Martie 2003 / Nr. 2

Editorial
Mon
03
Mar

Antibioticele administrate în rinita acută purulentă

În ciuda eforturilor de-a reduce numărul de antibiotice folosite în tratamentul infecţiilor de tract respirator superior, rata de prescriere a lor continuă să fie peste 60%.1 Rinita mucopurulentă este manifestarea unei răceli obişnuite, în care antibioticele nu sunt, în general, eficiente.2

Mon
03
Mar

Îmbunătăţirea managementului infarctului miocardic acut

Medicina bazată pe dovezi a impus, în Anglia şi Scoţia, introducerea unui serviciu naţional de monitorizare a afecţiunilor coronariene . Managerii sistemului sanitar susţineau că, datorită proastei organizări, me-dicii nu valorificau beneficiile dovedite de studiile clinice.

Mon
03
Mar

Tensiunea arterială sistolică

Creşterea valorilor tensiunii arteriale sistolice se corelează cu riscul de producere a bolilor cardiovasculare.1 Este o constatare făcută în urmă cu peste 30 de ani; cu toate acestea, nu s-a încercat transpunerea ei în practică până în anul 1993, când o comunicare a celui de-al cincilea comitet reunit al SUA, implicat în detectarea, evaluarea şi tratamentul hipertensiunii arteriale (HTA), a recunoscut faptul că monitorizarea HTA sistolice izolate reprezintă un obiectiv ţintă pentru controlul tensiunii arteriale.2 Creşterea valorilor tensiunii arteriale sistolice este cea care ne limitează capacitatea de a menţine tensiunea arterială la valorile ţintă recomandate, adică sub pragul de 140/90 mmHg.

Mon
03
Mar

Călătoriile cu avionul şi bolile respiratorii

În ciuda evenimentelor recente, se constată intensificarea transportului aerian de călători. În fiecare an, călătoresc cu avionul, în întreaga lume, un miliard de oameni, numai în Marea Britanie efectuându-se, în 2001, peste 180 de milioane de zboruri.1

Mon
03
Mar

Elaborarea de politici sanitare bazate pe dovezi

Există tendinţa ca oamenii puternici, bogaţi şi instruiţi să aibă un trai mai îndelungat şi mai sănătos decât semenii lor mai puţin avantajaţi de soartă. Inechităţile socio-economice din sănătate au fost observate în societăţi dintre cele mai diferite - în cele dezvoltate ori în curs de dezvoltare, în cele cu piaţă liberă, cu nivel de trai ridicat sau în cele comuniste.

Mon
03
Mar

Un registru al studiilor clinice pentru Europa

De mai bine de un deceniu, cei din cerce-tarea clinică şi sponsorii lor şi-au exprimat dorinţa ca toate etapele de desfăşurare a experimentelor statistice clinice să fie reunite şi înscrise, de preferinţă, într-un registru internaţional simplu de utilizat, cu posibilităţi de căutare şi cu acces gratuit pentru toţi cei interesaţi să afle detalii legate de un anume studiu.

Contributie locala
Mon
03
Mar

Prima combinaţie fixă în tratamentul diabetului zaharat este accesibilă şi pacienţilor din România

În data de 7 martie 2003, reprezentanţa Berlin-Chemie/Menarini Group, lider pe piaţa antidiabeticelor orale, a organizat, în cadrul complexului Crowne Plaza din Bucureşti, o conferinţă de presă prilejuită de lansarea unui nou medicament indicat în tratamentul diabetului zaharat tip 2.

Mon
03
Mar

Laparoscopie robotizată, experiment-premieră în România

Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" (UMF) Cluj-Napoca, întrunit la 30 ianuarie 2003, a hotărât, prin vot unanim, analizând meritele şi recomandările făcute, acordarea titlului onorific de visiting professor doctorului de origine română, Ralf Senner, sosit în ţara noastră pentru a realiza, alături de medici români, o serie de operaţii laparoscopice cu ajutorul roboţilor.

Mon
03
Mar

Eurotransplant - un exemplu de colaborare medicală europeană

Fundaţia Internaţională Eurotransplant (ET) a organizat, în perioada 22-24 ianuarie 2003, în Fügen, Austria, cea de-a 20-a întrunire a sa, devenită tradiţională, Eurotransplant Winter Meeting.

Mon
03
Mar

Fundaţia Romanian Angel Appeal lansează al doilea set de cursuri de educaţie medicală continuă la distanţă

În data de 12 februarie 2003, fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) a organizat, la Hotelul Crowne Plaza din Bucureşti, o conferinţă de presă prilejuită de lansarea celui de-al doilea set de cursuri de educaţie medicală continuă (EMC) prin internet, în cadrul proiectului "Educaţie medicală continuă pentru personalul implicat în îngrijirea pacienţilor cu HIV/SIDA".

Mon
03
Mar

Philips a lansat în România Programul de Responsabilitate Socială "Încredere în Viaţă"

La 12 februarie 2003, Philips a anunţat, cu prilejul aniversării a 10 ani de activitate a companiei în România, lansarea Programului de Responsabilitate Socială "Încredere în Viaţă".

Mon
03
Mar

Programul GOLD în România

Programul GOLD (Global Initiative for Obstructive Lung Disease) a fost fondat, în anul 1999, ca echivalent al GINA (astm bronşic) pentru BPOC.

Sinteze clinice
Mon
03
Mar

Tuberculoza - tratamentul medical actual

Instituirea unor scheme eficiente de tratament prin care să se amelioreze complianţa pacienţilor este vitală pentru a ţine sub control resurgenţa globală a tuberculozei

Practica medicala
Wed
05
Nov

Consultaţia de 10 minute

O pacientă în vârstă de 42 de ani se prezintă la medic pentru tuse cronică, neproductivă, care debutase în urmă cu opt luni. Cu excepţia unor valori crescute ale tensiunii arteriale, nu se constată nimic patologic la examenul clinic.

Mon
03
Mar

Un sistem distribuit pe web pentru estimarea individualizată a supravieţuirii în cancerul mamar

Clinicienii îşi doresc să aibă la dispoziţie instrumente de prognostic care să le ofere nu doar posibilităţi de clasificare a prognosticului, ci şi probabilităţi cantitative ale supravieţuirii.1 Prezentăm o modalitate de obţinere a parametrilor de supravieţuire, care utilizează datele existente, referitoare la supravieţuire, şi care generează dinamic, online, curbele de supravieţuire.

Mon
03
Mar

Evaluarea tulburărilor de comportament alimentar este accesibilă şi medicului practician

"Acum este o eră nouă pentru managementul obezităţii şi trebuie să-i convingem pe colegii noştri din larga comunitate medicală că există un motiv întemeiat pentru a evalua aceste noi abordări manageriale".

Prof. Philip James Prof. Luc Van Gaal
Al X-lea Congres European de Obezitate
Mai 2000, Antwerp, Belgia

Opinii si recenzii
Mon
03
Mar

Tratat de algeziologie

Îngăduiţi-mi să prefaţez realizarea editorială a colegului şi prietenului multora dintre noi, prof. dr. O. C. Mungiu, cu câteva date introductive pentru cei ce nu au izbutit până în prezent s-o parcurgă.

Mon
03
Mar

O viaţă normală cu diabet

Lucrarea O viaţă normală cu diabet, scrisă de doctorul Leonid Gheorghiev, preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din România, abordează, într-o manieră concisă şi clară, pe înţelesul oricărui pacient, complexitatea unei boli care reprezintă nu doar o preocupare personală, ci şi o serioasă problemă medicală, cu grave implicaţii socio-economice.

Mon
03
Mar

OPINII - "Complotul medicilor" în Uniunea Sovietică de acum 50 de ani

S-a scurs o jumătate de secol de când Stalin a acuzat un grup de medici - majoritatea evrei - de complot împotriva statului. Ramificaţiile cazului se regăsesc şi în zilele noastre

Mon
03
Mar

Cum am făcut o entorsă de gleznă datorită unui diagnostic rar

Creierul meu este astfel alcătuit încât reţine lucrurile complicate, obscure mult mai uşor decât informaţiile foarte utile. Ca student în anul întâi de clinică, am citit patologia tumorală şi am fost fascinat de o descriere a aşa-numitei chordoma, tumoră rară, care apare oriunde pe tractul spinal, de la etajul mijlociu cerebral până la "coada de cal" şi care are caracteristicile celulare ale notocordului primitiv.

Mon
03
Mar

Nebunia computerului

Afurisitele astea de computere mă vor face să mă pensionez mai devreme. Sunt sătul să tot "resuscitez" programe care se defectează, în loc să mă ocup de pacienţi. Nimic nu mă irită mai tare decât să tot pornesc calculatorul în timpul în care sala de aşteptare e plină de spectatori antipatici.

Mon
03
Mar

A învăţa de la altul

Learning from each other
BMJ 2002;325: 1282

Oferit de Fred Charatan,
medic geriatru pensionat, Florida

Tânărul care nu a vărsat niciodată o lacrimă este un sălbatic, iar bătrânul care nu vrea să râdă este un neghiob.

George Santayana (1863-1952),
educator născut în Spania, filosof
şi poet, în Dialogues in Limbo, 1925

Mon
03
Mar

Un articol care mi-a schimbat practica de două ori

Într-o gardă la ortopedie, la un sfârşit de săptămână, pe când eram rezident, am fost solicitat să revăd un pacient ce acuza dureri toracice pleuritice. Se punea problema unor diagnostice diferenţiale pentru stabilirea tratamentului.

Mon
03
Mar

Pledoarie pentru homeopatie

Vehement criticată de unii, ridicată în slăvi, poate excesiv, de alţii, terapia homeopată continuă, de peste 200 de ani, să trateze un segment constant de pacienţi, cu toată fantastica dezvoltare a ştiinţelor medicale.

Mon
03
Mar

Doctore - am prostată !

De nenumărate ori, eu, medic urolog cu susţinută activitate în domeniu, aud acest lucru, sub diferite forme, spus fie de domni ce se prezintă la consultaţie, fie de doamne ce-i însoţesc pe aceşti domni.

Mon
03
Mar

Sarcoidoza pentru pacient

Cauza sarcoidozei nu este cunoscută, dar se ştie că este o formă de inflamaţie care afectează plămânii, ochii, pielea, precum şi alte organe interne ale adultului tânăr. Este foarte rară la copii şi bătrâni.

Minerva
Mon
03
Mar

MINERVA

Conducerea serviciilor de sănătate este un ingredient esenţial al asistenţei medicale de calitate superioară. La fel de important este ca toate activităţile de îngrijire să fie însufleţite de un sentiment de compasiune, considerat a facilita recunoaşterea rolului fiecărei acţiuni individuale.

Articole originale
Mon
03
Mar

Renunţarea la fumat, în sarcină, prin autocontrol: studiu statistic pe grupuri

Rezumat

Obiective: Să evalueze eficienţa abordării prin autocontrol cu privire la abandonarea fumatului în sarcină.

Protocol de studiu: Experiment statistic pragmatic, pe grupuri, în care unitatea de selectare aleatoare a fost reprezentată de comunitatea de moaşe.

Puncte de vedere
Mon
03
Mar

Profilaxia afecţiunilor biliare

Obiective

îndepărtarea cauzelor

diminuarea procesului inflamator

prevenirea şi tratamentul complicaţiilor

Metodologia de prevenţie depinde de severitatea colecistitei, de vârsta pacientului şi de starea sa clinică1

Educatie si dezbateri
Mon
03
Mar

Valori şi conducere

Confruntate cu modificările birocratice şi cu morala diminuată a personalului, ce pot învăţa instituţiile medicale de la sectorul comercial? Utilizând experienţa pe care au acumulat-o în timpul colaborării strânse cu organizaţiile medicale, dar şi cu cele comerciale, autorii abordează rolul valorilor şi ce anume trebuie să ştie liderii de opinie din lumea medicală pentru a aplica în practică valorile

Stiri
Mon
03
Mar

Unul din patru spitale nu atinge decât 25% din obiectivele trombolizei

Conform rezultatelor publicate de Royal College of Physicians (Colegiul Regal al Medicilor), spitalele din Marea Britanie au obţinut rezultate încurajatoare în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor cu evenimente coronariene acute, dar nu au reuşit să ducă la îndeplinire obiectivele propuse de guvern.

Subscribe to Martie 2003  / Nr. 2