Martie 2002 / Nr. 2

Editorial
Fri
01
Mar

Ajutati-i pe pacientii spitalizati sa renunte la fumat

Intr-un numar recent al BMJ a fost publicat un studiu care prezinta problemele intâmpinate de personalul spitalicesc doritor sa-si incurajeze si sa-si ajute pacientii sa renunte la fumat.1

Contributie locala
Fri
01
Mar

Conferinta Europeana Ministeriala OMS pentru Europa fara Tutun, Varsovia, 18-19 februarie 2002

Conferinta, organizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin Biroul Regional pentru Europa, si de Ministerul Sanatatii din Polonia, a fost considerata o adevarata piatra de hotar in drumul catre adoptarea Conventiei Cadru de Control al Tutunului. Au participat delegatii ale statelor membre OMS si reprezentanti ai organizatiilor inter-guvernamentale sau non-guvernamentale.

Fri
01
Mar

Electrolux romania doneaza aparatura medicala in valoare de 700 de milioane lei

Compania suedeza Electrolux, numarul I mondial in producerea de aparatura electrocasnica, a desfasurat o importanta actiune de caritate ce a constat intr-o donatie de bunuri in valoare totala de 700 de milioane lei.

Fri
01
Mar

Abbott Laboratories a prezentat pe Internet un nou medicament erecto-stimulator

Marti, 26 februarie 2002, in cadrul conferintei de presa organizata cu ocazia Congresului European de Urologie, in Birmingham, Marea Britanie, compania Abbott Laboratories a prezentat “live”, pe Internet, un nou medicament cu actiune erecto-stimulatoare, clorhidratul de apomorfina.

Sinteze clinice
Fri
01
Mar

Explorarea imagistica prin rezonanta magnetica

Explorarea imagistica prin rezonanta magnetica (MRI – magnetic resonance imaging) se bazeaza pe proprietatile magnetice naturale ale corpului omenesc si urmareste sa realizeze imagini detaliate, localizate in oricare regiune a organismului.

Fri
01
Mar

Realizari recente - Pneumologie

Ingrijirea pacientilor cu bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC) va reprezenta o provocare majora in urmatorii 10 ani. Datorita unei combinatii de factori care include obiceiul, vechi sau actual, de a fuma si imbatrânirea populatiei, BPOC reprezinta singura boala cronica majora care continua sa fie asociata cu o mortalitate crescânda.

Fri
01
Mar

Stiinta, medicina si viitorul - Genetica si riscul cardiovascular

Boala cardiovasculara este cea mai frecventa cauza de deces in lumea occidentala, iar maladiile cardiace congenitale afecteaza aproape 1% dintre nascutii vii.

Practica medicala
Fri
01
Mar

Consultatia de 10 minute - Primul debut de psihoza

Un tânar in virsta de 17 ani se plânge de tulburari ale somnului si de cosmaruri. Recent, si-a abandonat cursurile de la colegiu si isi petrece zilele singur, in dormitorul sau, citind science fiction si carti fanteziste.

Fri
01
Mar

IER – o resursa informationala pentru informatica medicala in practica clinica

The new NHS (Noul NHS) are drept prioritate asigurarea unei calitati deosebite a informatiilor care vin in sprijinul ingrijirii pacientului.1 Este elocventa, in acest sens, initiativa publicarii documentelor referitoare la strategia informationala a NHS.2,3 O asemenea linie a politicii sanitare releva importanta asigurarii unor date riguros fundamentate, accesibile prin intermediul sistemelor electronice de inregistrare a pacientilor.4

Fri
01
Mar

Administrarea antibioticelor beta-lactamice la copii si efectul lor asupra rezistentei la penicilina a pneumococului: studiu prospectiv de cohorta

Rezumat

Obiective Determinarea relatiei dintre administrarea antibioticelor intr-o cohorta de copii prescolari si portajul nazal de tulpini de pneumococ rezistente.

Protocol de studiu si participanti Studiu prospectiv de cohorta, realizat pe o perioada de doi ani, pe un grup de 461 de copii cu virste sub patru ani, din Canberra, Australia.

Opinii si recenzii
Fri
01
Mar

RECENZIE - Patologie pleurala

Patologia pleurala ocupa un segment important din afectiunile aparatului respirator. Etiologia diversa si numeroasele tipuri de manifestare a bolilor pleurei creeaza deseori dileme de diagnostic si tratament.

Fri
01
Mar

Opinii - Reactia imun-inflamatorie in ateroscleroza

Ateroscleroza este o boala inflamatorie cronica, caracterizata prin acumularea progresiva, in peretele arterial, de lipide, celule inflamatorii si rezidente, proteine ale matricei extracelulare.

Fri
01
Mar

Sectia Studenti a Societatii de Medici si Naturalisti -- traditie si avint

La inceput de an, cind fiecare incearca sa-si concentreze experienta anterioara, amorsind-o ca reper intr-o noua incercare de autodepasire, si noi, membrii Sectiei Studenti a Societatii de Medici si Naturalisti (SSSMN), pornim la drum, ghidati de constiinta vietii stiintifice bogate a anilor precedenti si de avintul planurilor ce asteapta sa fie realizate.

Minerva
Fri
01
Mar

MINERVA

Cauza (cauzele) sindromului de colon iritabil este (sunt) greu de explicat pacientilor. E posibil ca un rol important sa-l aiba hiperalgezia viscerala, iar gastroenterologii danezi au confirmat, de curând, aparitia unor raspunsuri modificate ale sistemului nervos central.

Articole originale
Fri
01
Mar

Studiu statistic cu privire la scurtele consilieri pe care le primesc bolnavii in timpul spitalizarii pentru infarct miocardic acut sau pentru interventia chirurgicala de tip by-pass, pentru a-i ajuta sa renunte la fumat

Rezumat

Obiectiv Evaluarea unei consilieri in scopul renuntarii la fumat, de care pot beneficia in mod curent fumatorii spitalizati pentru probleme cardiace.

Model Studiu statistic care compara calitatea ingrijirilor medicale uzuale cu serviciile de consiliere prestate de asistentele din spital, specializate in domeniul reabilitarii cardiace.

Corespondenta
Fri
01
Mar

Catre redactia in limba romana

D-le editor - Citesc British Medical Journal-Editia in limba romana (BMJRo) de mai multa vreme si ma bucur ca exista pe piata romaneasca a publicatiilor o revista de interes nu numai pentru cei ce lucreaza in domeniul ingrijirii sanatatii, ci si pentru amatorii de lectura de calitate.

Fri
01
Mar

Comentariu la o stire din Minerva

Domnule Editor, - In rubrica Minerva din BMJRo 2001, Vol. 8, nr. 9, p. 414 ati inserat o stire ce afirma ca "nu crucificarea l-a ucis pe Christos", citind Modern Medicine and the Bible (Ortho Books, Bridgend, Wales, 2001). As dori sa-mi prezint viziunea mea asupra celor afirmate, in speranta altor comentarii ale cititorilor dumneavoastra.

Stiri
Fri
01
Mar

Pilula cu progestogen cu potenta crescuta ofera protectie impotriva cancerului

Conform rezultatelor unui studiu recent, publicat in US Journal of the National Cancer Institute (2002;94: 32-6), contraceptivele orale cu o potenta mai mare a progestogenului duc la o scadere mai accentuata a riscului de aparitie a cancerului ovarian decât cele cu progestogen cu potenta redusa.

Mon
04
Mar

Companiile farmaceutice se confrunta cu presiunile asupra profiturilor

Principalele companii farmaceutice din SUA isi unesc eforturile pentru a face fata scaderii profiturilor, in contextul in care statele, programele de ingrijire a sanatatii si consumatorii fac presiuni pentru scaderea preturilor medicamentelor prescrise.

Fri
01
Mar

Expunerea prelungita la actiunea virusurilor creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiace

Cercetarile recente arata ca o expunere prelungita la actiunea bacteriilor si virusurilor pare sa se asocieze cu o accelerare a procesului de ateroscleroza, cu degenerarea invelisului intern al peretilor vaselor sanguine, in cadrul afectiunilor cardiace, si cu o agravare a prognosticului.

Subscribe to Martie 2002  / Nr. 2