Mai 2014 / nr. 4

Editorial
Fri
16
May

Medicii trebuie sa preia conducerea in lupta impotriva efectelor saraciei asupra sanatatii

Image: 

           Intre 2011 si 2012, in randul copiilor din Marea Britanie s-a inregistrat pentru prima data, in decurs de peste 17 ani, o crestere a saraciei in valoare numerica absoluta,1 dupa ce se reusise, vreme indelungata, diminuarea ei fata de nivelul la care atinsese una din cele mai inalte rate din Europa. Au fost victorii dobandite cu greu, ca urmare a politicilor pentru imbunatatirea sanselor de existenta ale copiilor din Marea Britanie. In prezent se evidentiaza semne ingrijoratoare ce vadesc anularea respectivelor realizari.
 

Fri
16
May

Suplimentele cu probiotice

Image: 

             Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci cand sunt luate in cantitati adecvate, confera un beneficiu pentru sanatatea utilizatorului. Propuse pentru prevenirea si tratamentul tulburarilor alergice, ele contin, de obicei, fie Bifido­bacterium ori Lactobacillus spp, fie ambele specii; aceste bacterii sunt administrate oral printr-o varietate de metode – de pilda, capsule, picaturi uleioase si suspensii in apa, lapte sau formule pentru sugari. Ele difera de speciile care se gasesc in iaurt si sunt date in doze mult mai mari. Datele stiintifice sugereaza ca utilizarea probioticelor in timpul sarcinii sau al perioadei de sugar poate preveni eczema si eczema asociata cu IgE la copiii mici.

Fri
16
May

Prognosticul infectiilor de tract respirator in asistenta primara

Image: 

              Alexander Flem­ing a atras atentia asupra riscului de aparitie a fenomenului de rezistenta bacteriana chiar din anul (1945) in care, alaturi de colaboratorii sai, a primit premiul Nobel pentru contributia la elucidarea proprietatilor antibacteriene ale penicilinei. In Europa zilelor noastre, in fiecare an se pierd circa 25 000 de vieti drept consecinta directa a rezistentei bacteriene.1 Din comparatiile intre natiuni reiese ca prescrierea frecventa a antibioticelor in ambulatoriu este asociata cu niveluri ridicate de Streptococ­cus pneumoniae rezistent. Utilizarea inutila a antibioticelor poate fi mult redusa prin identificarea pacientilor care ar urma sa beneficieze de pe urma unui astfel de tratament.

Fri
16
May

Factorii determinanti ai mortalitatii infantile

Image: 

             Obiectivul nr. 4 de dezvoltare al mileniului impune ca, intre anii 1990 si 2015, sa se obtina o reducere cu doua treimi a ratei mortalitatii in randul copiilor cu varste sub cinci ani. In ciuda unei scaderi impresionante, cu 47%, a ratei globale, incepand din 1990, ritmul declinului este prea lent pentru a realiza un atare deziderat, in special in Africa Sub-Sahariana si in sudul Asiei. De aceea, este important de stiut de ce unele state nu prea fac pasi inainte. Rezultatele studiilor anterioare nu au dus la crearea unei baze de dovezi concludente, capabile sa defineasca factorii determinanti ai mortalitatii infantile in toate tarile, ceea ce ar putea fi un pas important in directia elaborarii unor politici eficiente pentru combaterea ratelor inalte ale mortalitatii. Ca o contributie binevenita, studiul realizat de Hanf si colab.

Fri
16
May

Poluarea aerului – agent carcinogen

Image: 

           Posibilitatea ca poluarea aerului sa accentueze riscul de cancer nu este o idee noua. Richard Doll si Austin Bradford Hill au crezut, initial, ca poluarea atmosferica prin gazele de esapament ale autovehiculelor, praful de pe suprafata soselelor asfaltate, emisiile de gaze, furnalele uzinelor si focurile de carbune pot fi responsabile pentru incidenta crescuta a cancerului pulmonar in prima jumatate a secolului 20. Articolul lor de referinta, din 1950, a incriminat, insa, fumul de tigara si a deschis drumul cercetarilor care, in deceniile urmatoare, au stabilit cu fermitate ca fumatul este una dintre cauzele principale ale cancerului pulmonar.1 In schimb, explorarea altor cauze posibile a fost relativ neglijata, iar datele ce atesta efectele poluarii aerului s-au acumulat lent.
 

Cercetare
Fri
16
May

Determinantii globali ai mortalitatii la copiii cu varste sub cinci ani

Image: 

Care este impactul, la nivel national, al unui set extins de factori determinanti ai mortalitatii infantile la varste sub cinci ani? Studiu longitudinal international pe zece ani.
 
RASPUNSUL PE SCURT
Au fost identificati principalii factori determinanti ai mortalitatii copiilor din categoria sub cinci ani. Adesea, relatiile deduse cu mortalitatea au fost neliniare si mediate potential de efecte intarziate.
 
CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA

Analize, Controverse, Observatii
Fri
16
May

Promovarea tigaretelor electronice: o reinventare a marketingului pentru tutun?

Image: 

Tigaretele electronice nu sunt supuse unui control de marketing identic celui practicat in cazul produselor din tutun. Marisa de Andrade, Gerard Hastings si Kathryn Angus sustin ca publicitatea care li se face s-ar putea sa fie atractiva pentru tineri si sa submineze politica de control pentru tutun
 

Practica medicala
Mon
19
May

Terapia cu lichide intravenoase la adultii spitalizati: rezumatul recomandarilor NICE

Image: 

            O mare parte din personalul medical din spitale care administreaza lichide intravenos nu are o instruire adecvata in domeniu, desi managementul lichidelor este una dintre cele mai obisnuite indatoriri in spital, implicand decizii complexe cu privire la volumul, rata si tipul de lichid optime. Desi se raporteaza rar ca terapia inadecvata cu lichide ar fi responsabila de prejudicii aduse pacientilor, un raport din 1999 de la National Confidential Enquiry into Perioperative Deaths (NCEPOD – Investigarea Nationala Confidentiala a Deceselor Perioperatorii) a sugerat ca unul din cinci bolnavi care primesc lichide intravenos in spital prezentau complicatii sau morbiditate din cauza administrarii necorespunzatoare a acestora.1 Un raport mai recent al NCEPOD din 2011 a subliniat ca pacientii care au primit lichide intravenos in mod inadecvat sau in exces in perioada preoperatorie au avut un risc de deces mai mare in primele 30 de zile de la operatie.2

Stiri
Fri
16
May

Marketingul tigaretei electronice vizeaza segmentul tanar al populatiei, sustine o organizatie caritabila

Image: 

            Companiile producatoare de tigarete electronice isi indreapta tot mai insistent eforturile asupra tinerilor, atat prin mass-media cat si prin promovarea de catre vedete ori sponsorizari si promotii online, avertizeaza un recent raport elaborat de Cancer Research UK (organizatie caritabila pentru studiul cancerului din Marea Britanie).Reprezentantii fundatiei au afirmat ca nu este vorba de o opozitie fata de comercializarea tigaretelor electronice, data fiind capacitatea lor de a reduce nocivitatea fumatului, ci de faptul ca, dupa parerea lor, marketingul nereglementat trimite copiilor mesaje derutante despre fumat si poate tenta mai multi tineri sa deprinda acest obicei.
 

Fri
16
May

La o cincime din pacientii carora li se administreaza lichide i.v. apar complicatii

Image: 

           Un recent ghid clinic indica necesitatea imbunatatirii instruirii medicilor cu privire la administrarea intravenoasa (i.v.), in conditii de siguranta, a lichidelor si a electrolitilor, dat fiind faptul ca erorile de injectare determina complicatii la o cincime dintre pacientii respectivi.
 

Fri
16
May

In Anglia si in Tara Galilor, cuantumul interventiilor chirurgicale pentru cancer pulmonar a crescut cu 50% in cinci ani

Image: 

           Conform ultimului audit national, in Anglia si in Tara Galilor, proportia pacientilor suferinzi de cancer pulmonar cu celule mari care au fost supusi unei interventii chirurgicale a crescut, in decurs de cinci ani, cu peste jumatate, de la 14%, in 2008, la 22%, in 2012.
 
          Datele referitoare la cohorta de pacienti cu cancer pulmonar din 2012 arata si faptul ca astfel de bolnavi traiesc mai mult decat cu cinci ani in urma. Timpul mediu de supravietuire in randul a 40 200 de subiecti din Anglia si Tara Galilor diagnosticati cu cancer pulmonar, in 2012, a fost de 221 de zile, fata de 191 de zile in 2008, ceea ce inseamna o crestere cu 16%; peste jumatate (55%) dintre ei au supravietuit sase luni, iar 39%, un an. In Scotia s-a inregistrat un progres mai redus. In 2012 au fost operati doar putin peste 12% dintre pacientii scotieni care aveau cancer pulmonar cu celule mari, fata de circa 11% in 2008. Auditul nu a avut date privitoare la supravietuire.

Subscribe to Mai 2014 / nr. 4