Martie 2001 / Nr. 2

Editorial
Thu
01
Mar

PubMed Central: crearea unei grote a lui Ali-Baba de idei

Daca tu ai un mar, iar eu am tot un mar si facem schimb de mere, atunci si tu, si eu, vom avea fiecare câte un mar. Daca, insa, tu ai o idee si eu am o idee si facem schimb de idei, atunci fiecare dintre noi va avea câte doua idei.

George Bernard Shaw

Thu
01
Mar

Autosupravegherea in tratamentul astmului

In cadrul campaniei nationale britanice privind tratamentul astmului s-a afirmat ca "A le furniza pacientilor ce sufera de astm mijloacele terapeutice necesare pentru a-si trata boala este o masura la fel de importanta ca si prescrierea unei medicatii corecte".

Thu
01
Mar

Diagnosticul in suspiciunea de sarcina ectopica

Sarcina ectopica este o cauza importanta a deceselor constatate in rândul femeilor cu sarcina incipienta. In Marea Britanie au fost inregistrate noua decese in intervalul 1991-3 si alte 12 in 1994-6, ceea ce a determinat cresterea ratei de deces de la 0,3 la 0,4 per 1 000 de sarcini ectopice estimate.

Contributie locala
Thu
01
Mar

Urgentarea accesului la tratamentul infectiei cu HIV prin reducerea preturilor la medicamentele antiretrovirale

BMJ-Editia in limba româna

Bucuresti, 12 martie 2001
Ministerul Sanatatii, Federatia UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA), Comisia Nationala de Lupta Anti-Sida si UNAIDS saluta initiativa de ultima ora a companiei MSD, ce va permite ca, in conditiile limitarilor bugetare actuale, fara antrenarea de costuri suplimentare, numarul pacientilor tratati corespunzator normelor medicale internationale, sa creasca simtitor.

Merck Sharp & Dohme a anuntat, astazi, reducerea semnificativa si imediata, in România, a preturilor pentru indinavir sulfat (CRIXIVAN(r)) si efavirenz (STOCRIN(tm)), cele doua produse antivirale ale companiei, destinate terapiei infectiei cu HIV.

O atare initiativa demonstreaza impactul pozitiv pe care il poate avea parteneriatul intre sectorul public si cel privat, in lupta continua impotriva maladiilor.

Sinteze clinice
Thu
01
Mar

Extrase din "Clinical Evidence" - Simptomele menopauzei

Fondul problemei
Definitie: Menopauza incepe dupa un an de la ultima menstruatie. Simptomele debuteaza, adesea, in anii de perimenopauza.

Thu
01
Mar

ABC-ul cancerului colorectal - Tratamentul modern al cancerului de colon

In pofida progreselor obtinute in tratamentul cancerului de colon, supravietuirea la cinci ani nu s-a modificat semnificativ in ultima decada.

Practica medicala
Thu
01
Mar

Cum sa nu sustineti o prelegere

Soseste invitatia. Sunteti rugat sa vorbiti in cadrul aceluiasi program cu Papa, Bill Clinton si Madonna. Incântat peste masura, uitati ca ati mai primit si inainte asemenea invitatii - si ca, din motive bizare, nu venise nici una dintre personalitatile de faima.

Thu
01
Mar

Hipertensiunea arteriala reno-vasculara

Observatie clinica

Doamna A.D.Cristina, in vârsta de 21 de ani, se interneaza in clinica pentru valori tensionale crescute (180/ 120 mmHg) insotite de cefalee occipitala si rare tulburari de vedere (globi oculari stralucitori), manifestari aparute in ultimele doua luni.

Opinii si recenzii
Thu
01
Mar

Manifestari stiintifice in martie - aprilie 2001

Cursul româno-italian de chirurgie a bazei craniului
Bucuresti - 17 - 21 martie

Strategii moderne in diagnosticul si tratamentul bolii ulceroase
Botosani - 21 martie
Persoana de contact - Dr. Cornel Enache,
Telefon: 031/51.88.12 int.124

Hepatopatile cronice de origine virala
Pitesti - 22 martie
Persoana de contact - Dr. Mihai Man,
Telefon: 048/28.72.50

Consfatuirea anuala a cadrelor din reteaua de expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca
Bucuresti - INEMRCM - 22 - 23 martie
Persoana de contact - Prof. Livia Dumitrascu,
Telefon: 322.02.40, 322.41.40

Al VI-lea simpozion pentru medicul de familie
Târgu Mures - 23 martie
Persoana de contact - Conf. Dr. Alexandru Incze, Telefon: 065/21.54.98

Minerva
Thu
01
Mar

MINERVA

Obezitatea reprezinta o problema deosebita pentru persoanele ce sufera de astm, intrucât le agraveaza functia pulmonara, dar scaderea moderata in greutate poate diminua severitatea simptomelor.

Articole originale
Thu
01
Mar

Reducerea mortalitatii si morbiditatii postoperatorii prin anestezia epidurala sau spinala: rezultatele unei sinteze a studiilor statistice

Obiectiv: Sa obtina estimari valide ale efectelor blocajului nervos prin anestezie epidurala sau spinala asupra morbiditatii si mortalitatii postoperatorii.

Protocol de studiu: Sinteza sistematica a tuturor studiilor statistice referitoare la folosirea anesteziei regionale sau a altui tip de anestezie.

Thu
01
Mar

Variatii circadiene ale aparitiei epistaxisului: analiza internarilor in spital

Variatiile circadiene au fost demonstrate in mai multe evenimente cardiovasculare - de exemplu, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral -, iar modelele mentionate pot fi legate de ritmurile presiunii arteriale.1

Medicina generala
Thu
01
Mar

Studiu calitativ privind opiniile personalului medical si ale pacientilor asupra planurilor de autosupraveghere a tratamentului pentru astm

Rezumat

Obiective: Stabilirea opiniilor medicilor generalisti, ale asistentelor medicale si ale pacientilor in ceea ce priveste rolul planurilor de autosupraveghere a tratamentului instituit in cazul astmului.

Model: Studiu calitativ ce a folosit noua grupuri principale, pe care fiecare le-a intâlnit in doua ocazii.

Thu
01
Mar

Marile concerne de tigari si tinerii (Partea II)

Se pare ca tinerii in vârsta de 14-16 ani percep reclama de tigari in acelasi fel ca si adultii, iar calea atractiva ce trebuie urmata pentru a ajunge fumator este speculata fara retineri de catre agentiile promotionale.

Stiri
Thu
01
Mar

Infiintarea unei noi agentii pentru identificarea medicilor incompetenti

Recent, guvernul britanic a prezentat o noua agentie, infiintata cu scopul de a depista medicii cu un nivel de competenta suboptim ori pe cei incompetenti, ca reactie la un raport oficial care a confirmat faptul ca medicul generalist Harold Shipman, condamnat pe viata pentru uciderea a 15 pacienti, era unul dintre cei mai prolifici criminali in serie din istorie.

Thu
01
Mar

In anul 2020, consultatiile medicale vor fi acordate prin intermediul televizorului

Conform unui raport recent al sectiunii medicale din programul Foresight, pâna in anul 2020, "biografia sanatatii" pacientilor ar putea sa fie pastrata intr-o forma codificata, pe Internet.

Thu
01
Mar

Antagonistii canalelor de calciu nu reprezinta terapia optima a hipertensiunii

O metaanaliza a unei serii de studii ce au inclus 27 743 de subiecti a evidentiat ca antagonistii canalelor de calciu sunt inferiori altor tipuri de medicamente antihipertensive, utilizate ca terapie de prima linie, in ceea ce priveste reducerea riscului de producere a complicatiilor majore ale hipertensiunii, cu toate ca sunt la fel de eficiente pentru scaderea valorilor tensiunii arteriale.

Subscribe to Martie 2001  / Nr. 2