon
01
Mar

Sistematizarea preparatelor de insulină şi a insulinoterapiei

Insulinoterapia este una dintre cele mai importante realizări ale medicinii, la care Nicolae Paulescu a avut o contribuţie majoră. Milioane de persoane cu diabet zaharat (DZ) sunt în viaţă datorită insulinei, dar cifra este în continuă creştere, în contextul epidemiei acestei boli ce afectează populaţia mapamondului.

Mon
01
Mar

Moartea creierului

Moartea reprezintă încetarea tuturor trăsăturilor şi funcţiilor ce definesc, din punct de vedere biologic, viaţa. Diagnosticul de moarte, cu implicaţiile sale medicale, sociale, etice, juridice şi religioase, determină, în mod necesar, analize şi consideraţii epistemologice de cea mai mare importanţă.

Opinii si recenzii
Mon
01
Mar

A muri

Verbul "a muri" este unul dintre puţinele care poate fi utilizat cu adevărat corect numai la timpurile trecut şi viitor. Acceptăm formularea "a murit anul trecut" şi putem accepta cu uşurinţă ideea că "toţi vom muri cândva."

Mon
01
Mar

Greaţă, dar nu de la cancer

O femeie în vârstă, din Serbia, s-a prezentat, recent, la hospice, cu simptome de greaţă persistentă. Din anul 1980, avea cancer de sân, pentru care i s-a făcut mastectomie; boala a revenit în 1993 şi în 1997.

Minerva
Mon
01
Mar

MINERVA

Au trecut peste 10 ani de la primul transplant de celule sanguine, din cordonul ombilical, de la un donator neînrudit, pentru leucemie. O asemenea metodă este, oare, eficientă şi la copii? Răspunsul este "poate".

Colegiul Medicilor din Romania va informeaza
Mon
01
Mar

Peptidul natriuretic de tip B (BNP) - biomarker util în diagnosticul insuficienţei cardiace

Insuficienţa cardiacă este un sindrom complex, în care modificările funcţiei mecanice a inimii sunt dublate de modificări umorale la fel de importante.

Articole originale
Mon
01
Mar

Hiperpotasemia şi alterarea funcţiei renale la pacienţii care iau spironolactonă pentru insuficienţă cardiacă congestivă: studiu retrospectiv

Spironolactona reduce morbiditatea şi mortalitatea la pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă severă şi este bine tolerată cu privire la funcţia renală şi la concentraţia serică de potasiu.1

Mon
01
Mar

Confidenţialitatea informaţiilor despre pacient în lifturile de spital: studiu observaţional

Respectarea confidenţialităţii informaţiilor despre pacient este un principiu de bază al practicii medicale etice şi eficiente, care asigură caracterul privat al consultaţiilor acordate fiecărui pacient şi, la scară mai largă, susţine percepţia publicului asupra calităţii sistemului de îngrijire a sănătăţii şi asupra specialiştilor lui.

Mon
01
Mar

Există o legătură familială între sindromul Down şi defectele de tub neural? Studiu populaţional şi familial

Rezumat

Obiective: Să verifice dacă sindromul Down şi defectele de tub neural apar mai frecvent în cadrul aceleiaşi familii decât datorită hazardului.

Protocol de studiu: Studiu populaţional şi familial.

Mon
01
Mar

Analiza cost-eficienţă a supravegherii intensive, comparativ cu cea convenţională, după rezecţia curativă pentru cancer colo-rectal

Rezumat

Obiective: Să determine raportul cost/eficienţă pentru supravegherea intensivă versus convenţională, la pacienţii cu cancer colo-rectal.

Protocol de studiu: Analiză cost/eficienţă incrementală, pentru recunoaşterea diferenţelor dintre strategiile de supraveghere, bazată pe datele referitoare la eficienţă, obţinute dintr-o metaanaliză pe cinci studii statistice.

Mon
01
Mar

Conţinutul de gudron al ţigărilor în relaţie cu mortalitatea prin cancer pulmonar, în studiul II prospectiv, de cohortă, cu privire la prevenirea cancerului, 1982-8

Rezumat

Obiective: Să evalueze riscul de cancer pulmonar la fumătorii de ţigarete cu filtru cu conţinut mediu de gudron, comparativ cu fumătorii de ţigarete cu conţinut scăzut şi foarte scăzut de gudron.

Mon
01
Mar

Mortalitatea pe termen lung, după inaniţia severă din timpul asediului Leningradului: studiu prospectiv, de cohortă

Rezumat

Obiective: Să stabilească în ce măsură inaniţia din timpul perioadelor de creştere intensă, de după naştere, are consecinţe pe termen lung.

Educatie si dezbateri
Mon
01
Mar

Recrutarea medicilor din ţările sărace: marele furt de creiere?

În ţările în curs de dezvoltare, un impediment important în calea asigurării sănătăţii populaţiei îl constituie deficitul de medici şi de asistente medicale. Poate NHS să justifice programele de recrutare a personalului medical din ţările respective?

Mon
01
Mar

Comentarii: recrutarea este etică

Programul NHS de colaborare internaţională a fost lansat de Department of Health, în februarie 2002, pentru a oferi consultanţilor cu experienţă oportunitatea de-a veni să lucreze în cadrul NHS, în Anglia, timp de doi ani.

Stiri
Mon
01
Mar

Rămâne neclar rolul telefoanelor mobile în apariţia cancerului

Un studiu independent, publicat recent, a arătat că nu există dovezi care să incrimineze implicarea telefoanelor mobile în dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, organizaţia care a comandat cercetările recomandă adoptarea unei atitudini rezervate faţă de utilizarea lor.

Subscribe to Martie 2004  / Nr. 2