Mai 2012 / Nr. 4

Editorial
Wed
23
May

Antihipertensivele la octogenari

Image: 

Hypertension in the Very Elderly Trial (HYVET – Trialul privind Hipertensiunea la Persoanele Foarte Vârstnice) este unul din cele mai importante studii din istoria terapiei antihipertensive.

Wed
23
May

Problemele legate de alcool şi de droguri, la persoanele vârstnice

Image: 

Din ce în ce mai multe şi subdiagnosticate, ele ascund niveluri ridicate de nevoi neîmplinite

Wed
23
May

Diagnosticul asistat de calculator pentru cancerul ovarian, în asistenţa primară

Image: 

Un pas înainte, dar tot la început de drum

Wed
23
May

Abateri comportamentale în cercetarea din Marea Britanie

Image: 

Abaterile de la reguli pot să afecteze pacienţii, să modifice dovezile, să canalizeze într-o direcţie greşită efortul implicat de cercetare, să risipească fondurile şi să diminueze încrederea publicului în ştiinţă.

Wed
23
May

Optimizarea biopsiei de prostată

Absenţa procedurilor standardizate explică persistenţa variaţiilor ample în ceea ce priveşte depistarea cancerului

Cercetare
Mon
28
May

Beneficiile imediate şi cele tardive ale tratării hipertensivilor cu vâârste înaintate: rezultate din extensia tratamentului activ din studiul randomizat, controlat, Hypertension in the Very Elderly

NBeckett,1 R Peters,2 J Tuomilehto,3, 4 C Swift,5P Sever,6 J Potter,7 T McCormack,8

F Forette,9B GilExtremera,10 D Dumitrascu,11 J A Staessen,12L Thijs,13 A Fletcher,14

 C Bulpitt,1 pentru grupul de studiuHYVET

 

Integritatea in cercetare
Wed
23
May

Gestionarea abaterilor din cercetare

Image: 

Conduita necorespunzătoare în domeniul cercetării ştiinţifice poate avea consecinţe complexe, însă nu este uşor de depistat. Aniket Tavare analizează multiplele abordări ale problemei în speţă

Practica medicala
Mon
28
May

Antidepresivele din noua generaţie în tratamentul depresiei la adulţi

Lucrarea de faţă face parte dintr-o serie de articole ocazionale legate de tratamentul unor afecţiuni frecvente ori grave şi ce vizează medicamentele noi şi vechi, cu importante indicaţii actuale sau alte tipuri de atenţionări. Seria este consiliată de
Robin Ferner, profesor onorific de farmacologie clinică, University of Birmingham şi Birmingham City Hospital, şi de Philip Routledge, profesor de farmacologie clinică, Cardiff University.

Mon
28
May

Adicţia de jocurile de noroc

Protagonistul materialului de faţă s-a confruntat mulţi ani cu dependenţa de jocurile de noroc, înainte de a se decide să solicite ajutor; el relatează felul în care această problemă i-a afectat serios relaţia conjugală şi ne vorbeşte despre tratamentul care, în final, l-a ajutat să renunţe la pariuri.

Minerva
Mon
28
May

O femeie în vârstă de 60 de ani s-a prezentat la medic cu un istoric de şase luni de rash nepruriginos.

Image: 

Din şase în şase săptămâni avusese câte o dilatare endoscopică pentru un carcinom esofagian inoperabil, pentru a permite deglutiţia. Nu lua niciun medicament. La examenul clinic prezenta zone pigmentate, maronii, pe partea corpului expusă la soare.

Stiri
Wed
23
May

Majoritatea deceselor produse prin violenţă, din lume, sunt generate de infracţionalităţi de ordin penal şi politic

Image: 

Se estimează că 526 000 de persoane mor, anual, în urma violenţelor şi că numai 10% dintre decese se produc ca urmare a conflictelor armate, se afirmă într-un raport al Geneva Declaration on Armed Violence and Development (Declaraţia de la Geneva asupra Violenţei Armate şi Dezvoltării).

Wed
23
May

Unul din patru pacienţi internaţi ar trebui să fie îngrijit în afara spitalului

Image: 

Cel puţin un sfert din bolnavii internaţi ar trebui să fie îngrijiţi mai degrabă la domiciliu decât în spital, a afirmat liderul forului reprezentativ al managerilor din cadrul NHS.

Wed
23
May

Un cercetător a inventat date în cadrul studiilor ce vizau beneficiile cardiovasculare ale vinului roşu

Image: 

Ancheta ce a investigat acuzaţiile aduse unui cercetător de marcă, angrenat în analizarea proprietăţilor benefice ale resveratrolului, un compus existent în coaja strugurilor negri, l-a găsit vinovat pe inculpat în 145 de situaţii în care a fost acuzat că inventase şi falsificase date.

Subscribe to Mai 2012  / Nr. 4