Mai 2013 / Nr. 4

Editorial
Mon
20
May

Stiinta se declara împotriva zaharului

Image: 

Datele acumulate pâna în prezent indica implicarea certa a zaharului si-a altor carbohidrati rafinati în instalarea obezitatii.

Mon
20
May

Tulburarile legate de consumul de alcool – screeningul si interventia de scurta durata, în asistenta primara

Image: 

E posibil ca, pentru majoritatea pacientilor, sa fie suficiente doar screeningul si furnizarea de informatii scrise

Mon
20
May

Este imperios necesar ca toate trialurile sa fie înregistrate si sa li se publice rezultatele

Subraportarea partinitoare în cercetare a fost documentata de mai bine de doua decenii, iar în prezent exista dovezi covârsitoare în acest sens.1-4 Considerata drept abatere de la conduita corecta din domeniul cercetarii, are consecinte serioase,5, 6 ducând la supraestimarea beneficiilor terapeutice si la subestimarea prejudiciilor, expunând pacientii la diverse riscuri si irosind resursele din sanatate.7

Mon
20
May

Screeningul pentru cancerul de san: ce ne rezerva viitorul?

Image: 

Rolul programelor nationale de screening pentru cancerul de sân, pe de o parte, si calitatea si transparenta informatiilor oferite femeilor participante, pe de alta parte, sunt subiecte dezbatute din ce în ce mai intens.

Cercetare
Mon
20
May

Articole cercetare Mai 2013

Zaharurilealimentare si greutatea corporala: sinteza sistematica si metaanalize aletrialurilor controlate, randomizate si ale studiilor de cohorta

Lisa Te Morenga,1, 2Simonette Mallard,1 Jim Mann1, 2,  3

 

EDITORIAL de Willett si Ludwig

 

Analize, Controverse, Observatii
Mon
20
May

Zaharul si inima: reluarea unor idei mai vechi

Image: 

Dupa patru decenii de cand au fost emise, avertismentele lui John Yudkin cu privire la zahar sunt, in sfarsit, recunoscute. Relateaza Geoff Watts.

Mon
20
May

Biopsia de ganglion santinela pentru melanom: tratament inutil?

Image: 

De ce mii de pacienti din lumea întreaga care au un melanom sunt supusi biopsiei de ganglion santinela, desi nu exista dovezi clare capabile sa sustina faptul ca respectiva interventie îmbunatateste rezultatele? Ingrid Torjesen investigheaza chestiunea

Sinteze clinice
Mon
20
May

Sinteze clinice Mai 2013

Cefaleea fulgeratoare

Anne Ducros,1 Marie-Germaine Bousser2

 

1Emergency Headache Centre, Head andNeck Clinic, Lariboisière Hospital,

Assistance Publique Hôpitaux de Paris, 75010 Paris,France

Practica medicala
Mon
20
May

Practica Medicala Mai 2013

GHIDURI

Recunoasterea simanagementul psihozei si schizofreniei la copii si tineri: rezumat al recomandarilorNICE

Tim Kendall,1, 2, 3 Chris Hollis,4Megan Stafford,1 Clare Taylor,1 din partea

Guideline Development Group

 

Minerva
Mon
20
May

Un barbat de 78 de ani s-a prezentat la medic cu urmatoarele simptome: scadere în greutate, oboseala, durere epigastrica si greata.

Image: 

Era evident edematos, avea abdomenul destins si o tumora palpabila în hipocondrul stâng. Am identificat albuminurie de intensitate nefrotica si proteinurie Bence Jones. Tomografia computerizata a aratat obstructie la nivel gastric, iar endoscopia superioara gastrointestinala a relevat multiple leziuni gastrice.

Stiri
Mon
20
May

O noua initiativa prin care pacientii sunt îndemnati sa boicoteze studiile clinice care nu garanteaza publicarea rezultatelor

Image: 

Initiatorii campaniei ce vizeaza publicarea rezultatelor tuturor studiilor clinice au lansat o petitie publica menita sa impulsioneze luarea masurilor ce se impun de catre cercetatori, organisme de finantare si institutii.

Mon
20
May

Principalul for de reglementare al NHS a pierdut încrederea publicului, declara parlamentarii britanici

Adrian O'Dowd  LONDRA

Principalul for de reglementare al NHS,Care Quality Commission (CQC – Comisia de calitate a ingrijirii), a pierdutîncrederea publicului si va trebui sa depuna mari eforturi ca s-o recâstige, auafirmat parlamentarii britanici în cadrul unui raport recent.

Mon
20
May

Resuscitarea cardio-respiratorie ar trebui sa fie prelungita peste 35 de minute

Image: 

Prelungirea resuscitarii cardio-respiratorii (RCR) peste limita de timp recomandata anterior – mai mult de 35 de minute – este asociata cu rate de supravietuire mai mari decât cele asteptate, fara alterarea functiilor neurologice.

 

Este concluzia unui studiu de anvergura pe copii, ale carui observatii sunt similare celor din cadrul unei alte cercetari recente, cu subiecti adulti.

Mon
20
May

Spitalele raporteaza un cuantum de infectii chirurgicale mai mic decat cel real, dupa cum arata un sondaj

Image: 

Infectiile postoperatorii ale plagilor chirurgicale sunt mult mai frecvente decât se raporteaza de obicei, dupa cum arata rezultatele unei expertize din spitalele englezesti, ce evidentiaza variatii mari ale modului în care sunt colectate si comunicate astfel de date.

Subscribe to Mai 2013  / Nr. 4