Mai 2011 / Nr. 4

Editorial
Tue
17
May

Aspirina administrata pe termen lung poate preveni cancerul?

Image: 

Sunt bine cunoscute efectele protectoare ale aspirinei asupra sistemului cardiovascular. O metaanaliza ce a inclus date individuale din studii clinice randomizate (SCR-uri) privitoare la preventia primara sugereaza ca aspirina poate reduce cu aproximativ 20% riscul relativ de producere a infarctului de miocard non-fatal.1 Per ansamblu insa, riscurile tratamentului (hemoragii severe gastrointestinale si extracraniene) si beneficiile lui au avut, în linii mari, o pondere egala, asa incat nu a fost recomandata folosirea de rutina a aspirinei în strategiile de preventie primara.

Tue
17
May

Tratamentul bolii parodontale în sarcina

Image: 

Studiile epidemiologice au aratat ca infectiile parodontale clinice si subclinice din timpul graviditatii sunt asociate cu nasterea prematura - se presupune ca acestea determina eliberarea citokinelor proinflamatoare, care au efect ulterior asupra altor sisteme si tesuturi. Asocierea a fost observata pentru prima data pentru vaginoza bacteriana, în anii 1980 si 1990, fiind realizate trialuri controlate randomizate pentru a se afla daca depistarea prin screening si tratarea infectiei în sarcina amelioreaza evolutia acesteia.

Tue
17
May

Experimentelele care ne implica pe noi însine si codul de la Nürnberg

Image: 

Codul de la Nürnberg este piatra de temelie a reglementarii legale si etice a experimentelor pe subiecti umani.1 Cu toate acestea, nu a fost niciodata convingatoare exceptia sugerata în articolul 5, referitoare la autoexperimentare, si anume: daca inainte de efectuarea unui experiment exista motive ce justifica temerea ca în cadrul lui ar putea surveni moartea sau lezarea grava a celor implicati, ar trebui ca o astfel de cercetare sa nu fie realizata niciodata, poate doar cu exceptia situatiilor cand medicii care o efectueaza sunt si subiectii ei.

Tue
17
May

Carbamazepina în sarcina

Image: 

Epilepsia este cea mai frecventa tulburare neurologica întâlnita la femeile gravide. Ea necesita, adesea, tratament medicamentos si produce complicatii în aproximativ 0,25% din totalitatea sarcinilor. Controlul crizelor este principalul scop în tratarea tulburarilor convulsive. Afectiunea în sine nu este asociata cu un risc crescut de malformatii congenitale importante,1 desi un oarecare risc nu poate fi exclus.

Cercetare
Istorie
Tue
17
May

Cele 140 de cauze ale decesului lui Mozart si cele 27 de afectiuni psihiatrice ale sale

Image: 

Un studiu epidemiologic recent a readus în atentie ipoteza conform careia Mozart ar fi murit ca urmare a unui sindrom nefritic determinat de o epidemie streptococica.1 Aceasta se bazeaza pe presupunerea ca "potrivit martorilor oculari, elementul care a caracterizat stadiul final al bolii lui Mozart a fost edemul sever". O atare supozitie nu are, insa, niciun fel de atestare documentara. De fapt, patru dintre martorii oculari si-au relatat observatiile si niciunul nu remarcase un edem sever: Guldener a scris ca "a inspectat cu atentie trupul neînsufletit si nu a sesizat nimic deosebit."

Analize, Controverse, Observatii
Tue
17
May

Cealalta revolutie Twitter

Image: 

Majoritatea celor care aud rostindu-se cuvintele "Twitter" si "revolutie" isi indreapta gandurile, deloc nejustificat, catre evenimentele din Tunisia sau din Egipt. In ultima vreme, tot mai multi tweeteri discuta despre o alta revolutie: cea dezlantuita asupra NHS (National Health System - Sistemul national de servicii de sanatate), în Anglia, de catre guvernul conservator aflat la putere.

Tue
17
May

Evaluarile tehnologiilor sanitare: ce mesaj ne transmit concluziile diferite?

Image: 

În cadrul bugetelor pentru sanatate din Europa si din orice alta zona geografica a lumii, fie ele constante sau în scadere, accentul se pune tot mai pregnant pe raportul pret-calitate. La aparitia unui nou medicament, dispozitiv ori procedura medicala, factorii de decizie si doctorii se bazeaza din ce în ce mai mult pe evaluarile tehnologiilor sanitare (ETS) pentru a se asigura ca acestea au un bun raport cost-eficienta. In acelasi spirit sunt fundamentate, în Anglia si în Tara Galilor, ghidurile obligatorii ale National Institute for Health and Clinical Excel­lence (NICE - Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica), referitoare la finantarea noilor tehnologii de catre NHS (National Health Service - Sistemul national de servicii de sanatate britanic).

Sinteze clinice
Tue
17
May

Managementul bolii ulceroase venoase

Image: 

Ulcerul venos al piciorului constituie cea mai severa faza finala din spectrul bolii venoase cronice. Cea mai frecventa forma de ulcer al piciorului este reprezentata de ulcerele venoase, a caror prevalenta, conform studiilor observationale, este de 1-1,5%.1, 2 Un studiu transversal, pe un esantion de 1 566 de persoane cu vârste cuprinse între 18 si 64 de ani, din populatia urbana scotiana, estima ca prevalenta ulcerului venos este de circa 1%.3

Tue
17
May

Care este stadiul actual al abordarii poliartritei reumatoide?

Image: 

Poliartrita reumatoida este o afectiune inflamatorie sistemica, autoimuna, cu manifestari clinice localizate si generalizate. Este caracterizata prin inflamatie localizata sinovial, poliarticular, insotita de durere, tumefiere si redoare, mai ales la nivelul articulatiilor mâinii, al încheieturii mâinii si al picioarelor.

Practica medicala
Tue
17
May

Neutropenia febrila

Tue
17
May

CONSULTATIA DE 10 MINUTE

Tue
17
May

Poliartrita reumatoida

Minerva
Tue
17
May

Minerva

Image: 

O pacienta care avea meseria de coafeza s-a prezentat la doctor pentru sinus pilonidal interdigital, la nivelul piciorului. Persoanele cu o atare calificare profesionala poarta frecvent sandale, ceea ce le expune zona interdigitala la contactul cu firele de par proaspat taiate, care pot sa penetreze pielea si sa initieze, astfel, procesul patogenic.

Stiri
Tue
17
May

In viziunea OMS, tarile trebuie sa reduca nivelul de taxare al consumatorilor de servicii medicale pentru a creste accesul saracilor la acestea

Image: 

Intr-un recent raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) se estimeaza ca sistemele de sanatate din lume au pierderi de resurse cuprinse între 20% si 40%, dar ca prin judiciozitatea cheltuielilor si prin abordarea responsabila a problemelor legate de risipa s-ar putea aloca un cuantum similar de fonduri pentru cresterea gradului de protectie a populatiei locale prin asigurari medicale.

Acelasi document precizeaza ca peste un miliard de oameni saraci, majoritatea din natiunile slab dezvoltate, nu au acces la serviciile de sanatate de care ar avea nevoie pentru ca nu-si permit sa le plateasca.

Tue
17
May

Guvernul indian avertizeaza Asociatia Medicala Indiana în legatura cu emiterea de avize

Image: 

Conform deciziei luate de un comitet guvernamental de etica, doi doctori din India, sub a caror conducere Asociatia Medicala Indiana a aprobat fulgii de ovaz Quaker, sucul Tropicana si o marca de lotiune pentru piele de tip repelent pentru tântari, vor fi pusi in imposibilitatea de a-ti practica profesia pe o perioada de sase luni.

Tue
17
May

Copiii nascuti noaptea au un risc mai mare de encefalopatie

Tue
17
May
Subscribe to Mai 2011  / Nr. 4